Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε αυτές τις μέρες μετά από τρία χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία μια μεγάλη κυρία του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, την Πίτσα Παπαδοπούλου. Η εξαιρετική ερμηνεύτρια επέστρεψε στα μουσικά πράγματα με έναν πολύ δυνατό λαϊκό δίσκο που ακούει στον τίτλο «Να ’χε καρδιά η μοναξιά» και από την πρώτη στιγμή κέρδισε θετικότατες εντυπώσεις.

Στο εν λόγω άλμπουμ η Πίτσα ερμηνεύει δεκατρείς νέες συνθέσεις, οι περισσότερες του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και παλαιότερου συνεργάτη της Παναγιώτη Στεργίου, από μία της Βάσως Αλλαγιάννη, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Κορδατζή αλλά και κομμάτια που έγραψαν για τη φωνή της συνθέτες και τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ο Μάκης Σεβίλογλου και ο Δημήτρης Κωστόπουλος. Τους στίχους υπογράφουν επίσης πολλοί και καταξιωμένοι όπως ο Δημήτρης Τσάφας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Φώντας Θεοδώρου, η Ιωάννα Αντωνοπούλου, ο Γιάννης Μανιός, ο Γιάννης Γούνας και ο Αδάμ Αριτζής.

Στο cd θα συναντήσουμε και μια πολύ ιδιαίτερη διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου «Δεν είναι αργά» που γνωρίσαμε από τη φωνή της Ανδριάννας Μπάμπαλη καθώς και μια επανεκτέλεση στο τραγούδι «Τα αντικείμενα» του Δημήτρη Κορδατζή και του Βασίλη Παπαδόπουλου που συμπεριλαμβανόταν στον τελευταίο δίσκο της Γλυκερίας με καινούρια τραγούδια.

Τα τραγούδια είναι κατά βάση λαϊκά ενώ δεν λείπουν οι ατμοσφαιρικές μπαλάντες και τα πιο έντεχνα ακούσματα. Χορευτικοί ρυθμοί, καθαρόαιμα ζεϊμπέκικα, συρτά και τσιφτετέλια εναλλάσσονται αρμονικά δίνοντας μια πολυμορφία στο τελικό αποτέλεσμα. Από το αρκετά ενδιαφέρον υλικό ξεχωρίζουν το δυνατό ζεϊμπέκικο «Τι σου έκανα αγάπη», η ερωτική μπαλάντα «Απαγορεύεται» καθώς και δύο τραγούδια  με έντονες επιρροές από την δημοτική μας παράδοση, το «έφυγες» και το «Αχ που το μάλωσα».

Τις φρέσκιες, καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Βασίλης Γκίνος, ο Γιάννης Γκιούρας, ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Ματί Παλαιολόγος και ο Νίκος Παπαδόπουλος ενώ στο τραγούδι «Αχ που το μάλωσα» συμμετέχει κάνοντας φωνητικά η Αρετή Κετιμέ.

Για την ερμηνεία της Παπαδοπούλου στα τραγούδια αυτά τα λόγια είναι περιττά! Η σπουδαία φωνή της παραμένει ακμαία και αναδεικνύει ακόμα και κάποιες λιγοστές είναι η αλήθεια, αδύναμες στιγμές. Συνοπτικά πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δισκογραφική δουλειά που δίνει νέα ώθηση στο λαϊκό τραγούδι και επαναφέρει την Πίτσα Παπαδοπούλου στην πρώτη γραμμή της ελληνικής μουσικής σκηνής. Εκεί που της αξίζει να βρίσκεται…!

——-

Τα «Προσωπικά Δεδομένα» του Γιάννη Πλούταρχου, το νέο του δηλαδή cd, εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα και τα καταστήματα δίσκων της Ελλάδας και της Κύπρου με πολυτελές συλλεκτικό βιβλίο από την EMI, το οποίο περιέχει φωτογραφίες, συνεντεύξεις, το σύνολο της δισκογραφίας του τραγουδιστή, αλλά και μία συνέντευξη του σε πρώτο πρόσωπο που επιμελήθηκε ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης.

Στο νέο του δίσκο ο λαϊκός ερμηνευτής συνεργάστηκε με νέους αλλά και με δοκιμασμένους χρόνια στην δισκογραφία αλλά και απο τον ίδιο σε προηγούμενες δουλειές του, δημιουργούς. Ανάμεσα στους συντελεστές συναντάμε τον Νίκο Βαξαβανέλη, τον Χριστόφορο Γερμενή, την Ελένη Γιαννατσούλια, τον Βασίλη Γιαννόπουλο, την Εύη Δρούτσα, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Αλέξη Σέρκο κ.α. Δεκαεννιά λαικά τραγούδια με ποπ πινελιές στο γνώριμο, επαναλαμβανόμενο ύφος του συμπαθούς τραγουδιστή που ναι μεν δεν είναι άσχημα αλλά ωστόσο δεν έχουν και κάτι καινούριο να πουν.

 

——-

Εφτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του live άλμπουμ ορόσημου για την ελληνική δισκογραφία, και με την βαριά κληρονομιά των 150 χιλιάδων πωλήσεων του δίσκου που χάραξε το δρόμο για τις ποιοτικές κυκλοφορίες ζωντανών ηχογραφήσεων που ακολούθησαν, ο Γιάννης Κότσιρας ξεφυλλίζει για ακόμη μια φορά τις σελίδες του μουσικού του ημερολογίου.

Σύγχρονες αλλά και μεγάλες κλασσικές επιτυχίες από το χώρο του έντεχνου, του λαϊκού και του ποπ τραγουδιού απανθίζουν τη μοναδική διπλή συλλογή με τίτλο LIVE 2010 που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ αυτή τη βδομάδα.

Ήδη μάλιστα αυτές τις μέρες ακούμε σε επιλεγμένα ραδιόφωνα ένα καινούργιο τραγούδι από τη δουλειά αυτή με τίτλο “αγάπη μου εσύ” σε μουσική του Γ. Κωνσταντινίδη και στίχους του ίδιου του Κότσιρα καθώς επίσης και την εξαιρετική επανεκτέλεση ενός παλαιότερου τραγουδιού του Αντώνη Μιτζέλου σε στίχους της Ελένης Ζιώγα με τίτλο «Άνδρας που δεν έκλαψε»…

——-

Ένα ακόμη live που κυκλοφορεί αυτή τη βδομάδα είναι αυτό της Ελευθερίας Αρβανιτάκη! Πρόκειται για την ψηφιακή αποτύπωση σε τρία cd της εξαιρετικής παράστασης «Πρόσωπο με πρόσωπο» που η αγαπημένη ερμηνεύτρια παρουσίασε φέτος το χειμώνα στο Stage στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στο Rex στην Αθήνα! Η εν λόγω έκδοση που θα περιλαμβάνει και ένα dvd με οπτικοποιημένη την παράσταση στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη μαζί με γνωστό τηλεοπτικό περιοδικό ακολουθώντας τη νέα τακτική που έχει καθιερωθεί στις μέρες μας και θέλει τους μεγάλους καλλιτέχνες να βρίσκουν νέους τρόπους διανομής των δουλειών τους!

Στην χορταστική έκδοση εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες της Ελευθερίας που όμως ακούγονται διαφορετικές μέσα από τις νέες, φρέσκιες ενορχηστρώσεις του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα ακούγονται και κάποιες ερμηνείες-έκπληξη της τραγουδίστριας σε αγαπημένα τραγούδια όπως το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου και το «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

——-

Το Μια πολύ σημαντική εμφάνιση πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 14 Μαΐου η Μελίνα Ασλανίδου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί στο Town Hall του Manhattan στη Νέα Υόρκη σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και στη Βίκυ Μοσχολιού. Μαζί της θα βρίσκονται ο Βαγγέλης Δούβαλης και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά όπου η Ασλανίδου εμφανίζεται σ’ αυτόν τον χώρο μιας και η περσινή της εμφάνιση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Αμέσως μετά η τραγουδίστρια θα ταξιδέψει στην Κύπρο όπου στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιήσει παρέα με τη Γλυκερία, τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Γιώργο Λιανό μια μοναδική εμφάνιση στο Monte Caputo στη Λεμεσό.

——-

Πρόκειται για μια νέα, πολύ αξιόλογη φωνή στο ελληνικό τραγούδι με δυνατά διαπιστευτήρια στην μέχρι τώρα πορεία της. Μιλάμε για την Σαββέρια Μαργιολά, κόρη του γνωστού δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Μαργιολά, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί στις ζωντανές εμφανίσεις με πολύ γνωστά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιώργος Νταλάρας και ο Κώστας Μακεδόνας.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τη Sony music το παρθενικό της album με τίτλο «Πράξη πρώτη» το οποίο προλογίζουν οι Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Νταλάρας, μιλώντας με τα κολακευτικότερα λόγια για τη φωνή της.

Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο πολυσυλλεκτικό album στο οποίο συμμετέχουν πολλοί ικανοί δημιουργοί όπως ο Μιχάλης Κουμπιός (υπογράφει τα περισσότερα κομμάτια), ο Πέτρος Συνοδινός, η Λίνα Δημοπούλου, ο Νίκος Μωραΐτης και ο Μιχάλης Μπουρμπούλης. Μεταξύ των νέων τραγουδιών συναντάμε και μια εμπνευσμένη επανεκτέλεση του τραγουδιού των Ξαρχάκου-Παπαδόπουλου «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι». Το ύφος του cd ποικίλει αφού μπλέκονται αρμονικά η ηλεκτρική μπαλάντα, με τους πιο λαϊκούς ήχους και τα έθνικ ηχοχρώματα! Καλή επιτυχία Σαββέρια…

——-

Με τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τον πρόωρο χαμό του Μάριου Τόκα, πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του αυτή την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 20.30 στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο του Μάριου Τόκα θα ερμηνεύσουν σπουδαίοι τραγουδιστές όπως ο Δημήτρης  Μητροπάνος, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Γιώτα Νέγκα, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Βασίλης Σκουλάς. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα και η  Ορχήστρα «Σύγχρονης Μουσικής» της ΕΡΤ. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ενώ τα κείμενα και την παρουσίαση επιμελείται η Κάκια Ιγερινού.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει πολυαγαπημένα τραγούδια. Μεγάλες στιγμές από την πλούσια μουσική διαδρομή του Μάριου Τόκα στον ήχο και το χρόνο, που θα διανθιστούν από προβολές και σπάνια ντοκουμέντα…

——-

Ο Γιώργος Σταυριανός επανέρχεται στη δισκογραφία σε μια δύσκολη εποχή, με ένα άλμπουμ που έχει τον παραμυθένιο τίτλο «Κι η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα». Πρόκειται για ένα album που περιλαμβάνει εκτός από τραγούδια και πολλά αυτόνομα μουσικά θέματα με αρχή μέση και τέλος – όπως τα παραμύθια.

Τα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Σταυριανού, στολίζουν με τις φωνές τους ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός σε μία καταπληκτική νέα εκτέλεση του γνωστού «Όνειρο που φεύγει είν’ η ζωή», η Σοφία Αβραμίδου, η Ντίνα Γιακουμάκου και ο ίδιος ο συνθέτης. Τραγούδια αφηγηματικά με ήχο κλασικό, κάνουν τον καινούριο δίσκο του Γιώργου Σταυριανού μια ακουστική απόλαυση. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μυστακίδη. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Παύλου Παυλίδη και η επιμέλεια παραγωγής της Αγάπης Μουρατίδου.

——-

Ο Γιάννης Λεκόπουλος είναι ένας νέος, ταλαντούχος ερμηνευτής που εδώ και αρκετά χρόνια τον συναντάμε σε μπουάτ και σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Στην μέχρι τώρα αξιόλογη πορεία του έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Λάκης Παππάς, ο Νότης Μαυρουδής, ο Μανώλης Χατζημανώλης, η Μαρία Φωτίου, η Χριστίνα Μαραγκόζη, ο Τίμος Μωραϊτόπουλος κ.ά. ενώ έχει συμμετάσχει σε πολύ αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές άλλων ερμηνευτών και τραγουδοποιών.

Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο στούντιο όπου ετοιμάζει το πρώτο του δισκογραφικό βήμα με τραγούδια τη μουσική των οποίων υπογράφει ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου και τους στίχους η Κίττυ Λιανού. Ένα μάλιστα από τα τραγούδια της νέας αυτής δουλειάς ο Γιάννης το μοιράζεται με την Καλλιόπη Βέττα. Θα επανέλθουμε με νέα από αυτήν την πολλά υποσχόμενη δισκογραφική δουλειά σύντομα…

——-

Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, 10 χρόνια μετά από την τελευταία αποχαιρετιστήρια συναυλία τους το 2001, επανασυνδέονται μουσικά και περιοδεύουν ξανά! Μετά την μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων τους συναυλιών στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη και στον Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στην Αθήνα προετοιμάζονται πυρετωδώς για το πρόγραμμα των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων.

Το πρόγραμμα των μέχρι τώρα εμφανίσεων τους έχει ως εξής:
ΠΑΤΡΑ – Χώρος θα ανακοινωθεί – Κυριακή & Δευτέρα 6 & 7 Ιουνίου
ΒΟΛΟΣ – Πανθεσσαλικό Στάδιο – Σάββατο 12 Ιουνίου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Κρήτης – Παγκρήτιο Στάδιο – Τετάρτη 16 Ιουνίου
ΑΘΗΝΑ – Θέατρο TerraVibe Park – Σάββατο 26 Ιουνίου
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Θέατρο ΕΗΜ – Τετάρτη 30 Ιουνίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Θέατρο Γης – Παρασκευή 2 Ιουλίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κύπρος – Πύλη Αμμοχώστου – Πέμπτη 8 Ιουλίου
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – Θέατρο Φλόκα – Παρασκευή 16 Ιουλίου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Στάδιο “Κοσμάς Φώτης” – Σάββατο 31 Ιουλίου
ΚΑΒΑΛΑ – Αμυγδαλέωνας Παλιό Αεροδρόμιο, Φεστιβάλ Φιλίππων – Κυριακή 1 Αυγούστου

 

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here