16/5/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Δευτέρα βράδυ και ο δρόμος μας βγάζει στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το live του Γιώργου Καραδήμου με την εξαιρετική funky μπάντα του, τους “Groovy People”. Συχνά λέω ότι για το πόσο καλό είναι ένα live, είναι ενδεικτικό το να περνάνε ωραία οι μουσικοί πάνω στη σκηνή. Και οι “Groovy People” όχι απλά περνάνε καλά, «τα σπάνε» –αληθινά απολαμβάνουν να παίζουν τη μουσική τους!

Ο τίτλος της παράστασης, «Vintage: Από τον Τσιτσάνη στη Nina Simone», είναι χαρακτηριστικός του ρεπερτορίου της, καθώς αυτό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο διασκευές και -εκ πρώτου ακούσματος- αναπάντεχα ταιριάσματα τραγουδιών από διαφορετικές εποχές και μουσικές σχολές. Ωστόσο, όλα αυτά τα τραγούδια έχουν χαρακτήρα, είναι με τον τρόπο τους κλασικά και -το πιο ενδιαφέρον στοιχείο- συνυπάρχουν με ενιαία ενορχηστρωτική αισθητική.

karadimos_live_2013_05_04

Το live ανοίγει με το «Πολεμάω», τραγούδι που ξεχωρίζει στη δισκογραφία του Καραδήμου, ενώ ακολουθούν Χατζιδάκις και «Ο Κόσμος σου να Είμαι Εγώ», δεμένο με το “The Windmills of Your Mind” του Michel Legrand. Σε τελείως διαφορετικό ύφος, αλλά εξίσου έξυπνα ταιριασμένα, είναι το «Δε Ζητάω Πολλά» με το «Η Λίζα και η Κορνίζα», ενώ ακούσαμε και την εύστοχη εκδοχή των Burger Project για το “Take my Breath Away”.

Η πιο ξεχωριστή διασκευή του πρώτου μέρους είναι σίγουρα αυτή που ονομάτισε και την παράσταση. Χάρη στην εξαιρετική φωνή του Γιώργου και, κυρίως, μέσα από την απίστευτη ερμηνεία του, η «Αχάριστη» του Τσιτσάνη συναντά το “I Put a Spell on You” της Nina Simone και ο συνδυασμός τους κυριολεκτικά σε απογειώνει!

Τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει στη δισκογραφία του καλλιτέχνη, όπως το «Σε Θέλω Εδώ» και το «Σ’ Ένα Κόσμο Ηλεκτρικό», αλλά και το νέο του single, «Άγρυπνο Κώμα», τοποθετούνται σωστά πλάι σε καινούργια και παλαιότερα αγαπημένα τραγούδια, όπως το «Ο Κόσμος που Αλλάζει» του Αλκίνοου Ιωαννίδη ή το «Σ’ Έχω Βρει και Σε Χάνω» της Νατάσσας Μποφίλιου. Οι ερμηνείες του Καραδήμου, καθώς και η λιτή μουσική προσέγγιση στις διασκευές των τραγουδιών αυτών, αναδεικνύουν τους στίχους τους, κάνοντάς μας να σκεφτούμε το βαθύτερο νόημά τους.

karadimos_live_2013_05_16

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με μια πολύ όμορφη εκδοχή του «Τα Καράβια μου Καίω», ενώ το «Γίνε Αγάπη», το οποίο ακολουθεί, μιλά με άλλα -πιο κοφτερά- λόγια για το συναίσθημα της αφοσίωσης, ακόμη κι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Το «Με Πνίγει Τούτη η Σιωπή» ανεβάζει στροφές στο πρόγραμμα, ενώ έπειτα σειρά έχουν τραγούδια που θυμίζουν τον καλό παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με προσωπική μου αδυναμία το «Κι Εσύ θα Φύγεις». Ακούσαμε επίσης το πρόσφατο ντουέτο του Καραδήμου με τη Salina, «Θα ‘ρθει Ξανά», τη δική του ερμηνευτική εκδοχή για το «Άλλη Μια Φορά», τραγούδι που έχει γράψει ο ίδιος για τη Μελίνα Ασλανίδου, αλλά και ένα ακόμη ανατρεπτικό πάντρεμα του «Σταγόνες στο Γιαλό» με το “Sweet Dreams”. Στο ξένο ρεπερτόριο ξεχώρισαν δύο τραγούδια που δεν χρειάζονται συστάσεις: “All You Need Is Love” και “Suspicious Minds”.

Από τις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος ήταν η ανατριχιαστική ερμηνεία του Γιώργου στο «Άκου», το οποίο αφιέρωσε στον Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά και στο «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Κραουνάκη. Προσωπικά με συγκίνησε βαθιά, ακριβώς γιατί ο Γιώργος είναι τόσο σπάνιος ερμηνευτής που κατανοεί και εννοεί την κάθε λέξη που τραγουδά, επικοινωνώντας κάθε φορά ένα κομμάτι της ψυχής του απευθείας στη δική σου ψυχή!

karadimos_live_2013_05_01

Στο υπέροχο «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου γίναμε όλοι μας μια φωνή, επιβεβαιώνοντας ότι τα πραγματικά μεγάλα τραγούδια σε αγγίζουν εξίσου άμεσα σε κάθε εποχή. Ο Γιώργος και οι “Groovy People” όμως δεν θα τελείωναν ήσυχα και γλυκά αυτό το live! Αφού ο κιθαρίστας, Άγγελος Τσιμιδάκης, μας ρόκαρε εντυπωσιακά τραγουδώντας κιόλας, ο Γιώργος πήρε ξανά τη θέση του στη σκηνή, συνδυάζοντας το “Tainted Love” στην κατά Marilyn Manson εκδοχή του, με «Το Τρένο» από τις Τρύπες και το “Satisfaction” με μια σ υ γ κ λ ο ν ι σ τ ι κ ή ερμηνεία του «Καίγομαι Καίγομαι».

Κι επειδή τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν, ο Γιώργος επέλεξε να μας αποχαιρετίσει τρυφερά, με μια σχεδόν a cappella εκδοχή του «Σε Θέλω Εδώ», συνοδεία μόνο πιάνου. Ιδανικό φινάλε για μια βραδιά που μας ταξίδεψε σε εξαιρετικές μουσικές και συναισθηματικές διαδρομές!

karadimos_live_2013_05_15

Οι “Groovy People” είναι οι:
Ματί Παλαιολόγος: Πλήκτρα, ενορχηστρώσεις
Άγγελος Τσιμιδάκης: Κιθάρα
Πέτρος Βασιλειάδης: Μπάσο
Δημήτρης Μποσινάκος: Τύμπανα

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here