13/3/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Μεγάλη συγκίνηση στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μανώλη Ρασούλη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη βρέθηκε από οικεία του πρόσωπα στο σπίτι του στην Τούμπα καθώς δεν είχε δώσει σημεία ζωής επί τέσσερις ημέρες.

Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945. Τελειώνοντας το γυμνάσιο πηγαίνει στην Αθήνα να  σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου ενώ παράλληλα γράφει ποιήματα, σενάρια και δουλεύε στην εφημερίδα της αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή».

Το 1967 συλλαμβάνεται από την Δικτατορία. Φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια. Εκεί θα γράψει τα πρώτα του βιβλία. Γίνεται εκδότης της εφημερίδας «Σοσιαλιστική Αλλαγή». Τον Μάη του ’68 παίρνει μέρος στην μεγάλη εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια αυτής.

Το 1974 επιστρέφει στην Αθήνα αλλά κρύβεται λόγω των συλλήψεων από τη μυστική αστυνομία. Μετά την πτώση της Χούντας ξεκινά να δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Κατά την μεταπολίτευση τον καλεί και ο Μάνος Λοΐζος και τραγουδούν μαζί τα «Νέγρικα» παρέα με την Μαρία Φαραντούρη.

Παράλληλα τυπώνει τα τρία πρώτα του βιβλία, «Η μπαλάντα του Ισαάκ», «Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα» και το «Κβο βαντις στατους κβο».

Τον κατηγορούν ότι είναι εγκέφαλος της 17Ν! Αυτός δηλώνει για πολλοστή φορά ότι από φύση και θέση είναι ενάντια στη βία, ιδίως ενάντια στην ατομική τρομοκρατία.

Η Μελίνα Μερκούρη τον καλεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την πολιτιστική Αθήνα και να τις δώσει ιδέες αλλά αρνείται γιατί δεν θεωρεί την Αθήνα άξια για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο μουσικό κατεστημένο, όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε αιρετικός και εκκεντρικός και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία!

Καλλιτεχνικά, η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα «Δήθεν» είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως το «Αχ Ελλάδα», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Το κοτλέ παντελονάκι», «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

Για τη νεκρώσιμη ακολουθία…

“Συγκίνηση μεν, συνείδηση δε…” – Μ. Ρασούλης

Η κηδεία  του Μανώλη Ρασούλη θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου, στις 16.30. Η νεκρώσιμη ακολουθία  θα ψαλεί στον ιερό ναό  Αγίων Θεοδώρων ( εντός του 1ου νεκροταφείου Αθηνών ).

Η επιθυμία της οικογένειας είναι αντί για στεφάνια, τα χρήματα να διατεθούν στην «Κιβωτό του κόσμου» (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού).

Τραπεζικοί Λογαριασμοί:
EUROBANK : 0026 0178 870100 872073
Πειραιώς: 5023 – 032595 – 870

Η κόρη του,
Ναταλία Ρασούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here