4/1/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Με αφορμή την εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Πολιτισμού Δημόσια Διαβούλευση, με σκοπό την τροποποίηση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δημιουργοί της ελληνικής μουσική σκηνής, συνθέτες και στιχουργοί, συσπειρώθηκαν και συνέταξαν ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.

Της επιστολής αυτής έχει προηγηθεί συνάντηση ομάδας δημιουργών με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ κα. Λίνα Μενδώνη, καθώς και στελέχη του Υπουργείου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011. Σε αυτή παραβρέθηκαν οι παρακάτω δημιουργοί οι οποίοι και ανέλαβαν την πρωτοβουλία της σύνταξης της επιστολής: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Ζουγανέλης,  Γιώργος Θεοδοσιάδης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Τριπολίτης, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Κώστας Τουρνάς, Γιώργος Χατζηνάσιος και Στάθης Δρογώσης.

Παραθέτουμε το κείμενο, όπως βρίσκεται δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) http://www.aepi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=667&Itemid=137 και το οποίο προσυπογράφεται από μια μεγάλη λίστα ονομάτων:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ

Το Υπουργείο Πολιτισμού εκμεταλλευόμενο τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στην χώρα μας, επιχειρεί για μια ακόμη φορά  να καταργήσει τα δικαιώματα μας επί των έργων μας, ανακοινώνοντας την αλλαγή του Νόμου Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την μεθόδευση της δημόσιας Διαβούλευσης.

Η μέχρι σήμερα στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και των εμμίσθων συνεργατών του, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δεν  ενδιαφέρεται, όπως έχει υποχρέωση, να προασπίσει τα δικαιώματα των Πνευματικών Δημιουργών, αλλά αντιθέτως μεριμνά μόνο για τα οικονομικά συμφέροντα των χρηστών πνευματικών έργων.

Η στάση του αυτή εξηγεί και τη σπουδή του, να ολοκληρώσει τη Διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό και πολύπλοκο θέμα όπως αυτό των Πνευματικών Δικαιωμάτων, μέσα σε 15 και μόνον εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, αποτελεί καταφανή εμπαιγμό, τόσο λόγω των υποβολιμιαίων ερωτήσεων που θέτει όσο και λόγω του χρόνου ολοκλήρωσης της υποτιθέμενης διαβούλευσης.

Μια προσχηματική  Διαβούλευση που δίνει στον Υπουργό το άλλοθι για την κατάργηση των Πνευματικών Δικαιωμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η δυνητική εκλογική του πελατεία.

Το Νομοσχέδιο, στο οποίο υποτίθεται ότι θα καταλήξει η δήθεν Διαβούλευση, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα είναι ήδη έτοιμο.

Με τις υπαγορευόμενες  ερωτήσεις που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το ΥΠΠΟΤ, αποβλέπει στα ακόλουθα:

  • Να διατιμήσει τα δικαιώματά μας ως κοινόχρηστο κτήμα.
  • Να νομιμοποιήσει την ασύδοτη εκμετάλλευση των έργων μας από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που πλουτίζουν εις βάρος μας.
  • Να μας αποστερήσει την απροκατάληπτη και Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του έργου μας και να την υποκαταστήσει από κρατικές Επιτροπές και παρελκυστικούς μηχανισμούς της αρεσκείας του.

Η επίσπευση αυτής της αίολης διαδικασίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Υπουργού Πολιτισμού  να καταργήσει την Πνευματική Ιδιοκτησία. Πολύ περισσότερο, δε, όταν είναι σε γνώση του ότι εκκρεμεί η υπό έκδοση Κοινοτική Οδηγία (εντός 2-3 μηνών) ρυθμιστικής για την Πνευματική Ιδιοκτησία και υποχρεωτικής εφαρμογής από τη χώρα μας.

Εάν το ΥΠΠΟΤ πραγματικά ενδιαφερόταν για την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων, θα είχε ήδη επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα της πειρατείας ιδιαίτερα στο διαδίκτυο και όχι προκλητικά να αδιαφορεί επί δεκαετίες.

Προστατεύοντας το στοιχειώδες δικαίωμά μας να μας ανήκει το έργο μας υποχρεωνόμαστε ως πρώτο βήμα να προχωρήσουμε στην απαγόρευση της μετάδοσης και αναμετάδοσης των έργων μας από όλους τους χρήστες.

Την ενέργειά μας αυτή υπαγορεύουν λόγοι αναγκαίας αυτοπροστασίας και ηθικής.

Οι υπογράφοντες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here