7/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και αφού ψηφίσαμε όσοι ψηφίσαμε… και αφού εκλέξαμε αυτούς που εκλέξαμε, και μετά τις ατελείωτες ώρες εκλογών, εγώ συνεχίζω ακάθεκτος, δε με σκιάζει φοβέρα καμιά, να σας κάνω μια αναδρομή σε παλιές συμμετοχές στην Eurovision!
Όχι τίποτα άλλο, να δούμε και κάτι διαφορετικό βρε παιδί μου… Έτοιμοι; Πάμε!

1988

Τώρα θα μου πείτε γιατί σας πάω τόσο πίσω στο χρόνο, και δίκιο θα έχετε… αλλά μη βιάζεστε! Λοιπόν, θρίλερ αποδείχτηκε η ψηφοφορία τότε, αφού όλα παίχτηκαν στον πόντο και εξαρτήθηκαν από τη τελευταία χώρα που ψήφισε, τη Γιουγκοσλαβία (ναι, μετά διαλύθηκε, τόσο πίσω σας πήγα!) Νικήτρια ήταν η Ελβετία με 137 βαθμούς και το τραγούδι ‘Ne partez pas sans moi’, με ένα βαθμό μόλις διαφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο (Scott Fitzerald) που ήρθε δεύτερο και τη Δανία τρίτη με 92.

Η ερμηνεύτρια ήταν μια νεαρή άσημη Καναδή κοπέλα, με ένα ντύσιμο τότε που άνετα θα την …συλλάμβανε η αστυνομία της μόδας, αλλά παρόλα αυτά με μια φωνή απλά απίθανη όπως και σήμερα βέβαια. Φυσικά και μιλάω για την Celine Dion! (μην κοιτάτε την οθόνη, αυτή που καταλάβατε είναι, δεν είναι συνωνυμία!) Από τότε η Ελβετία δεν ξανανίκησε, και πολύ λογικό το βρίσκω. Ποια να συγκριθεί –επιτρέψτε μου- με την καλύτερη φωνή παγκοσμίως!?! Απολαύστε τη…!

Για την ιστορία και μόνο, η Ελλάδα τότε, είχε στείλει ‘κλόουν’… 17η θέση …δε σχολιάζω άλλο!

1st

Ελβετία: Celine Dion – “Ne Partez Pas Sans Moi”
Σύνθεση: Atilla Şereftuğ
Στίχοι: Nella Martinetti
———————-
2nd

Ηνωμένο Βασίλειο: Scott Fitzgerald – “Go
Σύνθεση: Julie Forsyth
Στίχοι: Julie Forsyth 
———————-
17th
Ελλάδα: Αφροδίτη Φρυδά – “Clown
Σύνθεση: Δημήτρης Σακισλής
Στίχοι: Δημήτρης Σακισλής 

2002

Μετά την 3η θέση των Antique και το ‘Die for you’, η Ελλάδα έβαλε τα δυνατά της και είπε να στείλει κάτι πρωτοποριακό και έτσι στείλαμε τον Μιχάλη Ρακιντζή με το
S.A.G.A.P.O. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε στον τελικό … μεγάλο πανηγύρι! (ακόμη και τώρα θυμάμαι την λατρεμένη και αδικημένη τότε Πέγκυ Ζήνα να βγαίνει έξαλλη στα κανάλια!) Φυσικά και εκεί φαβορί τον είχαν, αλλά κατέληξε 17ος , αναρωτιέμαι γιατί…!

Όπως και να έχει, από την Εσθονία η νίκη πήγε ακριβώς δίπλα, στη Λετονία (Maria N.- ‘I wanna’ – 176 βαθμούς), με την 3η συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό (αυτό θα πει τύχη!). Με ένα ποπ και αρκετά συμπαθητικό κομμάτι, με ένα έξυπνο χορευτικό και για πρώτη φορά να βλέπουμε ‘μαγικές’ εναλλαγές στα ρούχα, πήρε την πρωτιά από την Μάλτα, που ήρθε 2η με 164 βαθμούς. Η διοργανώτρια χώρα, η Εσθονία, ήρθε 3η με 111. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Κύπρος ήρθε 6η με τους ΟΝΕ και το τραγούδι ‘Gimme’, και ας ήταν εκείνοι που άνοιξαν την βραδιά τότε!

1st

Λετονία: Maria N. – “I wanna’
Σύνθεση: Marija Naumova
Στίχοι: Marija Naumova – Marats Samauskis
———————-
2nd

Μάλτα: Ira Losco – “7th Wonder
Σύνθεση: Philip Vella
Στίχοι: Gerard James Borg 
———————-
6th
Κύπρος: One – “Gimme
Σύνθεση: Γιώργος Θεοφάνους
Στίχοι: Γιώργος Θεοφάνους
———————-
17th

Ελλάδα: Μιχάλης Ρακιντζής – “S.A.G.A.P.O.
Σύνθεση: Μιχάλης Ρακιντζής
Στίχοι: Μιχάλης Ρακιντζής

Αυτά τα ολίγα και για σήμερα… Επανέρχομαι δριμύτερος την Τετάρτη!!! Τα λέμε!!!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ ωραιο το αφιερωμα. Μια διορθωση μονο.
    Το παρακατω αποσπασμα ανηκει χρονολογικα στο 2004 και οχι στο 2002 οπως γραφεται.
    “Βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς εκείνης ήταν ότι ξεκίνησαν να γίνονται οι ημιτελικοί λόγω του αυξημένου αριθμού χωρών που δήλωσαν συμμετοχή. Στον ημιτελικό όμως πρώτη ήρθε η Σερβία, μετά η Ουκρανία και μετά η Ελλάδα. Ντεμπούτο τότε έκαναν και οι Αλβανία, Λευκορωσία και Ανδόρα…”
    Συνεχιστε αυτο το αφιερωμα!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ MUSIC CORNER: Ο δαίμων του …πληκτρολογίου! Η συκγκεκριμένη παράγραφος είχε μείνει από προηγούμενο άρθρο και δεν ευθνύνεται σε αυτό ο συντάκτης (είπαμε, ο …δαίμων!) Διορθώθηκε ήδη, ευχαριστούμε για τη παρατήρηση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here