Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
«ΘΕΜΙΤΑ ΚΙ ΑΘΕΜΙΤΑ» (MINOS MSM 311)

 

Η άκρως επιτυχημένη δισκογραφική συνεργασία του Θέμη Ανδρεάδη με τον Γιάννη Λογοθέτη είχε ολοκληρωθεί το 1976, οπότε ο εκλεκτός ερμηνευτής έπρεπε να συνεχίσει τραγουδώντας δημιουργίες άλλων συνθετών και στιχουργών.

Το θέμα όμως ήταν ότι ο Ανδρεάδης είχε μεγάλη επιτυχία και καθιερωθεί με τα σατιρικά τραγούδια του «Λογό» και ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσαν να βρεθούν συντελεστές που ν’ ακολουθούσαν το ίδιο στυλ…

Τον Οκτώβριο του 1977 έγινε μια τέτοια προσπάθεια, με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Θεμιτά κι αθέμιτα». Δημιουργοί του είναι η Νινή Ζαχά, ο Τάκης Μουσαφίρης (που κι εδώ χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Αντώνης Ζάννας») και ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, στενός συνεργάτης του Ανδρεάδη σχεδόν από την αρχή της καριέρας του.

Δε μπορώ να πω ότι η προσπάθεια ήταν κακή. Ίσα-ίσα που ο δίσκος περιλαμβάνει ευχάριστα και χιουμοριστικά τραγούδια που ακούγονται με άριστη διάθεση, θεωρώ όμως ότι σαν του «Λογό» δεν είναι. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή ο ερμηνευτής είχε ταυτιστεί μαζί του τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα γιατί η εταιρεία θέλησε να επιμείνει στη διατήρηση του ίδιου στυλ όσον αφορά τον αξιαγάπητο και γλυκύτατο Θέμη.

Η πιο γνωστή στιγμή του άλμπουμ, είναι το «Έλα πιο κοντά» της Νινής Ζαχά με τη συμμετοχή της Βελγίδας Άϊνα Μάουερ (ή Μάουρερ…), η οποία ήταν ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και χορογράφος και ήλθε στη χώρα μας λόγω του γάμου της με Έλληνα ηθοποιό. Το εν λόγω τραγούδι ακούστηκε πολύ εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει «Ο ταξιτζής» που ακουγόταν στους τίτλους αρχής της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς που παιζόταν τότε με πρωταγωνιστή τον Θόδωρο Κατσαδράμη, ενώ αξίζει ν’ ακούσετε και τα «Εδήλωσα τρελός», «Με άφησες μόνο» και «Δεσποινίς-δεσποινίς»

Η παραγωγή ήταν του Αχιλλέα Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Action με ηχολήπτες τον Γιάννη Σκιαδά, τον Γιάννη Τριφύλλη και τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου, ο οποίος επιμελήθηκε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Εδήλωσα τρελός (Ν. Ζαχά)
02) Μαμ, κακά και νάνι (Γ. Κιουρκτσόγλου)
03) Δεσποινίς-δεσποινίς (Τ. Μουσαφίρη)
04) Ο Ηλίας (Ν. Ζαχά)
05) Η πάπια (Τ. Μουσαφίρη)
06) Ο ταξιτζής (Γ. Κιουρτσόγλου)
07) Έλα πιο κοντά (Ν. Ζαχά) Θ, Ανδρεάδης – Α. Μάουρερ
08) Με άφησες μόνο (Γ. Κιουρκτσόγλου)
09) Πώς να σε ξεχάσω (Γ. Κιουρκτσόγλου)
10) Πίτσι-πίτσι (Γ. Κιουρκτσόγλου)
11) Τι φταίει στη ζωή (Γ. Κιουρκτσόγλου – Ρ. Χρυσανθοπούλου)
12) Το κακό το μάτι (Ν. Ζαχά)
13) Μην κλαις (Γ. Κιουρκτσόγλου) 

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
«ΤΙΠΟΤΑ» (POLYDOR 831854-1)

 

Άλλο ένα ρεσιτάλ γέλιου από τον Χάρρυ Κλυνν και βεβαίως άλλος ένας χρυσός δίσκος στο παλμαρέ του, με πωλήσεις άνω των 50.000 αντιτύπων. Η κόντρα του με τον κ. Σαρτζετάκη είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της (είχε μεταφερθεί και στις δικαστικές αίθουσες), αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε τίποτε και δεν δίστασε να τον σατιρίσει στο εξώφυλλο του άλμπουμ, ορμώμενος από μια φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί από την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άγιο Όρος το καλοκαίρι του 1986… Κι όχι μόνον αυτό, αλλά επιλέγει να ξεκινήσει το δίσκο μιμούμενος τον κ. Σαρτζετάκη, με μια εισαγωγή υπό τύπου «διαγγέλματος» προς τον λαό, σατιρίζοντας σπαρταριστά τον τρόπο με τον οποίο το έκανε εκείνος…

Το «Τίποτα» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1987 και κατά τα ειωθότα, ο καλλιτέχνης περνά γενεές δεκατέσσερις όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα της τότε επικαιρότητας, πολλά από τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να μας απασχολούν. Θεωρώ ότι είναι ένα «κλικ» κατώτερο από προηγούμενα άλμπουμ του, αλλά το ίδιο διασκεδαστικό κι ευρηματικό.

Ο κ. Σαρτζετάκης βρίσκεται στο επίκεντρο της σάτιρας από την αρχή κι όλας του δίσκου, αλλά γίνεται αναφορά στην αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών στα σχολεία, στις περιβόητες στρατιωτικές βάσεις, στις φεμινίστριες, στις «καλύτερες ημέρες» που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο AIDS και σε πολλά άλλα θέματα της εποχής και όχι μόνο.

Πραγματικά, δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις και πού να σταματήσεις να γελάς! Από το «Εν ώρα παραδόσεως» όπου ο «δάσκαλος» φωνάζει κάθε τρεις και λίγο «σκάστεεεεε!!!» στους «άτακτους μαθητές» και τους λέει μεταξύ άλλων «απαγορεύεται το τσιγαριλίκι εν ώρα παραδόσεως»;

Από το «Φεμινισμό του Βασίλη» όπου ο κλασικός …Βασίλης αναφέρεται στην ισότητα των δύο φύλων μετρώντας την σύμφωνα με το πώς κάνει την …ανάγκη του το καθένα; Από τις «Καλύτερες ημέρες», μια διασκευή του «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι» με στίχους προσαρμοσμένους στα προβλήματα της εποχής; Πραγματική απόλαυση…

Τα κείμενα έγραψε ο ίδιος ο Κλυνν με τη συνεργασία του Γιάννη Κακουλίδη, τη μουσική ο Νίκος Στρατηγός, ενώ η ηχογράφηση του δίσκου έγινε από τις 10 Φεβρουαρίου ως τις 12 Μαρτίου του 1987 στο στούντιο Sierra με ηχολήπτη τον Μπάμπη Μπίρη.

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες του καλλιτέχνη με σπορ ντύσιμο εποχής και το κλασικό μπλουζάκι που έγραφε “NO PROBLEM”, το οποίο είχε κάνει θραύση εκείνα τα χρόνια…

Στο δε οπισθόφυλλο, «πληροφορούμαστε» ότι κρατάμε στα χέρια μας τον πρώτο δίσκο 44,88 στροφών (22 στροφές συν 36% ΦΠΑ, ο οποίος τότε άρχισε να εφαρμόζεται!).

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Διάγγελμα
02) Ημιτελές
03) Θα
04) Αφιερωμένο εξαιρετικά
05) Εν ώρα παραδόσεως
06) Η γλώσσα
07) Βου-α-βα
08) Ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα
09) Λαϊστέρα
10) Ο φεμινισμός του Βασίλη
11) Τίποτα
12) Έκτακτο δελτίο θυέλλης
13) Καλύτερες ημέρες
14) Όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι
15) Φεύγουν οι βάσεις που μένουν
16) Τουρλουμπούκι
17) Τραμπάκουλας
18) Τζακ Πεπονί
19) Το αυτό
20) Τι έχετε να πείτε
21) Σ’ αυτήν μιλώ (στίχοι Γ. Σουρή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here