ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (12/2011)

Την ώρα που η μουσική μετατρέπεται σε καθαρό ρυθμό, ανάσα, βαθύτερη ικανοποίηση του είναι, η χαρά που δοκιμάζουνε οι μουσικοί επί σκηνής υπερβαίνοντας τον εαυτό τους, απλώνεται σαν κύμα που σε ρουφάει  και  σε κυριεύει… Αυτή είναι η στιγμή που καταγράφει ο Γυάλινος Κόσμος, το διπλό ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη, από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Εκεί όπου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τρεις ταλαντούχοι και ευφάνταστοι μουσικοί και φίλοι (ο Σωτήρης Λεμονίδης στο πιάνο και τα πλήκτρα, ο Γιώργος Καλούδης στο βιολοντσέλο και την κρητική λύρα και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα) παρουσίασαν τραγούδια της προσωπικής κυρίως δισκογραφίας του Αλκίνοου, διασκευασμένα για χορωδία και ηλεκτρική μπάντα.

Σ’ ένα πρόγραμμα «ηλεκτρικό» με το ρυθμό να παρασύρει λέξεις φορτωμένες ήχο, νόημα, εικόνες και σιωπές. Το φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς» να «κεντάει» στις ερμηνείες του, με κορυφαίες στιγμές το «Πέρασμα» με την Αγάπη Παπαμήτσου και το παραδοσιακό της Ν. Ιταλίας «Ώρια μου πιτσουλίνα» με την Αναστασία Έδεν. Και τα καταιγιστικά σόλο των μουσικών να δίνουν άλλον αέρα στα 24 τραγούδια του Αλκίνοου… Σαν ένα πρόσωπο που το φωτίζεις αλλιώς κάθε φορά κι αυτό έχει να σου πει αλλιώς την ίδια ιστορία, όπως λέει ο ίδιος.

Στον Γυάλινο Κόσμο την ενορχήστρωση έκαναν οι μουσικοί, την εναρμόνιση της χορωδίας ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ τη διδασκαλία της ανέλαβε ο Αλέξανδρος Στουπάκης. Την επιμέλεια του ήχου είχε ο Βαγγέλης Λάππας. Και το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο Άντης Ιωαννίδης.

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ζωντανή ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 23 και 24 Απριλίου 2010

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου – maria_avramidou@musiccorner.gr

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι από τους καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς χρόνια τώρα ακολουθεί τη δική του ξεχωριστή πορεία στον χώρο της μουσικής, έχοντας δημιουργήσει την ιδιαίτερη προσωπική του ταυτότητα. Η νέα του δισκογραφική δουλειά με τον όμορφο τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» αποτελεί μια καλλιτεχνική απόπειρα του εξαιρετικού τραγουδοποιού να βαδίσει σε νέα μονοπάτια. Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων που πραγματοποίησε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – εξ ου και η έμπνευση για τον τίτλο – στις 23 και 24 Απριλίου 2010.

Εκεί, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσίασε γνωστά, αλλά και λιγότερο γνωστά, τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία του, διασκευασμένα για ηλεκτρική μπάντα και κλασική χορωδία. Στο πλευρό του είχε τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, τον Γιώργο Καλούδη, τον Μιχάλη Καπηλίδη και τον Σωτήρη Λεμονίδη, οι οποίοι επιμελήθηκαν μαζί του όλες τις ενορχηστρώσεις. Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή του φωνητικού συνόλου «Εν Φωναίς», υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Στουπάκη.

Το αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνεται στο διπλό CD του «Γυάλινου Κόσμου» είναι, κατά τη γνώμη μου, δύσκολο να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, κομμάτι-κομμάτι. Πρόκειται για ολοκληρωμένο μουσικό έργο και προφανώς με αυτή τη λογική έχουν επιλεγεί και τα τραγούδια – με σκοπό, δηλαδή, να συνθέσουν ενιαίο μουσικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Είναι τόσο όμορφο να ακούς αγαπημένα τραγούδια του Αλκίνοου, όπως τα «Όνειρο Ήτανε», «Με Τόσα Ψέματα» και «Ο Προσκυνητής» και να είναι ο ήχος οικείος και καινούργιος ταυτόχρονα. Ηλεκτρικές ενορχηστρώσεις δένουν άψογα με τις υπέροχες εικόνες και τα χρώματα που δημιουργούν οι φωνές του κλασικού συνόλου. Στα τραγούδια δε που η παρουσία των χορωδιακών κομματιών είναι εντονότερη, νομίζω ότι το αποτέλεσμα πραγματικά απογειώνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα «Μισό Φεγγάρι», «Ταξίδι», «Μαύρη Πεταλούδα», αλλά και το πιο έντονο «Γιατί δεν Έρχεσαι Ποτέ». Είναι σχεδόν σαν να ακούς χορωδία όπερας, αλλά ας μην τρομάξουν όσοι δεν τους αρέσει το είδος, διότι το αποτέλεσμα είναι στ’ αλήθεια μαγευτικό!

Στα πιο ιδιαίτερα τραγούδια του δίσκου ανήκει δίχως αμφιβολία η «Πατρίδα», καθώς αποτελεί εξαιρετικά διαχρονικό σχόλιο της σημερινής πραγματικότητας. Οι στίχοι διαθέτουν αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ενώ στην έξυπνη ενορχήστρωση έχουν περιληφθεί και στοιχεία από γνωστό στρατιωτικό εμβατήριο. Ξεχωρίζουν επίσης με παρόμοιο τρόπο τα «Requiem» και «Έχω μια Λέξη» – έχω την αίσθηση ότι είναι από τα πιο προσωπικά τραγούδια του δίσκου για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Εμπνευσμένο από προσωπικά βιώματα είναι και το «Ήταν Ανάγκη;», οι αυτοσαρκαστικοί στίχοι του οποίου αποκαλύπτουν τους φόβους του Αλκίνοου επειδή μεγαλώνει, με σωστές δόσεις χιούμορ.

Ο «Γυρισμός» προκαλεί έντονα, βαθιά συναισθήματα, ενορχηστρωμένος σχεδόν αποκλειστικά με ακουστική κιθάρα, ενώ σε ήχους εμπνευσμένους από τη λαϊκή παράδοση κινείται «Η Τέλεια Παρεξήγηση». Στον δίσκο υπάρχει και ένα παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι, με τίτλο «Τ’ Άη Γιωρκού», το οποίο διηγείται την ιστορία του φόνου του δράκοντα από τον Άγιο Γεώργιο και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ηχογράφησης.

Σε αυτές τις στιγμές συγκαταλέγονται επίσης τα τραγούδια που μοιράζεται ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με δύο εξαιρετικές σολίστ, την Αναστασία Έδεν και την Αγάπη Παπαμήτσου. Τα τραγούδια είναι αντίστοιχα το «Ώρια μου Πιτσουλίνα» και το «Πέρασμα». Το πρώτο είναι από τα πιο ανάλαφρα του δίσκου, ένα παραδοσιακό τραγούδι της Νοτίου Ιταλίας που κουβαλά κάτι από τη χαρά της ζωής και το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Το δεύτερο αποτελεί ένα εξαιρετικό, σχεδόν οπερετικό, κλασικό τραγούδι που σε ταξιδεύει.

Την προσοχή του ακροατή κερδίζει επίσης η διασκευή του «Στην Αγορά του Αλ Χαλίλι», το οποίο μεταμορφώνεται χάρη στην εμπνευσμένη ηλεκτρική ενορχήστρωση. Το προσωπικό μου αγαπημένο, πάντως, είναι το «Απόγευμα στο Δέντρο». Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο τραγούδι αντικατοπτρίζεται εξαιρετικά η μίξη κλασικών και ηλεκτρικών στοιχείων, τα οποία δημιουργούν ένα εντελώς αυτοτελές, νέο και ταυτόχρονα οικείο, αποτέλεσμα, όπως το επιθυμούσε ο τραγουδοποιός.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσε κάποιος να καταλογίσει στη συγκεκριμένη δουλειά είναι, νομίζω, ότι σε ένα-δυο κομμάτια το ορχηστρικό μέρος είναι λίγο μεγαλύτερο απ’ όσο έχουμε συνηθίσει. Όμως αυτό μάλλον αποτελεί στιγμιαίο «πρόβλημα» μόνο όταν ακούς τον δίσκο, διότι φαντάζομαι ότι το να παρακολουθείς ζωντανά αυτούς τους μουσικούς να σολάρουν, θα ήταν υπέροχο. Όπως υπέροχο είναι και το εξώφυλλο του CD, το οποίο φιλοτέχνησε ο πατέρας του Αλκίνοου, Άντης Ιωαννίδης.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» μάς χαρίζει μια ζωντανή ηχογράφηση απ’ αυτές που δεν ακούμε συχνά. Σου μεταφέρει την ατμόσφαιρα του live και σε ταξιδεύει σε ξεχωριστούς μουσικούς ήχους. Από έναν τόσο εξαιρετικό τραγουδοποιό όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, δεν περίμενα κάτι λιγότερο…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD

CD1
01. Ο προσκυνητής (Α. Ιωαννίδης)
02. Μαύρη πεταλούδα (Α. Ιωαννίδης)
03. Ο δρόμος σου είσαι εσύ (Α. Ιωαννίδης)
04. Απόγευμα στο δέντρο (Α. Ιωαννίδης)
05. Η τέλεια παρεξήγηση (Α. Ιωαννίδης – στίχοι: B.D. Foxmoor / Α. Ιωαννίδης)
06. Πέρασμα (με την Αγάπη Παπαμήτσου) (Α. Ιωαννίδης)
07. Ταξίδι (Γαλλική παραδοσιακή μελωδία, στίχοι: Α. Ιωαννίδης)
08. Μισό φεγγάρι (Α. Ιωαννίδης)
09. Θα ’μαι κοντά σου (Α. Ιωαννίδης)
10. Απόψε (Α. Ιωαννίδης)
11. Ώρια μου πιτσουλίνα (με την Αναστασία Έδεν) (παραδοσιακό Ν. Ιταλίας)
12. Δεν μπορώ (Ν. Ζούδιαρης)

CD2
01. Με τόσα ψέματα (Α. Ιωαννίδης)
02. Requiem (Α. Ιωαννίδης)
03. Όνειρο ήτανε (Α. Ιωαννίδης)
04. Τ’ Άη Γιωρκού (παραδοσιακό Κύπρου)
05. Στην αγορά του Αλ Χαλίλι (Ν. Ζούδιαρης)
06. Έχω μια λέξη (Α. Ιωαννίδης)
07. Ο κόσμος που αλλάζει (Α. Ιωαννίδης)
08. Πατρίδα (Α. Ιωαννίδης)
09. Κόσμος πάει κι έρχεται (Α. Ιωαννίδης)
10. Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ (Α. Ιωαννίδης)
11. Ήταν ανάγκη; (Α. Ιωαννίδης)
12. Γυρισμός (Α. Ιωαννίδης)

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here