27/2/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Φτάνοντας έξω από το “Troika Club” κατά τις 9.50 την περασμένη Παρασκευή, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ήδη στην είσοδο είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος που περίμενε υπομονετικά ν’ ανοίξουν οι πόρτες. Η παράσταση του Τζίμη Πανούση ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30, οπότε το θέαμα μας θύμισε παλιότερες καλές εποχές της ελληνικής νύχτας, όταν το κοινό έσπευδε από νωρίς για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο μαγαζί. Εικόνα που τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε συχνά ευκαιρία να δούμε, καθώς η κρίση έχει «χτυπήσει» και τη διασκέδαση.

Η δεύτερη έκπληξη μας περίμενε μπαίνοντας στο χώρο, όπου …δεκάδες όργανα της τάξης φρόντιζαν για την τακτοποίηση του κοινού στα τραπέζια και τα μπαρ. Φυσικά και δεν υπήρχαν αστυνομικοί, αλλά η ενδυματολογική επιλογή των εργαζομένων με μπλε παντελόνι και γαλάζιο πουκάμισο, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για …παρεξηγήσεις!!!

 

Ως νόμιμοι πολίτες κι εμείς, συμμορφωθήκαμε στις …υποδείξεις, βολευτήκαμε στο τραπέζι μας και περιπλανηθήκαμε στον χώρο που λίγοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να γεμίσουν Παρασκευή βράδυ. Κι όμως, ο Τζιμάκος απεδείχθη ικανός να γεμίσει έναν τέτοιο χώρο, αφού το κοινό μέχρι και τις 11 και κάτι συνέρρεε αθρόο να παρακολουθήσει την πρώτη του εμφάνιση.

Από νωρίς στην οθόνη της σκηνής προβάλλονταν φωτογραφίες βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών και δημοσιογράφων με την ένδειξη “wanted”. Και λίγα λεπτά μετά τις 11, ακούστηκε το σήμα του …Champions League και στη συνέχεια η φωνή του Τζίμη που μας υποδεχόταν στο χώρο! Ωστόσο, αντί για τον Τζίμη είδαμε τον … “mini Jim”, κατά τα πρότυπα του “Mini Me”. Ο Τζίμης ξεκίνησε με την «Ελληνοπούλα», συνέχισε με τραγούδι για τους κυβερνητικούς εταίρους και αμέσως εμφανίστηκαν δίπλα του δύο κοπέλες με τσαντόρ, που χόρεψαν το «Πάτερ ημών» με τη μουσική του “I will survive”.

Ο Τζίμης μας «συστήθηκε» αναφέροντας : «απόψε αναγεννήθηκα», μας εξήγησε πώς ακριβώς βρέθηκε σε τόσο μεγάλο μαγαζί και συνέχισε με το γνωστό καταγγελτικό του ύφος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, τα μνημόνια και την κρίση. Τραγούδι, σχόλιο, τηλεφώνημα από τη …μαμά, τραγούδι και πάλι, «κατέβασμα» και συνομιλία –παιγνίδι με το κοινό, το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με πολιτικά σχόλια για την κρατούσα κατάσταση.

Δεύτερο μέρος και ο Τζιμάκος, με ρόμπα, περούκα, καθισμένος σε πολυθρόνα με σεσουάρ, κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή, ενώ ένα τραγούδι βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50 γεμίζει το χώρο. Σχόλια, τηλεφωνικές φάρσες επί σκηνής, διαφημίσεις, ποιήματα, «δεμένα» όλα με τα τραγούδια του Τζίμη, τραγούδια από το παρελθόν του με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, και τη σόλο καριέρα του, μέχρι το νέο του δίσκο «ΟΜΠΙ, ΟΜΠΙ ΜΠΙ», αλλά και στιχουργικές παραλλαγές σε γνωστά κομμάτια, προεκλογικά σποτάκια του παρελθόντος, μέχρι συρτάκι και gangnam style!

Απολαυστικός στις ιστορίες που μας διηγήθηκε, με όλο το μαγαζί να γελάει ακατάπαυστα, καυστικός στη σάτιρά του, ιδιαίτερα προς τη σύγχρονη αριστερά, δεν άφησε ασχολίαστο σχεδόν τίποτε. Ακόμα και την πρωινή νεροποντή της Παρασκευής έβαλε στο ρεπερτόριό του. Μια πολύ καλή παράσταση, γεμάτη με κομμάτια όπως τα «Κάγκελα παντού», «Νεοέλληνας», «Αχ Ευρώπη», «Όμπι, Όμπι Μπι», «Ερωτικό», «15.000 και μία», «Για τη γιορτή της μητέρας», «Ανακωχή», «Φάτε τους», “Vivere pericolosamente”, «Όλα σε κοιμίζουν», «Ένα τραγούδι για το χειμώνα» και άλλα…

Ο Τζίμης απέδειξε ότι παραμένει ένας showman, με το δικό του στίγμα, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την απενοχοποιημένη στάση, που στο παρελθόν έκανε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν «περιθωριακό». Ωστόσο, οι αλήθειες που τολμά να εκφράσει, πολλές φορές πικρές, πρέπει να ακούγονται για να μας αφυπνίζουν…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here