Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
«ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» (MINOS MSM 501-502)

 

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την σπουδαιότερη «προσωπική» δισκογραφική δουλειά της Δήμητρας Γαλάνη η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1983. Ένα διπλό άλμπουμ με συνδυασμούς τραγουδιών που ως τότε κανένας Έλληνας τραγουδιστής δεν είχε «τολμήσει» να παρουσιάσει, καθώς συναντώνται ο Τσιτσάνης με τον Μπρελ, ο Χατζιδάκις με τον Γκέρσουιν, ο Σαββόπουλος με παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα κομμάτια κ.τ.λ.

Όπως αναφέρει η Γαλάνη στο βιβλίο που συνοδεύει την έκδοση «Εφ’ όλης της ύλης» με δέκα CD-αφιέρωμα στα 30 χρόνια της καριέρας της που κυκλοφόρησε το 1999, όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεοπτικό πορτραίτο τεσσάρων εκπομπών που της πρότεινε ο τότε διευθυντής της ΕΡΤ Βασίλης Βασιλικός. Η μία θα ήταν αφιερωμένη στους «Χαιρετισμούς» του Μίκη Θεοδωράκη που είχαν κυκλοφορήσει με τη φωνή της τον Σεπτέμβριο του 1982 και οι υπόλοιπες τρεις στην εν γένει πορεία της στο τραγούδι.

Πέρα από τις προσωπικές της επιτυχίες που θα παρουσιάζονταν σ’ αυτό, η τραγουδίστρια αποφάσισε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη των συγκεκριμένων εκπομπών Πάνο Παπαδόπουλο να κάνει άνοιγμα σε ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο που περιλάμβανε από ρεμπέτικα μέχρι λατινοαμερικάνικα τραγούδια.

record_2013_06_28_galani

Έτσι λοιπόν, με βάση τούτο το υλικό μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει ένα διπλό δίσκο που η ίδια χαρακτηρίζει ως «μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της καριέρας μου» κι έχει απόλυτο δίκιο.

Πέρα από το ποικίλο ρεπερτόριο του άλμπουμ, η Γαλάνη ξανατραγουδά τρεις παλιές επιτυχίες της με νέα «ηλεκτρονική» ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλη: Το «Κάποιο τρένο» που ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε τον Μάρτιο του 1969, το «Ήταν μια φορά κι ένα καιρό» που είχε ερμηνεύσει το 1972 και το σχετικά πιο πρόσφατο «Σε ψάχνω» (1980) του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου.

Επίσης, ηχογραφεί ξανά το «Ακρογιαλιές δειλινά» που είχε η ίδια επαναφέρει στο προσκήνιο το 1973 τραγουδώντας το μαζί με τον δημιουργό του Βασίλη Τσιτσάνη, αποδεικνύοντας πόσο καλή λαϊκή τραγουδίστρια είναι κι ότι θα μπορούσε να κάνει σπουδαία καριέρα στο εν λόγω είδος εφόσον επέλεγε να το ακολουθήσει συστηματικά κι όχι αποσπασματικά…

Εξάλλου, ο Νίκος Γκάτσος γράφει στίχους στη «Μπαλάντα του Ούρι» που ως ορχηστρικό κομμάτι πρωτοακούστηκε στην «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι το 1976 και γίνεται «Αχ ουρανέ» ειδικά για να το τραγουδήσει η Γαλάνη, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου της δίνει ένα από τα ελάχιστα «ολοκληρωμένα» (μουσική-στίχος) κομμάτια του και σιγά-σιγά ο «Ατέλειωτος δρόμος» παίρνει την οριστική του μορφή.

Νομίζω ότι οι ερμηνείες της τραγουδίστριας είναι υπεράνω πάσης κριτικής. Αποδεικνύει ότι μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα, αποτινάσσοντας από πάνω της τις «ταμπέλες» που κατά καιρούς της είχαν «κολλήσει» διάφοροι ειδικοί και μη και πραγματικά αξίζει τον κόπο να έχετε αυτό το άλμπουμ στη δισκοθήκη σας, ανεξαρτήτως του αν σας αρέσει ή όχι η Δήμητρα Γαλάνη. Είναι το καλύτερο μάθημα ερμηνείας…!

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή των ηχογραφήσεων και των τηλεοπτικών γυρισμάτων, καθώς και σημείωμα της ερμηνεύτριας. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο PDR με ηχολήπτη τον Πάνο Δράκο. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Κώστας Γανωσέλης, Κώστας Καπνίσης, Τάσος Καρακατσάνης, οι «Σφινξ», ο Δ. Ζαφειρέλης και η «Οπισθοδρομική κομπανία».

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Κάποιο τρένο (Δ. Μούτση-Ν. Γκάτσου)
02. Περιμπανού (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)
03. Μαρίνα (Μ. Θεοδωράκη-Οδ. Ελύτη)
04. Χόρεψαν τα άσπρα πουλιά (Στ. Ξαρχάκου-Ι. Νταϊφά)
05. Ήταν μια φορά κι ένα καιρό (Γ. Χατζηνάσιου-Χρ. Στίππα)
06. Εγώ που σ’ αγαπούσα μια ζωή (J. Ghesnut-Λ. Νικολακοπούλου)
07. Κι είχες χαθεί (Β. Παπαθανασίου-Λ. Νικολακοπούλου)
08. Te ador (Παραδοσιακό)
09. Yo tengo tantos hermanos (A. Yapangui)
10. La chanson des vieux amants (J. Brell)
11. Σε ψάχνω (Μ. Λοϊζου-Δ. Σιτζάνη)
12. Decadenza (Λ. Κηλαηδόνη)
13. Ξύπνα αγάπη μου (Κ. Γιαννίδη)
14. The man I love (G. Gershwin-Ira Gershwin)
15. Θα ‘θελα νάμουνα εκείνη π’ αγαπάς (Ηρ. Θεοφανίδη)
16. Πλάκα-πλάκα (Δ. Σαββόπουλου)
17. Αχ ουρανέ (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)
18. Καρδιά απ’ αγάπη ορφανή (Ν. Χατζηαποστόλου)
19. Ακρογιαλιές δειλινά (Β. Τσιτσάνη)
20. Κάθε βράδυ λυπημένη (Β. Τσιτσάνη)
21. Τα λιμάνια (Β. Τσιτσάνη)
22. Τρεχαντήρι (Αττίκ)
23. Το βράδυ (Λ. Πλάτωνος-Κ. Καρυωτάκη)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
«ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ‘50» (MINOS MSM 742-743)

 

Για εκείνους που ήξεραν καλά τον Γιάννη Πάριο, ήταν φυσικό κι επόμενο κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με παλιά κι αξέχαστα ερωτικά τραγούδια. Αυτό έγινε το Νοέμβριο του 1988, αν και όπως αναφέρει ο τραγουδιστής σε σημείωμά του στο εσώφυλλο είχε αποπειραθεί να κάνει κάτι ανάλογο το 1974. Ένας διπλός δίσκος λοιπόν, αφιερωμένος σε ορισμένα από τα ομορφότερα κομμάτια που γράφτηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν με θέμα τον έρωτα.

Βεβαίως, τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχε «προϊδεάσει» τον κόσμο ότι επρόκειτο να επιχειρήσει τούτη τη «βουτιά» στο παρελθόν, καθώς είχε ηχογραφήσει τρία τέτοιου είδους κομμάτια: «Είσαι το λάθος μου» (1984), «Ψεύτικε ντουνιά» και «Τα δυο σου χέρια» (αμφότερα το 1985), οπότε μια ολοκληρωμένη δουλειά πάνω στα «ερωτικά» περασμένων δεκαετιών ήταν θέμα χρόνου.

record_2013_06_28_pariosi

Εδώ θα βρείτε κάποια από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα «ελαφρά» τραγούδια της δεκαετίας του ’50 («Να το πάρεις το κορίτσι», «Θυμήσου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ένα βράδυ πού ‘βρεχε», «Θυμήσου» κ.α.), μα και άλλα που δεν είχαν γίνει ιδιαίτερα γνωστά και με τη φωνή του Πάριου πέρασαν στο ευρύ κοινό («Έλα μου κοπέλα μου», «Η γυναίκα είναι ζημιά», «Καπετάνιε χαμογέλα» κ.α.). Οι ερμηνείες του, υπεράνω πάσης κριτικής…

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην εξαιρετική ενορχήστρωση του Νίκου Κούρου και ειδικότερα στη διασκευή του «Απόψε φίλα με», μ’ ένα Πάριο και τις «βελούδινες» χαμηλές νότες του σε όλο τους το μεγαλείο. Ξεχωριστή στιγμή και η συμμετοχή του Γιώργου Κατσαρού με το υπέροχο σαξόφωνό του σε δυο-τρία τραγούδια, αλλά και του αξέχαστου Γιώργου Μουζάκη με την τρομπέτα του στο «Σου σφυρίζω»

Οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν και πάλι σε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα και τα ραδιόφωνα της εποχής παρουσίασαν πολλά από αυτά τα τραγούδια, με πρώτο το «Να το πάρεις το κορίτσι». Θα ήθελα ν’ αναφερθώ στις δεύτερες φωνές, όπου ακούγονται η Λία Βίσση και η Βούλα Καραχάλιου, η οποία εκείνη τη σεζόν συνεργαζόταν με τον Πάριο στη «Νεράιδα» μαζί με τους Αντώνη Καλογιάννη και Χριστιάνα…

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sigma με ηχολήπτη τον Παναγιώτη Πετρονικολό. Στο εσώφυλλο υπάρχουν αναλυτικά τα ονόματα των μουσικών που παίζουν στο δίσκο, καθώς και σημειώματα του Σεραφείμ Φυντανίδη και του Γιάννη Πάριου.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Να το πάρεις το κορίτσι (Ζ. Ιακωβίδη-Κ. Νικολαϊδη)
02. Θυμήσου (Ν. Γούναρη-Κ. Κοφινιώτη-Αλ. Παναγόπουλου)
03. Καπετάνιε χαμογέλα (Ν. Γιάκοβλεφ-Κ. Νικολαϊδη)
04. Άστο το χεράκι σου (Κ. Καπνίση-Αλ. Σακελλάριου)
05. Θα ‘θελα να σου να το ταίρι μου (Γ. Μουζάκη-Κ. Κοφινιώτη)
06. Ένα βράδυ που ‘βρεχε (Ν. Γούναρη-Χρ. Γιαννακόπουλου-Αλ. Σακελλάριου)
07. Έλα μου κοπέλα μου (Γ. Μουζάκη-Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου)
08. Γλυκά μου μάτια (Ν. Γούναρη)
09. Μ’ αρέσεις, μ’ αρέσεις (Ι. Ριτσιάρδη-Δ. Γιαννουκάκη)
10. Μίλα μας και μη μας αγαπάς (Σπ. Κορώνη-Μ. Φίλανδρου-Κ. Μάνεση)
11. Άστα τα μαλλάκια σου (Μ. Σουγιούλ-Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου)
12. Απόψε φίλα με (Μ. Χιώτη-Χρ. Κολοκοτρώνη)
13. Σου σφυρίζω (Γ. Μουζάκη-Γ. Οικονομίδη)
14. Που να ‘σαι τώρα αγαπημένη (Ν. Γούναρη-Κ. Κοφινιώτη)
15. Η γυναίκα είναι ζημιά (Θ. Παπαδόπουλου-Χρ. Γιαννακόπουλου)
16. Μη μου παραπονιέσαι (Ν. Γούναρη-Ν. Φατσέα)
17. Αυτός ο άλλος (Ν. Γούναρη-Κ. Κοφινιώτη-Φ. Νάκα)
18. Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη (Τ. Μωράκη-Ι. Φερμάνογλου)
19. Λένε, λένε (Ν. Γιάκοβλεφ-Πυθαγόρα)
20. Ο λύκος (Μ. Πλέσσα-Κ. Πρετεντέρη-Φ. Νάκα)
21. Ας ερχόσουν για λίγο (Μ. Σουγιούλ-Μ. Τραϊφόρου)
22. Για τις γυναίκες ζούμε (Ν. Γούναρη-Κ. Μάνεση)
23. Έλα μαζί μου και δε θα χάσεις (Τ. Μωράκη-Κ. Κοφινιώτη)
24. Μια μέρα ακόμη (Γ. Κατσαρού-Λ. Μιχαηλίδη)
25. Δυο φορές μ’ έχεις γελάσει (Λ. Μαρκέα-Κ. Μάνεση)
26. Γελάς (Κ. Καπνίση-Γ. Οικονομίδη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here