6/12/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ντορίνα Καππάτου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τον Πάνο Γουργιώτη τον παρακολουθώ από την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν είχε τύχει όμως ποτέ να τον ακούσω και να τα πούμε από κοντά. Η ευκαιρία μας δόθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής  όπου ήταν και η πρώτη του εμφάνιση στο “Rock n’ Art” music live stage. Ένας όμορφος χώρος, ζεστός και τακτοποιημένος με άψογο service (γιατί και αυτά πρέπει να λέγονται) όπου η διαρύθμιση του με τη χαμηλή σκηνή στο μέσο και τα λίγα τραπεζάκια και πάσο τοποθετημένα περιμετρικά θύμιζε λίγο …σκηνικό παλαιότερης εποχής! Το μαγαζί γέμισε αρκετά γρήγορα και εμείς ήμαστε ήδη στις θέσεις μας από νωρίς για να απολαύσουμε το πρόγραμμα.

Δυναμικό ξεκίνημα από τον Πάνο λοιπόν, και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι λιγότερο. «Where the streets have no name» και «Violet Hill» μέχρι να υποδεχθούμε στη σκηνή τη μοναδική γυναίκα της παρέας,τη Σοφία Παπουλάκου η οποία μας απέδειξε με τις φωνητικές της ικανότητες ότι μπορεί να είναι …μία αλλά φτάνει και περισσεύει! Μετά από ένα ντουέτο στο κομμάτι του Πάνου «Κοίταξέ με» μας κράτησε συντροφιά με επιλογές από Duffy και Cardigans. Το μικρόφωνο και πάλι στον Πάνο και επιστροφή σε πιο hard καταστάσεις με το «Χάρτινο Τσίρκο» να συνοδεύεται από ένα εμπνευσμένο χορευτικό! Το πρόγραμμα συνεχίστηκε σε αντίστοιχο κλίμα πότε με πιο πρωτότυπες επιλογές όπως το αγαπημένο «Narcotic» των Liquido, πότε με λίγο πιο συνηθισμένες («Rock n’ Roll Queen» και «Personal Jesus» είναι κομμάτια που προσωπικά θεωρώ χιλιοπαιγμένα, ανεξάρτητα από τις πολύ καλές διασκευές τους από τη μπάντα). Οι σπουδές του Πάνου στο θέατρο σίγουρα έχουν συμβάλλει στην επικοινωνία και την άνεση που είχε με το κοινό του καθώς οι ατάκες με τον θεότρελο/συμπαθέστατο κιθαρίστα (και υπεύθυνο του laptop όπως ενημερωθήκαμε!) Νίκο Βογιατζάκη έδιναν και έπαιρναν.

Σε περίπτωση που βρεθείτε στο «Rock n’ Art» την μεθεπόμενη Παρασκευή προτείνω να προσέξετε ιδιαιτέρως τα τραγούδια του Πάνου από την προσωπική του δισκογραφία όπως το «Μια ανάσα ακόμα» και το «Κλείνω το φως». Οι στίχοι ειδικά έχουν να πουν πολλά σε όλους μας. Επίσης σταθείτε στο πολύ πετυχημένο ντουέτο Fever/Passenger από τους δύο ερμηνευτές και αν είστε fan της πιο hardcore σκηνής το φινάλε με Prodigy, Rage against the machine και Massive Attack θα σας αποζημιώσει.

Για ακόμα μία Παρασκευή (16/12 συγκεκριμένα) ο Πάνος Γουργιώτης θα βρίσκεται στη σκηνή του «Rock n’ Art». Μαζί του στο ερμηνευτικό μέρος η Σοφία Παπουλάκου καθώς και οι: Νίκος Βογιατζάκης στην κιθάρα, Παύλος Μοναστιριώτης στα τύμπανα, Βασίλης Πλαγιανός στο μπάσο και Βασίλης Πανταζόπουλος στο πιάνο. Εμείς να σας ενημερώσουμε με τη σειρά μας πως ο στόχος του προγράμματος όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου («Για φέτος ο στόχος του προγράμματος είναι ένας και απλός: ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ!!!») επετεύχθη πλήρως! Σε αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν μαζί μας τόσο ο Λεωνίδας Μαράντης όσο και η Βικτωρία Ταγκούλη οι οποίοι βρέθηκαν ανάμεσα στο κοινό. Όσοι πιστοί προσέλθετε και όσοι δύσπιστοι …προσέλθετε επίσης για να το ανακαλύψετε από μόνοι σας! Εμείς θα είμαστε εκεί…

———————–

Λίγο πριν την έναρξη όμως σαν καλά “λαγωνικά”, μέσα από στενά διαδρομάκια με άπειρες πόρτες, βρήκαμε την … “κρυψώνα” του Πάνου Γουργιώτη ο οποίος …εξαναγκάστηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολογουμένως!

Music Corner: Πάνο καλησπέρα. Είμαστε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η εμφάνισή σου στο «Rock n’ Art». Τι έχεις ετοιμάσει για απόψε;
Πάνος Γουργιώτης: Γενικά για φέτος, και για την συγκεκριμένη βραδιά και για τις επόμενες, έχω ετοιμάσει μια παράσταση αρκετά “ανεβαστική”. Ξέρεις αυτό διαφοροποιείται λίγο από ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Σε πείσμα των καιρών, επειδή μέχρι τώρα έπαιζα αρκετά «κοινωνικά», αρκετά «πολιτικά», πιο δύσκολα προγράμματα, φέτος είπα να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Μου έχει σκάσει μια φοβερή αισιοδοξία, έρωτας και άλλα τέτοια! Αντίδραση, δε μπορώ τη μιζέρια! Τώρα όλος ο κόσμος έχει βρει ευκαιρία και ο κάθε πικραμένος το παίζει λίγο πολιτικοποιημένος, λίγο αναρχοαυτόνομος, αριστερός κλπ, νομίζω πως καταντάει λίγο γραφικό να το κάνω και εγώ τώρα. Οπότε αντίδραση και pop/rock party! Ένα πρόγραμμα κεφάτο και το απαιτούμε αυτό και από τον κόσμο.

Music Corner: Οπότε να υποθέσω πως οι επιλογές των κομματιών, πέρα από τα δικά σου, κινούνται σε αυτό το μοτίβο;
Πάνος Γουργιώτης: Ναι είναι βρετανικό, αγγλόφωνο φυσικά, pop/rock εναλλακτικό κατά 90%. Τώρα μη φανταστείς ότι θα ακούσεις κάτι που παίζει στα mainstream ραδιόφωνα απαραίτητα, αλλά σίγουρα κάτι που είναι ανεβαστικό για τους μυημένους σε αυτό το είδος της μουσικής.

(Εδώ είχαμε μια εισβολή από τον κιθαρίστα Νίκο Βογιατζάκη ο οποίος μπήκε στο καμαρίνι για να πει μια καλησπέρα και να παραλάβει ένα εξαιρετικό γιλέκο, όσοι πάτε προσέξτε το!)

Music Corner: Έχει κυκλοφορήσει ήδη ο πρώτος σου δίσκος. Τώρα που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, ποια είναι η εμπειρία που έχεις αποκομίσει;
Πάνος Γουργιώτης: Όντως έχει γίνει και αυτό! Έχει περάσει ένας χρόνος ακριβώς. Η ελληνική δισκογραφία με υποδέχθηκε θεωρώ όπως έχει υποδεχθεί και τους περισσότερους νέους καλλιτέχνες αυτή την περίοδο. Έχουμε κάνει μια ομάδα και αλληλοϋποστηριζόμαστε μεταξύ μας. Έχει βγάλει ένα δίσκο ο Κύριος Κ. πρόσφατα, έχει βγάλει ένα δίσκο ο Λεωνίδας ο Μαράντης σχεδόν μαζί μου, οι Δραμαμίνη έναν πολύ καλό δίσκο πρόσφατα επίσης… πολύ καλές δουλειές. Ανήκουμε πάνω κάτω στην ίδια σκηνή και λίγο πολύ όλοι είχαμε την ίδια μοίρα μέχρι τώρα. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι δεν έχω εγώ το πρόβλημα αλλά ότι είναι γενικότερο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή νομίζω πως κάνουμε καλά αυτό που κάνουμε και το παλεύουμε όσο πιο ειλικρινά μπορούμε, νομίζω ότι θα γίνει κάτι καλό εν τέλει. Προς το παρόν δεν είναι τίποτα φοβερό, αλλά ήταν ένα βάρος που έφυγε από πάνω μου. Προσπαθούσα χρόνια να βγει αυτός ο δίσκος και εν τέλει έγινε. Οπότε τώρα πάμε γι’ άλλα!

Music Corner: Εσύ που εντοπίζεις το πρόβλημα; Δεν ακούγονται τα τραγούδια σας όσο θα θέλατε;
Πάνος Γουργιώτης: Ακριβώς, αυτό που λείπει είναι η προώθηση των κομματιών. Το βασικό πρόβλημα και από το οποίο προκύπτουν όλα αυτά είναι ότι η μουσική στην Ελλάδα είναι καθαρά ταξική υπόθεση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα να έχεις φράγκα από πίσω και να μπορείς να επενδύσεις ο ίδιος στην επιχείρησή σου και εκεί να τα πάρεις κάποια στιγμή πίσω. Άμα δεν έχεις τα λεφτά που χρειάζεται για να τα βάλεις σε αντίστοιχες τσέπες, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα είδη μουσικής. Δεν είναι θέμα τόσο mainstream και λαϊκοpop, δεν εντοπίζω εκεί το πρόβλημα. Ακόμα και στη δική μας σκηνή είναι κάποιοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν πιο εύκολα. Για κάποιους είναι καθαρά τύχη, για τη μεγάλη πλειονότητα όμως είναι τύχη σε συνδυασμό με άλλα μέσα.

Music Corner: Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, έχεις καταλήξει αν θα μείνεις εδώ ή αν θα κάνεις κάποιο άνοιγμα προς τα έξω;
Πάνος Γουργιώτης: Δεν έχω αποφασίσει καθόλου τι έχω σκοπό να κάνω. Θα φανεί στο μέλλον από την πορεία των πραγμάτων εδώ, την πορεία τη δικιά μου εδώ και την πορεία τη δικιά μου έξω. Δεν έχω κόψει τις επαφές μου, είμαι μεταξύ Ελλάδας, Βελγίου και πίσω. Κάνω κάποια πράγματα εκεί, μουσικές για θέατρο κυρίως. Το να κάνω κάτι αγγλόφωνο έξω το φοβάμαι λίγο, τουλάχιστον εδώ έχω μια προεργασία χρόνων για να φτάσω σε ένα επίπεδο και να ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα. Εκεί δεν ξέρω τόσο καλά τι γίνεται και μάλλον θέλει να χάσω κάποια χρόνια ακόμα για να το μάθω. Παρ’ όλα αυτά αν κάποια στιγμή μου τη δώσει μπορεί να κάνω μια απόπειρα, έτσι για το rock που λέει κι ένας φίλος!

Music Corner: Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με τη θεατρική μουσική στην Ελλάδα; Σου έχει γίνει κάποια πρόταση ή έχεις εσύ κάποιο project στο μυαλό σου;
Πάνος Γουργιώτης: Έχω σκεφτεί πράγματα πολλά, έχω κάνει κάποια πράγματα στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη κυρίως, απλά επειδή τώρα έχω ξεκινήσει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γράφω τραγούδια για άλλους, ετοιμάζω περιοδείες, νέο υλικό κλπ, είμαι σε μια φάση πλέον που ό,τι κάνω θέλω να μου φέρνει και κάτι. Το θέατρο στην Ελλάδα δεν φέρνει κάτι μέχρι στιγμής και δε νιώθω την τρελή ανάγκη να το κάνω.

Music Corner: Καταλαβαίνω απ’ αυτά που μου λες πως δεν θα σε εκφράζει και αυτό που θα κάνεις.
Πάνος Γουργιώτης: Ακριβώς, επειδή το καλλιτεχνικό θεατρικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι κάπως περιορισμένο θα έλεγα, ούτε το να το κάνεις για την τέχνη σου αρκεί, ούτε το να το κάνεις για τα χρήματα φυσικά σου αρκεί, οπότε θεωρώ πως όποια τέτοιου είδους έμπνευση έχω προτιμώ να την πάω έξω για να πάρει το δρόμο της.

Music Corner: Ποια είναι η διαφορά σε αυτό το θέμα της Ελλάδας με το εξωτερικό μιας και το έχεις δουλέψει; Είναι θέμα κουλτούρας; Είναι θέμα παιδείας;
Πάνος Γουργιώτης: Είναι ένα μεγάλο θέμα κουλτούρας, παιδείας, και γενικά τι στάση έχει μάθει να κρατάει ο κάθε λαός απέναντι στον ίδιο τον πολιτισμό. Κάποιοι από τους γνωστούς μου με λένε «ανθέλληνα» όσον αφορά αυτό το θέμα. Δεν είμαι ανθέλληνας, απλά δε συμφωνώ με την κλειστή ελληνική λογική και πιο ανατολίτικη αν θες νοοτροπία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Νιώθω αρκετά πιο δυτικός, και καποιες συνήθειες των ξένων που βρίσκουν οι Έλληνες κάπως «αποστειρωμένες», εγώ τις βρίσκω μια χαρά. Και νομίζω πως αυτός είναι και ο λόγος που εκεί γίνονται πράγματα. Είναι η αντιμετώπισή τους απέναντι στην τέχνη τελείως διαφορετική. Ξέρουν ότι η τέχνη πρέπει να πληρώνεται, ξέρουν ότι ακόμα και η ακραία τέχνη μπορεί να βρει αποδέκτες αν προωθηθεί σωστά. Αυτά είναι πράγματα που στην Ελλάδα τα φοβούνται και γενικά υπάρχει μια παλαιολιθική λογική.

Music Corner: Και όλα τα υπόλοιπα που ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;
Πάνος Γουργιώτης: Ετοιμάζω μια περιοδεία σε επαρχία και Κύπρο με το Σάκη το Μπουλά. Εδώ, στο “Rock n’ Art”, θα είμαστε και στις 16/12 και μετά βλέπουμε. Επίσης, έχω νέο υλικό, ετοιμάζω ένα νέο digital single που θα βγει μέσα στις γιορτές, ετοιμάζω ακόμα ένα digital single με τους X Bannd, ένα side project που έχω με τον Κόμη Χ, γράφω κάποια τραγούδια για άλλους συναδέλφους, γενικά πολλή δουλειά!

Music Corner: Σε ευχαριστούμε πολύ!
Πάνος Γουργιώτης: Εγώ ευχαριστώ που ήρθατε.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here