11/3/2013
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Bράδυ Τρίτης και κατηφορίζω ακόμα μια φορά στο Σταυρό του Νότου. Αυτή τη φορά όμως δεν πάω αποκλειστικά από επαγγελματικό ενδιαφέρον για να καλύψω το πρόγραμμα. Αφ’ ενός τον καινούριο δίσκο του Γιώργου Δημητριάδη τον περιμένω απ’ την περσινή μας συνέντευξη, και μιας και τότε είχαμε βρεθεί στο studio κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης, η χαρά να βρεθώ στην παρουσίαση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Αφ’ εταίρου οι Lexicon Project πλέον είναι φίλοι, και μιας και δεν πρόλαβα να δω κάποια απ’ τις δύο προηγούμενες εμφανίσεις τους ήταν ευκαιρία για να μάθω και τα δικά τους νέα. «Απ’ το μηδέν» λοιπόν ξαναρχίζει ο Γιώργος Δημητριάδης, μιας και αυτός είναι ο τίτλος του 13ου δίσκου του. Εμείς φυσικά βρεθήκαμε στην παρουσίαση του, και μαζί με πολλούς ακόμα καλεσμένους, φίλους και κοινό ακούσαμε με ενδιαφέρον τα καινούρια τραγούδια και θυμηθήκαμε αρκετά παλιότερα…

Γύρω στις 23.00 τη βραδιά άνοιξαν οι Lexicon Project οι οποίοι μας ταξίδεψαν από το πρώτο κιόλας ομώνυμο κομμάτι. Μπορεί να έχει περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα απ’ την κυκλοφορία του πρώτου τους album όμως κομμάτια όπως η «Μαρία» (με το χαρακτηριστικό χιούμορ του Μιχάλη Κεχαγιά ως προς τον τίτλο) και το «Ας χάνουμε τη νύχτα μέρα» δε φαίνεται να έχουν χάσει τη δυναμική τους. Παράλληλα τα δείγματα που έχουμε για την καινούρια τους δουλειά που αναμένεται είναι πάρα πολύ καλά απ’ το «Δεν είναι ο κόσμος για σένα» μέχρι το πιο πρόσφατο «Χρόνια πολλά» που ακούσαμε στο β’ μέρος του προγράμματος. Lexicon Project και Γιώργος Δημητριάδης έχουν δέσει δημιουργικά και το μυστικό μάλλον κρύβεται σε αυτό που είπε ο Μιχάλης Κεχαγιάς «προλογίζοντας» το Γιώργο Δημητριάδη, «είναι πολύ σημαντικό μια συνεργασία να διέπεται από φιλία και όχι από αναγκαιότητα.

Περίπου 40 λεπτά αργότερα ο Γιώργος Δημητριάδης βρέθηκε στη σκηνή ξεκινώντας με τη διασκευή που έχει κάνει στο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», απογειώνοντας σχεδόν κυριολεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους. Κρίνοντας λοιπόν τη βραδιά μετά το πέρασμα μερικών ημερών μπορώ να πω πως ήταν μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις δίσκου στις οποίες έχω παρευρεθεί. Κι αυτό γιατί δεν έπεσε στη λούμπα να παίξει στη σειρά καινούρια – άρα άγνωστα – τραγούδια το οποίο θα είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί από ένα σημείο και μετά η προσοχή του ακροατή. Τα νέα κομμάτια ακουγόντουσαν σχεδόν εναλλάξ με κάποιο παλιό ενώ σε συνδυασμό με κομμάτια απ’ την προσωπική δισκογραφία των όχι λίγων καλεσμένων, η βραδιά είχε ειρμό και κύλησε πάρα πολύ ευχάριστα, θυμίζοντας μάλιστα το live για τα 15 χρόνια «εφηβείας» και παρουσίας του δημιουργού στην ελληνική δισκογραφία . Και φυσικά δεν έλειψαν οι ιστορίες του Γιώργου Δημητριάδη, οι οποίες κάνουν πάντα τις εμφανίσεις του πιο ενδιαφέρουσες.

Όσοι βρεθήκαμε λοιπόν εκεί είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε με σειρά εμφάνισης τους: Λεωνίδα Μαράντη, Μανώλη Φάμελλο, Λάκη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Μαρκαντώνη, Νίκο Ζιώγαλα, Τζώρτζια Κεφαλά και Στάθη Δρογώση. Η δε εμφάνιση του καθενός δε συνοδεύτηκε από τις τυπικές φιλοφρονήσεις που συνηθίζονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις, αλλά από μία ιστορία αναφορικά με τον τρόπο γνωριμίας τους ή κάτι χαρακτηριστικό για τη σχέση τους με τον οικοδεσπότη της βραδιάς. Ακούσαμε αρκετά απ’ τα νέα κομμάτια – όχι όλα αλλά γι’ αυτό κυκλοφορεί ο δίσκος απ’ τη Minos EMI – προσωπικά ξεχώρισα την «Οδό Ιταλίας» με το Βαγγέλη Μαρκαντώνη και το «Κλειδώσαμε». Και φυσικά ακούσαμε όλα όσα μας έχει χαρίσει ο Γιώργος Δημητριάδης όλα αυτά τα χρόνια απ’ το «Ξύπνα Φτάσαμε» και τις αναμνήσεις της εφηβείας μας μέχρι το «Όλα αλλάζουν» και το «Πέντε λεπτά». Χάρηκα μάλιστα που επιτέλους έμαθα πως προέκυψε ο τίτλος του «Καθαρματένιου Πρίγκηπα» και για φινάλε παραδεχτήκαμε όλοι πως ήταν «Σα να μην πέρασε μια μέρα». Και επειδή ότι και να λέμε εμείς, ο δημιουργός τα λέει καλύτερα «κλέβω» και σας παραθέτω το status του στο facebook το οποίο νομίζω τα συνοψίζει όλα:

«Απολογισμός των τελευταίων ημερών… όμορφα ήταν στον Σταυρό του Νότου… Ο χώρος ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να ακουστεί η μουσική σου όπως της πρέπει.Ο κόσμος γλυκός, γιορτινός, σε Τρίτες που κάθε άλλο παρά η διάθεση, που όπως είναι γενικά τα πράγματα, είναι ιδιαίτερα καλή… Παίξαμε και το απολαύσαμε κι εμείς και ο κόσμος. Ήρθαν πολλοί αν αναλογιστεί κανείς το εργάσιμο της μέρας εκείνης και της επομένης. Μπράβο τους και μπράβο μας. Έφυγαν με χαμόγελα κι εμείς πτώματα από την κούραση, αλλά δικαιωμένοι. Πάμε παρακάτω…»

 ——————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here