Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ» (MINOS MSM 586)

 

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων (Σεπτέμβριος 1985) από την «αναχώρηση» του Μάνου Λοΐζου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή μιας συναυλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο με σχεδόν το σύνολο των τραγουδιστών που είχαν ερμηνεύσει τα τραγούδια του σε πρώτη εκτέλεση (Νταλάρας, Αλεξίου, Καλατζής, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου). Λίγο μετά, κυκλοφόρησε η «ζωντανή» ηχογράφησή της σε διπλό άλμπουμ…

Παράλληλα, η MINOS με την οποία είχε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας ο συνθέτης εξέδωσε κι ένα δίσκο με σχετικά «άγνωστες» (αλλά και κάποιες αρκετά γνωστές) στιγμές του δημιουργού, οι οποίες είχαν καταγραφεί στις 45 στροφές και για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένες, μια και δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Ουσιαστικά, τα περισσότερα είχαν «θαφτεί» από το βάρος της επιτυχίας του τραγουδιού της «πρώτης πλευράς» του μικρού δίσκου (λ.χ. «Τα πλεούμενα» με τον Καλατζή που ήταν η “B side” στο «Παραμυθάκι μου»)

Εκτός αυτών, περιέλαβε και ορισμένες κινηματογραφικές συνθέσεις του Λοΐζου, δεύτερες εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών του αλλά και το «Στη διαδήλωση» με τον Μπάμπη Αντωνίου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε 45άρι την άνοιξη του 1981 από μιαν «ανεξάρτητη» δισκογραφική εταιρεία μαζί με τον «Άνεργο» (που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω άλμπουμ).

Αμφότερα είναι σε στίχους Φώντα Λάδη και είχαν ηχογραφηθεί με τον Γιώργο Νταλάρα το 1976 με προοπτική να ενταχθούν στα θρυλικά «Τραγούδια μας», όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε κι έτσι βγήκαν στην κυκλοφορία για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια με την ψηφιακή επανέκδοση του συγκεκριμένου δίσκου.

Επιστρέφοντας στο «Δρόμο», πρόκειται για ένα άλμπουμ που μας μεταφέρει στην πρώτη εποχή του Μάνου Λοΐζου. Ακούγοντάς τον, νιώθουμε την ξενοιασιά και την ανεμελιά των μέσων της δεκαετίας του ’60, αλλά και τη «φρεσκάδα» των μελωδιών του δημιουργού, ο οποίος από την αρχή είχε καταθέσει διαπιστευτήρια ενός πολύ σημαντικού συνθέτη.

Να πούμε επιπλέον ότι υπάρχουν και δύο τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ξανά από τον Γιάννη Πουλόπουλο εκείνη τη χρονιά (1985) και ειδικά γι’ αυτό τον δίσκο, ακριβώς δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εκτέλεσή τους από τον ίδιο. Τότε που δημιουργός κι ερμηνευτής βρίσκονταν στα πρώτα βήματα της μεγάλης πορείας τους στο χώρο…

Η επιμέλεια της παραγωγής ήταν του Δημήτρη Ράνιου και στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα του Λευτέρη Παπαδόπουλου για τον αξέχαστο φίλο, συνεργάτη και κουμπάρο του…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Καράβια αλήτες (Φ. Λάδη) Γ. Πουλόπουλος
02) Αυτό τ’ αγόρι (Λ. Παπαδόπουλου) Αλ. Μαβίλη
03) Η δουλειά κάνει τους άντρες (Λ. Παπαδόπουλου) Ελ. Ροδά
04) Λεβεντόπαιδο Αρίστο (Λ. Παπαδόπουλου) Γ. Καλατζής
05) Είναι η αγάπη μας μεγάλη (Λ. Παπαδόπουλου) Αλ. Αλιμπέρτη
06) Νύχτα μικρή αρχόντισσα (Μ. Λήμνου) Γ. Πουλόπουλος
07) Ο δρόμος (Κ. Μητροπούλου) Χ. Αλεξίου-Δ. Γαλάνη
08) Λαϊκός χορός σε 9/8 (Ορχήστρα)
09) Ένας πλάι στον άλλο (Μ. Λήμνου) Δ. Ευσταθίου-Μ. Παπαδάκης
10) Τα πλεούμενα (Λ. Παπαδόπουλου) Γ. Καλατζής
11) Τζαμάικα (Λ. Παπαδόπουλου) Χ. Αλεξίου-Δ. Γαλάνη
12) Πώς τον αγαπώ (Λ. Παπαδόπουλου) Ζ. Φυτούση-Λ. Διαμάντη
13) Μη γαρύφαλλό μου (Λ. Παπαδόπουλου) Γ. Καλατζής
14) Είπα στον κόκορά μου (Ν. Τσιμπουρλιάνου) Ν. Αντωνιάδης
15) Το τραγούδι του δρόμου (Φ. Γκ. Λόρκα-Απόδοση στα ελληνικά Ν. Γκάτσου) Μ. Λοϊζος
16) Στη διαδήλωση (Φ. Λάδη) Μπ. Αντωνίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ
«ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ» (COLUMBIA 170270)

 

Σχεδόν μιάμιση δεκαετία μετά τον «Θεσσαλικό κύκλο» (1974), Γιάννης Μαρκόπουλος και Κώστας Βίρβος συναντώνται ξανά σε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο» ο οποίος κυκλοφορεί στις αρχές του 1988. Η αλήθεια είναι ότι ο σημαντικότατος λαϊκός ποιητής έχει γράψει μόνο τα πέντε από τα δέκα τραγούδια του δίσκου, όμως έχει τη μερίδα του λέοντος ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι.

Ο συνθέτης εκφράζει για ακόμη μια φορά τις μουσικές του «ανησυχίες» μέσα από ένα έργο που βεβαίως έχει ως βάση του τη λαϊκή μουσική, αλλά και το παραδοσιακό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις δουλειές του.

Ως προς το ερμηνευτικό μέρος, θα σταθούμε στην παρουσία της αξέχαστης Βίκυς Μοσχολιού. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία της με τον Μαρκόπουλο (στο υπέροχο «Πέρα από τη θάλασσα») και τη συμμετοχή της αργότερα σε πολύ σπουδαία έργα του δημιουργού («Μετανάστες», «Θεσσαλικός κύκλος» κ.α.), εδώ τον συναντά για τελευταία φορά στο βινύλιο ερμηνεύοντας μοναδικά δύο συνθέσεις του.

Συνεχίζουμε με τον Λεωνίδα Βελή, ο οποίος ήταν ο ανερχόμενος λαϊκός τραγουδιστής της εποχής έχοντας ήδη στο ενεργητικό του ένα χρόνο πριν (1987) τη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της συνεργασίας του με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο δίσκο «Αγάπη όλο ζήλεια» (με το πασίγνωστο «Με το στόμα γεμάτο φιλιά» ή «Το βραδάκι»). Τραγουδώντας Μαρκόπουλο πιστοποιεί τις πολύ σπουδαίες ερμηνευτικές δυνατότητές του, οι οποίες όμως δεν αξιοποιήθηκαν όσο και όπως έπρεπε…

Ακολουθεί η «συνήθης ύποπτη» Βασιλική Λαβίνα (σύζυγος του συνθέτη), αλλά και ο Μιχάλης Δημητριάδης που τότε ήταν ένας φέρελπις λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος όμως ποτέ δε μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή, αν και είχε όλα τα προσόντα για να το καταφέρει. Ίσως όμως δεν είχε εκείνο που στις μέρες μας θεωρείται πιο απαραίτητο ακόμα κι απ’ την ίδια τη φωνή: Τις κατάλληλες δημόσιες σχέσεις…

Ο δίσκος δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, ωστόσο περιλαμβάνει αρκετά καλά τραγούδια. Ακούστηκε περισσότερο «Το σπίτι το παραδοσιακό», ενώ υπάρχει και το «Πού είσαι αγάπη» που είχε ακουστεί τρία χρόνια νωρίτερα στην ταινία του Νίκου Τζίμα «Τα χρόνια της θύελλας»

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι του Δημήτρη Μυταρά, ενώ οι στίχοι του Βίρβου προέρχονται από την ανέκδοτη συλλογή του «Φώτα στην ομίχλη». Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα του Μαρκόπουλου, καθώς και τα ονόματα των μουσικών που συμμετείχαν.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Το σπίτι το παραδοσιακό (Λ. Βελής)
02) Ερωτικό παιχνίδι (Κ. Μητροπούλου) Β. Μοσχολιού
03) Πού είσαι αγάπη (Λ. Παπαδόπουλου) Λ. Βελής
04) Ο πίνακας (Β. Λαβίνα)
05) Η ώρα δύο χτύπησε (Μ. Δημητριάδης)
06) Ο ανίκητος (Γ. Μαρκόπουλου) Β. Μοσχολιού
07) Η πιο μεγάλη μοναξιά (Λ. Βελής)
08) Η άσφαλτος (Γ. Μαρκόπουλου) Β. Λαβίνα
09) Οδός Ίωνος 5 (Λ. Βελής)
10) Η μικρή Ελένη των πόλεων (Γ. Μαρκόπουλου) Γ. Μαρκόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here