3/5/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Αυτός ο χρόνος δεν είναι καλός. Το μετράω από το πόσες φορές έχει χρειαστεί να γράψω κάτι για κάποιον μουσικό που έφυγε από τη ζωή. Και ήταν πολλές φέτος. Η σημερινή μέρα όμως νομίζω αφήνει όλη τη χώρα φτωχότερη σε μία περίοδο που το γέλιο και η ελπίδα είναι πράγματα αναγκαία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Θανάσης Βέγγος, ο καλός μας άνθρωπος που για γενιές ολόκληρες χάριζε απλόχερα το γέλιο του και το ταλέντο του σε εμάς δε βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας… Πέθανε λίγο μετά τις 7 το πρωί στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού, μη μπορώντας τελικά να ξεπεράσει ποτέ το οξύ εγκεφαλικό που υπέστη το Χειμώνα… Από τις 19 Δεκεμβρίου ο 84χρονος κωμικός βρίσκονταν σε κώμα.

Ένας άνθρωπος που πάλεψε με τα θηρία της ζωής, με χούντες, εξορίες και πολέμους, με τις κακουχίες και τα βάσανα μα που ποτέ δεν έχασε το κέφι του και το «καθήκον» του να μας κάνει να ξεχνάμε τα άσχημα της ζωής μέσα από τις ταινίες του. Ταπεινός και μετρημένος, ένας αληθινός άνθρωπος μπροστά και πίσω από την κάμερα. Ένα πραγματικό ταλέντο που έγινε αγαπητός σε όλους τους ανθρώπους επειδή όσο κι αν μεγάλωνε η παιδική καρδιά που είχε μέσα δε σταματούσε να υπάρχει. Δεν ήταν άλλωστε καθόλου υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «Έλληνας Σαρλό».

Ο Θανάσης Βέγγος, μοναχοπαίδι, γεννήθηκε τον Μάιο του 1926, στο Νέο Φάληρο. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων κάτι που ανάγκασε τον Θανάση Βέγγο να ψάχνει για δουλειά στα πιο τρυφερά του χρόνια, τα παιδικά…

Κατά την περίοδο της εξορίας του στη Μακρόνησο, γνωρίζεται με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινία «Μαγική Πόλις», την πρώτη ταινία της καριέρας του. Χωρίς σπουδές, παρά μόνο με το φυσικό του ταλέντο, υποδύεται τον πωλητή λεμονιών στη λαχαναγορά.

Εν συνεχεία έκανε κι άλλες δουλειές παράλληλα με τις ταινίες. Τότε ήταν και η περίοδος που έκανε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον «δράκο», «Διακοπές στην Αίγινα», τη «Μανταλένα», τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», τον «Ο Ηλία του 16ου» αλλά και το «Ποτέ την Κυριακή».

Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη οδηγεί στη δημιουργία του χαρακτήρα που τόσο αγαπήσαμε. Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο “ΘΒ-Ταινίες Γέλιου” η οποία όμως τον οδηγεί σε οικονιμική καταστροφή. Ήταν η περίοδος που δημιουργούνται πολλές αγαπημένες ταινίες όπως τα “Φανερός Πράκτωρ 000”, “Ποιος Θανάσης;” και πολλές ακόμη. Το 1971 αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία του «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στις ταινίες «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» και «Όλα είναι δρόμος», ενώ στη συνέχεια πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ήταν μέχρι και σήμερα παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε και δύο γιους.

Οι ταινίες του, το γέλιο του, οι κινήσεις και οι γκριμάτσες του θα μείνουν στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο καλός μας άνθρωπος πάει εκεί ψηλά να βρει και τους υπόλοιπους μεγάλους κωμικούς, τον Λάμπρο, τον Ορέστη, τον Ντίνο, τον Διονύση, τον Μίμη, τον Νίκο, την Ρένα, τον Κώστα και πολλούς ακόμα που μας ταξίδεψαν μέσα από το λευκό πανί…

Αντίο καλέ μας άνθρωπε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here