Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

Δεν υπάρχει πιο επίκαιρος και διαχρονικός σατιρικός καλλιτέχνης
από τον Χάρρυ Κλυνν. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται
η Ελλάδα, ο σπουδαίος κωμικός και συγγραφέας παραμένει
η υπ’ αριθμόν ένα «φωνή» της και είναι κοινώς παραδεκτό
ότι όσα έλεγε στους δίσκους του πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες,
αποδείχτηκαν προφητικά!
Σήμερα λοιπόν, ο δαιμόνιος Πόντιος είναι πιο επίκαιρος
παρά ποτέ και η σημερινή στήλη παρουσιάζει ένα
μίνι αφιέρωμα σε παλιές αλλά άκρως επιτυχημένες
και αγαπημένες δισκογραφικές δουλειές του…
ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
«ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ» (POLYDOR 827 666-1)

Έπειτα από έξι χρόνια γεμάτα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ο Χάρρυ Κλυνν φεύγει από την τότε Columbia και πηγαίνει στην τότε Polygram. Με το σήμα της, τον Οκτώβριο του 1985 κυκλοφορεί η πρώτη του δουλειά εκεί και φυσικά οι πωλήσεις για ακόμη μια φορά ξεπερνούν τις 50.000 αντίτυπα. Ο «πυρετός» των εκλογών του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς ήταν ακόμη στα ύψη, οπότε ο Καλαμαριώτης καλλιτέχνης δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί εκτενώς μ’ αυτές.

Τούτο φαίνεται κατ’ αρχήν από το εξώφυλλο, όπου έχει ντυθεί «Αλλαγίτσα» που οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ήταν το κοριτσάκι με τα λουλούδια που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του. Εδώ βεβαίως ο Κλυνν εκτός από τα λουλούδια κρατάει κι άλλου είδους …εξαρτήματα!

Ανοίγοντας το εσώφυλλο, είναι ντυμένος …Γεώργιος Καραϊσκάκης με φόντο την ανατολή του ήλιου που επίσης αποτέλεσε μια από τις αφίσες του τότε (και νυν) κυβερνώντος κόμματος, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του …Καραϊσκάκη.

Κι επειδή το 1985 ήταν ένα ιδιαίτερα «θερμό» έτος από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, ο Χάρρυ Κλυνν δεν αφήνει τίποτε όρθιο και σχολιάζει τα πάντα. Την αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Προεδρικό Μέγαρο, τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και κυρίως την ήττα της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτές και βεβαίως την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήταν η αρχή μιας «κόντρας» που οδήγησε τον καλλιτέχνη μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων…

Υπάρχει βεβαίως και ο σχολιασμός της ανάληψης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Αθήνα, ο οποίος πραγματικά σε κάνει να κλαις από τα γέλια («Στα νταμάρια στην Πεντέλη, Ντάριο Φο και τσιφτετέλι και στο ρέμα Χαλανδρίου οι γυμνόστηθες του Ρίου» κι επίσης «Τα Μπολσόι στο Δουργούτι, στου Ψυρρή η Ορνέλα Μούτι). Ειδικά το σημείο όπου ως «Βασίλης» (με το «φραπεδάκι με τις 36 ζάχαρες») πηγαίνει στο Ηρώδειο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και νομίζει ότι βρίσκεται σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, είναι όλα τα λεφτά…!

Φυσικά, δεν είναι μόνο το εν λόγω κομμάτι που αξίζει στο άλμπουμ μιας κι εδώ θα βρείτε μια φράση που έγινε πασίγνωστη κι ακούγεται ακόμη και σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις: Το περίφημο «δε μας χ…ς ρε Νταλάρα»! Επίσης, σατιρίζονται μοναδικά η τότε εκπομπή της ΕΡΤ για την ελληνική γλώσσα, το νεοσύστατο Ε.Σ.Υ. και φυσικά η φράση του κ. Σαρτζετάκη που έδωσε και τον τίτλο στο άλμπουμ. Εξάλλου, δε θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μου Χαράλαμπος Τραμπάκουλας ως «άνθρωπος του Προέδρου»…

Γενικότερα, για ν’ ακούσετε ολόκληρο το δίσκο θα πρέπει να εφοδιαστείτε με γερό στομάχι και πολλά πακέτα χαρτομάντιλα, γιατί δε θα προλαβαίνετε να σκουπίζετε τα μάτια σας από τα ασυγκράτητα γέλια. Είναι κρίμα που αυτές οι μοναδικές δουλειές δεν έχουν εκδοθεί σε ψηφιακή μορφή και ξέρω πολύ κόσμο που τις ψάχνει απεγνωσμένα. Για μένα πάντως, αυτό το «κυνήγι» έχει τελειώσει εδώ και χρόνια καθώς κατάφερα και τις βρήκα όλες σε βινύλιο…

Τα κείμενα είναι του ίδιου του Κλυνν (που έκανε και την παραγωγή) και του Γιάννη Κακουλίδη, ενώ η μουσική του Νίκου Στρατηγού που από αυτό το δίσκο κι έπειτα θα επιμελείται την ανάλογη δουλειά και στους επόμενους…

Την οργάνωση παραγωγής είχε ο Γιάννης Βέρδος και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIERRA με ηχολήπτη τον Μπάμπη Μπίρη από τις 13 Αυγούστου ως τις 18 Σεπτεμβρίου 1985.

Τα θέματα του δίσκου
01) Εισαγωγή
02) Νταμ-ντιλιντάμ
03) Αίθουσα αναμονής
04) Ολυμπιακή ταλαιπωρία
05) Είμεθα έθνος ανάδελφον (Πώς παν οι δουλειές-Σούλης ο Σούζας)
06) Πρες ρουμ
07) Ε.Σ.Υ.
08) Πατρίδα μου καρκατσουλιό
09) Γλώσσα, ο εθνικός μας πλούτος
10) Το παρασκήνιο της εκλογής
11) Ο άνθρωπος του Προέδρου
12) Ήταν μια εκπομπή
13) Πατρίδα μου καρκατσουλιό
14) Πού πήγαν
15) Τι χρειάζεται ο Έλληνας
16) Η Ψώγερς παρουσιάζει
17) Καλοσυνάτες νοικοκυρές
18) Δε θέλω την κιλότα κανενός
19) Μη τα κανάλια Νικολάκη
20) Ένα, δύο, τρία
21) Ο κύριος Θώδης
22) Άλφα, βήτα, γάμα
23) Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα του Βασίλη
24) Κάτω από τον Παρθενώνα
25) Στο Σχιστό, στο Κερατσίνι
26) Στα νταμάρια, στην Πεντέλη
27) Τα Μπολσόι στο Δουργούτι
28) Κουλτούρα να φύγουμε
29) Πιστοί στην παράδοση

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
«ΤΙΠΟΤΑ» (POLYDOR 831 854-1)

Αλλο ένα ρεσιτάλ γέλιου από τον Χάρρυ Κλυνν και βεβαίως άλλος ένας χρυσός δίσκος στο παλμαρέ του, με πωλήσεις άνω των 50.000 αντιτύπων. Η κόντρα του με τον κ. Σαρτζετάκη είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε τίποτε και δεν δίστασε να τον σατιρίσει στο εξώφυλλο του άλμπουμ, ορμώμενος από μια φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί από την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άγιο Όρος το καλοκαίρι του 1986…

Το «Τίποτα» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1987 και κατά τα ειωθότα, ο καλλιτέχνης περνά γενεές δεκατέσσερις όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα της τότε επικαιρότητας, πολλά από τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να μας απασχολούν. Θεωρώ ότι είναι ένα «κλικ» κατώτερο από προηγούμενα άλμπουμ του, αλλά το ίδιο διασκεδαστικό κι ευρηματικό. Ο κ. Σαρτζετάκης βρίσκεται στο επίκεντρο της σάτιρας από την αρχή κι όλας του δίσκου, αλλά γίνεται αναφορά στην αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών στα σχολεία, στις περιβόητες στρατιωτικές βάσεις, στις φεμινίστριες, στις «καλύτερες ημέρες» που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο AIDS και σε πολλά άλλα θέματα της εποχής και όχι μόνο…

Οι συντελεστές είναι ακριβώς οι ίδιοι με το «Έθνος ανάδελφον», ενώ η ηχογράφηση του δίσκου έγινε από τις 10 Φεβρουαρίου ως τις 12 Μαρτίου του 1987.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Διάγγελμα
02) Ημιτελές
03) Θα
04) Αφιερωμένο εξαιρετικά
05) Εν ώρα παραδόσεως
06) Η γλώσσα
07) Βου-α-βα
08) Ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα
09) Λαϊστέρα
10) Ο φεμινισμός του Βασίλη
11) Τίποτα
12) Έκτακτο δελτίο θυέλλης
13) Καλύτερες ημέρες
14) Όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι
15) Φεύγουν οι βάσεις που μένουν
16) Τουρλουμπούκι
17) Τραμπάκουλας
18) Τζακ Πεπονί
19) Το αυτό
20) Τι έχετε να πείτε
21) Σ’ αυτήν μιλώ (στίχοι Γ. Σουρή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here