4/7/2013
Γράφει η Γιάννα Παναγιωτοπούλου
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr

«Αγαπημένοι κι …αγαπημένισες, σας ευχαριστώ πολύ. Να ξέρετε ότι απόψε πραγματοποιήσατε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα μου…»

Μ’ αυτά τα λόγια έπεσε η αυλαία του διημέρου των εμφανίσεων «Πικ-Νικ στο Μέγαρο». Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο αυτό ξεκινά αντίστροφα, όμως ένα όνειρο που εκπληρώνεται, πρέπει να έχει πάντοτε την ανάλογη θέση…

maravegias_live_2013_06_01

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η  ιδέα ήταν να πραγματοποιηθεί μία μόνο συναυλία, την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα λόγω της τάχιστης εξάντλησης των εισιτηρίων. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί μία ακόμη συναυλία  το Σάββατο 29 Ιουνίου, στην  οποία και παρευρεθήκαμε.

Περίπου 4000 άτομα, εφοδιασμένα με ψάθες, μαξιλάρια και τραπεζομάντιλα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Maraveyas Illegal, για μια βραδιά αναβίωσης του παλιού Αθηναϊκού πικ-νικ. Ο κόσμος καθόταν στο γρασίδι, στα πλάγια και μπροστά από την σκηνή, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κήπο του Μεγάρου.

maravegias_live_2013_06_04

Παρά τον μεγάλο αριθμό του κοινού, η ατμόσφαιρα ήταν οικογενειακή και παρεΐστικη, ενώ η ηλικιακή ποικιλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου. Όλα αυτά μία ανάσα από την κεντρικότατη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και δυο βήματα από αγαπημένες αθηναϊκές γειτονιές και πλατείες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος, με εγχώριες και διεθνείς πινελιές από την δεκαετία του ’50. Για δυόμιση περίπου ώρες, οι φωνές και τα μουσικά όργανα έπαιζαν αδιάκοπα τις αγαπημένες μελωδίες του κοινού. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι Maraveyas Illegal σπάνια αφήνουν ανικανοποίητο ακροατή, μιας και πάντοτε παίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών που έχουν κυκλοφορήσει. Το ίδιο συνέβη και το Σάββατο…

Ακούσαμε τραγούδια που έχουν εδραιώσει τραγουδιστή και μπάντα όπως τα: “Welcome to Greece” στην καθιερωμένη πλέον μίξη με το “Clandestino”, «Δε ζητάω πολλά» πειραγμένο από το «Μια ζωή την έχουμε», «Που να βρω μια να σου μοιάζει» κι άλλα πολλά. Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο  είχε το τελευταίο album τους, «Λόλα». Στο ομότιτλο τραγούδι, ο κόσμος σηκώθηκε για πρώτη φορά και η χαλάρωση  έδωσε τη θέση της στην ένταση του χορού, μια ώρα περίπου αφότου ήχησε η πρώτη νότα. Το live εμπλούτισε με την φρεσκάδα και την βαθιά χροιά της η Δάφνη η οποία λίγο νωρίτερα είχε ανοίξει τη συναυλία και αργότερα τραγούδησε  σε ντουέτο με τον Μαραβέγια το “Αρκεί να είμαστε μαζί”.

maravegias_live_2013_06_10_daphne

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν τα δύο νέα κομμάτια που μοιράστηκαν οι Maraveyas Illegal με το κοινό τους. Ένα από αυτά, το τραγούδι «Φεύγω»,  το εμπνεύστηκε ο τραγουδιστής  σε μία διαδρομή στην Casablanca, έχοντας διονυσιακή διάθεση, όπως εξομολογήθηκε. Πρόκειται για ένα κομμάτι όπου πρωταγωνιστεί το ακορντεόν το οποίο σχεδόν κλαίει. Η παρουσίαση του δεύτερου νέου κομματιού έγινε από τον Κωστή Μαραβέγια με τα εξής λόγια: «Το έγραψα , έχοντας στο μυαλό μου ότι είμαι ο Elvis Presley και τραγουδάω Μίκη Θεοδωράκη! Έτσι το κομμάτι λέγεται ο Εlvis Presley τραγουδά Θεοδωράκη.» Εδώ λοιπόν τη διαφορά κάνει η κιθάρα που σιγοκαίει στο βάθος της μελωδίας. Στα παραπάνω παρεμβάλλονταν τραγούδια τα οποία δημιουργούσαν νοσταλγική και ταξιδιάρικη  ατμόσφαιρα, άλλοτε  με  ρετρό κι άλλοτε με  ρεμπέτικη χροιά. Ο λόγος για επιτυχίες της δεκαετίας του ’50  αγαπημένων Ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών και ερμηνευτών.

Όπως είναι φανερό το διήμερο χαρακτηρίστηκε από κοσμοπολιτισμό και μια νοσταλγία για τη δεκαετία του 1950 . Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τον χώρο συνέθεσαν ένα σκηνικό κάπως διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει στις συναυλίες των Maraveyas Illegal.

Κάπως έτσι, με  παλιές και  νέες μελωδίες κύλησε μιά βραδιά αφιερωμένη στη νοσταλγία. Τα μεσάνυχτα βρήκαν το συγκρότημα  να αποχαιρετά το κοινό του με το «Δε σταματώ» , όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά όμως αποτελεί και δήλωση συνάμα. Εκείνοι δεν σταματούν τη δημιουργία κι εμείς αναμένουμε να την ακούσουμε!

maravegias_live_2013_06_14

————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here