14/12/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στον πολύ όμορφο χώρο του Club του Σταυρού του Νότου, ο κόσμος έχει μαζευτεί από νωρίς. Από τον τίτλο του live, “The B Project”, είχαμε ήδη συμπεράνει ότι, αυτή τη φορά, ο Χρήστος Θηβαίος μάς ετοιμάζει κάτι ιδιαίτερο. Πράγματι, από το opening act κιόλας, αυτό γίνεται σαφές!

Η ώρα είναι σχεδόν έντεκα, όταν κάνει την είσοδό του στη σκηνή ο ντράμερ του σχήματος, Καλλίστρατος Δρακόπουλος. Σε αυτόν ανήκει η πρωτότυπη έναρξη του προγράμματος – το Kal Drako Project, όπως αποκαλείται -, καθώς ηχογραφεί ζωντανά τη φωνή του στον υπολογιστή, τραγουδά και ταυτόχρονα μιξάρει τη φωνή του με τις ηχογραφήσεις που κάνει εκείνη την ώρα! Παρουσιάζει κυρίως δικά του κομμάτια, διασκευάζει Radiohead, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα διαθέτει όντως ιδιαίτερο ήχο.

Kal Drako

Λίγα λεπτά μετά, ο Χρήστος Θηβαίος ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με την υπόλοιπη μπάντα (Βάσω Δημητρίου, Μιχάλης Ευδαίμων και Γιάννης Αναστασάκης), δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς με τη Βάσω Δημητρίου είχαν κάνει την πρώτη τους εμφάνιση στον συγκεκριμένο χώρο, πριν από έντεκα χρόνια. Εξηγεί επίσης ότι το live χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο ουσιαστικά αποτελεί αφιέρωμα στον Jeff Buckley – «σε όλη την οικογένεια Buckley, μάλλον», όπως επισημαίνει χαμογελώντας – και ειδικότερα στον δίσκο “Grace”, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στο γκρουπ με το οποίο ξεκίνησε, τους Συνήθεις Υπόπτους, οι οποίοι επίσης έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο, «Μέρες Αδέσποτες», την ίδια χρονιά.

Στα ροκ κομμάτια από το “Grace”, ο Χρήστος Θηβαίος καταφέρνει κάτι μοναδικό: σωματοποιεί κάθε τραγούδι και το εκφράζει με όλο του το είναι. Νομίζεις ότι εισπνέει βαθειά τους στίχους και την ουσία του τραγουδιού κι έπειτα το «εκπνέει», όχι μόνο με τη φωνή, αλλά με ολόκληρο το σώμα του! Ξεχωριστή κάθε μία ερμηνεία του, με πιο ιδιαίτερες αυτή στο ομότιτλο τραγούδι του δίσκου και στη διασκευή του “Forget Her”, την οποία έχει κάνει ο ίδιος σε ελληνικούς στίχους του Μάνου Ελευθερίου ως «Κανείς δεν Έρχεται».

Ο καλλιτέχνης δεν παρέλειψε να αφιερώσει το “Eternal Life” στο …Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς είναι – όπως είπε – ο αντίποδας του «Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα». Το έντονο πρώτο μέρος κλείνει σε πιο χαμηλούς, συναισθηματικούς τόνους με το εξαιρετικό “Hallelujah”.

Στην έναρξη του δεύτερου μέρους, η Βάσω Δημητρίου μάς πληροφορεί πώς δημιουργήθηκε η ιδέα του “The B Project”. Σε ανύποπτο χρόνο, πρότεινε στον Χρήστο Θηβαίο να κάνουν αφιέρωμα στον Buckley. «Εκείνος χωρίς να το πολυσκεφτεί είπε αφηρημένος ναι και να σου τώρα η περιοδεία!» Με αφορμή την επέτειο των Συνήθων Υπόπτων, το ένα αφιέρωμα έγινε δύο και, με τη βοήθεια και του …facebook, η μπάντα μαζεύτηκε ξανά! Απλά, όπως λέει η Βάσω Δημητρίου, θα μας παρουσιάσουν τις «Μέρες Αδέσποτες» σαν να τις έπαιζε η μπάντα του Buckley.

Οι εξαίρετοι αυτοί μουσικοί τζαμάρουν απίστευτα στον πρόλογο του δεύτερου μέρους κι αμέσως μετά ο Χρήστος Θηβαίος έρχεται για να ερμηνεύσει το «Ημερολόγιο» και το «Μέρες Αδέσποτες». Μας εκμυστηρεύεται μάλιστα ότι, παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, νιώθει «την ίδια ονειρική αμηχανία εκείνης της πρώτης φοράς» και ερμηνεύει με τρυφερότητα το «Βροχή μου». Προσωπικά νομίζω πως, αν και οι ερμηνείες του στα ξένα κομμάτια είναι ιδιαίτερες, τα ελληνικά τραγούδια επιτρέπουν σ’ αυτό το τόσο ξεχωριστό και σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής του να αναδειχθεί πλήρως.

Για το «Κόκκινο Θολό Φεγγάρι», η διάθεση και η χροιά της φωνής του γίνονται πιο ροκ, ενώ οι θεατές – μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και τη Βικτωρία Ταγκούλη με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου – τραγουδούν όλοι μαζί το ρεφρέν.

Ο Χρήστος Θηβαίος αφιερώνει το «Κορόνα Γράμματα» στη γυναίκα του, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, που «βοηθά να είμαι κάθε μέρα αυτός που είμαι», αλλά και το «Από τον Παράδεισο» στον Τάσο Λώλη, ο οποίος «έφυγε πριν από δύο χρόνια και σίγουρα βρίσκεται εκεί, στον Παράδεισο».

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, το θεατράλε ρετσιτατίβο στον «Γορίλα», προκαλεί τη χαμογελαστή συμμετοχή του κοινού, ζεσταίνοντας κι άλλο την ατμόσφαιρα. Το επίσημο μέρος του προγράμματος κλείνει με τον Θηβαίο να τραγουδά «Θέλω να Πιω Μαζί σου ένα Τσιγάρο», κρατώντας στο χέρι το μπουκάλι με την μπίρα του, αλλά και τους μουσικούς της μπάντας να σολάρουν ένας ένας εξαιρετικά.

Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ο Χρήστος Θηβαίος μάς αποχαιρετά, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι για λίγο. Ο Μιχάλης Ευδαίμων αναλαμβάνει να μάς πει ανέκδοτα μέχρι να ετοιμαστούν για το ανκόρ και ο Θηβαίος, επιστρέφοντας, αστειεύεται ότι τον ετοιμάζουν για stand-up comedian!

Οι ερμηνείες του στο «Ο Πόνος Νίκησε Πάλι» του Γιώργου Ανδρέου και το «Ωροσκόπιο» του Θάνου Μικρούτσικου μάς χαρίζουν δύο από τις ωραιότερες και πιο συναισθηματικές στιγμές τις βραδιάς. Τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και οι φωνές του κόσμου που δεν λένε να σταματήσουν, πείθουν τον Χρήστο να μάς αποχαιρετήσει – στ’ αλήθεια αυτή τη φορά – μουσικά: «Καλή σου Νύχτα και να Μ’ Αγαπάς» …!

*** Τη Κυριακή 18/12, ο Χρήστος Θηβαίος θα δώσει μια ακόμη παράσταση στο Σταυρό του Νότου…

—————

Δείτε επίσης, το δελτίο τύπου του προγράμματος http://www.musiccorner.gr/?p=35646

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here