Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
«ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΔΕ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ» (PHILIPS 6331132)

 

Το άστρο του Φίλιππου Νικολάου σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’70 ήταν εξαιρετικά λαμπερό και οι επιτυχίες του πολλές, ασχέτως αν οι δίσκοι του δεν είχαν τις πωλήσεις άλλων συναδέλφων του. Αρκετά τραγούδια του έχουν μείνει διαχρονικά και τα τραγουδάμε ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο τραγουδιστής και δημιουργός έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από την τρέχουσα δισκογραφία, αλλά και τις νυχτερινές εμφανίσεις.

Κάποια από αυτά υπάρχουν στο συγκεκριμένο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στα μέσα του 1978 και πήγε πολύ καλά εμπορικά, καθώς «άγγιξε» το χρυσό όριο των πωλήσεων. Το «μεταγλωττισμένο» τραγούδι ήταν στις δόξες του εκείνη την εποχή κι έτσι ο Νικολάου δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την εν λόγω «μόδα», παίρνοντας πολύ γνωστές επιτυχίες του εξωτερικού και «ντύνοντάς» τες με δικούς του στίχους.

record_2013_05_10_nikolaou

Έτσι, προέκυψε το «Μου χρωστάς δε σου χρωστάω» (πασίγνωστο γαλλικό τραγούδι του Enrico Macias με τον τίτλο “Aimez vous les uns les autres”), το οποίο ακούστηκε πολύ και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του τραγουδιστή.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ξαναβγήκε στην επιφάνεια μετά το …μνημονιακό «φεστιβάλ» που γίνεται στη χώρα μας από το 2010 κι εντεύθεν και ειδικότερα με αφορμή το «λουκέτο» γνωστού «εναλλακτικού» τηλεοπτικού σταθμού το «αφεντικό» του οποίου άφησε απλήρωτους όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτόν.

Επίσης, πολύ γνωστό είναι και το ιταλικής προέλευσης «Ψυχούλα μου δυο λόγια» (“Gota a gota”) και το «Ε ρε και να ‘χαμε», τα οποία βοήθησαν το δίσκο να πουλήσει αρκετές χιλιάδες αντίτυπα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τραγούδια του ίδιου του Νικολάου (ο οποίος έγραψε τους στίχους στα δέκα από τα δώδεκα), του Στέλιου Λαζάρου, του Χάρη Λυμπερόπουλου και του Δώρου Γεωργιάδη, τα οποία όμως δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του αείμνηστου Κώστα Κλάββα και του Δώρου Γεωργιάδη (στα δικά του τραγούδια).

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Μου χρωστάς δε σου χρωστάω (P. Delanoe-E. Macias-Φ. Νικολάου)
02. Στη ζωή (De la Calva-Arcusa-Inglesias-Φ. Νικολάου)
03. Πάντα θα σ’ αγαπώ (Δ. Γεωργιάδη-Σ. Τσώτου)
04. Ε ρε και να ‘χαμε (Φ. Νικολάου)
05. Δεν τρέχει τίποτα δεν τρέχει (Δ. Γεωργιάδη-Σ. Τσώτου)
06. Άφησέ με να είμαι ο ένας (Χ. Λυμπερόπουλου-Φ. Νικολάου)
07. Ψυχούλα μου δυο λόγια (J. Acereto-Φ. Νικολάου)
08. Μίλησέ μου λοιπόν (Δ. Γεωργιάδη-Σ. Τσώτου)
09. Την αγαπώ (Φ. Νικολάου)
10. Κι αν είσαι μισιρλού (Χ. Λυμπερόπουλου-Φ. Νικολάου)
11. Θυμάσαι σου το ‘λεγα (Στ. Λαζάρου-Φ. Νικολάου)
12. Μην κλαις για μένα Μαρία (Φ. Νικολάου)

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
«ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ» (COLUMBIA 71214)

 

Ο τελευταίος δίσκος της Άννας Βίσση στην τότε Columbia, αλλά ο πρώτος που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γραμμένος από τον άνθρωπο που από εκεί και πέρα θα συνδεθεί μαζί της καλλιτεχνικά και προσωπικά όσο κανένας άλλος: Τον Νίκο Καρβέλα, ο οποίος ωστόσο στο άλμπουμ αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Νίκος Λεονάρδος». Αιτία, το ότι είχε συμβόλαιο συνεργασίας με άλλη εταιρεία…

Βίσση και Καρβέλας είχαν «συναντηθεί» μουσικά το 1974, όταν ο συνθέτης είχε κυκλοφορήσει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μια χαρά μια καημός», με στίχους της αείμνηστης Βαρβάρας Τσιμπούλη και τη συμμετοχή των Δημήτρη Κοντολάζου και Κώστα Σμοκοβίτη. Επτά χρόνια αργότερα (ο δίσκος που εξετάζουμε κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1981), έρχεται η στιγμή της πρώτης τους «αποκλειστικής» συνεργασίας που θα διαρκέσει σχεδόν μέχρι και τις μέρες μας.

record_2013_05_10_vissi

Με αφορμή αυτό το άλμπουμ ξεκίνησε σταδιακά και η προσωπική τους σχέση που κατέληξε σε γάμο το 1983, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε και η συμμετοχή της Βίσση στη EUROVISION το 1982 με το τραγούδι του Καρβέλα «Μόνο η αγάπη» που κατέλαβε την πέμπτη θέση για λογαριασμό της Κύπρου. Αργότερα, στην επανέκδοση του άλμπουμ περιλήφθηκε και αυτό το κομμάτι…

Ο εν λόγω δίσκος περιέχει ίσως τις περισσότερες επιτυχίες της τραγουδίστριας μέχρι εκείνη την εποχή: «Είναι κάτι στιγμές», «Μα ήταν ψέματα», «Χωρίς εσένα εγώ δεν κάνω», «Θα μπορούσα» (το αγαπημένο μου) και φυσικά το «Καλημέρα καινούργια μου αγάπη», είναι πολύ γνωστά έως πασίγνωστα τραγούδια και κάποια από αυτά ακούγονται μέχρι και σήμερα. Άλλες καλές στιγμές του άλμπουμ είναι τα «Πόσο σ’ αγαπώ», «Έλα να ζήσουμε» και «Τα μάτια τα δικά μου».

Παραγωγός αλλά και ηχολήπτης ήταν ο Κώστας Φασόλας, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA από τις 5 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 1981. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Κώστας Κλάββας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Είναι στιγμές (Ν. Λεονάρδου)
02. Πόσο σ’ αγαπώ (Ν. Λεονάρδου)
03. Χωρίς εσένα εγώ δεν κάνω (Ν. Λεονάρδου)
04. Ξέχασέ με (J. Plante-C. Aznavour-Γ. Πάριου)
05. Θέλω μόνο εσένα (Ν. Λεονάρδου-Α. Βίσση)
06. Μα ήταν ψέματα (D. Shapito-S. Bardotti-Γ. Πάριου)
07. Θα μπορούσα (Ν. Λεονάρδου)
08. Έλα να ζήσουμε (Ν. Λεονάρδου)
09. Χάνομαι (Γ. και Ν. Τζαβάρα-Γ. Πάριου)
10. Τα μάτια τα δικά μου (Ν. Λεονάρδου)
11. Σε λυπάμαι (Ν. Λεονάρδου)
12. Καλημέρα καινούργια μου αγάπη (Ν. Λεονάρδου-Α. Βίσση)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here