5/5/2014
Γράφει η Γιώτα Πριόνα
www.musiccorner.gr

Η τελευταία μέρα του Απρίλη, μια ανάσα μόλις πριν την Πρωτομαγιά, ήταν αφιερωμένη στον Μανώλη Λιδάκη και τον νέο του δίσκο «Αύριο θα είναι αργά» ο οποίος κυκλοφόρησε από την Heaven Music. Και η ερώτηση είναι πως θα μπορούσε να μην παρευρίσκεται το Music Corner σ’ αυτή την παρουσίαση!; Με ανοιξιάτικη διάθεση και αρκετή προσμονή, ο δρόμος μας έβγαλε στο Studio Sierra όπου έγινε και η παρουσίαση. Ιδού λοιπόν όσα παρακολουθήσαμε!

Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο λόγος δόθηκε στον γενικό διευθυντή της Heaven, Γιώργο Κυβέλλο, ο οποίος καλωσόρισε τον Μανώλη Λιδάκη στην μουσική οικογένεια της Heaven. Με την σειρά του ο Μανώλης Λιδάκης ευχαρίστησε την εταιρία, τους παρευρισκόμενους, αλλά και όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους για την δημιουργία του δίσκου. Όπως τόνισε και ο ίδιος αυτό που επρόκειτο να ζήσουμε ήταν « … ίδιες στιγμές με όλα τα άγχη και τα προβλήματα που έχει μια ηχογράφηση…». Το είπε λοιπόν και το ’κανε ο Μανώλης Λιδάκης, ο οποίος στάθηκε μπροστά μας και ερμήνευσε ζωντανά περίπου τα μισά τραγούδια από τον νέο του δίσκο, με τον ηχολήπτη Παναγιώτη Πετρονικολό να τον σταματά κάθε τόσο, να τον διορθώνει και να του ζητά να επαναλάβει, δίνοντας μας έτσι μια γεύση, μια αναπαράσταση, θα μπορούσε να λεχθεί, ζωντανής ηχογράφησης σε στούντιο.

lidakis_parousiasi_204_05_002

Παρόντες στο κοινό ήταν οι φίλοι και συνεργάτες του Μανώλη Λιδάκη, οι οποίοι έντυσαν μουσικά και στιχουργικά τον δίσκο του. Μεταξύ άλλων είδαμε τη Βάσω Αλλαγιάννη, συνθέτρια και στιχουργό σε πολλά από τα κομμάτια του δίσκου, τη Ναταλία Ρασούλη, κόρη του Μανώλη Ρασούλη, τον Ορφέα Περίδη και τον Θοδωρή Γκόνη, οι οποίοι χάρισαν στον δίσκο τους στίχους και τη μουσική τους. Ο Σωκράτης Μάλαμας, και αυτός ένας από τους στιχουργούς-συνθέτες του δίσκου, ήταν απών καθώς βρισκόταν στην Κύπρο.

lidakis_parousiasi_204_05_007

Όλους τους ευχαρίστησε ο Μανώλης Λιδάκης, μα δεν μπορώ να μην σας παραθέσω το ξεχωριστό ευχαριστώ του στον Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μανώλης Λιδάκης «…εκεί ψηλά που είναι μου προσφέρει ξανά τα δώρα του…» αναφερόμενος βέβαια στους, μέχρι πρότινος, ανέκδοτους στίχους του Ρασούλη, στα τραγούδια «Αύριο θα είναι αργά», «Το χάδι το ψηφίζω», «Απαντησάδικα δεν έχει», τα οποία και εμπεριέχονται στον δίσκο.

Ανάμεσα στους θεατές βρίσκονταν και αρκετοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ καθώς και κάποιοι θαυμαστές του ερμηνευτή, οι οποίοι έσπευσαν με την σειρά τους να τον συγχαρούν. Όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, οι λίγοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι απόλαυσαν κρητική ρακή και ντάκο.

lidakis_parousiasi_204_05_006

Όσοι γνωρίζουν και αγαπούν τον Μανώλη Λιδάκη είμαι σίγουρη πως ανέμεναν καιρό τώρα αυτό του το βήμα. Η σχεδόν τετραετής απουσία του από την ελληνική δισκογραφία ήταν σαφέστατα άξια απορίας, συνάμα, ωστόσο, δημιουργούσε ένα κλίμα γλυκιάς προσμονής για όλα εκείνα που ο ερμηνευτής μας φυλούσε για την νέα του δισκογραφική δουλειά. Το «Αύριο θα είναι αργά» είναι πλέον γεγονός. Ήρθε και θα σας αποζημιώσει για την αναμονή!

Με αρκετή υπομονή και περίσσεια επιμονή καταφέραμε να συναντήσουμε τον Μανώλη Λιδάκη, και εκείνος μας είπε δυο λόγια για την παρουσίαση και τον νέο του δίσκο. Σας τα παραθέτω!

Music Corner: Κύριε Λιδάκη, συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο. Σήμερα είδαμε μια παρουσίαση δίσκου ιδιαίτερη, διαφορετική. Πως αισθάνεστε εσείς γι’ αυτό που μας δείξατε σήμερα; Κατ’ αρχάς ήταν δική σας επιλογή να παρουσιαστεί έτσι ο δίσκος;
Μανώλης Λιδάκης:
Ναι, μα δεν έχει καμία σημασία το πώς αισθάνομαι εγώ. Σημασία έχει το πώς αισθανθήκατε εσείς.

Music Corner: Στο νέο σας δίσκο βλέπουμε συνεργασίες με ονόματα όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μανώλης Ρασούλης. Ονόματα αξιοσέβαστα που προφανώς είναι τιμή και για εσάς και για εκείνους να συνεργάζεστε. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι το εξής. Δημιουργεί ένα σχετικό άγχος στον καλλιτέχνη η συνεργασία με μεγάλα και σημαντικά ονόματα;
Μανώλης Λιδάκης:
Μιας και έχω συνεργαστεί και με δημιουργούς όπως ο Χατζιδάκις, ο Λοΐζος, ο Γκάτσος, ο Ξαρχάκος… Θεωρώ ότι πλέον το να συνεργάζομαι με βαριά ονόματα είναι υποχρέωσή μου, είναι αν θες το πεπρωμένο μου. Συνεπώς όχι, δεν έχω άγχος για το βάρος του ονόματος του καθ’ όλα αξιόλογου συνεργάτη.

Music Corner: Ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της τελευταίας σας δουλειάς και του δίσκου που μας παρουσιάσατε σήμερα είναι αρκετά μεγάλος. Θεωρείτε ότι ο χρόνος αυτός λειτούργησε, αν θέλετε, ως «χρόνος ωρίμανσης» για εσάς τον ίδιο ως καλλιτέχνη;
Μανώλης Λιδάκης:
Εγώ νομίζω πως θα παραμείνω σε όλη μου την ζωή ανώριμος. Απλά δεν μου αρέσει να κάνω συνεχώς δίσκους και να βομβαρδίζω το κοινό με αφθονία ρεπερτορίου. Κάνω δίσκο όποτε το πει η ψυχή μου.

Music Corner: Ήταν δύσκολο για εσάς να επιστρέψετε;
Μανώλης Λιδάκης:
Όχι, καθόλου! Διότι υπάρχει το στάδιο προετοιμασίας, το οποίο σε βάζει στην διαδικασία να περιμένεις την καλή στιγμή που θα έρθει. Επομένως εστιάζεις στο να είσαι καλός ερμηνευτικά, να είσαι βέβαιος ότι το ρεπερτόριο είναι εξαιρετικό και τότε αποφασίζεις να κάνεις το βήμα.

Music Corner: Κλείνοντας, παίρνω αφορμή από τον τίτλο του δίσκου σας «Αύριο θα είναι αργά», για να σας ρωτήσω πως βλέπετε εσείς το αύριο…
Μανώλης Λιδάκης:
Είναι η μοναδική φορά που κανένας έλληνας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον βάσει του παρόντος. Συνήθως στην προηγούμενη περίοδο που διανύαμε ως κοινωνία βλέπαμε το παρόν και μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα εξελιχθεί το μέλλον. Ξεγελαστήκαμε και ίσως είναι και η μοναδική στιγμή που δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα. Διότι συμβαίνουν γεγονότα, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού, όλη η γη είναι σε μία κατάσταση εμπόλεμη, εκρηκτική. Το ότι η γη βράζει σαν μια χύτρα που είναι έτοιμη να εκραγεί, αυτό είναι γεγονός.

Music Corner: Δεν θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί κάπως ριψοκίνδυνο βήμα να βγάλετε νέο δίσκο εν μέσω μιας τόσο δύσκολης περιόδου;
Μανώλης Λιδάκης:
Εμείς κάνουμε μουσική, δεν πολιτικολογούμε. Δεν λέμε ψέματα στον κόσμο και, επομένως, δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς οι οποίοι καταδυναστεύουν τις ψυχές των ανθρώπων βάσει σχεδίου. Εμείς κάνουμε τραγούδια, είμαστε μουσικοί. Επομένως δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς!

Music Corner: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Λιδάκη και συγχαρητήρια για σήμερα!

Φωτογραφίες από την παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here