Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

Στον σπουδαίο στιχουργό (ή καλύτερα λαϊκό ποιητή) Λευτέρη Παπαδόπουλο είναι αφιερωμένη η σημερινή στήλη, η οποία παρουσιάζει δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές με τραγούδια του που κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τις εταιρείες που σήμερα αποτελούν τη MINOS-EMI. Αμφότερες είναι σχετικά σπάνιο να βρεθούν σε βινύλιο και κοστίζουν πανάκριβα, ενώ -όπως θα διαπιστώσετε – περιέχουν σχεδόν το σύνολο των μεγάλων τραγουδιών που έγραψε ο «πρόεδρος»…

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΗ» (MINOS MSM 387-388)

 

Η τότε MINOS ήταν εκείνη που αποφάσισε πρώτη να εκδόσει μία συλλογή με τα πιο γνωστά τραγούδια που κυκλοφόρησαν με την ετικέτα της σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1980 βγαίνουν στα δισκοπωλεία «Τα τραγούδια του Νότη» (γιου του στιχουργού) σε διπλό δίσκο με εξώφυλλο τη φωτογραφία του σημερινού επιτυχημένου δημοσιογράφου Νότη Παπαδόπουλου σε νεαρή ηλικία. Είναι η πρώτη «αφιέρωση» που κάνει ο «πρόεδρος» στα παιδιά του, καθώς έντεκα χρόνια μετά κυκλοφόρησε η συλλογή «Τα τραγούδια της Υακίνθης» προς τιμή της κόρης του…

Στον τίτλο αναφέρεται «15 χρόνια τραγούδι», όμως η αλήθεια είναι ότι τότε ο Παπαδόπουλος συμπλήρωνε 17 καθώς είχε ξεκινήσει την πορεία του το 1963. Ωστόσο, αυτό είναι λεπτομέρεια μπροστά στα «διαμάντια» που περιλαμβάνει τούτη η συλλογή τα οποία είναι όλα πασίγνωστα, ακούγονται μέχρι σήμερα και φυσικά δεν χρήζουν σχολιασμού…

Φυσικά, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει ο Μάνος Λοΐζος που έγραψε τα περισσότερα τραγούδια του στη MINOS σε στίχους του φίλου και κουμπάρου του, αλλά υπάρχουν και ορισμένες από τις μεγάλες επιτυχίες του στιχουργού με τον Γιάννη Σπανό, τον Μίμη Πλέσσα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Χρήστο Νικολόπουλο, αλλά και με νεότερους συνθέτες, όπως ο Νίκος Τάτσης και ο Στέλιος Βαμβακάρης. Οι ερμηνευτές, δε χρειάζονται σχόλια: Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Ευσταθίου, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιάννης Καλατζής, Μαρίζα Κωχ, Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Πάριος…

Στο άλμπουμ αυτό περιλαμβάνεται και μια νέα εκτέλεση στα «Συρματοπλέγματα» που είχε πρωτοτραγουδήσει η Αλέκα Αλιμπέρτη το 1974 στα «Τραγούδια του δρόμου». Εδώ ακούγεται από τη Χάρις Αλεξίου κι αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Παπαδόπουλος που προσπαθούσε να πείσει το Λοΐζο ότι κάποια από τα κομμάτια του εν λόγω δίσκου θα έπρεπε εξαρχής να τα είχε πει εκείνη. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται τα πρώτα δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δικούς του στίχους, ερμηνευμένα σε δεύτερη εκτέλεση από τον Στέλιο Καζαντζίδη…

Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν σημειώματα εκλεκτών συνθετών που συνεργάστηκαν με τον στιχουργό ως τότε (Μάνος Λοΐζος, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Κουγιουμτζής), του στενού φίλου του Αχιλλέα Θεοφίλου, αλλά κι ένα απόσπασμα από αναφορά της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στον Λευτέρη Παπαδόπουλο…

Τα τραγούδια των δίσκων
01) Μάνα δε φυτέψαμε (Μ. Λοϊζου) Γ. Νταλάρας
02) Φτωχολογιά (Στ. Ξαρχάκου) Στ. Καζαντζίδης
03) Το Ανεστάκι (Ν. Τάτση) Χ. Αλεξίου
04) Αχ χελιδόνι μου (Μ. Λοϊζου) Γ. Νταλάρας
05) Δεν θα ξαναγαπήσω (Μ. Λοϊζου) Στ. Καζαντζίδης
06) Μάνα μου αλλιώς μου τα ‘πες (Στ. Βαμβακάρη) Γ. Νταλάρας
07) Άπονη ζωή (Στ. Ξαρχάκου) Στ. Καζαντζίδης
08) Στην αλάνα (Γ. Σπανού) Γ. Νταλάρας
09) Πώς να σε λησμονήσω (Γ. Σπανού) Χ. Αλεξίου
10) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Στ. Κουγιουμτζή) Γ. Νταλάρας
11) Όταν βλέπετε να κλαίω (Μ. Λοϊζου) Στ. Καζαντζίδης
12) Αχ ο μπαγλαμάς (Απ. Καλδάρα) Γ. Νταλάρας
13) Οδός Αριστοτέλους (Γ. Σπανού) Χ. Αλεξίου
14) Ένα γέρικο καράβι (Μ. Λοϊζου) Γ. Πάριος
15) Πίσω απ’ την πόρτα (Μ. Λοϊζου) Γ. Καλατζής
16) Όλες του κόσμου οι Κυριακές (Χρ. Νικολόπουλου) Χ. Αλεξίου
17) Σαν την πικροδάφνη (Γ. Σπανού) Γ. Πάριος
18) Συρματοπλέγματα (Μ. Λοϊζου) Χ. Αλεξίου
19) Τζαμάικα (Μ. Λοϊζου) Γ. Καλατζής
20) Η δουλειά κάνει τους άντρες (Μ. Λοϊζου) Δ. Ευσταθίου
21) Κίτρινη πόλη (Γ. Σπανού) Χ. Αλεξίου
22) Ο φίλος μου ο Παναγής (Μ. Πλέσσα) Γ. Καλατζής
23) Θα κεντήσω (Μ. Λοϊζου) Μ. Κωχ
24) Οι Κυριακές στην Κατερίνη (Γ. Σπανού) Χ. Αλεξίου

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
“ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ» (COLUMBIA 71216-17)

 

Η «απάντηση» της τότε Columbia στα «Τραγούδια του Νότη» που έβγαλε η MINOS  έρχεται ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 1981 με ένα επίσης διπλό άλμπουμ με τίτλο «Τα τραγούδια μου». Εδώ περιλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο πρώτες εκτελέσεις μερικών από τα πιο σπουδαία τραγούδια που «έντυσε» με τους στίχους του ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για λογαριασμό της εταιρείας από το 1963 ως το 1977. Κι εδώ δε νομίζουμε ότι δεν χρειάζονται σχόλια, αφού τα περισσότερα (αν όχι όλα) είναι πασίγνωστα κι αγαπημένα…

Στη συλλογή της Columbia υπάρχει μια διαφορά. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας και η Βίκυ Μοσχολιού έχουν από μία πλευρά, ενώ η τέταρτη μοιράζεται στους Στράτο Διονυσίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλη Μητσιά και Αλέκα Μαβίλη. Όλοι τους ερμηνεύουν τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού, του Απόστολου Καλδάρα, του Δήμου Μούτση, του Μίμη Πλέσσα και του Λίνου Κόκοτου, τα οποία σφράγισαν μιαν ολόκληρη εποχή στο ελληνικό τραγούδι και παραμένουν «ζωντανά» μέχρι τις ημέρες μας…

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες όλων των τραγουδιστών και φυσικά του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με σημείωμα της εταιρείας για την προσφορά του στο χώρο. Και κάτι τελευταίο. Στο αντίτυπο που έχω, στο οπισθόφυλλο υπάρχει ακόμη η ετικέτα με την τιμή των 240 δραχμών…!

Τα τραγούδια των δίσκων

Πρώτη πλευρά (Γρηγόρης Μπιθικώτσης)
1) Άπονη ζωή (Στ. Ξαρχάκου)
2) Φτωχολογιά (Στ. Ξαρχάκου)
3) Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Στ. Ξαρχάκου)
4) Μια Κυριακή (Γ. Σπανού)
5) Ο μπαγλαμάς (Γ. Σπανού)
6) Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια (Στ. Ξαρχάκου)

Δεύτερη πλευρά (Σταμάτης Κόκοτας)
1) Γιατί θαρρείς με κέφι (Στ. Ξαρχάκου)
2) Ο τρελός (Γ. Σπανού)
3) Πες πως μ’ αντάμωσες (Γ. Σπανού)
4) Ήσουνα παιδί (Γ. Σπανού)
5) Δεν το μπορείς (Γ. Σπανού)
6) Γιε μου (Απ. Καλδάρα)

Τρίτη πλευρά (Βίκυ Μοσχολιού)
1) Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι (Στ. Ξαρχάκου)
2) Παλικαράκι που ‘λιωσα (Στ. Ξαρχάκου)
3) Ξύπνησε η πόλη (Γ. Σπανού)
4) Τα χέρια (Γ. Σπανού)
5) Τι σου ‘φταιξαν τα νιάτα μου (Γ. Σπανού)
6) Τα ξημερώματα θα ξεψυχήσω (Μ. Πλέσσα)

Τέταρτη πλευρά (Διονυσίου, Γαλάνη, Μητσιάς, Μαβίλη)
1) Βροχή και σήμερα (Γ. Σπανού) Δ. Γαλάνη
2) Αυτά τα χέρια (Δ. Μούτση) Μ. Μητσιάς
3) Το παράπονο (Στ. Ξαρχάκου) Αλ. Μαβίλη
4) Βρέχει φωτιά στη στράτα μου (Μ. Πλέσσα) Στ. Διονυσίου
5) Κορίτσι με τα παντελόνια (Λ. Κόκοτου) Μ. Μητσιάς
6) Φάλτσο τραγούδι (Λ. Κόκοτου) Μ. Μητσιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here