afierwmeno_eksairetika_logo_500x100

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Σταύρος Κουγιουμτζής
“Ανασκαφές”… 45 στροφών (B` μέρος)

 

Από το 1961 ως το 1967, ο Σταύρος Κουγιουμτζής με μοναδικά «όπλα» τη μουσική και τις μελωδίες του προσπαθούσε να διεκδικήσει μια θέση στον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού. Όπως είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στις επί των 45 στροφών «καταθέσεις» του, έγραψε αρκετά τραγούδια κι έκανε κάποιες επιτυχίες. Όμως, οι φωνές που διέθεταν εκείνη την εποχή οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν (με λίγες εξαιρέσεις), δεν ήταν οι κατάλληλες για ν’ αναδείξουν τις δημιουργίες του και να τις οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά.

Αυτό ακριβώς του είπε και ο Μάκης Μάτσας, όταν επικοινώνησε μαζί του ζητώντας του συνεργασία: «Τα τραγούδια σου είναι καλά, αλλά χάνονται μ’ αυτές τις φωνές που τα τραγουδούν» ήταν η περίληψη των λόγων του. Έτσι λοιπόν, έχοντας ήδη «στα σκαριά» τη δημιουργία της νέας εταιρείας με την επωνυμία MINOS, προτείνει στον Κουγιουμτζή ένα νέο παιδί που ήταν μόλις 19 ετών και ξεκινούσε δειλά-δειλά την πορεία του, δίπλα στον Γιώργο Μητσάκη. Το όνομά του, Γιώργος Νταλάρας…

kougioumtzis

Στο δεύτερο μέρος της «βόλτας» μας στα 45άρια του αξέχαστου συνθέτη, θα «περιηγηθούμε» στην πιο γόνιμη κι επιτυχημένη περίοδο της καριέρας του. Μεγάλα τραγούδια, σπουδαίες ερμηνείες και σημαντικοί ερμηνευτές θα είναι οι «ξεναγοί» μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, σημειώνοντας ότι παρουσιάζουμε μόνο τις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών (για παράδειγμα, το «Να ‘τανε το 21» έκανε απανωτές επανεκτελέσεις όταν κυκλοφόρησε) και τις ανέκδοτες σε άλλο φορέα ήχου με έντονη γραφή…

1968

Χρονιά-ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του Σταύρου Κουγιουμτζή. Υπογράφει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη MINOS, τη νέα εταιρεία που δημιουργεί ο Μάκης Μάτσας και παράλληλα ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, η οποία έμελλε να γραφτεί με τα πιο χρυσά και φωτεινά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ωστόσο, πριν απ’ όλα αυτά έχει «προλάβει» ν’ ακούσει μια δημιουργία του με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση να γίνεται μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για το «Πού ‘ναι τα χρόνια», το οποίο βεβαίως αναδείχτηκε περισσότερο από την επανεκτέλεση του Νταλάρα…

HMV 3765: Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Πού ‘ναι τα χρόνια» (Α. Δασκαλόπουλου) / «Πήρες απ’ τα μάτια μου».

MINOS5008: Γιώργος Νταλάρας: «Κάπου στα Πετράλωνα» / «Ποιο δρόμο να διαλέξω».

1969

Η μεγάλη στιγμή του «Να ‘τανε το 21», ενός τραγουδιού που θα σαρώσει σε πωλήσεις, θα γνωρίσει αρκετές επανεκτελέσεις, θα λογοκριθεί λόγω… «τουρκοπούλας» και θα…προβληματίσει πολλούς αναφορικά με το αν αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 ή στην …21η Απριλίου!

MARGOPHONE 6003: Γιώργος Νταλάρας: «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» / «Πού ‘ναι τα χρόνια» (Α. Δασκαλόπουλου).

MINOS 5067: «Να ‘τανε το 21» (Σ. Τσώτου) Γ. Νταλάρας / «Κρυφός καημός» (Γ. Πάριος). Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με την «τουρκοπούλα» που αποσύρθηκε αμέσως. Με τον ίδιο κωδικό κυκλοφόρησε με την… «ομορφούλα», έχοντας στην άλλη όψη το «Κάπου στα Πετράλωνα» με τον Γιάννη Πάριο…

1970

Εδώ μπαίνει στο «παιχνίδι» και ο Γιάννης Καλατζής, από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές της εποχής και με μεγάλες επιτυχίες με τους Λοΐζο-Παπαδόπουλο και Κατσαρό-Πυθαγόρα. Μαζί του ο Κουγιουμτζής θα έχει μια καλή και αποδοτική συνεργασία, με αρκετά γνωστά τραγούδια.

MINOS 5110: Γιάννης Καλατζής, στίχοι Σώτια Τσώτου: «Αν βαρέθηκες κυρία» / «Ένα βράδυ στην Ομόνοια».

MINOS 5150: Γιώργος Νταλάρας: «Κάπου νυχτώνει» / «Το σακάκι μου κι αν στάζει» (Α. Δασκαλόπουλου).

MINOS 5154: Γιάννης Καλατζής, στίχοι Σώτια Τσώτου: «Μέθυσα κι απόψε» / «Πώς να μ’ ακούσεις, να με δεις».

1971

Νταλάρας και Καλατζής μονοπωλούνε κι αυτή τη χρονιά την εκτέλεση των δημιουργιών του Σταύρου Κουγιουμτζή.

MINOS 5184: Γιώργος Νταλάρας: «Βασανάκι-βασανάκι» / «Είναι πια καιρός».

MINOS 5206: Γιώργος Νταλάρας: «Δίχως την καρδούλα σου» (Α. Δασκαλόπουλου) / «Έτσι ειν’ οι ανθρώποι» (Σ. Τσώτου).

MINOS 5229: Γιάννης Καλατζής: «Ήθελα να ‘μουνα πουλί» / «Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω».

MINOS 5241: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι Άκου Δασκαλόπουλου: «Κάποιον άλλον φίλησες» / «Χάντρα στο κομπολόι σου».

MINOS 5311: Γιάννης Καλατζής: «Γεια χαρά καλή» (Κ. Βάρναλη) / «Γιατί εγώ γεννήθηκα φτωχός».

MINOS 5318: Γιώργος Νταλάρας: «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» / «Αν ήτανε να σ’ αρνηθώ» (διαφορετική εκτέλεση από εκείνη του άλμπουμ «Όταν ανθίζουν πασχαλιές»).

1972

MINOS 5340: Γιάννης Καλατζής: «Ήσουν ωραία» (Α. Δασκαλόπουλου» / «Με τους καημούς δε βρίσκεις άκρη» (Λ. Παπαδόπουλου).

MINOS 5344: Φώτης Φωτιάδης: «Πώς να μ’ ακούσεις, να με δεις» (Σ. Τσώτου) / «Τριαντάφυλλα θα κόψω» (Α. Δασκαλόπουλου).

MINOS 5385: Γιάννης Καλατζής: «Πιάστε κορίτσια το χορό» / «Ρεμπέτικα τραγούδια» (Σ. Τσώτου).

1973

Είναι η σειρά της Χαρούλας Αλεξίου να τραγουδήσει Σταύρο Κουγιουμτζή. Οι «Λαϊκές Κυριακές» θα έλθουνε τρία χρόνια μετά…

MINOS 5434: Χάρις Αλεξίου, στίχοι Γιάννη Λογοθέτη: «Έφυγε το τρένο για τη δύση» / «Σαν λουλούδι τσακισμένο».

MINOS 5447: Γιάννης Πάριος, στίχοι Κώστα Αθανασίου (ψευδώνυμο του Γιάννη Λογοθέτη): «Το Δεσποινάκι» / «Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε». Τα τελευταία «σκόρπια» τραγούδια του Κουγιουμτζή στις 45 στροφές. Όλα τα επόμενα, θα προέρχονται από ολοκληρωμένους «κύκλους» τραγουδιών…

1974

MINOS 5525: Γιώργος Νταλάρας: «Ήταν πέντε, ήταν έξι» / «Αν σε δω σε ξένα χέρια».

MINOS 5526: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι Μιχάλη Κορφιάτη (ψευδώνυμο του Άκου Δασκαλόπουλου): «Το πουκάμισο το θαλασσί» / «Αυγερινό παράπονο».

1975

MINOS 5576: Γιώργος Νταλάρας, στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Στα ψηλά τα παραθύρια» / «Κάποιος χτύπησε την πόρτα».

MINOS 5588: Γιώργος Νταλάρας: «Όλα καλά» / «Σαν σβησμένο καρβουνάκι» (Μ. Ελευθερίου).

1977

MINOS 5821: Χάρις Αλεξίου: «Τρεις η ώρα νύχτα» (Μ. Ελευθερίου) / «Εσένανε θα διάλεγα» (Λ. Παπαδόπουλου).

MINOS 5822: Χάρις Αλεξίου: «Μάτια μου, μάτια μου» (Λ. Παπαδόπουλου) / «Τα μαύρα κοροϊδεύεις» (Μ. Ελευθερίου).

1986

MINOS-Μη εμπορεύσιμο δείγμα: Γιώργος Νταλάρας: «Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας)» / «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Μ. Ελευθερίου).

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here