24/1/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Το τέταρτο και τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε η Janis Joplin, με τίτλο “Pearl”, και κυκλοφόρησε στις 11 Ιανουαρίου του 1971, τρεις μήνες μετά το θάνατο της τραγουδίστριας, επανεκδίδεται με πρόσθετο υλικό και νέο mastering στις 13 Μαρτίου.

Το “Pearl” έμεινε εννιά βδομάδες στο Νο1 στα charts και έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο στην Αμερική με πωλήσεις 4.000.000 αντιτύπων και ήταν ένα ακόμα σημαντικό δείγμα του τεράστιου ταλέντου της Janis. Το άλμπουμ έχει αρκετά ακόμα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό, όπως το γεγονός ότι είναι το μόνο στο οποίο οι ηχογραφήσεις έγιναν με την πλήρη σύνθεση του συγκροτήματος που συνόδευε την Janis στις περιοδείες της, την Full Tilt Boogie Band.

Αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου είχαν γραφτεί κατά τη διάρκεια της θρυλικής περιοδείας της Janis σε ΗΠΑ και Καναδά. Η περιοδεία έγινε με τρένο, έφερε τον τίτλο “Festival Express” και συμμετείχαν κι άλλα συγκροτήματα όπως οι Grateful Dead. Τα κομμάτια αυτά πρώτα παρουσιάστηκαν στο κοινό και στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν στο studio για να περιληφθούν στο άλμπουμ. Στο “Pearl” υπάρχει το “Me And Bobby McGee” του Kris Kristofferson αλλά και το έξοχο “Mercedes Benz” a capella, που έγινε σε μία λήψη.

Οι υπεύθυνοι που αποφάσισαν να επανεκδώσουν το άλμπουμ για την 40η επέτειό του, ανακάλυψαν επιπλέον υλικό σε κασέτες από την περίοδο των ηχογραφήσεων, που έγιναν με παραγωγό τον Paul Rotchild. Ο Rotchild ήταν ο παραγωγός των πέντε πρώτων άλμπουμ των Doors αλλά θεωρείται ότι με το “Pearl” άφησε το στίγμα του στην μουσική ιστορία.

Στο διπλό cd που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, με τίτλο “The Pearl Sessions”, θα περιλαμβάνονται όλα τα κομμάτια του δίσκου, οι εκδόσεις σε 45άρια που κυκλοφόρησαν την εποχή και το υλικό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τις ηχογραφήσεις, με εναλλακτικές προτάσεις για τα κομμάτια και δοκιμαστικές λήψεις. Ακούγονται επίσης συνομιλίες της Janis με τον παραγωγό και τους μουσικούς της.

Στο πρώτο cd της έκδοσης, περιλαμβάνεται το original άλμπουμ μαζί με τα singles που κυκλοφόρησαν τότε, ενώ το δεύτερο υπάρχει όλο το επιπλέον υλικό καθώς και εννέα κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ μέχρι τώρα. Το συλλεκτικό άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 13 Μαρτίου, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ηχολήπτη Owsley Stanley, ο οποίος είχε αναλάβει το mastering της έκδοσης πριν τον θάνατό του. Το πλήρες track list των δύο δίσκων του “The Pearl Sessions” :

Disc One
The Pearl Album
Move Over
Cry Baby
A Woman Left Lonely
Half Moon
Buried Alive In The Blues
My Baby
Me and Bobby McGee
Mercedes Benz
Trust Me
Get It While You Can
Bonus Tracks
Me and Bobby McGee
Half Moon
Cry Baby
Get It While You Can
Move Over
A Woman Left Lonely

Disc 2 – The Pearl Sessions & more…
Overheard in the Studio…
Get It While You Can (Λήψη 3) (Ακυκλοφόρητο)
Overheard in the Studio…
Get It While You Can (Λήψη 5) (Ακυκλοφόρητο)
Overheard in the Studio…
Move Over (Λήψη 6) (Ακυκλοφόρητο)
Move Over (Λήψη 13) (Ακυκλοφόρητο)
Move Over (Λήψη 17) (Ακυκλοφόρητο)
Me and Bobby McGee (Demo version)
Me and Bobby McGee (Λήψη 5 – Ακυκλοφόρητο)
Cry Baby (Εναλλακτική)
A Woman Left Lonely (Εναλλακτικά φωνητικά)
Overheard in the Studio…
My Baby (Εναλλακτική ηχογράφηση) (Ακυκλοφόρητο)
Overheard in the Studio…
Get It While You Can (Λήψη 3) (Ακυκλοφόρητο)
My Baby (Εναλλακτική)
Pearl (Instrumental) – Full Tilt Boogie Band
Tell Mama (Live – June 28, 1970 – Toronto)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here