Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Στην επιλογή ενός συνθέτη και διαφόρων στιχουργών κατέφυγε τελικά η Χάρις Αλεξίου για τη νέα της δισκογραφική δουλειά μιας και το αρχικό πλάνο ενός πολυσυλλεκτικού δίσκου τελικά δεν προκρίθηκε αφού το υλικό που είχε αρχικά συγκεντρωθεί δεν ικανοποίησε την ερμηνεύτρια. Έτσι λοιπόν η Αλεξίου μπήκε ήδη στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα τραγούδια που είχε ήδη έτοιμα για τη φωνή της ο Μίνωας Μάτσας, υπεύθυνος για την μουσική επένδυση του τηλεοπτικού «Νησιού». Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν διάφοροι στιχουργοί ανάμεσα στους οποίους και η Ελένη Φωτάκη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις «Μέλισσες» και τον «Χειμωνανθό», δύο από τα πιο όμορφα τραγούδια των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Αλεξίου συνεργάζεται με τον νεαρό Μάτσα. Είχε προηγηθεί το 2004 μια σύνθεση του στη συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ερμηνεύτριας «Ανθολόγιο» με τίτλο «Πάντα ο ήλιος θα βγαίνει» και το 2009 η ερμηνεία της στο «Αμίλητο νερό» για την ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους», τραγούδι που είχε συμπεριληφθεί στη συλλογή «Music for films» με συνθέσεις του Μάτσα για τον κινηματογράφο. Το νέο album της Χαρούλας αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων…

——-

Στις 13 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της, αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα  δισκογραφική δουλειά της Νάνας Μούσχουρη. Στο CD, που τιτλοφορείται «Τραγούδια από Ελληνικά νησιά», θα συναντήσουμε ντουέτα με τους Χάρις Αλεξίου, Μανώλη Μητσιά, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλενα Παπαρίζου, Νίκο Αλιάγα, την κόρη της, Λενού, και την ανιψιά της, Αλίκη. Σήμερα το βράδυ μάλιστα, στις 20:00 στην Αίγλη Ζαππείου θα γίνει η παρουσίαση του εν λόγω δίσκου με την παρουσία όλων των συντελεστών του. Να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο του cd έχει σχεδιάσει ο Jean Paul Gaultier!

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου αυτού cd, η διάσημη ελληνίδα ερμηνεύτρια θα γιορτάσει πενήντα χρόνια μουσικής παρουσίας στη Γερμανία, με μια συναυλία στον χώρο της φιλαρμονικής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου. Μάλιστα, η Νάνα Μούσχουρη, προσκάλεσε την Έλενα Παπαρίζου και τη Νατάσα Θεοδωρίδου να δώσουν το «παρών» στην ιδιαίτερη βραδιά και να τραγουδήσουν μαζί της, κάτι το οποίο και οι δυο δέχτηκαν αμέσως…

——-

Μια εξαιρετική μουσική συνάντηση θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ στο Κατράκειο. Ο μοναδικός Έλληνας βιρτουόζος στο κλαρίνο Βασίλης Σαλέας και ο τραγουδιστής και συνθέτης Σαράντης Σαλέας συναντούν τους φίλους τους Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χρήστο Δάντη και τη σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια, υπόσχοντας μια υπέροχη μουσική βραδιά. Η συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένη στα παιδιά.  Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια μοναδική συναυλία, με την ελίτ της Ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα θα σιγοτραγουδήσουν αγαπημένα κομμάτια των ερμηνευτών και θα ταξιδέψουν στο χώρο της Μουσικής και του Ελληνικού Πενταγράμμου.

——-

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Ελένη Αρβελέρ συστήνουν το Βυζάντιο στον Πειραιά σήμερα το βράδυ στη σκηνή του PassPort. Ο σπουδαίος έλληνας τραγουδιστής θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος της βραδιάς, συνοδεία ορχήστρας, ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, από το βιβλίο της “Tο άγνωστο Βυζάντιο”, μελοποιημένα από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο. Η Ελένη Αρβελέρ αναφέρεται στις άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του Βυζαντίου, που βρίσκονται στο περιθώριο της ιστορικής μνήμης, συνομιλώντας επί σκηνής με τη σκηνοθέτρια Μέμη Σπυράτου, η οποία θα διαβάσει ποιήματά της. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Νεφέλη Κουρή και Νίκος Χαλδαιάκης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα τραγούδια Τούρκων ποιητών, συνθέσεις του Νίκου Πλάτανου, καθώς και ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα. Για το φαινόμενο Αρβελέρ μιλά ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ Αθανάσιος Μαρκόπουλος.

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά ετοιμάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου η οποία αναμένεται στις αρχές του νέου έτους. Το νέο album που θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια, όλα σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, έχει την εξής ιδιομορφία: Τις μουσικές, εκτός από τρία που θα φέρουν τη σφραγίδα του Βασίλη, καλούνται να υπογράψουν νέοι δημιουργοί, επαγγελματίες ή μη, ανεξάρτητα από το αν έχουν κυκλοφορήσει η όχι κάποια δισκογραφική δουλειά. Μια πολύ πρωτότυπη κίνηση που αποτελεί μια πρωτοβουλία των μελών του επίσημου site του Παπακωσταντίνου, οποίος μετά από προτροπή και συζητήσεις φίλων αποφάσισε να δώσει ένα βήμα σε νέους δημιουργούς. Ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσουν τα επτά κομμάτια τα οποία θα δοθούν στο κοινό, ώστε να μελοποιηθούν. Ο κάθε συμμετέχων έχει δικαίωμα να μελοποιήσει ένα έως το πολύ τέσσερα κομμάτια.

Παράλληλα με την προετοιμασία του νέου album ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν θα λείψει ούτε το φετινό χειμώνα από τις Αθηναϊκές μουσικές σκηνές. Μάλιστα ετοιμάζει ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα. Θα συμπράξει με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και τα Κίτρινα Ποδήλατα στο Club 22 (Βουλιαγμένης 22)…

——-

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το νέο album της προικισμένης λαϊκής ερμηνεύτριας Σοφίας Παπάζογλου με τον πολύ ιδιαίτερο τίτλο «Μην της μιλάς της μοναξιάς στον ενικό». Η τραγουδίστρια με τις πολύ σημαντικές συνεργασίες τόσο σε επίπεδό δισκογραφίας όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις συναντά τον σπουδαιότερο εν ζωή λαϊκό συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο. Τους στίχους στη νέα δουλειά που θα κυκλοφορήσει αρχικά σε ψηφιακή μορφή από μουσικό site και εν συνεχεία σε όλα τα δισκοπωλεία υπογράφει ο ταλαντούχος Νίκος Αναγνωστάκης. Όμορφα λαϊκά τραγούδια, από αυτά που το ελληνικό τραγούδι έχει ανάγκη όσο ποτέ και δυνατές, ψυχωμένες ερμηνείες συνθέτουν μια δουλειά που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα συνθέτης και τραγουδίστρια ετοιμάζουν κοινές εμφανίσεις προκειμένου να παρουσιάσουν τη νέα αυτή δουλειά.

——-

Η Μελίνα Κανά, στην πιο ώριμη ερμηνευτικά στιγμή της έρχεται ανανεωμένη με την μουσική παρέα της στη ζεστή σκηνή του Passport, για να ολοκληρώσει τον κύκλο των εμφανίσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι που μόλις πέρασε. Για δύο Σάββατα του Οκτώβρη, στις 15 και στις 22, μας υποδέχεται στον Πειραιά και ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μελωδικό, κεφάτο και χορταστικό που περιλαμβάνει τραγούδια από όλη την πορεία της στο ελληνικό τραγούδι, διασκευές σε αγαπημένα της κομμάτια και πολλές εκπλήξεις. Σε αυτές της δύο παραστάσεις η αγαπημένη τραγουδίστρια συναντά την αγαπημένη της αδερφή Λιζέτα Καλημέρη. Επί σκηνής θα τις συντροφεύσει ο Μιχάλης Παπαζήσης με τη χαρακτηριστικά ιδιαίτερη φωνή του, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει.

——-

Οι «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή με ερμηνεύτρια την πολύ ξεχωριστή Φωτεινή Βελεσιώτου είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε αλλά, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα σπουδαία τραγούδια, βρήκε τη θέση που του αξίζει και έχει μπει πλέον στα στόματα του πολύ κόσμου. Με αφορμή λοιπόν την επιτυχία αυτού του τραγουδιού ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής συναντά εκ νέου τη Φωτεινή Βελεσιώτου, αυτή τη φορά χαρίζοντάς της έναν ολόκληρο δίσκο. Η νέα δουλειά σε στίχους Γιώργου Καζαντζή, Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη και άλλων αξιόλογων στιχουργών θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά για ακόμη μια χαρισματική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς. Πρόκειται για την Ασπασία Στρατηγού η οποία έχοντας γίνει γνωστή μέσα από τις συνεργασίες της με τον Γιώργο Νταλάρα και την Εστουδιαντίνα κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Έργα της καρδιάς». Η νέα δουλειά που θα κυκλοφορήσει από το Μετρονόμο στο τέλος Οκτωβρίου περιλαμβάνει τραγούδια του συνθέτη Στάθη Γκότση σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου. Συμμετέχουν, ερμηνεύοντας από ένα κομμάτι ο Χρήστος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Μπαγιώκης ενώ τα τραγούδια αποδίδουν δεξιοτέχνες μουσικοί όπως ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Βασίλης Κετεντζόγλου, ο Θανάσης Σοφράς, ο Θέμης Νικολούδης κ.α.
Η επίσημη παρουσίαση του album θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στον Ιανό.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here