Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
«11 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ» (LYRA 3578)

Από τις λίγες φορές που ο Νίκος Μαμαγκάκης προχώρησε στη γραφή ενός «κύκλου τραγουδιών» στη μεγάλη πορεία του στο χώρο της μουσικής. Είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στον κινηματογράφο και στο θέατρο και λιγότερο στο βινύλιο, ωστόσο με αυτό τον εξαιρετικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 1972 απέδειξε ότι οι δυνατότητές του δεν εξαντλούνταν μόνο στο πανί και στη σκηνή.

Η εποχή που εκδόθηκε το εν λόγω άλμπουμ ήταν αρκετά «περίεργη», καθώς το δικτατορικό καθεστώς απαγόρευε κάθε ελεύθερη φωνή και φυσικά ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό εναντίον του. Ήταν φανερό όμως ότι η αποσύνθεσή του είχε ήδη ξεκινήσει, καθώς οι αλλαγές στους επικεφαλής του γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο λαός άρχιζε σιγά-σιγά να βλέπει κάποιο φως…

Ο Ρίτσος από τη δική του πλευρά προσεγγίζει το θέμα της αγάπης και του έρωτα μ’ ένα δικό του μοναδικό τρόπο σε τούτα τα τραγούδια. Δεν ξεχνά όμως να κάνει αναφορές (έστω κι έμμεσες) στην πολιτική κατάσταση, γεγονός που υποχρέωσε τη λογοκρισία της χούντας ν’ απαγορεύσει την κυκλοφορία δύο τραγουδιών που προορίζονταν για το άλμπουμ.

Ερμηνευτές του δίσκου ήταν ο Γιάννης Πουλόπουλος -με το «άρωμα» της επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Μίμη Πλέσσα τα προηγούμενα χρόνια πολύ έντονο- και η Μαρία Δουράκη, μια πολύ καλή φωνή που όμως διέκοψε απότομα την πορεία της γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι εν συνεχεία στράφηκε στη …τηλεοπτική θρησκευτική κατήχηση, ενώ σήμερα ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται και με τι ασχολείται.

Δυστυχώς, αυτό το άλμπουμ δεν είχε την τύχη που του άξιζε βάσει των εξαιρετικών τραγουδιών που διαθέτει. Το πιο γνωστό κομμάτι είναι το «Άιντε και ντε», αλλά ξεχωρίζουν και τα «Ο τρύγος», «Νυχτοπεντοζάλης», «Τραγούδι στα νταμάρια» και «Χρόνια σε περίμενα», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Ο Πουλόπουλος βρίσκεται στην πλήρη φωνητική ωριμότητά του, ενώ η Δουράκη ερμηνεύει με όμορφο τρόπο τις πιο «ήσυχες» και «τρυφερές» στιγμές του δίσκου…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τραγούδι στα νταμάρια (Γ. Πουλόπουλος)
02) Μπήκαμε στο τραγούδι (Μ. Δουράκη)
03) Χωρισμός (Γ. Πουλόπουλος)
04) Ο τρύγος (Γ. Πουλόπουλος)
05) Χειμωνιάτικη βραδιά (Γ. Πουλόπουλος)
06) Χρόνια σε περίμενα (Μ. Δουράκη)
07) Άιντε και ντε (Γ. Πουλόπουλος)
08) Έφυγες (Μ. Δουράκη)
09) Νυχτοπεντοζάλης (Γ. Πουλόπουλος)
10) Το φεγγάρι βάσανο (Γ. Πουλόπουλος)
11) Μαύρη και γαλάζια νύχτα (Μ. Δουράκη)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
«ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» (PHILIPS 824175-1)

Από τα σχετικά άγνωστα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, πάνω σε ποίηση του Δημήτρη Χριστοδούλου στη μοναδική ολοκληρωμένη συνεργασία των δύο σπουδαίων δημιουργών. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1984, με ερμηνευτές την αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού και τον λυράρη και τραγουδιστή Βασίλη Σκουλά, ο τρίτος καρά σειρά Κρητικός καλλιτέχνης που «ανακάλυψε» κι έβαλε σε «έντεχνους» δρόμους ο συνθέτης μετά τον μέγιστο Νίκο Ξυλούρη και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη…

Η εποχή βεβαίως δε «σήκωνε» τέτοιου είδους δισκογραφικές απόπειρες, καθώς το «Χορέψτε γιατί χανόμαστε» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε και τα λαϊκά τραγούδια (αλλά και τα «σκυλάδικα» που τότε άρχισαν να βγάζουνε γερές ρίζες…) ήταν σχεδόν στην ημερήσια διάταξη, σε βαθμό κατάχρησης!

Φυσικά, ούτε αυτός ο δίσκος μπόρεσε ν’ ανακόψει τούτο το φαινόμενο αλλά σίγουρα δεν είχε ως στόχο κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ο Μαρκόπουλος ουδέποτε ασχολήθηκε ή ενδιαφέρθηκε για την εμπορική πλευρά της δουλειάς του, αλλά πάντοτε κυκλοφορούσε ένα έργο όταν εκείνος έκρινε ότι ερχόταν η ώρα να εκφράσει τη δική του μουσική πρόταση.

Εδώ «ξαναβρίσκει» τη Βίκυ Μοσχολιού μετά από εννιά χρόνια (από τα «Ανεξάρτητα» του 1975) και της δίνει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της καριέρας της, το «Εδώ γεννήθηκα» που ουσιαστικά είναι και το μοναδικό το οποίο κάπως ακούστηκε εκείνη την περίοδο. Η ίδια το θυμόταν πολλές φορές και τη θυμάμαι να το σιγοψιθυρίζει μπροστά στην πόρτα του πατρικού της σπιτιού το 2000, με αφορμή μια τηλεοπτική συνέντευξή της…

Τα κομμάτια του άλμπουμ δεν έχουν μεγάλη διαφορά από το μουσικό ύφος του Μαρκόπουλου, όπως το γνωρίζουμε σχεδόν από το ξεκίνημά του. Κινείται ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον λαϊκό ήχο, «πάντρεμα» που κατάφερε να κάνει με μεγάλη επιτυχία. Βεβαίως, ο δίσκος πέρασε σχεδόν απαρατήρητος στην εποχή του αλλά ποτέ δεν είναι αργά να έλθει ξανά στο φως, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι ξεκίνησε σιγά-σιγά ο διαχωρισμός της ήρας από το στάρι και στα μουσικά μας πράγματα…

Παραγωγός ήταν ο Σπύρος Ράλλης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound από τον αείμνηστο Γαβριήλ Παντζή, ενώ το remixing στο στούντιο Sierra από τον Κώστα Φασόλα. Το εξώφυλλο είναι από πίνακα του Θ. Πανταλέοντος, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των συντελεστών κι ένα σημείωμα του Μαρκόπουλου. Να πούμε ότι τα 11 ποιήματα του Χριστοδούλου είναι από την ομότιτλη ενότητα («Του σίδερου και του νερού») από τη συλλογή του «Μικρά λυρικά» που γράφτηκαν το 1966.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Εδώ γεννήθηκα (Β. Μοσχολιού)
02) Κάτω απ’ το σύννεφο (Β. Μοσχολιού)
03) Όλα σωπαίνουν (Β. Σκουλάς)
04) Τι θέλεις ήλιε μου (Β. Μοσχολιού)
05) Αύγουστε δρόμε μου (Β. Σκουλάς)
06) Θα θυμηθείτε ή θα χαθείτε (Β. Μοσχολιού)
07) Και που είναι η νύχτα σου (Β. Σκουλάς)
08) Ακούς τον ήλιο (Β. Μοσχολιού)
09) Πρωί το στήθος σου (Β. Σκουλάς)
10) Τ’ άστρα θα φύγουνε (Β. Μοσχολιού)
11) Κύλησα μόνος (Β. Σκουλάς)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here