5/6/2014
www.musiccorner.gr

Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της μουσικής παγκοσμίως, μια από τις επιδραστικότερες μορφές της τελευταίας πεντηκονταετίας, ο κύριος Bob Dylan, έρχεται στην Ελλάδα!

Θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη, – για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ -την Κυριακή 22 Ιουνίου, στο Λιμάνι και στην Αθήνα, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στο TerraVibe Park.

Τον έχουν αποκαλέσει “τραγουδιστή της εργατικής τάξης”, “ τροβαδούρο των δυο αιώνων”, “σιωπηλό επαναστάτη”, “καθοδηγητή”, “προφήτη”, “Ιούδα”, “ποιητή”… Ποιος είναι πραγματικά ο Robert Allen Zimmerman, όπως είναι το πραγματικό του όνομα;

dylan_2014_06_01

Ποιος είναι ο Bob Dylan;

Ιδού μερικά trivia!

1941: Γεννιέται στις 24 Μαΐου στο Duluth, της Μινεσότα, από Εβραίους γονείς.

1961: Τον Ιανουάριο, ο εικοσάχρονος τότε Robert Allen Zimmerman φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το μουσικό του είδωλο,  τον Woody Gurthie.

1962: Αλλάζει επίσημα το όνομα του σε Bob Dylan και τον Μάρτιο κυκλοφορεί το πρώτο του album με τίτλο το όνομά του. Τα περισσότερα τραγούδια είναι διασκευές εκτός από τα Talkin’ New York και Song To Woody. Αμέσως όλοι αρχίζουν να μιλούν για το εικοσάχρονο αγόρι με τη βαθιά φωνή.

1963: Κυκλοφορεί το βαθύτατα πολιτικό “The Times They Are a-Changing”, ένα album ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, του οποίου τα περισσότερα τραγούδια αναφέρονται σε αληθινά περιστατικά και γεγονότα που συνέβησαν στην Αμερική.

Ιούλιος του 1965: Κυκλοφορεί το τραγούδι “Like a Rolling Stone”, το τραγούδι – σταθμό. Το τραγούδι που άλλαξε την πορεία της μουσικής. Το τραγούδι που τον ανέδειξε σαν έναν από τους μεγαλύτερους – για κάποιους το σπουδαιότερο – καλλιτέχνη όλων των εποχών. Το τραγούδι που το περιοδικό Rolling Stone ανακήρυξε 2 φορές (το 2004 και το 2011) ως το Κορυφαίο όλων των Εποχών.

1966: Κυκλοφορεί το διπλό “Blonde on Blonde”, το εμβληματικό album της γενιάς του, την πλουσιότερη παλέτα συναισθημάτων που έχει ηχογραφηθεί ποτέ! Την ίδια χρονιά, και μετά από ένα περίεργο και αδιευκρίνιστο έως τώρα δυστύχημα με τη μοτοσυκλέτα του, αποφασίζει να μείνει εκτός συναυλιών, απόφαση που τηρεί για τα επόμενα  οχτώ χρόνια.

1971: Κυκλοφορεί το πρώτο του λογοτεχνικό πείραμα, “Tarantula”, έναν εσωτερικό μονόλογο. Ο κόσμος, μέσα από αυτό, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο σκέψης του Bob Dylan.

1972: Κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός στην ταινία “Pat Garrett & Billy the Kid” του Sam Peckinpah και υπογράφει το soundtrack της ταινίας, που περιέχει το “Knockin’on Heaven’s Door”. Ίσως το πιο χιλιοπαιγμένο τραγούδι του Bob Dylan.

1975: Κυκλοφορεί το “Blood on Tracks”, που θεωρείται το πιο προσωπικό του album που σηματοδοτεί μία στροφή στην καριέρα του. Ένα πιο ερωτικό και θυμωμένο album, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, επηρεασμένο από το διαζύγιό του, με την πρώτη του σύζυγο, Sarah Lownds.

1979: O Dylan ανακοινώνει ότι βαφτίστηκε χριστιανός και κερδίζει το πρώτο του Grammy. Έχει κερδίσει, έως τώρα, 11 Grammy.

1985:  Συμμετέχει στο single “We are the World” και στις 13 Ιουλίου εμφανίζεται στο Live Aid που γίνεται στο στάδιο JFK, της Φιλαδέλφειας.

1986: Παντρεύεται την Carolyn Dennis, back vocal  singer στις συναυλίες του. Μέσα από αυτόν τον γάμο, που λήγει το 1992, αποκτά το τέταρτο παιδί του. Έχει 5 παιδιά.

1988: Ξεκινά την περιοδεία Never Ending Tour που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 2200 shows σε όλο τον κόσμο.

1991: Του απονέμεται το Grammy Lifetime Achievement Award, από τον Jack Nicholson. Η τελετή συμπίπτει με την έναρξη του πρώτου Πόλεμου στον Κόλπο. Ο Dylan τραγούδησε στην απονομή το “Masters of War” και μεταξύ άλλων ανέφερε τα λόγια που συνήθιζε να του λέει ο πατέρας του “γιε μου, μπορεί στη ζωή να διαφθαρείς τόσο πολύ που ο πατέρας σου και η μητέρα σου να σε εγκαταλείψουν, να σε ξεγράψουν. Εάν συμβεί αυτό ο Θεός δεν θα πάψει να πιστεύει στην ικανότητα σου να γίνεις καλύτερος μια μέρα μόνος σου, με τη θέλησή σου ”. Δεν έπαψε ποτέ να κηρύττει τα αντιπολεμικά του αισθήματα και την ελπίδα του για παγκόσμια ειρήνη.

1992: Ο Dylan γιορτάζει την τριακοστή επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου album του, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στη Madison Square Avenue με τη συμμετοχή τριάντα καλλιτεχνών, όπως οι: Neil Young,  Johnny Cash, Lou Reed, Eddie Vedder των Pearl Jam, George Harrison,  Eric Clapton και πολλοί άλλοι.

2001: Κερδίζει Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι του “Things Have Changed” που ακούγεται στην ταινία Wonder Boys και τη ζοφερή 11η  Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό album “Love and Theft” – το album-σταθμό για τη γενιά των παιδιών του.

2004: Κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του με τίτλο Chronicles: Vol. One.

2006: Το Μάιο ξεκινά το Theme Time Radio Show, ένα ωριαίο ραδιοφωνικό δορυφορικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, τον Απρίλιο του 2009 ολοκληρώνει τον κύκλο των εκπομπών του.

2007: Μία μικρή γκαλερί στο Chemnitz της Γερμανίας, εκθέτει για πρώτη φορά πίνακες του Bob Dylan. Έως τώρα έχει εκδώσει 6 βιβλία ζωγραφικής και πολλές διάσημες γκαλερί και μουσεία έχουν φιλοξενήσει εκθέσεις του.

Αύγουστος 2007: Κυκλοφορεί η ταινία “I’m not there”του Todd Haynes εμπνευσμένη από “τη μουσική και τις πολλές προσωπικότητες, τις πολλές ζωές του Bob Dylan”. Τον Dylan στην ταινία υποδύθηκαν οι Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger και ο  Ben Whishaw. Η μουσική της ταινίας ήταν φυσικά τραγούδια του ίδιου παιγμένα, ειδικά για την ταινία, από τους Sonic Youth, Eddie Vedder, Mason Jennings, Stephen Malkmus, Jeff Tweedy, Karen O, Willie Nelson, Cat Power, Richie Havens, και Tom Verlaine μεταξύ άλλων.

2008: Του απονέμεται το Βραβείο Pulitzer θεσπίζοντας ειδική μνεία “για τη βαθειά, τεράστια επιρροή, τη συμβολή του στην αμερικάνικη «λαϊκή» μουσική και κουλτούρα, στον αμερικάνικο πολιτισμό εν γένει, που τον στιγμάτισε με τις λυρικές, ανυπέρβλητης ποιητικής δύναμης, συνθέσεις του”

2012: Τον τιμά ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απονέμοντας του το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας λέγοντας “Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γίγαντας στην ιστορία της αμερικανικής μουσικής”

2009: Κυκλοφορεί το album  “Together Through Life” και το  2012 το 35ο, το “Tempest”.

2012: Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του θα παρευρεθεί στο Hollywood Palladium, στην τελετή απονομής των Critics’ Choice Movie Awards για να τιμήσει έναν φίλο ζωής, τον Μάρτιν Σκορσέζε.

24 Ιουνίου 2014: Mία μέρα μετά τις συναυλίες του Dylan στην Ελλάδα, το χειρόγραφο με τους στίχους του “Like a Rolling Stone” – γραμμένο σε 4 κόλες επιστολόχαρτου ξενοδοχείου – θα βγει σε πλειστηριασμό από το Sotheby’s: “Tο τραγούδι που αψήφησε τις συμβάσεις της μουσικής βιομηχανίας η οποία έως τότε ήθελε μικρά 3λέπτα τραγούδια που μιλούν για αγάπη… το τραγούδι των 6μιση  λεπτών  μελαγχολικής, σκοτεινής ποίησης που ξανάγραψε τους κανόνες της pop μουσικής.”

Τιμές εισιτηρίων:

Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 33 € (έχει μείνει μικρός αριθμός εισιτηρίων)
Μετά την εξάντληση τους τα εισιτήρια θα κοστίζουν 36 € και στην τελική φάση της προπώλησης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 39€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here