Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Κυκλοφόρησε με κυριακάτικη εφημερίδα το πολυαναμενόμενο νέο cd single της Άννας Βίσση με τίτλο “Αγάπη είναι εσύ“. Το single αποτελεί τον προπομπό της ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς της Βίσση που αναμένεται να κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει τρία νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα. Στο mini album συναντάμε το ομότιτλο τραγούδι που μάλιστα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τον προκλητικό του στίχο καθώς και τα “Η προτεραιότητα σου” και “Έτσι μόνο αξίζει”.

Τα τραγούδια δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον και κινούνται στο γνωστό ύφος του συνθέτη που αναπαράγει για ακόμη μια φορά με επιτυχία τον εαυτό του. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί η όποια καλή προσπάθεια έγινε από την καλή τραγουδίστρια με τον προηγούμενο δίσκο ακυρώνεται με αυτή τη δουλειά σε μια στιγμή. Χωρίς ίχνος έμπνευσης και πρωτοτυπίας η Βίσση αφήνει πίσω της τους πειραματισμούς, την αναζήτηση ενός νέου ήχου καθώς και τις δυνατές διεθνείς συνεργασίες του «Απαγορευμένου» και επαναπαύεται για ακόμη μια φορά στην εφήμερη επιτυχία ενός συνθέτη που δύσκολα πια μπορεί να προσφέρει κάτι καινούριο στην ελληνική μουσική σκηνή.

——-

Το ‘Διογένης Studio’ υποδέχεται ήδη από την περασμένη Παρασκευή τον Αντώνη Ρέμο και την Έλενα Παπαρίζου. Επτά χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία οι δύο ερμηνευτές συναντώνται εκ νέου επί σκηνής και μας υπόσχονται υπέροχες μουσικές βραδιές.

Φέτος λοιπόν θα απολαύσουμε στο Διογένης studio τον Αντώνη Ρέμο στα καλύτερά του, να μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις πιο σύγχρονες χορευτικές επιτυχίες του μέχρι τις πιο βαθιά λαϊκές δυνατές στιγμές του, και την Έλενα Παπαρίζου με την εκρηκτική σκηνική της παρουσία και την ξεχωριστή της ερμηνεία να μας μαγεύει τις αισθήσεις. Σε μία μοναδική συνεύρεση επί σκηνής ο Αντώνης Ρέμος και η Έλενα Παπαρίζου θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές γεμάτες ένταση και ερμηνείες που θα μείνουν αξέχαστες.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κατέχει ένα εκπληκτικό κουβανέζικο γκρουπ που με τον ιδιαίτερο ρυθμό του θα μας παρασύρει σε ένα latin party-break. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος έχουν οι μαέστροι Νίκος Ζέρβας και Θανάσης Χόνδρος. Τα φώτα έχουν σχεδιάσει και χειρίζονται οι Μελίνα Μάσχα και Αλέξης Καμπούρος. Την σκηνοθεσία έχει κάνει ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, ενώ ο ίδιος υπογράφει και την σχεδίαση των κουστουμιών της παράστασης…

——-

«Στη χώρα των τρελών» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ των ONIRAMA που θα κυκλοφορήσει από τη LYRA αυτές τις μέρες. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Black Rock studio στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης που πρόσφατα ψηφίστηκε ως το καλύτερο καινούριο στούντιο στον κόσμο και οι Onirama είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με τον διάσημο Βρετανό παραγωγό Greg Haver, γνωστό για τις συνεργασίες του μεταξύ άλλων με τους Manic Street Preachers, Melanie C (Spicy Girls), Tom Jones και John Cale. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ εξελιγμένη δουλειά ως προς τον ήχο αλλά και την ενορχηστρωτική προσέγγιση των τραγουδιών. Ο ήχος τους είναι πιο ηλεκτρικός και βασίζεται κυρίως στις δυνατές και γεμάτες χαρακτήρα κιθάρες ενώ ο στίχος τους ωριμάζει, αγγίζοντας την εύθραυστη ελληνική καθημερινότητα με τον δικό τους ρομαντικό τρόπο.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει 12 τραγούδια, δύο από αυτά αγγλόφωνα. Ένα από τα τραγούδια έγραψαν οι Onirama ειδικά για τα Special Olympics. Εικαστικά το άλμπουμ επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Αυτές τις μέρες ακούμε στα ραδιόφωνα το πρώτο single από τη νέα αυτή δουλειά με τίτλο «Ο Φτωχός».

——-

Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και για 3 βδομάδες η Μελίνα Ασλανίδου  ανεβαίνει  στην σκηνή του PassPORT κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Η Μελίνα Ασλανίδου έχει ήδη κατακτήσει την θέση της στο λαϊκό τραγούδι. Μέσα από δυνατές συνεργασίες όπως με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, αλλά και μέσα από τη δική της προσωπική πορεία τόσο στη δισκογραφία όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις-αποκάλυψη.

Όπως η ίδια συχνά δηλώνει το λαϊκό τραγούδι είναι ο άξονάς της και προσπαθεί να στρέφεται πάντα γύρω από αυτόν. Οι βραδιές στην μουσική σκηνή του PassPort  είναι ένα μουσικό ταξίδι με την ξεχωριστή, αισθαντική φωνή της Μελίνας και τους βιρτουόζους Αντρέα Καραντίνη στο μπουζούκι και Μανόλη Ανδρουλιδάκη στην κιθάρα.

Μουσικές και τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε πατώντας σε μονοπάτια λαϊκά αλλά και μοντέρνα. Μεγάλες επιτυχίες της Μελίνας όπως «Το Λάθος», «Όσα δεν σου είπα», «Συνθήματα», «Ναι θα πω», το ολοκαίνουργιο «Άλλη Μια Φορά» και φυσικά «Τι σου ‘κανα και πίνεις» μπλέκονται έντεχνα με παλιά και σύγχρονα λαϊκά τραγούδια, σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες από το χθες και το σήμερα. Στις εμφανίσεις αυτές η Μελίνα θα μας παρουσιάσει και κάποια από τα καινούρια της τραγούδια που της εμπιστεύτηκαν ο Νίκος Αντύπας (μουσική) με τον Νίκο Μωραϊτη (στίχοι) και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε λίγες μέρες. Η Μελίνα Ασλανίδου, για ακόμα μια φορά θα μας απογειώσει και θα μας κάνει στο τέλος της βραδιάς να επιστρέψουμε στο σπίτι μας κρατώντας αγκαλιά ένα μπουκέτο υπέροχα τραγούδια!

——-

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες απο την Universal η δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Δήμου Αναστασιάδη με τίτλο “Αντίθετη τροχιά“. Το νέο album του νεαρού τραγουδοποιού περιλαμβάνει έντεκα νέες συνθέσεις του ίδιου σε στίχους της πολυγραφότατης Βίκυς Γεροθόδωρου.

Τραγούδια με έντονο το ποπ στοιχείο αλλά και με πινελιές από ροκ και έντεχνα ακούσματα. Ήδη μάλιστα το πρώτο ομότιτλο single της νέας αυτής δουλειάς, που ακούμε στα ραδιόφωνα εδώ και αρκετούς μήνες, μας έχει προετοιμάσει για μια πολύ δυνατή κυκλοφορία. Τη διεύθυνση παραγωγής του νέου cd έχει αναλάβει ο Γιώργος Ισαάκ ενώ την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελείται ο πολυτάλαντος Soumka.

 ——-

Μετά από μακρά απουσία (διαστήματος άνω του μηνός) από τα επί σκηνής μουσικά δρώμενα ο Μανώλης Φάμελλος επιστρέφει στο Club του Σταυρού Του Νότου όπου θα εμφανίζεται κάθε Κυριακή μέχρι νεοτέρας. Τις εργάσιμες ο καλλιτέχνης θα αργεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας.

Φέτος στον μακρύ μοναχικό δρόμο που διαλέξαμε μετά από χρόνια αλλεπάλληλων συνεργασιών με άλλες δυνάμεις του έντεχνου δημοκρατικού χώρου δεν είναι εντελώς μόνος… Τον συνοδεύει ο ακούραστος σύντροφός του στην κιθάρα και τα φωνητικά Μάνος Φάμελλος, ενώ δεν λείπει και αυτήν την φορά από το πλευρό του ο Μανουήλ Φάμελλος ο Α (Άσσος στην φυσαρμόνικα…)! Στο (διακοσμητικό) μαντολίνο όπως πάντα ο Μανώλης Φάμελλος κάνει την φιγούρα του κι αρπάζει τα τυχερά. Τέλος στο γιουκαλίλι παίζει – ενώ όλο γκρινιάζει και κάποιος φωνογράφος – Ο Βενιαμίν της παρέας Λάκης Φάμελλος. (όλοι οι παραπάνω υποφέρουν από παραμορφωτική διάθλαση και αντιστροφή διάσπασης της προσωπικότητας νομίζοντας ότι είναι ένας!)

Επίσης συμμετέχουν με βιοποριστικά κίνητρα και αλφαβητική σειρά: Γιάννης Σκούταρης: πλήκτρα, ακορντεόν, φορολογικές εκκρεμότητες, δημιουργική λογιστική. Κώστας Μίχαλος: κιθάρες, σχεδιασμός, ψυχραιμία, Μιχάλης Καλκάνης: μπάσο και επικίνδυνες αποστολές, Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα, στέγη και προστασία
…και το γευστικότερο λουκούμι για το τέλος: Το νέο ανερχόμενο αστέρι της Αθηναϊκής νύχτας, η εκρηκτική αοιδός Πέννυ Μπαλτατζή, υπόσχεται γλέντι και ξεφάντωμα μέχρι επιμήκυνσης του χρέους!

——-

Ο Γιώργος Ανδρέου μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων, συνθέτει τα νέα του τραγούδια για μια από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες των τελευταίων χρόνων, τη Γεωργία Νταγάκη. Η πολυαναμενόμενη κοινή τους συνεργασία πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες από την Ακτή Live ‘n’ Studio, την εταιρεία του Γιώργου Ανδρέου που έχει παρουσιάσει πολλές αξιόλογες δουλειές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το promo single της νέας αυτής δουλειάς τιτλοφορείται «Δυο Πράγματα Μόνο (Οι Συνέπειες Ενός Χωρισμού)» και περιγράφει με τον πιο σπαραχτικό τρόπο τις πρώτες στιγμές μετά το χωρισμό. Τα πρώτα «θέλω» και «δεν θέλω» που φέρνει το τέλος μιας σχέσης. Τα «πριν» και τα «μετά». Τραγούδι που σμίγει τις ηλεκτρικές κιθάρες και το σύγχρονο ήχο με την κρητική λύρα σε ένα ταιριαστό fusion.

——-

Δύο επίσης από τα ονόματα της Ακτή Live ‘n’ Studio που μας συστήθηκαν φέτος μέσα από τις προσωπικές τους κυκλοφορίες, η Ευτυχία Μητρίτσα και o Σταύρος Σιόλας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό ζωντανό πρόγραμμα. Την Τετάρτη 3 και την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην σκηνή του Almaz στο Γκάζι για να μας παρουσιάσουν μια επιλογή από δικά τους κομμάτια, αλλά και αγαπημένες συνθέσεις άλλων δημιουργών.

Από Χατζηδάκι μέχρι Leonard Cohen, η Ευτυχία και ο Σταύρος διασκευάζουν με το δικό τους στίγμα παραδοσιακά, λαϊκά και νεώτερα τραγούδια με μοναδικό τρόπο σε ένα εξαιρετικό live. Η Τετάρτη 10 Νοεμβρίου θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά, καθώς θα περιλαμβάνει και ένα guest appearance από δυο γνωστά και αγαπημένα ονόματα του χώρου, την Μελίνα Κανά και τον Γιώργο Ανδρέου!

——-

Τη Γιούλη Τσίρου τη γνωρίζουμε καλά. Έχει στο ενεργητικό της έξι προσωπικούς δίσκους, σημαντικές συνεργασίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, που ήταν και ο παραγωγός της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Μάριο Τόκα, τον Γιάννη Σπανό, τη Βάσω Αλαγιάννη, το Γιώργο Ζήκα, τον Μανώλη Μητσιά, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλους.

Αυτό το χειμώνα τη συναντάμε κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό χώρο, την «Παλιά Μαρκίζα» παρέα με τον ταλαντούχο νέο ερμηνευτή Δημήτρη Κανέλλο. Ο Δημήτρης Κανέλλος έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του album με τίτλο «Χίλια Γράμματα», που περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια καταξιωμένων δημιουργών όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Χρήστος Δάντης κ.α.

Οι δύο ερμηνευτές έχουν ετοιμάσει ένα ευχάριστο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που βαδίζει στα μονοπάτια του παλιού και νέου ρεπερτορίου. Μαζί τους και ο σολίστας του μπουζουκιού Γιώργος Γεωργόπουλος.

——-

Στo Galerie cafe «Το μουσείο» στη Θεσσαλονίκη μας περιμένει κάθε Παρασκευή βράδυ ο εξαιρετικός νέος ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος για να μας χαρίσει τις πολύ όμορφες ερμηνείες του. Μαζί με την Μέλα Γεροφώτη και την Έλενα Αργαλιά που τραγουδάει και παίζει πιάνο παρουσιάζουν την παράσταση «Ακροβατώντας σε ένα πιάνο».

Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ετοιμάσει ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια αγαπημένων μας συνθετών όπως των Μ. Χατζιδάκι, Γ. Σπανού, Μ. Πλέσσα, Γ. Χατζηνάσιου, Γ. Μουζάκη, Στ. Κραουνάκη κ.α και μας θυμίζουν τις καλές εποχές του καλού Ελληνικού τραγουδιού με τη συνοδεία ενός πιάνου.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here