Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
15/11/2010
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας Μουσικής Σκηνής “Σταυρός του Νότου”)

Καταφέρνοντας να αποτινάξει από πάνω του τον δυναμικό ροκά των Ξύλινων Σπαθιών, ο Παύλος Παυλίδης συνεχίζει να είναι ροκ με έναν δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο. Με έναν τρόπο πιο ρομαντικό, πιο συναισθηματικό, πιο σύγχρονο. Πιστοί συνοδοιπόροι σε αυτό το νέο μουσικό ταξίδι του Παύλου με τους B-Movies, οι νέες μουσικές, οι νέοι στίχοι, η ίδια ιδιαίτερη φωνή και τα ίδια συναισθήματα ελευθερίας που σου ξυπνάνε τα τραγούδια του.

Αυτό μοιράζεται μαζί με το κοινό του, που σπεύδει κάθε Πέμπτη στον Σταυρό του Νότου. Τις κοινές ανησυχίες, τις απογοητεύσεις, τις χαρές, τις μελαγχολίες, τη χαρά του ταξιδιού. Η φωνή του Παυλίδη σε ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, σε μέρη που η αγάπη και ο έρωτας είναι τρόπος ζωής. Οι ρυθμοί άλλοτε δυνατοί και έντονοι, άλλοτε ήρεμοι και χαλαροί, όπως ακριβώς και η ζωή μας η ίδια. Γεμάτη συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Ο Παύλος έχει βρει τη μυστική συνταγή μεταξύ χαράς και μελαγχολίας. Αυτό που θέλει δηλαδή και το κοινό του που τον ακολουθεί πιστά τόσα χρόνια, σε όλους τους μουσικούς πειραματισμούς του. Η χημεία μεταξύ κοινού και ερμηνευτή στην περίπτωση του Παυλίδη είναι μοναδική. Σαν δύο φίλοι που μεγαλώνουν μαζί! Παίζουν, ωριμάζουν, ερωτεύονται, χωρίζουν, πέφτουν κάτω, σηκώνονται, συνεχίζουν, ταξιδεύουν, ονειρεύονται, νοσταλγούν. Και η ζεστασιά του Σταυρού του Νότου, μέρος ιδανικό, για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, παρέχοντας το «παρεΐστικο» της υπόθεσης, το οποίο είναι τουλάχιστον απαραίτητο.

Κάθε Πέμπτη αυτό το μουσικό ταξίδι παίρνει σάρκα και οστά. Οι επιβάτες γεμίζουν ασφυκτικά τον χώρο, περιμένοντας τον Παύλο να τους πάρει από το χέρι να τους πάει σε μέρη ονειρεμένα, μέσω της φωνής του και των τραγουδιών του. Ένα ταξίδι που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα. Σήμερα που όλα είναι μηχανικά, απάνθρωπα, χωρίς συναίσθημα. Σήμερα που όλοι τρέχουν ασταμάτητα, που όλα ξεψυχούν. Σήμερα που η ανάγκη για ένα ταξίδι, έστω και μουσικό, μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Ανάγκη του να ξεφύγεις από τους ρυθμούς της ζωής, να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια, αφημένος στη φωνή και στη μελωδικότητα του Παυλίδη και να ταξιδέψεις μαζί του… Γιατί αυτό που συμβαίνει κάθε Πέμπτη βράδυ στον Σταυρό του Νότου, είναι αυτό ακριβώς. Ένα μουσικό ταξίδι…

Συναντήσαμε τον Παύλο Παυλίδη λίγο πριν το live της προηγούμενης Πέμπτης και είχαμε μαζί του τη παρακάτω συνομιλία…

Music Corner: Καταρχάς να πούμε για τις εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου. Πόσο θα κρατήσουν και τι θα δει ο κόσμος σε αυτές;
Παύλος Παυλίδης: Αυτά τα live θα κρατήσουν ως τις γιορτές. Θα είναι 8 Πέμπτες. Το τι ακριβώς συμβαίνει, ίσως είναι και το πιο ενδιαφέρον, δεν το ξέρουν ούτε καν τα παιδιά που είναι δίπλα (B-Movies). Έχουμε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα το οποίο σπάνια τηρούμε, παίζουμε τραγούδια από όλες τις φάσεις μας, από τη δεκαετία του ’90 έως και σήμερα.

Music Corner: Πείτε μας για τους B-Movies.
Παύλος Παυλίδης: Οι B-Movies είναι ο Αλέκος Σπανίδης στα τύμπανα, ο Αποστόλης Δεληγιάννης στο μπάσο, ο Θανάσης Τζίγκοβιτς στην κιθάρα και ο Ορέστης Μπενέκας στα πλήκτρα. Σήμερα το βράδυ είναι και η τελευταία του συναυλία πριν πάει φαντάρος, οπότε για 9 μήνες θα λείψει. Στη θέση του θα έρθει ένας παλιός κιθαρίστας, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου.

Music Corner: Μελλοντικά σχέδια;
Παύλος Παυλίδης: Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε σχέση με αυτό που κάνουμε ως τώρα. Συναυλίες που έρχονται, καινούργια τραγούδια που προκύπτουν σιγά – σιγά, ήδη έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε καινούργιο υλικό. Μην πιστεύεις πως υπάρχει κάποιος προγραμματισμός…

Music Corner: Γιατί υπάρχει αυτή η πτώση στην ελληνική μουσική βιομηχανία αλλά και στην παγκόσμια;
Παύλος Παυλίδης: Δεν έχει καμία σχέση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μουσική βιομηχανία με το πρόβλημα των μουσικών και της μουσικής. Ίσως πρέπει να σταματήσετε να τα συνδέετε αυτά τα δύο πράγματα. Απλώς κάποιες τεράστιες εταιρίες, οι οποίες είχαν βρει τον τρόπο να βγάζουν άπειρα λεφτά από όλο αυτό που λέγεται μουσική βιομηχανία και ακόμα καταφέρνουν αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο, καταρρέουν. Και καθώς καταρρέουν, μέσα στη σκόνη που σηκώνεται θολώνεται το τοπίο και νομίζουμε ότι η μουσική δεν πάει καλά. Σε διαβεβαιώνω πως η μουσική πάει καταπληκτικά όπως και το σινεμά όπως και όλες οι τέχνες. Αυτό που δεν πάει καλά είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν μπει σε αυτό το τριπ του να πιστεύουν ότι κάποιος γκρινιάζει άρα κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε που είναι η μουσική. Η μουσική δεν παύει ποτέ γιατί είναι ανάγκη των ανθρώπων. Ούτε των δημοσιογράφων, ούτε των ανθρώπων που παίρνουν συνεντεύξεις, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν πολύ και να πάνε να βρούν που παράγεται η μουσική. Σε διαβεβαιώνω πως η μουσική πάει καταπληκτικά σε όλες τις χώρες.

Music Corner: Κοινωνικά; Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Παύλος Παυλίδης: Φτάσατε ως εδώ επειδή δεν προσέχατε και επειδή θέλατε να φτάσετε κάπου που δεν είχε κανένα νόημα να φτάσει κάποιος. Και γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να μου επιτρέψεις το χιούμορ, δε γίνεται αλλιώς. Οι ερωτήσεις σου είναι πολύ έντονες, επικές σχεδόν!

Music Corner: Το μέλλον πως το βλέπετε;
Παύλος Παυλίδης: Πως λέει αυτό το καταπληκτικό στιχάκι των Doors… «The future’s uncertain, and the end is always near…».

Music Corner: Άρα, το τέλος πλησιάζει;
Παύλος Παυλίδης: Επέτρεψε μου να κάνω χιούμορ. Όπως σου είπα οι ερωτήσεις σου είναι σχεδόν επικές!!!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη συναυλία

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρε παιδιά, αν θέλετε να θεωρείστε σοβαρό portal μουσικής καλό θα ήταν να προσλάβετε ένα φωτογράφο. Ελεος δηλαδή..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here