24/5/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Στο Spray Club Athens, ένα μικρό club στα στενά του Μεταξουργείου, μας υποδέχθηκε η Δήμητρα Μαστορίδου, για ένα live παρουσίασης του καινούργιου της δίσκου «Παράλογο με θέα». Εκτός από ένα live, η βραδιά είχε και τον αέρα του party, καθώς η Δήμητρα με τη μπάντα της μας έδωσαν μια πολύ καλή γεύση από rock ακούσματα, τα οποία έφεραν το αντίστοιχο κλίμα στο χώρο!

Γύρω στις 23:00, η Δήμητρα ανέβηκε στη σκηνή και μας καλωσόρισε με το πιο κατάλληλο κομμάτι. «Σταθμός Λαρίσης και μετά Μεταξουργείο, υπόγεια κινούμαι να σε φτάσω»: με αυτό το στίχο ξεκινά ο «Επόμενος σταθμός» και μας θυμίζει πως κάπως έτσι κινηθήκαμε κι εμείς για να φτάσουμε σ’ εκείνη! «Πες πως με θες» ακολούθησε, ενώ ο κιθαρίστας Βασίλης Κίτσος πήρε θέση για να τη συνοδεύσει στο «Κυριακή πρωί» με το «Δεν είμαι αυτός που θες», σε ερμηνεία του ίδιου, κάνοντας μια πολύ επιτυχημένη μίξη.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, η Δήμητρα μας φύλαγε και κάποια, πειραγμένα ή μη, κομμάτια που έχουμε αγαπήσει, τόσο από την ελληνική όσο και από την ξένη δισκογραφία. Η «Θάλασσα» του Θάνου Μικρούτσικου, αφού πέρασε από τον Φίλιππο Πλιάτσικα, έφτασε στα χέρια της Δήμητρας, η οποία έκανε εκ νέου δικό της το κομμάτι και μας το παρουσίασε επί σκηνής. «Τσάι γιασεμιού» του συνεργάτη της πλέον Λάκη Παπαδόπουλου και «My Heart» ήταν ακόμα κάποιες αναφορές της σε άλλους καλλιτέχνες. Επιχειρήθηκε, επίσης, μια μίξη κομματιών, τα οποία τυχαίνει να είναι αρκετά όμορα όσον αφορά στη μουσική. Το «Όχι μαζί», από τον καινούργιο της δίσκο, ταίριαξε πολύ με το «You really got me» των The Kinks, καθώς και το «Μη μ’αγγίζεις» από Κίτρινα Ποδήλατα με το «Sweet dreams», το οποίο συναντάμε τρεις δεκαετίες πίσω. Οι μικρές διαφορές αυτών των κομματιών δεν εμπόδισαν φυσικά τη Δήμητρα και τη μπάντα της να τα παρουσιάσουν ως τραγούδια άρρηκτα συνδεδεμένα και να τα υποστηρίξουν με δύναμη πάνω στη σκηνή. Η Δήμητρα μάλιστα, απολαμβάνοντας εμφανώς την εξέλιξη και ροή της βραδιάς, δίνοντας ένα δυναμικό σάλτο από την υπερυψωμένη σκηνή, κατέβαινε και χόρευε παρέα με το κοινό της!

Από τον καινούργιο της δίσκο, μας παρουσίασε επίσης τα κομμάτια «Χιονάτη», το οποίο υπογράφει μουσικά ο Λάκης Παπαδόπουλος, «Απόμερα» και «Πατάω τα κλάματα». Με τον αέρα του δεύτερου και την ατμοσφαιρικότητα του τρίτου, η Δήμητρα μπόρεσε να κρατήσει το ενδιαφέρον μας σε όλα τα είδη που επιχείρησε να υποστηρίξει.

Από το πρόγραμμα δεν έλειπαν και κομμάτια που μας παρουσίασε το 2007, με το δίσκο «Καινούργιο σπίτι». Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και το «Ετών 30», το οποίο έχει μεγάλη αναγνώριση στα ραδιόφωνα, αλλά και μέσα από την προβολή του video clip του.

Παίρνοντας μια γεύση στο πρώτο μέρος για το «τι εστί» Δήμητρα Μαστορίδου και «Παράλογο με θέα», προχωρήσαμε και στη συνέχεια της βραδιάς μετά από ένα μικρό διάλειμμα, στο οποίο η Δήμητρα υπέγραψε πολλά αυτόγραφα και μίλησε με τον κόσμο που ήρθε να τη δει από κοντά.

Συνεχίστηκε η παρουσίαση του καινούργιου δίσκου με τα κομμάτια «Όλο μπρος», «Κόκκινα δάκρυα» και «Στις 12 ακριβώς». Μνημονεύοντας την αγάπη και την εκτίμησή της για τη Τζώρτζια, με την οποία είχε συνεργαστεί στον πρώτο της δίσκο, η Δήμητρα ερμήνευσε το «Άνοιξη θα μπει», το οποίο εκτέλεσε η Τζώρτζια στον προαναφερθέντα δίσκο», και το «Δε θέλω να μιλάς» των Μπλε.

Ο Βασίλης Κίτσος μας ξανασυνόδευσε μουσικά και στο δεύτερο μέρος, ξεσηκώνοντάς μας με τους ρυθμούς του «Μαγικού χαλιού» των Locomondo. Ακόμη, η μπάντα είχε ετοιμάσει δύο ακόμα μίξεις, ο οποίες μας εξέπληξαν ευχάριστα και ενέτειναν τη rock διάθεση της βραδιάς, αλλά και της Δήμητρας! «The one I love»  από R.E.M παντρεμένο με «Personal Jesus» από Depeche Mode και αμέσως μετά «Losing my religion» μαζί με το «Nothing compares» της Sinead O’ Connor.

Εκτός των άλλων, η Δήμητρα απέδειξε ότι οι δυνατότητές της δεν τριγυρίζουν μόνο στα λημέρια της rock. Κατάφερε να απογειώσει ακόμα και μπαλάντες, όπως το δικό της «Το πιο γλυκό χαμόγελό σου», αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών με περισσότερο λαϊκές διαθέσεις, όπως «Μέτρησα» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και «Προσωπικά» της Ελένης Δήμου.

Όλο αυτό το πάντρεμα των ειδών και τον διαθέσεων, όπως και οι εναλλαγές συναισθημάτων από χαρά και κέφι σε μελαγχολία και έρωτα, γίνανε με τον ιδιαίτερο τρόπο της Δήμητρας, η οποία κάπως έτσι υποδέχτηκε τους φίλους της στο Spray Club Athens.

Στο τέλος της βραδιάς, η Δήμητρα μίλησε μαζί μας και μας είπε για τα σχέδια της, την καινούργια της δουλειά, αλλά και λίγα για το παρελθόν της κοιτάζοντάς το πλέον από μια απόσταση…

Music Corner: Είδαμε ότι είχες πάρα πολλή ενέργεια πάνω στη σκηνή! Πώς πέρασες σήμερα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Πέρασα πολύ καλά! Είχα πολύ καιρό να κάνω live και είχα πολλή διάθεση. Επίσης η μπάντα έχει ανανεωθεί και υπάρχει ένας ενθουσιασμός γι’ αυτό. Βέβαια, εσείς θα το κρίνετε αυτό, εσείς θα μου πείτε πώς περάσατε!

Music Corner: Εμείς περάσαμε πάρα πολύ ωραία και σε χαρήκαμε επί σκηνής! Μάλιστα, αυτό το στοιχείο του party που ήθελες να έχει η σημερινή βραδιά, νομίζω ότι το είχε!
Δήμητρα Μαστορίδου: Αν πέτυχε αυτό, τότε είμαστε μια χαρά!

Music Corner: Έχεις σχεδιάσει άλλες εμφανίσεις για αυτό το διάστημα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Όχι, θα κλείσω όμως σχεδόν άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα. Απλά τα είχα αφήσει όλα στον αέρα αυτό το καιρό. Κανόνισα το σημερινό, το οποίο ήταν μια παρουσίαση, καθώς παίξαμε πολλά τραγούδια από το νέο δίσκο. Αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Έχω αρκετές προτάσεις, απλά δεν έχω ακόμα ανακοινώσιμες ημερομηνίες.

Music Corner: Ετών 30, λοιπόν, πίσω στο 2007! Ποια είναι η σημασία αυτής της ηλικίας για σένα;
Δήμητρα Μαστορίδου: Αυτό που θυμάμαι από τα 30 μου είναι ότι πρόκειται για ένα μεσοδιάστημα, σαν να έρχεσαι από κάπου και πρέπει οπωσδήποτε να πας κάπου. Όλοι περιμένουν από σένα να ξέρεις και πού είναι αυτό το κάπου! Υπάρχουν απαιτήσεις και διερωτήσεις, όπως για παράδειγμα, «αυτή είναι η σταδιοδρομία που θα ακολουθήσω;». Υπάρχουν απαιτήσεις και στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες γίνονται λίγο πιο ώριμες. Είναι μια ηλικία πολλών απαιτήσεων από τους άλλους.

Music Corner: Το 2007 «Καινούργιο σπίτι» και το 2012 «Παράλογο με θέα». Θεωρείς ότι αυτά τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν ήταν απαραίτητα για τη «ζύμωση» ενός δίσκου ή υπήρξαν κάποια εμπόδια;
Δήμητρα Μαστορίδου: Χρειάστηκα αρκετό διάστημα για να συγκεντρώσω νέο υλικό, αλλά όχι και τόσο. Χρειάστηκα περίπου 3 χρόνια. Είχα ήδη βρει τι θέλω να κάνω. Υπήρξαν όμως εξωγενείς παράγοντες και κυρίως τα πράγματα που συμβαίνουν στην ελληνική δισκογραφία, τα οποία με καθυστέρησαν.

Music Corner: Στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί και με τη Τζώρτζια. Ποια είναι η εντύπωσή σου από αυτή τη συνεργασία;
Δήμητρα Μαστορίδου: Το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθα πράγματα. Είδα έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι καταξιωμένος στη δισκογραφία, να μπαίνει σε ένα studio, να ηχογραφεί τραγούδια που εγώ έχω γράψει τη μουσική και τους στίχους τους και να με ρωτάει σαν να είναι η πρώτη της φορά, πώς θα ήθελα να είναι το αποτέλεσμα και λοιπά! Είναι ένας άνθρωπος που μπήκε στη δουλειά μου σα λευκό χαρτί, πήρε το τραγούδι και το είπε μοναδικά!

Music Corner: Γράφεις μουσική, στίχους, ερμηνεύεις… Είσαι αυτό που λέμε «τραγουδοποιός» και όχι απλή ερμηνεύτρια. Πολλοί καλλιτέχνες είναι αμιγώς ερμηνευτές και δεν έχουν κάποια σχέση με την προπαραγωγή, όπως θα λέγαμε, των κομματιών. Πώς είναι να τα κάνεις όλα σε μια δική σου δουλειά;
Δήμητρα Μαστορίδου: Έχει πάρα πολλή δουλειά αυτό το «όλα». Αρχικά, πρέπει να έχεις υλικό. Όταν θες να γράψεις ένα τραγούδι, χρειάζεται χρόνος, βιώματα, επαφές με τους άλλους ανθρώπους, με το περιβάλλον σου και με τον εαυτό σου. Στη συνέχεια, περνάμε σε ένα άλλο κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, την ενορχήστρωση ενός τραγουδιού. Σε αυτό το cd υπογράφω κάποιες από αυτές και αυτό ήθελε πάρα πολύ δουλειά. Μάλλον είναι από τα πιο κρίσιμα πράγματα. Υπάρχουν τραγούδια που ήταν μέτρια και με μια καλή ενορχήστρωση βγήκαν πολύ δυνατά μπροστά, ενώ υπήρχαν και άλλα που ήταν πολύ καλά αλλά με μια όχι και τόσο καλή ενορχήστρωση χαντακώθηκαν. Επομένως, θέλει χρόνο και δουλειά. Αν υπάρχει αγάπη, όμως, γίνεται. Εμένα δεν θα με ενδιέφερε απλά να τραγουδάω, να μου φέρνουν άλλοι κομμάτια κι εγώ να τα ερμηνεύω…

Music Corner: Όσον αφορά στον τίτλο του καινούργιου σου δίσκου, «Παράλογο με θέα», πώς το σκέφτηκες; Με ποιο παράδειγμα θα έφερνες αυτή τη φράση στα επίπεδα της καθημερινότητας;
Δήμητρα Μαστορίδου: Το «παράλογο με θέα» είναι ένας στίχος από ένα τραγούδι που έχω γράψει και έχει γράψει τη μουσική ο Λάκης Παπαδόπουλος, τη «Χιονάτη». Σε αυτό το τραγούδι αναφέρεται το παράλογο του έρωτα. Ο λόγος που έδωσα αυτό τον τίτλο στο cd μου δεν είναι αυτός βέβαια. Είναι περισσότερο για όλη την αντίφαση που ζούμε σήμερα πλέον. Τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα “παράλογο”. Όσον αφορά την καθημερινότητά μου, νομίζω ότι αυτό υπάρχει όπως και μες τη δική σου. Δεν είναι κάτι ειδικό και προσωπικό. Προσωπικό είναι τι βλέπει ο καθένας μέσα από το παράλογο. Κάποιες φορές μπορεί να δεις κάτι που δε σ’ αρέσει στον άλλον και άλλες φορές βλέπεις και κάτι που δεν σ’ αρέσει στον εαυτό σου. Μέσα από τον άλλον μπορεί, επίσης, να δεις δικά σου λάθη και συμπεριφορές και να μπεις, έτσι, σε μια διαδικασία επερώτησης…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here