Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ
«ΕΠΙΛΟΓΗ» (COLUMBIA GSX 33)

Το 1968, ο στιχουργός Θάνος Σοφός συμπλήρωνε είκοσι χρόνια στο τραγούδι κι έτσι η Columbia αποφάσισε να τιμήσει αυτή την «επέτειο» με την έκδοση ενός δίσκου με δέκα καινούργια τραγούδια του, δύο ορχηστρικά θέματα και τον γενικό τίτλο «Επιλογή». Το άλμπουμ αυτό είναι από τα πλέον δυσεύρετα στην αγορά και κοστίζει πανάκριβα για τον συλλέκτη που θα το βρει και θα θελήσει να το αγοράσει…

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Σοφός έχει γράψει ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα όπως «Ο κόσμος άλλαξε», «Μέσα στο νερό της λίμνης», «Σε είδα να κλαδεύεις», αλλά και αργότερα με νεώτερους συνθέτες κι ερμηνευτές τα «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Οι άντρες και οι χάντρες», «Άσε στην πόρτα τα κλειδιά», «Πάρε με μαζί (Καπετάνιε)» κ.α.

Στην «Επιλογή» λοιπόν, τους στίχους του Σοφού ντύνουν με τις μουσικές τους οι Λυκούργος Μαρκέας, Γιώργος Μαλλίδης και ο Κώστας Παπαδόπουλος, πασίγνωστος σολίστας του μπουζουκιού ο οποίος έχει επιμεληθεί και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Ως ερμηνευτές, η Columbia διέθεσε το «βαρύ πυροβολικό» της εκείνης της εποχής που αποτελούταν από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος αν και με μόλις δύο χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική επικαιρότητα είχε κάνει κυριολεκτικά θραύση και τη μία επιτυχία πίσω από την άλλη…

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει ο εν λόγω δίσκος, είναι ότι κανένα από τα τραγούδια του δε συμπεριλήφθηκε ποτέ κάπου αλλού εκτός από την «Επιλογή». Ούτε ένα από αυτά δε θα βρείτε στις κατά καιρούς συλλογές που κυκλοφόρησαν έκτοτε για τους τρεις τραγουδιστές κι επομένως εύκολα αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε το λόγο που τούτο το άλμπουμ δικαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό του ως συλλεκτικό.

Ως προς το μουσικό κομμάτι, έχει σε γενικές γραμμές καλά τραγούδια που ακούγονται ευχάριστα αν και δεν έγιναν καθόλου γνωστά. Αλλά ακόμη κι αν ήταν κατώτερης ποιότητας, μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο -πρέπει να είναι κάποιος πολύ τυχερός για να βρει το δίσκο- τα κάνει να έχουν σημαντική αξία για τους συλλέκτες…

Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ, υπάρχει εκτενές σημείωμα της εταιρείας για το περιεχόμενό του και φωτογραφίες των Σοφού και Παπαδόπουλου…

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Πάρε το όνειρο αγκαλιά (Γρ. Μπιθικώτσης) (Κ. Παπαδόπουλου)
02. Όπως με ξέχασες θα σε ξεχάσω (Β. Μοσχολιού) (Κ. Παπαδόπουλου)
03. Καρδιά μου σε δικάσανε (Γρ. Μπιθικώτσης) (Γ. Μαλλίδη)
04. Μη με ρωτάτε πια (Β. Μοσχολιού) (Κ. Παπαδόπουλου)
05. Από λίγο, λίγο, λίγο (Στ. Κόκοτας) (Κ. Παπαδόπουλου)
06. Καλοκαιριά (Ορχηστρικό) (Κ. Παπαδόπουλου-Γ. Μαλλίδη)
07. Πού θα βρω (Στ. Κόκοτας) (Λ. Μαρκέα)
08. Πες τον πόνο σου σε μένα (Γρ. Μπιθικώτσης) (Γ. Μαλλίδη)
09. Ένα παράθυρο κλειστό (Β. Μοσχολιού) (Θ. Σοφού)
10. Με βρήκε το ξημέρωμα (Γρ. Μπιθικώτσης) (Θ. Σοφού)
11. Τι φρικτός καημός (Στ. Κόκοτας) (Γ. Μαλλίδη)
12. Αναπόλησις (Ορχηστικό) (Λ. Μαρκέα)

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
«ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΦΕΡΗ» (COLUMBIA 70801)

Τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση του 1974, η μελοποίηση ποιημάτων πολύ σπουδαίων Ελλήνων ποιητών βρισκόταν σχεδόν στην «ημερήσια διάταξη». Άλλες ήταν επιτυχημένες, άλλες δίχως έμπνευση κι άλλες εντελώς αδιάφορες. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 1976 κυκλοφορεί ο «Κύκλος Σεφέρη» σε μουσική ενός νέου συνθέτη ονόματι Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος έτσι παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του και σίγουρα το εν λόγω έργο κατατάσσεται στην πρώτη «κατηγορία» που αναφέραμε παραπάνω.

Το πόσο καλά και προσεγμένα δουλεμένο ήταν το όλο εγχείρημα φαίνεται από το γεγονός ότι ο συνθέτης εργάστηκε πάνω σ’ αυτό για δύο ολόκληρα χρόνια πριν το «μοιραστεί» με το κοινό. Επιπλέον, η επιλογή του Νίκου Ξυλούρη και της -πολύ νέας τότε- Άλκηστης Πρωτοψάλτη ήταν κάτι περισσότερο από ιδανική για την ερμηνεία αυτού του πολύ σημαντικού έργου. Άλλωστε, ο κόσμος είχε εξοικειωθεί με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν είχε φτάσει στα χείλη όλων των Ελλήνων μέσω της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη…

Το να μιλήσουμε για τις ερμηνείες των δύο τραγουδιστών νομίζουμε ότι είναι περιττό. Ο μεν Ξυλούρης είχε πλέον «μπολιαστεί» με τη μελωδική απόδοση ποιητικών έργων, ενώ η Πρωτοψάλτη είχε εντυπωσιάσει με τη συμμετοχή της στην «Τετραλογία» του Δήμου Μούτση ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Ανδριόπουλος με τη μουσική του δείχνει ότι αντιμετώπισε τον Σεφέρη με μεγάλο σεβασμό και σίγουρα δεν «πρόδωσε» το έργο του, ενώ οι ενορχηστρώσεις του -σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενου τότε- Κώστα Γανωσέλη είναι υποδειγματικές.

Από τα τραγούδια του άλμπουμ, ξεχώρισε ιδιαίτερα η «Σαντορίνη» (πιο γνωστό ως «Στην άλλη ζωή») με μια πραγματικά μαγική ερμηνεία από την Πρωτοψάλτη, η «Συκομουριά» και το «Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας», χωρίς βεβαίως να υστερούν τα υπόλοιπα. Επίσης, συναντάμε το «Κι αν ο αγέρας φυσά» με μια νέα μουσική πρόταση, εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη του Μούτση στην «Τετραλογία» που είχε τραγουδήσει ο Μανώλης Μητσιάς. Προσωπικά, προτιμώ την πρώτη εκδοχή του κομματιού…

Η παραγωγή ήταν του Τοξότη και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Το εξώφυλλο είναι του Δημήτρη Αρβανίτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Εμείς που ξεκινήσαμε (Ν. Ξυλούρης)
02. Επιτύμβιο (Α. Πρωτοψάλτη)
03. Τρία κόκκινα περιστέρια (Ν. Ξυλούρης)
04. Σαντορίνη (Α. Πρωτοψάλτη)
05. Κι αν ο αγέρας φυσά (Ν. Ξυλούρης)
06. Αγιανάπα Β’ (Συκομουριά)-Ν. Ξυλούρης
07. Το αίμα σου πάγωνε (Α. Πρωτοψάλτη)
08. Τρεις βράχοι (Απαγγέλει ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ)
09. Εδώ αράξαμε το καράβι (Ν. Ξυλούρης)
10. Όνειρο (Α. Πρωτοψάλτη και χορωδία)
11. Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας (Ν. Ξυλούρης και χορωδία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here