Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
«O EXΘΡΟΣ ΛΑΟΣ» (MINOS MSM 246-247)

Η τεράστια επιτυχία της παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο» διατηρεί ακέραιο τον απόηχό της, όταν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος αποφασίζουν να προχωρήσουν στο επόμενο θεατρικό βήμα τους. Αφού τον Ιούνιο του 1974 μεσολαβεί το «Ένα κάποιο παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι», τον Ιούνιο του 1975 ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει ένα καινούργιο έργο με τίτλο «Ο εχθρός λαός». Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνέχεια του «Τσίρκου», όμως εδώ η σάτιρα καλύπτει και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και τη μεταπολίτευση.

Η μουσική ανατίθεται στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έπειτα από την πολύχρονη απουσία του για τους γνωστούς λόγους. Είναι η δεύτερη φορά που ο συνθέτης συνεργάζεται με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη επί σκηνής, καθώς είχε προηγηθεί η περίφημη «Γειτονιά των αγγέλων» το 1963. Τραγουδιστής επί σκηνής εμφανίζεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην πρώτη θεατρική του συμμετοχή, καθώς την προηγούμενη χρονιά στον «Προδομένο λαό» του Γεωργίου Ρούσσου όπου πάλι τη μουσική είχε γράψει ο Θεοδωράκης τα τραγούδια ακούγονταν πλέι μπακ. Λίγους μήνες μετά το τέλος των παραστάσεων του «Εχθρού λαού», τον Οκτώβριο του 1975 κυκλοφορεί και ο διπλός δίσκος με τα μουσικά μέρη του έργου. Στον πρώτο δίσκο τραγουδούν η Καρέζη και ο Παπακωνσταντίνου και στον δεύτερο υπάρχουν μόνο τα τέσσερα χορικά.

Ωστόσο, η παράσταση δεν έχει την επιτυχία του «Τσίρκου». Ο λαός αισθάνεται πλέον ελεύθερος, δεν έχει ανάγκη από «υπόγεια» μηνύματα και πλέον θέλει να ξεχάσει το παρελθόν και να κοιτάξει μπροστά. Επιπλέον, οι κριτικές δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Παρόλα αυτά, η Καρέζη και ο Καζάκος την περίοδο 1975-76 αποφασίζουν να κάνουν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τόσο με τη συγκεκριμένη παράσταση, όσο και με το «Μεγάλο μας τσίρκο» και γνωρίζουν αποθεωτική υποδοχή από το κοινό!

Από τα τραγούδια του διπλού δίσκου, το «Αρνιέμαι» ήταν εκείνο που ξεχώρισε κι ακούστηκε αρκετά. Φυσικά δεν υστερούν τα υπόλοιπα, ωστόσο η υπερπληθώρα των έργων του Θεοδωράκη που κυκλοφορούσαν το ένα μετά το άλλο τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης, κάπου είχε κουράσει το κοινό κι έτσι οι πωλήσεις δεν ήταν ανάλογες της αξίας του.

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν όλοι οι στίχοι των τραγουδιών, καθώς και φωτογραφίες της Καρέζη και του Παπακωνσταντίνου.

Τα τραγούδια των δίσκων

1) Αρνιέμαι (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
2) Ο αδελφός τον αδελφό (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
3) Πέτρουλας (Στίχοι: Μ. Θεοδωράκη) Μ. Θεοδωράκης
4) Λαχτάρισα μια χώρα (Τζ. Καρέζη)
5) Του χωρισμού (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
6) Το συμβούλιο (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
7) Ο εχθρός λαός (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
8) Αρνιέμαι (Β. Παπακωνσταντίνου-Τζ. Καρέζη)
9) Α` χορικό (Χορωδία θιάσου)
10) Β` χορικό (Χορωδία θιάσου)
11) Γ` χορικό (Χορωδία θιάσου)
12) Δ` χορικό (Χορωδία θιάσου)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
«ΞΑΡΧΑΚΟΣ+ΚΟΚΟΤΑΣ»
(COLUMBIA SCXG 60
)

Πρόκειται για τη μοναδική ολοκληρωμένη δουλειά του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία το 1966 με τραγούδια του συνθέτη. Παράλληλα, αποτελεί και το «κύκνειο άσμα» της συνεργασίας των δυο τους, καθώς από εκεί και πέρα ο Ξαρχάκος άρχισε να γίνεται όλο και πιο «ακριβοθώρητος» όσον αφορά τις ηχογραφήσεις και ο Κόκοτας συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του με άλλους συνθέτες.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1970 και περιλαμβάνει αρκετά καλά τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Νίκου Γκάτσου, του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Ζάχου Χατζηφωτίου, ίσως στη μοναδική απόπειρά του να καταπιαστεί με την στιχουργική. Είναι χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσής του, με συνθέτη και τραγουδιστή έξω από μιαν εκκλησία (έτσι δείχνει τουλάχιστον…) και πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιος και πανάκριβος για όποιον τον πετύχει…

Το τραγούδι που από την αρχή έκανε μεγάλη επιτυχία κι έμεινε στα κατοπινά χρόνια, είναι το εξαιρετικό «Γιατί θαρρείς με κέφι». Πολύ καλές στιγμές του άλμπουμ είναι και τα «Πόσο μικρός ο άνθρωπος», «Φρύνη», «Αχερουσία» και «Το θαμπό φανάρι». Στο οπισθόφυλλο υπάρχει σημείωμα της εταιρείας στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Τα τραγούδια των δίσκων
1) Γιατί θαρρείς με κέφι (Λ. Παπαδόπουλου)
2) Πόσο μικρός ο άνθρωπος (Ι. Καμπανέλλη)
3) Φρύνη (Ν. Γκάτσου)
4) Αχερουσία (Ν. Γκάτσου)
5) Ο Πάρις και το μήλο (Ν. Γκάτσου)
6) Οι Μεγαλέξανδροι (Ι. Καμπανέλλη)
7) Λιγνό κορμί αράπικο (Λ. Παπαδόπουλου)
8) Το θαμπό φανάρι (Λ. Παπαδόπουλου)
9) Γλυκοχαράζει αρχόντισσα (Ζ. Χατζηφωτίου)
10) Τι μας μέλει (Ζ. Χατζηφωτίου)
11) Τι μας μέλει (Ορχήστρα)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here