16/12/2011
Γράφει ο Φάνης Κόλλιας
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr

Κυριακή 11/12/11… Δύο εβδομάδες και κάτι πριν τα Χριστούγεννα και ο καιρός δεν λέει να αλλάξει. Λες και το ημερολόγιο έχει σταματήσει στον Σεπτέμβρη! Όπως και να’χει πάντως καθόλου δεν με χάλασε. Ο καιρός τέλειος, ένα Σαββατόβραδο ακόμη πιο τέλειο και ένα Κυριακάτικο βράδυ που αναμενόταν διαφορετικό από τα άλλα.

Τη Joanna την ήξερα, την έχω δει και ακούσει πολλές φορές live, οι οποίες φορές βέβαια δεν αρκούν για να την χορτάσει κάποιος. Το μεγάλο στοίχημα ήταν ο Nomik από τους Sleepin Pillow και τους Universal Trilogy. Ήξερα απλώς πως ο Nomik και οι Sleepin Pillow έχουν κάτι το «psycho» , το λέω εγώ, το οποίο προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ!!! Ήθελα όμως να σχηματίσω μία καλύτερη άποψη. Συνεπώς πήγαινα χαρούμενος που θα ξανά έβλεπα την Joanna Drigo, στο Nueva Trova στο Μοναστηράκι, αλλά ταυτόχρονα είχα και την περιέργεια να μάθω καλύτερα τον Nomik.

Πριν ξεκινήσει λοιπόν το live, αρπάζουμε μαζί με τη Μίνα, τη φωτογράφο του Music Corner, τη Joanna και τον Nomik και…

MusicCorner: Καλησπέρα σας! Πως προέκυψε η συνεργασία αυτή αρχικά;
Joanna Drigo: Καλησπέρα! Παίξαμε το καλοκαίρι μαζί και τώρα είπαμε να το ξανακάνουμε.
Nomik: Αρχικά η γνωριμία μας ήταν πολύ θετική. Μας αρέσει και στους δύο το ακουστικό live. Είτε να παίζουμε δικά μας κομμάτια είτε άλλα κλασικά που μας αρέσουν. Εγώ το κάνω αυτό και με άλλους πάνω στη Θεσσαλονίκη οπότε είμαι πολύ fan του πράγματος.

MusicCorner: Το Nomik είναι το Κίμων ανάποδα;
Nomik: Ακριβώς!

MusicCorner: Ωραία! Μόνος μου το σκέφτηκα! Οι Sleepin Pillow είναι μια καθαρά συναυλιακή μπάντα σε αντίθεση με τη Joanna που συνηθίζει να παίζει μόνη της. Είναι δύσκολο να συνυπάρξετε;
Nomik: Εγώ είχα πάντα μπάντες. Και πριν τους Sleepin Pillow, τους Universal Trilogy αλλά πάντα έκανα και πράγματα μόνος μου. Όποτε δεν είναι ότι έχω συνηθίσει σε κάτι συγκεκριμένο.

Σε ένα πολύ όμορφο “φυσικό σκηνικό”, Joanna Drigo και Nomik, μιλούν στον συντάκτη του Music Corner, Φάνη Κόλλια…

MusicCorner: Κατά τη γνώμη μου οι Sleepin Pillow δεν θα έπρεπε να είναι ελληνική μπάντα. Γιατί η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και όλα τα σχετικά… Εσύ τι πιστεύεις;
Nomik:
Όταν ήμουν πιο μικρός το σκεφτόμουν συνέχεια.Το πιστεύω ακόμα λίγο, αλλά δεν θέλω να μιζεριάζω και να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν και αν και αν… Καλώς ή κακώς είμαστε εδώ. Άλλωστε δεν έχουμε φτάσει και στο τέρμα, ίσα ίσα που κάνουμε κινήσεις μέσα στο 2012 να βγει η μπάντα στο εξωτερικό και να παρουσιάσει τη δουλειά της. Επίσης τον τελευταίο καιρό βγαίνουν καλά πράγματα στην ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή και είναι θέμα χρόνου κάποιος να τα καταφέρει.

MusicCorner: Εσύ Joanna πήγες πρόσφατα στο εξωτερικό μαζί με τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Για πες μας την εμπειρία σου…
Joanna:
Ναι, πήγα στο Εδιμβούργο! Κάθε φορά εκεί πάω… Ήταν πολύ ωραία, έκανε κρύο… Το καλό ήταν ότι δεν υπάρχει αυτός ο πανικός που έχουμε εδώ.

MusicCorner: Εννοείς το άγχος αν θα γεμίσει το μαγαζί;
Joanna: Ναι όλος αυτός ο πανικός. Το είχα πεθυμίσει, μου είχε λείψει… Ήταν πολύ ωραία!

MusicCorner: Τον τελευταίο καιρό συνηθίζεις να κάνεις live σε μικρά μαγαζιά, σε στυλ μπουάτ ας πούμε. Για πες μου πως το έχεις φτιάξει στο μυαλό σου ακριβώς…
Joanna: Βασικά όπως μου ‘ρθει… Άλλες φορές θέλω να παίξω με φίλους και με παρέα ενώ άλλες θέλω να τα δώσω όλα, οπότε παίζω με μπάντα κανονικά. Η αλήθεια βέβαια είναι πως με το ακουστικό βγάζω και το ψωμί μου οπότε ναι, το προτιμώ!

MusicCorner: Έχω ακούσει από διάφορους καλλιτέχνες πως οι τέχνες σε περιόδους κρίσης, ανθίζουν! Εσείς το πιστεύετε αυτό;
Nomik: Δεν ξέρω αν κλασικοί χαρακτηρισμοί μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η οποία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που σιγά σιγά εξαπλώνονται και στην Ευρώπη. Νομίζω πως η τέχνη και οι καλλιτέχνες δεν χρειάζονται εποχιακά και συγκυριακά άλλοθι για να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Joanna: Ωραία τα είπε ο συνάδελφος…!
Nomik: (γέλια) έχω κάνει άπειρες πρόβες!
Joanna: Μπράβο τα έχεις πολύ έτοιμα! Λοιπόν, εγώ πιστεύω πως οι δύσκολοι καιροί πυροδοτούν τις τέχνες γιατί είμαστε πιο συναισθηματικά φορτισμένοι από το χαμό που γίνεται γύρω μας. Βέβαια ο χαμός γίνεται και μέσα μας…
Nomik: Ακριβώς! Ήθελα να συμπληρώσω πάνω σε αυτό πως εγώ πάντα έβλεπα κρίση στους ανθρώπους. Στον τρόπο που άγονται και φέρονται, στον τρόπο που ζουν. Στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο πάντοτε υπήρχε κρίση! Στην τελική η κρίση είναι από μέσα προς τα έξω όπως είπε η Joanna. Οπότε και οποιαδήποτε αντίσταση από τον κόσμο πρέπει να είναι πάλι από μέσα προς τα έξω.

MusicCorner: Έχω ακούσει πάλι πως οι καλλιτέχνες δεν θα έπρεπε να εκφράζουν την άποψη τους πάνω σε κοινωνικά, πολιτικά και παρόμοια θέματα γιατί καλώς ή κακώς σέρνουν από πίσω ένα πλήθος κόσμου το οποίο επηρεάζεται. Εσείς συμφωνείται με αυτή την άποψη;
Nomik: Νομίζω πως αυτό είναι κάπως προβοκατόρικο. Δηλαδή και ποιος θα εκφράζει την άποψη του πάνω στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι; Όλος ο κόσμος νομίζω ότι μπορεί. Γιατί όχι και ο καλλιτέχνης λοιπόν…
Joanna: Δίκιο έχει!
Nomik: Ε μα δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να λένε την άποψη τους οι δημοσιογράφοι ή όλοι αυτοί οι οκονομολόγοι και όχι ο καλλιτέχνης; Αυτό που είπε ο John Lennon στο Imagine ήταν τέλειο. Οπότε προτιμώ να ακούω το Imagine παρά όλες αυτές τις μαλ…(μπιιιιπ) που βγαίνει και λέει ο καθένας!
Joanna: Το θέμα είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και ο άλλος να το ζυγίζει και να κρατάει ότι νομίζει.

MusicCorner: Nomik τι ετοιμάζεις τις επόμενες μέρες;
Nomik: Εγώ ετοιμάζω 4 διαφορετικά πράγματα μέσα στο 2012. Έχω σχεδόν ολοκληρώσει την πρώτη προσωπική δισκογραφική μου απόπειρα. Ο τίτλος του είναι «I ain’t gonna be a king».Το δεύτερο πράγμα που ετοιμάζεται είναι ένας δίσκος με την πρώτη μου μπάντα τους Universal Trilogy, όπου τον Φλεβάρη/Μάρτη θα κυκλοφορήσει και θα κάνουμε και κάποια live επιλεγμένα. Το τρίτο πράγμα είναι να ξαναμπούμε studio με τους Sleepin Pillow για νέο υλικό και το τέταρτο είναι κάποια μελοποιημένα μου ποιήματα τα οποία θα ηχογραφήσουμε με μία νεοσύστατη ομάδα που ετοιμάζεται. Τώρα από live, εγώ είμαι στη Θεσσαλονίκη στο Καφωδείο Ελληνικό από τον Σεπτέμβρη, από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη με τον Γιάννη Μήτση, τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και τον Κωνσταντίνο Σάους. Λίγα live με τους Sleepin Pillow επιλεκτικά και μετά το Μάρτη που θα κυκλοφορήσουν οι δύο δουλειές θα έρθουν και live με τους Universal Trilogy.

MusicCorner: Εσύ Joanna;
Joanna: Εγώ τώρα θα βγάλω ένα EP και πιο κοντά θα βγάλω ένα κομμάτι που λέγεται «Βουλιάζω» και είναι έτσι βαλσάκι και γλυκούλι… Τι γλυκούλι δηλαδή, «Βουλιάζω» λέγεται! Εμφανίσεις από ‘δω και από ‘κει… Θα συνεχίσω και για λίγο ακόμα τις εμφανίσεις μου στην μπουάτ “Απανεμιά” στην Πλάκα.

MusicCorner: Πολύ ωραία! Ευχαριστούμε πολύ!!
Joanna Drigo/Nomik: Εμείς ευχαριστούμε!!

Και κάπως έτσι το μαγαζί άρχισε να γεμίζει… Μόλις λοιπόν δεν έπεφτε καρφίτσα στο Nueva Trova το live ξεκίνησε.

Μία ο Nomik επάνω μία η Joanna… Με αυτό το τρόπο το live αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς δεν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον κάποιος από τους δύο συγκεκριμένα και υπήρχε και μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμα.

Αυτό που άκουγα συνεχώς τουλάχιστον από την δική μου παρέα ήταν τα σχόλια για τις φωνές των δύο καλλιτεχνών. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως έβγαινε αυτή η φωνή από το παρουσιαστικό του Nomik. Η αλήθεια είναι πως όσοι δεν τον έχουν ξανακούσει περιμένουν μάλλον κάτι σε πιο “brutal” φωνητικά. Το καλό είναι πως η έκπληξη για τη φωνή του ήταν ευχάριστη! Ο Nomik έπαιξε κομμάτια από τους Sleepin Pillow, από τους Universal Trilogy αλλά και αγαπημένα του. Αυτά που ξεχώρισα ήταν το Butterfly-Universal Trilogy και το Hallelujah-Leonard Cohen.

Και πάμε στη Joanna τώρα… Η Joanna έπαιξε δικά της κομμάτια από τον πρώτο της δίσκο αλλά και το «Βουλιάζω» που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Μία φωνή απλά απίστευτη η οποία κάνει «μπαμ» στην μπουατ Απανεμιά! Εκεί η Joanna εμφανίζεται και πάλι με μια κιθάρα, αλλά το μαγαζί έχει τόση ησυχία που αν κλείσεις τα μάτια νομίζεις πως βρίσκεσαι αλλού! Από την Joanna ξεχώρισα φυσικά το «Βουλιάζω» και τον «Ναρκισσιστή» αλλά και το Which side are you on?…

Η βραδιά κύλησε με φίλους των παιδιών να ανεβαίνουν στη σκηνή όπως η Lia Hide και ο Φώτης Καραογλάνης.

Και εκεί που όλα φαίνονται να έχουν τελειώσει και ο κόσμος αρχίζει να φοράει τα μπουφάν, πετάγεται ο μπάρμαν «Ηλίας» και …απειλεί την Joanna πως δεν θα φύγει εάν δεν παίξει το “Rid of me” της PJ Harvey! Ε, τι να κάνει και η Joanna, τον άκουσε και είπε και ένα τραγούδι! Τι ένα δηλαδή; Συνεχίστηκε για κανένα μισάωρο ακόμα η βραδιά!!!

Αυτά λοιπόν συνέβησαν την Κυριακή 11/12/11 στο Nueva Trova στο Μοναστηράκι με τη Joanna Drigo να είναι για μία ακόμη φορά εκπληκτική και τον Nomik να μας εκπλήσσει πολύ πολύ …και ξανά πολύ… ευχάριστα!

Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την φανταστική αφίσα που σχεδίασε ο γραφίστας με το ψευδώνυμο «Kunel».

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here