18/7/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

O Jonathan Douglas Lord, γνωστός ως Jon Lord, ιδρυτής των Deep Purple το 1968, έφυγε σε ηλικία 71 ετών μετά από πνευμονική εμβολή.

Ο «πληκτράς» και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, γεννήθηκε το 1941 στο Leicester και από 5 ετών ξεκίνησε το πιάνο. Μεγαλώνοντας ασχολείται με τα synthesizers ενώ η αγάπη του για τη blues μουσική τον οδηγεί να μάθει και Hammond. Παρά τις μουσικές του σπουδές, στα τέλη του 1959 μετακομίζει στο Λονδίνο και γράφεται σε σχολή υποκριτικής, ενώ ταυτόχρονα παίζει μουσική σε διάφορα club.

Το 1960 συμμετέχει στο Bill Ashton Combo, ένα συγκρότημα jazz και πολύ σύντομα μετακινείται στους Red Bludd’s Bluesicians, πιο γνωστούς ως Don Wilson’s Quartet όπου και γνωρίζεται με τον Arthur Wood. Στα τέλη του 1963 το συγκρότημα διαλύεται και ο Lord με τον Wood δημιουργούν το Art Wood Combo, που γίνεται γνωστό ως Artwoods. Το 1967 δημιουργεί το γκρουπ Santa Barbara Machine Head, στο οποίο έχει συμμετοχή ο Ronnie Wood, με το οποίο ηχογραφεί τρία κομμάτια. Ωστόσο, η γνωριμία του με τον επιχειρηματία Tony Edwards είναι αυτή που τον οδηγεί πολύ σύντομα στη δημιουργία των Deep Purple.

Ο Lord με τους Purple δημιουργεί ορισμένα από τα πιο κλασσικά ροκ και hard rock κομμάτια που παραμένουν έμπνευση για όλους τους μουσικούς. Παράλληλα κάνει σόλο δισκογραφία, διάφορες συνεργασίες ή guest εμφανίσεις με άλλα συγκροτήματα. Το 1976 οι Deep Purple διαλύονται και ο Lord συνεχίζει το πολυσχιδές έργο του, ενώ το 1978 γίνεται ιδρυτικό μέλος των Whitesnake στους οποίους παραμένει μέχρι το 1984.

Η επανένωση των Purple την ίδια χρονιά βρίσκει τον Lord στο γκρουπ όπου και παραμένει μέχρι το 2002, οπότε και αποχωρεί οριστικά μετά από έναν τραυματισμό στα πόδια και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος. “Η αποχώρησή μου από τους Deep Purple ήταν όσο τραυματική την είχα φανταστεί, κι ακόμα περισσότερο”, είχε δηλώσει σχετικά ο Lord.

Η τελευταία δεκαετία της ζωής του πέρασε με αρκετά σόλο projects, πολλές συνεργασίες, αλλά και ένα όνειρο που δεν πρόλαβε να δει να ολοκληρώνεται. Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, ετοίμαζε υλικό για το supergroup στο οποίο συμμετείχε, τους WhoCares που είναι ένα νέο συγκρότημα που αποτελείται από τον εκλιπόντα Jon Lord, τον Ian Gillan των Deep Purple, τον Tony Iommi των Black Sabbath, τον Mikko Lindstrom των HIM, τον Jason Newsted των Metallica και τον Nicko McBrain των Iron Maiden.

Ο θάνατός του στις 16 Ιουλίου από πνευμονική εμβολή, έσβησε το όνειρο του Lord και γέμισε θλίψη όλο τον κόσμο της rock μουσικής, καθώς ο Lord αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες του χώρου. Το Twitter με την είδηση του θανάτου του γέμισε από μηνύματα αποχαιρετισμού.

“Ο Θεός να σε ευλογεί Κύριε Jon Lord. Hasta Siempre maestro Jon Lord”, έγραψαν οι Whitesnake. “Μόλις έμαθα ότι έφυγε ο Jon Lord των Deep Purple. Ένας εκπληκτικός μουσικός και εξαιρετικός gentleman. Χάσαμε έναν σπουδαίο”, έγραψε ο Dee Snider. “Ημέρα θλίψης για τη ροκ μουσική. Ο Jon Lord έφυγε. Ένας από τους μεγαλύτερους, σκληρότερους ήχους της heavy metal. Μοναδικός στο είδος του”, σημείωσε ο Slash.

“Αναπαύσου εν ειρήνη Jon Lord. Ένας φανταστικός πιανίστας και συνθέτης. Με τους Kinks έπαιξε στο “You Really Got Me”. Θρύλος”, έγραψαν οι Kinks, ένα από τα πολλά συγκροτήματα με τα οποία συνεργάστηκε ο μουσικός. “Πολύ λυπημένοι που μάθαμε ότι ο Jon Lord έφυγε”, σημειώνουν οι Iron Maiden, ενώ ο Joe Bonamassa εξέφρασε την απεριόριστη λύπη του και συμπλήρωσε : “Ένας από τους πιο καλούς και ταλαντούχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει”.

Τα μηνύματα για τον θάνατο του Lord δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα, καθώς όχι μόνο οι άνθρωποι του χώρου αλλά και εκατομμύρια απλοί άνθρωποι θέλουν να αφήσουν ένα τελευταίο μήνυμα για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικού. Με τα συγκροτήματα, τις συνθέσεις και τα τραγούδια του, μεγάλωσαν γενιές και γενιές απλών ανθρώπων αλλά και μουσικών που επηρεάστηκαν από τη δουλειά του και ακολούθησαν τα μουσικά του βήματα.

So Long, Jon Lord…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here