6/12/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της jazz μουσικής των τελευταίων 65 ετών, μια μουσική ιδιοφυία, δεν είναι πια μαζί μας.

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου, ο David Warren Brubeck, που έγινε πιο γνωστός ως Dave Brubeck, άφησε την τελευταία του πνοή μια μέρα πριν κλείσει το 92ο έτος της ηλικίας του.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στην Καλιφόρνια, έμαθε πιάνο από τη μητέρα του παρά το γεγονός ότι εξαιτίας προβλημάτων όρασης δεν ήταν σε θέση να διαβάσει παρτιτούρες και αποφοίτησε μόνο υποσχόμενος να μη διδάξει ποτέ πιάνο!!! Το 1942 έπαιξε πιάνο σε μια εκδήλωση για το στρατό και η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που του συνέστησαν να δημιουργήσει μια μπάντα. Αργότερα γνωρίζει το σαξοφωνίστα Paul Desmond και δημιουργεί το “Brubeck Trio”.

Με το όνομα αυτό ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο το 1949 και έκτοτε παραμένει στην κορυφή της jazz δισκογραφίας μέχρι πρόσφατα, με τους «πειραματισμούς» του στους χρόνους να στέφονται από απόλυτη επιτυχία. Ο Brubeck «εισήγαγε» στη μουσική της εποχής χρόνους 9/8, 6/4, 7/4 και άλλους που μέχρι τότε αποτελούσαν «μονοπώλιο» ευρασιατικών μουσικών σχολών. Δέκα χρόνια αργότερα, με το όνομα του γκρουπ να έχει γίνει “Dave Brubeck Quartet”, ηχογραφεί το “Time Out”, ένα άλμπουμ που συγκαταλέγεται στα πιο εμπορικά της jazz μουσικής όλων των εποχών. Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται το “Take Five”, δημιουργία του Desmond, ένα κομμάτι που έχει γνωρίσει δεκάδες διασκευές και έχει ακουστεί σε ακόμα περισσότερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Στο “Time Out” υπάρχει και το “Blue Rondo a la Turk”.

Στην πολυετή καριέρα του συνεργάστηκε με όλους τους άλλους μεγάλους καλλιτέχνες της jazz, όπως οι Louis Armstrong και Duke Ellington και έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία, όπως  Grammy για την προσφορά του στη μουσική, αλλά και τιμητικούς τίτλους από πανεπιστήμια. Τα άλμπουμ που κυκλοφόρησε ξεπερνούν τα 100, πολλά εκ των οποίων είναι live.

Τα τελευταία χρόνια ο Brubeck διέκοψε τις περιοδείες του αλλά δε σταμάτησε τις ηχογραφήσεις. Το κύκνειο άσμα του έχει τίτλο “A Dave Brubeck Christmas” και περιέχει χριστουγεννιάτικα κομμάτια παιγμένα μόνο με πιάνο από τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here