19/6/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Σε πάρτι εξελίχθηκε η τελευταία εμφάνιση της Εύας Λουκάτου για τη χειμερινή σεζόν. Η Εύα επέλεξε το φιλόξενο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό για την εμφάνιση αυτή, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο παραστάσεων της σεζόν, παρότι θα μπορούσε κάλλιστα η εμφάνιση αυτή να είναι η πρώτη του καλοκαιριού.

loukatou_live_2013_06_24

Φτάσαμε στο «Χυτήριο» λίγο πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ήχου της Εύας, που λίγα λεπτά αργότερα πλησίασε στο τραπέζι μας και μας χαιρέτησε ευγενικά. Μετά τα απαραίτητα «προκαταρκτικά», αλλάξαμε χώρο για να μιλήσουμε πιο ήσυχα.

MusicCorner: Πριν δύο μήνες κυκλοφόρησες το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο «Όνειρα Σφραγίζω». Ποια είναι αυτά τα όνειρα που σφραγίζεις;
Εύα Λουκάτου: Σ’ αυτό το τραγούδι δε σφραγίζω όνειρα. Σφραγίζω την αίσθηση ότι είμαστε τόσο πολύ συντονισμένοι και εξαρτημένοι από το τι θα κάνουμε στο μέλλον, που ξεχνάμε να απολαύσουμε το παρόν. Αυτό το τραγούδι, στην ουσία, αναφέρεται για την εστίαση στο παρόν. «Όνειρα σφραγίζω, παύω να ελπίζω, τώρα όλα είναι παρόν. Όρια, κανόνες και σφιγμένες ζώνες, γίναν κιόλας παρελθόν». Ονειρευόμαστε για το αύριο και «χάνουμε» το σήμερα.

MusicCorner: Στους δυο μήνες που κυκλοφορεί το άλμπουμ, πώς βλέπεις την πρώτη ανταπόκριση του κοινού; Είσαι ικανοποιημένη;
Εύα Λουκάτου: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχω μια σωστή εικόνα, αλλά μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένη και από το ραδιόφωνο και από τον κόσμο που τον βλέπω στα live να ξέρει και να τραγουδάει τα κομμάτια. Βέβαια αρκετά από τα καινούρια κομμάτια τα έπαιζα τον τελευταίο καιρό στις εμφανίσεις μου και είναι, λίγο πολύ, γνωστά. Αλλά και τα τραγούδια που είναι εντελώς νέα, έχουν πολύ καλή ανταπόκριση, γεγονός που είναι ευχάριστο και παρήγορο.

MusicCorner: Στον πρώτο σου δίσκο δεν τραγουδούσες. Γιατί;
Εύα Λουκάτου: Ήταν μια καθαρά προσωπική επιλογή. Είχα την άποψη ότι έπρεπε, αλλά και ήθελα να παρουσιαστώ ως δημιουργός και όχι ως τραγουδίστρια. Ειδικά στην Ελλάδα συνηθίζουμε να ακούμε μια φωνή, αλλά να μην «ακούμε» τους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από τα τραγούδια. Να τους αγνοούμε. Επίσης, αγνοούμε αν ο ερμηνευτής έχει συμμετοχή στη δημιουργία των τραγουδιών και μένουμε – γνωρίζουμε μόνο τον ερμηνευτή. Έτσι, ήθελα να δώσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός τραγουδιού μ’ ένα προσωπικό άλμπουμ. Ένα προσωπικό άλμπουμ με τ’ όνομά μου, αλλά χωρίς τη φωνή μου. Ήθελα σε πρώτη φάση να παρουσιάσω το τι είμαι, την ταυτότητά μου και αργότερα να περάσω και στην ερμηνεία για τα τραγούδια που γράφω για μένα, καθώς η επιδίωξή μου δεν είναι να γράφω μόνο για μένα αλλά και για άλλους καλλιτέχνες.

loukatou_live_2013_06_01

MusicCorner: Δεν είχες, δηλαδή …αναστολές για τη φωνή σου;
Εύα Λουκάτου: Όχι, αλλά ο αρχικός μου στόχος ήταν να παρουσιαστώ ως δημιουργός. Δεν είχα σκεφτεί καν να τραγουδήσω. Βέβαια, με τον καιρό, οι ανάγκες με έφεραν στη σκηνή, καθώς όλη αυτή η δουλειά έπρεπε να παρουσιαστεί, να προωθηθεί. Άλλωστε ήθελα κι εγώ ν’ ακούσω τον κόσμο, να νιώσω την ανταπόκριση του κοινού στις δημιουργίες μου. Κάπως έτσι ανέβηκα στη σκηνή για να στηρίξω αυτά τα κομμάτια. Στην πορεία με μάγεψε η σκηνή κι αποφάσισα να συνεχίσω σ’ αυτήν την πορεία.

MusicCorner: Έχει …μέλι η σκηνή;
Εύα Λουκάτου: Έχει μέλι, έχει άγχος, έχει πολύ προετοιμασία. Αξίζει όμως, γιατί η επαφή με τον κόσμο εκείνη τη στιγμή σε κάνει να τα ξεχνάς όλα. Ειδικά αν είναι καλή η επαφή. Δημιουργείται χημεία μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών που είναι στη σκηνή. Καλή ή κακή. Σκοπός μου είναι σε όσους έχουν επιλέξει να έρθουν ν’ ακούσουν εμένα, σε όσους θέλουν ν’ ακούσουν τη μουσική μου, να φύγουν από τη συναυλία και να αισθάνονται ικανοποιημένοι, γεμάτοι. Αυτή είναι η δική μου επιδίωξη. Αλλά και ο κόσμος έχει μια «υποχρέωση». Όταν επιλέγει να πάει κάπου, πρέπει να πηγαίνει συνειδητοποιημένα, ή έστω υποψιασμένα.

MusicCorner: Το καλοκαίρι μπήκε. Θα σε δούμε σε περιοδεία;
Εύα Λουκάτου: Όχι. Θα κάνω ελάχιστες εμφανίσεις εκτός Αθηνών κι αυτές προς το τέλος του καλοκαιριού. Αυτήν την περίοδο θα δουλέψω πυρετωδώς σε δύο παραστάσεις που ετοιμάζω για το χειμώνα, πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτό που κάνω ως τώρα. Αλλά δεν είναι της παρούσης για περισσότερα. Παράλληλα ετοιμάζω νέα τραγούδια που άλλα θα αποτελέσουν τη βάση για τον επόμενο δίσκο μου και άλλα προορίζονται για άλλους καλλιτέχνες.

loukatou_live_2013_06_03

MusicCorner: Από τα νέα κομμάτια που ετοιμάζεις, θα ακούσουμε κάποια σήμερα ή στα επόμενα live σου;
Εύα Λουκάτου: Όχι ακόμα. Επειδή και αυτό το άλμπουμ έφτασε σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει, τα νέα κομμάτια θα τα συμπεριλάβω στις εμφανίσεις μου όταν θα φτάσει η ώρα της κυκλοφορίας.

MusicCorner: Σήμερα είναι η τελευταία σου εμφάνιση για τη σεζόν. Θα έχει κάτι ιδιαίτερο;
Εύα Λουκάτου: Το νιώθουμε όντως ιδιαίτερο. Έχουμε ετοιμάσει κάποια καινούρια πράγματα, κάποιες προσθήκες τραγουδιών, κάποια άλλη σκηνοθετική άποψη. Ουσιαστικά το διαφορετικό είναι ότι έχουμε νέο ρεπερτόριο, κομμάτια δουλεμένα διαφορετικά και αρκετές διασκευές.

MusicCorner: Καλή επιτυχία απόψε και, φυσικά, στο «Όνειρα σφραγίζω».
Εύα Λουκάτου: Σας ευχαριστώ πολύ.

loukatou_live_2013_06_06

Λίγο αργότερα, οι συνεργάτες της Εύας ανέβηκαν στη σκηνή, φορώντας ο καθένας και κάτι κόκκινο! Η Εύα με παντελόνι, ο ντράμερ Βαγγέλης Μπαλιούσης με μπλούζα, η ακορντεονίστρια Άννα Λάκη με καπέλο, ο κουβανός μπασίστας Yoel Soto και ο αργεντίνος bandoneonίστας (sic), πιανίστας και κιθαρίστας Roman Gomez με γραβάτα.

«Θα ’θελα να ήσουν» ήταν το πρώτο κομμάτι της βραδιάς και η συνέχεια περιελάμβανε τρία κομμάτια της Εύας. «Ένα φιλί», «Αθήνα» και «Δώσ’ μου ψέμα», ενώ μετά …χάσαμε τη μπάλα. Από «Συννεφούλα» μέχρι “Libertango” ακούσαμε, σε πρωτότυπες διασκευές και απόψεις ώσπου φτάσαμε στη «Τζένη» και τα ντουέτα της Εύας επί σκηνής με τον Αδριανό Νόνη στα «Όλα δικά σου» και «Σε θυμάμαι», ενώ λίγο αργότερα ακούσαμε και τον Yoel Soto να ερμηνεύει το “Dos Gardenias Para Ti”.

loukatou_live_2013_06_16

Το πρόγραμμα και μετά το διάλειμμα συνεχίστηκε με εκπλήξεις. Από «Για ένα tango” μέχρι «Ένα βράδυ που ’βρεχε» ακούσαμε από την Εύα, που με μεγάλο κέφι και «ώθηση» από το κοινό που σιγοτραγουδούσε και κράταγε το ρυθμό με «παλαμάκια», έδειξε το καλό της πρόσωπο για μια ακόμα φορά. Τι άλλο ακούσαμε; «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Προσωπικά», “Fever” σε …remix με το «Πολλές φορές», «Όνειρα σφραγίζω», «Τα πιο ωραία λαϊκά», «Εφτά τραγούδια θα σου πω», «Καίγομαι», «Ταμπακιέρα», «Δίχτυ». Για το τέλος και το encore, η Εύα επανέλαβε το «Τζένη» μέσα σε χειροκροτήματα!

Η δημιουργός και ερμηνεύτρια, κατέβηκε από τη σκηνή φανερά ικανοποιημένη για την επιτυχημένη της εμφάνιση και χαιρέτησε ευγενικά όσους την πλησίασαν. Ανάμεσά τους κι εμάς, που αποχωρήσαμε αφού τη συγχαρήκαμε…

loukatou_live_2013_06_11

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here