Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
«ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» (POLYDOR 2421068)

 

Το 1975 ο Αντώνης Καλογιάννης έκλεινε σχεδόν δέκα χρόνια στο τραγούδι, αλλά περνώντας το μεγαλύτερο μέρος αυτών στο εξωτερικό -για προφανείς λόγους- και δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και το συγκρότημά του. Στην Ελλάδα είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός από το 1972 και τη συμμετοχή του στο «Συνοικισμό Α’» του Δήμου Μούτση κι εν συνεχεία ηχογράφησε κάποια τραγούδια στις 45 στροφές, αλλά και ως συμμετέχων σε άλμπουμ διαφόρων συνθετών.

Έτσι, προς τα τέλη του 1975 η εταιρεία του έκανε μια επιλογή από όλο αυτό το υλικό κι εξέδωσε τον πρώτο «μεγάλο» δίσκο του ερμηνευτή με τη χαρακτηριστική φωνή. Τα τραγούδια καλύπτουν την τριετία 1972-1975 και κάποια είχαν ήδη γίνει γνωστά είτε μέσα από τα 45άρια, είτε από τις κατά καιρούς συμμετοχές του Καλογιάννη.

Εδώ λοιπόν, μεταξύ άλλων θα βρούμε τον «Στέφανο» από το «Συνοικισμό», «Το ποτάμι» και «Είμαι μικρός και σ’ αγαπώ» από το «Για μια σταγόνα αλάτι» των Πλέσσα-Χριστοδούλου (όλα ήδη επιτυχίες), το «Κάντε κουράγιο» από «Τα λιοτρόπια» των Γιαννουλάτου-Πυθαγόρα, την πρώτη εκτέλεση της «Μοναξιάς» του Ζωρζ Μουστακί με ελληνικούς στίχους, αλλά και το «Μιλώ» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη από τον ομώνυμο «κύκλο».

Παράλληλα όμως, υπάρχει και η μοναδική δισκογραφική συνεργασία του Καλογιάννη με τον Γιώργο Χατζηνάσιο που ήταν ένα 45άρι με δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες: «Άνοιξε το παράθυρο» και «Της μοίρας τ’ αδράχτι», εκ των οποίων ειδικά το πρώτο είναι πασίγνωστο και διαχρονικό και είχε πρωτοακουστεί από τον ίδιο ένα χρόνο νωρίτερα στην ταινία «Ένας νομοταγής πολίτης» με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Σωτήρη Μουστάκα.

Πάντως, σε πρώτη δισκογραφική εκτέλεση αμφότερα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Περικλή Περράκη για το δίσκο «Αντιθέσεις» που έκανε ο Χατζηνάσιος το 1975 με τη συμμετοχή και της Αιμιλίας Νομικού (θ’ αναφερθούμε σχετικά σε προσεχή στήλη), ωστόσο έγιναν πιο γνωστά με τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ουσιαστικά λοιπόν, πρόκειται για μια πρώτη «συλλογή» επιτυχιών του ερμηνευτή σε μια περίοδο που πλέον οι προσωπικοί δίσκοι 33 στροφών των τραγουδιστών είχαν αρχίσει να έχουν καινούργιο υλικό και να μη βασίζονται σε «έτοιμο».

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Η φρεγάδα (Αργ. Κουνάδη-Β. Γκούφα)
02) Άνοιξε το παράθυρο (Γ. Χατζηνάσιου-Ερ. Θαλασσινού)
03) Κάντε κουράγιο (Γ. Γιαννουλάτου-Πυθαγόρα)
04) Πενταδάκτυλος (Ν. Παναγιώτου-Μ. Πασιαρδή)
05) Μοναξιά (Ζ. Μουστακί-Δ. Χριστοδούλου)
06) Ο Στέφανος (Δ. Μούτση-Γ. Μιχαηλίδη)
07) Λευτεριά (Ν. Παναγιώτου-Ν. Καζαντζάκη)
08) Το ποτάμι (Μ. Πλέσσα-Δ. Χριστοδούλου)
09) Της μοίρας τ’ αδράχτι (Γ. Χατζηνάσιου-Ν. Γκάτσου)
10) Είμαι μικρός και σ’ αγαπώ (Μ. Πλέσσα-Δ. Χριστοδούλου)
11) Τι θέλεις γέρο (Α. Κουνάδη-Γ. Καλαμαριώτη)
12) Μιλώ (Μ. Θεοδωράκη-Μ. Αναγνωστάκη)

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
«ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ» (LYRA 3334)

 

Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της ερμηνεύτριας μετά τα «Απλά τραγούδια» του 1977, ο οποίος κυκλοφόρησε το χειμώνα του 1981. Η Πρωτοψάλτη ήταν ήδη γνωστή από τις κατά καιρούς συμμετοχές της σε δουλειές συνθετών, αλλά ουσιαστικά το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» του Ηλία Ανδριόπουλου και του Μάνου Ελευθερίου από τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» του 1979 ήταν εκείνο που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού…

Το άλμπουμ αυτό «μοιράζεται» σε τραγούδια που ακούγονται σε δεύτερη εκτέλεση, αλλά και σε κάποια καινούργια. Στην πρώτη «κατηγορία», ανήκουν τα «Σε βρήκα στη Μονεμβασιά» (πρώτη ηχογράφηση με τον Μανώλη Μητσιά το 1973), «Ο αγέρας στους δρόμους» (από τα «Λαϊκά προάστια» του 1980 με τη Σωτηρία Μπέλλου) και τρία από «Τα λυρικά» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη: «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Μοιρολόι της βροχής» (σε τρίτη εκτέλεση μετά από εκείνες των Θεοδωράκη και Μπιθικώτση) και «Δρόμοι που χάθηκα».

Μάλιστα, χρόνια αργότερα η Πρωτοψάλτη ανέφερε ότι είχε πολύ άγχος και αγωνία όταν συνάντησε τον Θεοδωράκη για να του δώσει ν’ ακούσει την κασέτα με τις ερμηνείες της σ’ αυτά τα τρία τραγούδια. Ωστόσο, εκείνος ενθουσιάστηκε και την ενθάρρυνε λέγοντάς της «προχώρα κορίτσι μου, είσαι πολύ καλή». Πράγματι, ο μεγάλος μας δημιουργός δεν είχε άδικο, αφού ο χρόνος τον δικαίωσε στο μέγιστο βαθμό…

Από τα υπόλοιπα, ακούστηκαν πολύ το «Στο σοκάκι που μεγάλωσες» του Κηλαηδόνη, καθώς και το «Έλα σαν όνειρο» του Γιώργου Γιαννουλάτου, ενός συνθέτη που ουσιαστικά μόνο «Τα λιοτρόπια» σε στίχους Πυθαγόρα το 1974 κατέθεσε στην ελληνική δισκογραφία.

Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτες τον Γιάννη Σμυρναίο και τον αείμνηστο Γαβριήλ Παντζή. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Τάσος Καρακατσάνης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Μ. Θεοδωράκη-Τ. Λειβαδίτη)
02) Στο σοκάκι που μεγάλωσες (Λ Κηλαηδόνη-Σπ. Ζαχαράτου)
03) Ο αγέρας στους δρόμους (Ηλ. Ανδριόπουλου-Μ. Μπουρμπούλη)
04) Στάθηκε απόψε το φεγγάρι (Γ. Γιαννουλάτου-Μ. Μπουρμπούλη)
05) Χάσαμε κάθε επαφή (Χρ. Γκάρτζου-Ζ. Γκάρτζου)
06) Σε βρήκα στη Μονεμβασιά (Λ. Κηλαηδόνη-Μ. Ελευθερίου)
07) Ένα παλικάρι (Δημοτικό-διασκευή Τ. Καρακατσάνη)
08) Μοιρολόι της βροχής (Μ. Θεοδωράκη-Τ. Λειβαδίτη)
09) Σε λίγο θα νυχτώσει (Γ. Γιαννουλάτου-Αν. Μάλιαρη)
10) Δρόμοι που χάθηκα (Μ. Θεοδωράκη-Τ. Λειβαδίτη)
11) Με παγωνιές και θύελλες (Χρ. Γκάρτζου-Ζ. Γκάρτζου)
12) Τετάρτη βράδυ (Χρ. Λεττονού-Λ. Ανδρέου)
13) Φεύγω πρωί για τη δουλειά (Γ. Γιαννουλάτου-Μ. Μπουρμπούλη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here