Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ
«ΧΟΡΕΨΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ» (MINOS MSM 511)

 

Η τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία που είχαν το 1983 οι δίσκοι με τις «ζωντανές» ηχογραφήσεις του Γιώργου Νταλάρα από τον «Ορφέα» και της Γλυκερίας στην «Όμορφη νύχτα», οδήγησε σιγά-σιγά και άλλους τραγουδιστές στη σκέψη να πράξουν κάτι ανάλογο. Βεβαίως, δεν το έκαναν όλοι αμέσως αλλά πλέον όλο και περισσότεροι άρχισαν δειλά-δειλά να κυκλοφορούν live δισκογραφικές δουλειές.

Η Ελένη Βιτάλη εκείνη την εποχή είχε το χαρακτηρισμό της «διασκεδάστριας», καθώς έλεγε κατά βάση χορευτικά και γλεντζέδικα τραγούδια. Ας μη ξεχνάμε ότι ήταν η περίοδος του συνθήματος «Χορέψτε γιατί χανόμαστε» κι αυτός ακριβώς ήταν και ο τίτλος του δίσκου της που ηχογραφήθηκε «ζωντανά» την 1η και 2α Φεβρουαρίου 1984 στο νυχτερινό κέντρο «Ντέφι» όπου εμφανιζόταν τότε και κυκλοφόρησε προς τα τέλη του ίδιου μήνα.

Περιλαμβάνει φυσικά τραγούδια και χορό και κέφι, με μια Βιτάλη γεμάτη τσαχπινιά, μπρίο και σπουδαίες ερμηνείες. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τη φωνή της έμαθαν οι νεότερες γενιές παλιές και σχεδόν ξεχασμένες στιγμές της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής μας (λ.χ. «Τι τα θέλεις τα λεφτά» του Γιάννη Παπαϊωάννου και «Άλλον έχεις αγκαλιά» των Κ. Σούκα-Λ. Τσώλη).

Επιπλέον, η ερμηνεύτρια επαναφέρει στο προσκήνιο κάποιες «ινδοαραβικές» μελωδίες που τόσο είχαν κατηγορηθεί τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και με τον τρόπο της τις «απενοχοποιεί». Ο λόγος για τα «Δε με πόνεσε κανείς» («Καρδιά μου καημένη»), «Έξω ντέρτια και καημοί» και βεβαίως τον «Μουσταφά», τα οποία ήλθαν ξανά στο προσκήνιο με τη φωνή της μέσα από τούτη τη «ζωντανή» ηχογράφηση…

Από κει και πέρα, υπάρχουν και ορισμένες μεγάλες «προσωπικές» επιτυχίες της Βιτάλη («Βάρα μου το ντέφι» και «Ανοίχτε τα τρελάδικα» του Τάκη Σούκα, «Παίξε Χρήστο επειγόντως» του Χρήστου Νικολόπουλου), αλλά και παραδοσιακά τραγούδια όπως ο περίφημος «Καπετανάκης» («Δεν ξανακάνω φυλακή») και το «Καναρίνι μου γλυκό»

Σημαντική στιγμή του άλμπουμ η επιστροφή στο «δικό της» παρελθόν, μέσω δημιουργιών του πατέρα της Τάκη Λαβίδα που άκουγε κι έλεγε και η ίδια στα πανηγύρια απ’ όπου ξεκίνησε να τραγουδά σε πολύ μικρή ηλικία («Γιούργια», «Ανάψτε φλόγες»)

Γενικότερα, είναι ένας δίσκος ότι πρέπει για χορό και κέφι που τόσο πολύ χρειάζονται στις μέρες μας, με μια Βιτάλη στις καλύτερες στιγμές της. Σημειωτέον, ότι σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το soundtrack της ταινίας «Ξαφνικός έρωτας» του Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου η σπουδαία ερμηνεύτρια μας αποκάλυψε ένα «άλλο» πρόσωπο τραγουδώντας το ομότιτλο κομμάτι…

Παραγωγός ήταν ο Ηλίας Μπενέτος και η ηχογράφηση έγινε από το στούντιο Mastersound με ηχολήπτη τον Βασίλη Γεωργόπουλο. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα εκτενές σημείωμα της Βιτάλη και τα ονόματα των μελών της ορχήστρας…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Ο Μουσταφάς (Αντ. Πλωμαρίτη)
02) Αλεξανδριανή φελάχα (Γ. Παπαϊωάννου)
03) Καναρίνι μου γλυκό (Παραδοσιακό)
04) Βάρα μου το ντέφι (Τ. Σούκα-Ν.Λουκά)
05) Δε με πόνεσε κανείς (Διασκευή Μπ. Μπακάλη-Δ. Γκούτη)
06) Έξω ντέρτια και καημοί (Στ. Καζαντζίδη)
07) Ανοίχτε τα τρελάδικα (Τ. Σούκα-Β. Παπαδόπουλου)
08) Κοινωνία ένοχη (Χρ. Κολοκοτρώνη)
09) Τι τα θέλεις τα λεφτά (Γ. Παπαϊωάννου-Β. Παπαδόπουλου)
10) Γιούργια (Τ. Λαβίδα)
11) Τσαντιράκι (Ν. Γιάκοβλεφ-Δ. Τζεφρώνη)
12) Δεν ξανακάνω φυλακή (Ο Καπετανάκης) (Παραδοσιακό)
13) Παίξε Χρήστο επειγόντως (Χρ. Νικολόπουλου-Μ. Ρασούλη)
14) Ανάψτε φλόγες (Τ. Λαβίδα-Λ. Καραγεωργίου)
15) Ιπτάμενος δίσκος (Τ. Λαβίδα)
16) Άλλον έχεις αγκαλιά (Κ. Σούκα-Λ΄Τσώλη)

ΓΛΥΚΕΡΙΑ
«ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ: ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΙ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ»
(LYRA 3419
)

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Γλυκερία ήταν η πιο «εμπορική» τραγουδίστρια με τεράστιες πωλήσεις, που την κατέτασσαν στα όρια του φαινόμενου. Τα 300.000 αντίτυπα της «ζωντανής» ηχογράφησης από την «Όμορφη νύχτα» το 1983 και τα 400.000 του διπλού άλμπουμ «Τραγούδι αισθηματικό» το 1985, τη φέρνουν μέσα στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων για ολόκληρα τα 80’s και μέσα στην αντίστοιχη δεκάδα όλων των εποχών!

Με αυτά ως κύρια «όπλα» της, αλλά και την αγάπη του κόσμου που η ίδια κέρδισε μέσα από την επαφή της μαζί του και τις εξαίρετες ερμηνείες της, το καλοκαίρι του 1985 η Γλυκερία ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Λυκαβηττό, ένα χώρο που κάποτε ήταν απαγορευμένος για το λαϊκό τραγούδι, ωστόσο στη δεκαετία του ’80 και ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της έγινε ουσιαστικά ο «ναός» του!

 

Ένα μέρος από εκείνη τη βραδιά κυκλοφόρησε σε δίσκο προς τα τέλη εκείνης της χρονιάς, με βάση τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη στα οποία παίζει η αυθεντική ορχήστρα του μέγιστου δημιουργού. Ειδικά το περίφημο και πασίγνωστο «Της γερακίνας γιος» δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με τη φωνή της Γλυκερίας επέστρεψε στο προσκήνιο κι έκανε μια «δεύτερη καριέρα» στη μουσική σκηνή της χώρας μας…

Από εκεί και πέρα, το άλμπουμ περιλαμβάνει κυρίως χορευτικά λαϊκά τραγούδια παλαιότερα και σύγχρονα (ελάχιστα της προσωπικής δισκογραφίας της ερμηνεύτριας), αλλά και Μάνο Χατζιδάκι με το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι».

Μαζί της τραγουδούν οι Μιχάλης Δημητριάδης και Ηλίας Μακρής, ενώ ξεχωριστή είναι η συμμετοχή του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου στο «Με το τραγούδι με το κρασί» -το οποίο θυμάμαι ότι παιζόταν κατά κόρον στις διαφημιστικές εκπομπές της LYRA εκείνη τη περίοδο-, καθώς και στο «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια»

Η ηχογράφηση έγινε από τους Βασίλη Γεωργόπουλο και Βαγγέλη Κουλούρη, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες από εκείνη τη βραδιά…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Πήγα σε μάγισσες (Χρ. Νικολόπουλου-Λ. Χαψιάδη)
02) Άιντε μάτια μου γλυκά (Χρ. Νικολόπουλου-Μ. Ρασούλη)
03) Έλα-έλα (Ν. Ξυδάκη)
04) Τι σε μέλλει εσένανε (Παραδοσιακό Σμύρνης)
05) Με το τραγούδι με το κρασί (Ν. Παπάζογλου)
06) Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια (Ν. Ξυδάκη-Μ. Ρασούλη)
07) Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Περγιάλη)
08) Νύχτες μαγικές (Β. Τσιτσάνη)
09) Της γερακίνας γιος (Β. Τσιτσάνη-Κ. Βίρβου)
10) Τα ξένα χέρια (Β. Τσιτσάνη)
11) Τα μάνταλα (Β. Τσιτσάνη)
12) Βόλτα στην Ελλάδα (Β. Τσιτσάνη-Χρ. Κολοκοτρώνη)
13) Μπαξέ τσιφλίκι (Β. Τσιτσάνη)
14) Τα καβουράκια (Β. Τσιτσάνη)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here