13/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Έκανε σχεδόν 28 χρόνια να έρθει στην επιφάνεια. Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 1968 όταν οι Rolling Stones, αποφάσισαν για λογαριασμό του BBC, να βιντεοσκοπήσουν δύο συναυλίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό που θύμιζε τσίρκο. Για όσους δε γνωρίζουν την ιστορία, μάλλον τους φαίνονται αδιάφορα τα παραπάνω. Αν όμως μαθαίνατε πως σε αυτές τις δύο συναυλίες – μιούζικαλ, εκτός των Rolling Stones, συμμετείχαν οι Who, η Marianne Faithfull, οι Jethro Tull, ο John Lennon, η Yoko Ono, ο Eric Clapton και ο Mitch Mitchell, μάλλον θα απορούσατε γιατί αυτές οι ιστορικές συναυλίες έκαναν 28 χρόνια να δουν το φως της δημοσιότητας!

Βασική αιτία ήταν η μέτρια ερμηνεία των Rolling Stones, αλλά κυρίως η εξαιρετική απόδοση των Who οι οποίοι τράβηξαν όλα τα βλέμματα. Θορυβημένοι από αυτό το γεγονός οι Stones αποφάσισαν να «θάψουν» αυτή την ιστορική συνεργασία. Άλλωστε μιλάμε για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής στην δεκαετία του ’60, μαζεμένα σε έναν χώρο να ερμηνεύουν όλοι μαζί. Ένας θαμμένος θησαυρός.

Πέρασαν 21 χρόνια μην ξέροντας κανείς τι απέγιναν αυτές οι πομπίνες. Τα χρόνια είχαν περάσει. Οι Who και οι Jethro Tull είχαν γίνει πρωτοκλασάτες μπάντες, ο John Lennon είχε φύγει από τη ζωή και οι Stones έπεφταν από την κορυφή αργά αλλά σταθερά. Τα 21 χρόνια που πέρασαν άλλωστε είναι μία ολόκληρη ζωή για κάποιους.

Έτσι, δύο δεκαετίες μετά την φιλμογράφιση των δύο αυτών, ιστορικών, παραστάσεων, ένα μεγάλο μέρος του υλικού που είχε τραβηχτεί βρέθηκε να σαπίζει στον κάδο απορριμμάτων ενός υπογείου. Μετά από 7 χρόνια επεξεργασίας και συνολικά 28 χρόνια καθυστέρησης, αυτός ο θησαυρός είδε τα φώτα της δημοσιότητας.

Πέρα όμως από τα ονόματα και το δέος που μπορεί να προκαλούν στους απανταχού ροκάδες, αυτές οι συναυλίες είναι ιστορικές για μερικούς ακόμα λόγους. Σε αυτή τη συναυλία και μόνο, κιθαρίστας των Jethro Tull είναι ο κιθαρίστας των Black Sabbath Tonny Iommi, o οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του Ian Anderson των Jethro Tull, ώστε να καλύψει το κενό του Mick Abrahams που μόλις είχε αποχωρήσει από τη μπάντα. Πέρα από αυτό το ιστορικό γεγονός, σε αυτές τις συναυλίες ήταν και η τελευταία συμμετοχή του Brian Jones ως μέλος των Rolling Stones, αλλά και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ Mick Jagger και John Lennon μπροστά στην κάμερα!

Ίσως αυτές οι φιλμογραφήσεις να έπρεπε να έχουν βγει νωρίτερα στην επιφάνεια. Ίσως και όχι. Άλλωστε, όταν αυτές ανακαλύφθηκαν είχαν γίνει ήδη ιστορικές. Και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό θα συνέβαινε αν αυτές εκδίδονταν το 1968, όταν ο Lennon ακόμα ζούσε, οι Who ήταν άπειροι και οι Jethro Tull νεοσύστατοι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here