9/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ο άνθρωπος που αποκλήθηκε «ο πατέρας του δυνατού ήχου» και συνέδεσε το όνομά του με την εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας, ο Jim Marshall, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 5 Απριλίου.

Όσοι έχετε πάει σε οποιαδήποτε συναυλία, σίγουρα θα έχετε δεν τη μάρκα “Marshall” πάνω στους ενισχυτές των μουσικών οργάνων. Αυτός ακριβώς ο Marshall πέθανε. Ο άνθρωπος που πριν από 50 χρόνια ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία που έκτοτε κατασκευάζει ενισχυτές για μουσικά όργανα. Τους ενισχυτές Marshall έχουν χρησιμοποιήσει χιλιάδες καλλιτέχνες και θα εξακολουθήσουν να τους χρησιμοποιούν, καθώς έχουν γίνει συνώνυμοι του ίδιου του ήχου.

Η είδηση της αποδημίας του Jim Marshall με λύπησε βαθύτατα. Η μουσική δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς αυτόν. Αλλά οι ενισχυτές του θα ζουν για πάντα”, έγραψε ο Slash στο Twitter, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική ήταν η δουλειά του Marshall και η προσφορά του στην εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας.

Ο Jim Marshall γεννήθηκε το 1923 στο Λονδίνο και ήταν ντράμερ ο ίδιος, ενώ έκανε και μαθήματα σε υποψήφιους ντράμερ τον καιρό του πολέμου. Αργότερα άνοιξε κατάστημα μουσικών οργάνων και ξεκίνησε να φτιάχνει ενισχυτές στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Βασίστηκε στον ενισχυτή του μπάσου της Fender και με τις δικές του τροποποιήσεις και τεχνικές δημιούργησε αυτό που αργότερα ονομάστηκε «ήχος Marshall». Μεταξύ των πελατών του καταστήματός του ήταν ο Pete Townsend και ο Richie Blackmore. Μιλώντας μαζί τους κατάλαβε ότι η αγορά «ζητούσε» μια φθηνότερη λύση από τους ενισχυτές που κυκλοφορούσαν τότε, καθώς ο Townsend του είχε ζητήσει χαρακτηριστικά «κάτι μεγαλύτερο και δυνατότερο».

Μετά από έξι προσπάθειες, έφτιαξε έναν ενισχυτή που τον ικανοποιούσε ποιοτικά και με τα χρόνια παρουσίασε εξελιγμένους ενισχυτές, όπως ο διάσημος JCM800 με διαχωρισμό καναλιών. Από τους πρώτους καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν τους ενισχυτές του ήταν οι Jimi Hendrix, Eric Clapton και Jimmy Page, διαφημίζοντας στην ουσία τον εξοπλισμό του Marshall.

“Ο Jim είχε την τύχη να γίνει ένας από τους «προπάτορες» που δημιούργησαν τα εργαλεία που επέτρεψαν στη ροκ κιθάρα, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, να γεννηθεί”, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Και είναι αλήθεια ότι ο Marshall μαζί με τους Leo Fender, Les Paul και Seth Lover θεωρούνται οι «προπάτορες» του ροκ εξοπλισμού. “Εκτός από τη δημιουργία των ενισχυτών, που επέλεξαν αμέτρητοι διάσημοι κιθαρίστες και συγκροτήματα, ο Jim ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος που τις περασμένες δεκαετίες δώρισε εκατοντάδες εκατομμύρια για καλούς σκοπούς”.

Το 1984 ο Marshall τιμήθηκε για την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του από τη βασίλισσα της Αγγλίας, και την επόμενη χρονιά εισήχθη στο “Rock and Roll Hall of Fame” στο Hollywood. Το 2003 ονομάστηκε «Αξιωματικός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here