Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

 Μετά από απουσία δύο χρόνων, η Έλενα Παπαρίζου επιστρέφει δισκογραφικά με ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ. Η νέα της δουλειά τιτλοφορείται «Γύρω από τ’ όνειρο» και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Μαρτίου. Στο νέο album υπογράφουν τη μουσική οι Niclas Olausson, Toni Mavridis, Γιώργος Σαμπάνης, Sofie Lindblom, Per Liden, Matilda Ekevik και Δημήτρης Κοντόπουλος ενώ οι στίχοι ανήκουν στους Γιάννη Δόξα, Ελεάνα Βραχάλη, Νίκη Παπαθεοχάρη και Βάγια Καλαντζή. Επίσης η ίδια η Έλενα Παπαρίζου υπογράφει τη μουσική σε ένα τραγούδι. Στο δίσκο θα συμπεριλαμβάνεται και ένα ethnic-dance τραγούδι με τίτλο “Θάλασσα” το οποίο η Παπαρίζου ερμηνεύει παρέα με το Γιώργο Σαμπάνη.

Προάγγελο του άλμπουμ αποτελεί η up tempo μπαλάντα «Αν Ήσουνα Αγάπη» (ακούγεται ήδη στα ραδιόφωνα) που υπογράφουν ο Γιώργος Σαμπάνης και η Νίκη Παπαθεοχάρη. Πρόκειται για μία πολυσυλλεκτική δουλειά με Rock, Pop και Ethnic αποχρώσεις που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από όλους τους θαυμαστές της τραγουδίστριας και όχι μόνο.

——-

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, επιστρέφει και ο Χρήστος Δάντης με ολοκαίνουρια δισκογραφική δουλειά που κινείται σε ποπ και ροκ ηχοχρώματα. Το άλμπουμ «Σκοτώνω» που θα βρίσκεται από σήμερα στις προθήκες των δισκοπωλείων, περιλαμβάνει 9 ιδιαίτερα τραγούδια, την μουσική των οποίων στα περισσότερα υπογράφει ο ίδιος ο Δάντης αλλά και ο Στέφανος Κορκολής και ο Γιώργος Σαμπάνης. Συνοδοιπόροι του στους στίχους είναι ο Γιάννης Δόξας, ο Νίκος Σαρρής, ο Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Γιώργος Κρητικός.

Στις εκπλήξεις του album συγκαταλέγεται και η συμμετοχή δύο νέων καλλιτεχνών, της Μαριάννας Γερασιμίδου και της Ζωής Τηναγούρια. Η ομότιτλη μπαλάντα «Σκοτώνω» έχει ήδη αρχίσει να κατακτά τα ραδιοφωνικά charts ακολουθώντας έτσι την επιτυχία του προάγγελου του άλμπουμ «Πάμε για ρεφρέν». Καλή επιτυχία Χρήστο!

——-

Δισκογραφική επιστροφή και για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη! «Φανερά Μυστικά» είναι ο τίτλος της νέας της δισκογραφικής δουλειάς η οποία θα κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ημερών από τη Heaven, τη μουσική της οποίας υπογράφει ο στενός της συνεργάτης τα τελευταία χρόνια και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής. Στους στίχους συναντάμε σημαντικά ονόματα όπως αυτά της Λίνας Νικολακοπούλου, Ρεβέκκας Ρούσση, Νίκου Μωραΐτη, Νίκης Παπαθεοχάρη, Γιάννη Γούνα, Βασίλη Γαβριηλίδη και Δάφνης Αλεξανδρή.

Στο album θα συμπεριλαμβάνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του τραγουδιού της Ισπανίδας τραγουδίστριας Bebe με τίτλο «Mallo», το οποίο μετονομάζεται στα ελληνικά σε «Μ’ άλλον μοιάζεις» και ντύνεται με τους εξαιρετικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Τέλος στη νέα αυτή δουλειά θα υπάρχει και ένα πολύ όμορφο ντουέτο Πρωτοψάλτη-Κορκολή, με το οποίο επισφραγίζεται με τον καλύτερο τρόπο η πολύ επιτυχημένη τους συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια στη σκηνή του Gazarte.

——-

Η Δήμητρα Παπίου επιστρέφει και παρουσιάζει κάθε Τετάρτη στην Αθηναΐδα το ρεσιτάλ «Απλά Δήμητρα» με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη.

Θα την απολαύσουμε σε ένα υπέροχο πρόγραμμα με τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Μπαλταζάνη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη,  Διονύση Σαββόπουλου, Δήμου Αναστασιάδη, Γιάννη Σπάθα, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Λειβαδά, Γιώργου Μουζάκη, Νίκι Γιάκοβλεφ και Γιώργου Καλογερόπουλου. Τη συνοδεύουν οι εξαίρετοι σολίστες Γιώργος Ζαχαρίου στα πλήκτρα και τη μουσική διεύθυνση, ο Γιάννης Άννινος στο μπάσο και ο  Νίκος Κατσίκης στο μπουζούκι. Το σενάριο τραγουδιών και σκηνοθεσία επιμελείται ο μοναδικός Σταμάτης Κραουνάκης.

 

——-

H εξαιρετική τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας “Πολίτικη Κουζίνα”, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το νέο της album με τραγούδια από την κοινή παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και της Κωνσταντινούπολης, τραγούδια από τα καφέ αμάν, καθώς και σύγχρονα τραγούδια που τραγουδιούνται και στις δυο γλώσσες.

Τα τραγούδια αυτά, άλλοτε ζωηρά – χορευτικά και άλλοτε αργά – μακρόσυρτα, αγαπηθήκαν εξίσου από τους δυο λαούς και τραγουδήθηκαν στις δυο γλώσσες, γεγονός που αποδεικνύει πως ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων στην πολυτάραχη ιστορία της περιοχής. Στη νέα αυτή δισκογραφική δουλειά που τιτλοφορείται «SEVDALIM AMAN» συμμετέχει και η Γλυκερία, η οποία μοιράζεται με την Koc τέσσερα υπέροχα ελληνοτουρκικά ντουέτα. Πρόκειται για τα: Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα, Έξω ντέρτια και καημοί, Σάλα-σάλα (Από τα γλυκά σου μάτια) και ο Μπάλος.

——-

Σήμερα το βράδυ, μόλις μία εβδομάδα πριν την επίσημη απονομή των βραβείων Oσκαρ για το 2010, η Φωτεινή Δάρρα θα εμφανιστεί στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος σε μία συναυλία που μας φέρνει πιο κοντά στη μαγεία του Χόλιγουντ και τη λαμπερή τελετή απονομής των διεθνών κινηματογραφικών βραβείων.

Η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει τραγούδια που έχουν τιμηθεί με το πολυπόθητο αγαλματίδιο, αλλά και άλλα, που αν και δεν το κέρδισαν, κατέκτησαν μία θέση στην καρδιά του κοινού παγκοσμίως. Την επιμέλεια του προγράμματος αναλαμβάνει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης επιλέγοντας τραγούδια που μας θυμίζουν τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ανάμεσα σε άλλα, κομμάτια όπως τα: «Over therain-bow», «B», «Παιδιά του Πειραιά», «Que sera se-ra», «Flashdance», «Jai Ho» «The Way we we-re». Η ερμηνεύτρια θα συνοδεύεται από Συμφωνικό Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής και εξηκονταμελή χορωδία των εκπαιδευτηρίων Δούκα υπό τη μουσική διδασκαλία του καθηγητή μουσικής Ν. Καζαμία.

 

——-

Η Ελεάννα Ζεγκίνογλου είναι μια ταλαντούχα νέα τραγουδίστρια, η οποία στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Γιάννης Σπανός, Βαγγέλης Γερμανός και Βασίλης Καζούλλης, ενώ από το  το διάστημα 2000-2004 υπήρξε μόνιμη συνεργάτης του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις ζωντανές παραστάσεις και στη δισκογραφία.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Ακτή live ‘n’ studio το νέο της album με τίτλο «Ενα Ταξίδι Που Δεν Έκανες Ποτέ» σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη δισκογραφική δουλειά με όμορφα τραγούδια που υπηρετούν διάφορα στυλ και είδη, τα οποία αποδίδονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από την ερμηνεύτρια. Από το ethnodance «Είναι Όλα Μια Ιδέα» στο έντονα ηλεκτρικό ομώνυμο του album τραγούδι και από κει στο ονειρικό  «Στ’ Ακρωτήρι» και τη γνήσια κινηματογραφική ποιητική ματιά του «Στους Σταθμούς». Στο τραγούδι «Κανένας Δεν Ξεφεύγει Απ’ την Αγάπη» που κλείνει το album, συμμετέχει ερμηνευτικά ο Γιώργος Ανδρέου.

 

——-

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του συνεχίζουν για 2 ακόμη διήμερα στο «ΜΕΤΡΟ» παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή μουσική παράσταση που ακούει στον τίτλο «BIG BΑΝD». Η ιδιομορφία του φετινού προγράμματος του Φοίβου έγκειται στην παρουσία τριάντα μουσικών οργάνων επί σκηνής που όμως αποδίδονται στην ουσία από …δύο μόνο μουσικούς, τον Σταμάτη Σταματάκη στο κοντραμπάσο και τον Γιώργο Κατσάνο, συλλέκτη και σολίστα πολλών μουσικών οργάνων όπως μουσικό πριόνι, theremin, βιμπραντονεόν, hang, καλίμπα, glockenspiel, στυλόφωνο κ.α. τα οποία ποτέ δεν σκέφτεται να μάθει κανείς.

Οι τρεις τους, παρέα με τη Ρένα Μόρφη στο τραγούδι, «παίζουν» με το υλικό του τραγουδοποιού, ενώ παράλληλα επισκέπτονται τραγούδια του Cohen και του Brassens αλλά και του Καζαντζίδη και της Πλάτωνος. Η ουσιαστική όμως αφορμή για τις βραδιές στο «ΜΕΤΡΟ» είναι η πρώτη παρουσίαση των καινούργιων τραγουδιών του Δεληβοριά, πριν αυτά δισκογραφηθούν και πάρουν τη θέση τους στα δισκοπωλεία το επόμενο Φθινόπωρο.

 

——-

Με μια δυναμική μπαλάντα που τιτλοφορείται “πολεμάω” και αποτελείται αποκλειστικά από Ελληνικό στίχο, συμμετέχει ο Γιώργος Καραδήμος στο φετινό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision.

Αυτό το διάστημα μάλιστα ο νεαρός τραγουδοποιός ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις του νέου του cd στο οποίο εκτός από το τραγούδι της συμμετοχής του Eurovision θα περιλαμβάνει και ολοκαίνουρια τραγούδια σε δική του σύνθεση με τη στιχουργική συμβολή του Νίκου Μωραΐτη, του Γιάννη Γούνα και του Βασίλη Γαβριηλίδη.

 ——-

Ύστερα από τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα στο Σταυρό του Νότου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Μανώλης Φάμελλος ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στην Αποθήκη του Μύλου από αυτή την Παρασκευή 5 Μαρτίου. Φίλοι από τα παλιά οι τρεις σπουδαίοι τραγουδοποιοί κατάφεραν να αξιοποιήσουν τη μοναδική χημεία που τους συνδέει, απευθυνόμενοι στο κοινό σαν να είναι πραγματικά προσκεκλημένοι τους. O ένας Νίκος είναι “ροκάς-ανατολίτης”, ο άλλος Νίκος φλερτάρει μοναδικά με την παράδοση, ενώ ο Μανώλης είναι ένας μελαγχολικός κιθαριστής που όταν ξυπνά το παιδί μέσα του παίζει γιοκαλίλι. Τρεισήμισι ώρες γεμάτες ανατρεπτικές ερμηνείες όπου τα τραγούδια, οι φωνές, τα σολαρίσματα, η δύση, η ανατολή, η παράδοση, η ηλεκτρική κιθάρα, το νταούλι, το μαντολίνο, το παρελθόν και το παρόν μπλέκονται και δημιουργούν την αίσθηση της γιορτής. Οι τρεις τους αναμειγνύονται μοναδικά και μαζί με την εξαιρετική μπάντα και τη Λιάνα Παπαλέξη στα φωνητικά, δημιουργούν μια παρέα δεμένη που σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις. Δύο Νικολάδες κι ένας Μανώλης σε ένα πρόγραμμα χωρίς αποστάσεις, με πραγματικά παρεϊστικη διάθεση όπου το πάλκο και το κοινό γίνονται ένα, μετατρέποντας κάθε παράσταση σε ένα μοναδικό ροκ πάρτυ.

——-

Συναυλίες αφιερωμένες στην 25χρονη παρουσία και προσφορά του Πέτρου Βαγιόπουλου στην ελληνική μουσική διοργανώνονται σήμερα και την επόμενη Δευτέρα στην μουσική σκηνή Αυλαία.

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας το 1949. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για αρκετά χρόνια δίδαξε σε φροντιστήρια. Η εμμονή του με τη μουσική και το τραγούδι όμως, τον οδήγησαν να παρατήσει οτιδήποτε άλλο και να αφοσιωθεί εκεί. Από το 1983 συνεργάζεται με το Μανώλη Ρασούλη, και μαζί μας έχουν δώσει τραγούδια με ουσία και νόημα, στα πλαίσια πάντα του «συγκίνηση μεν, συνείδηση δε».Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι τραγουδιστές όπως ο Νίκος Παπάζογλου, η Ελένη Βιτάλη, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο Ορφέας Περίδης, η Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας κ.α.

Στο αφιέρωμα στην Αυλαία θα συμπράξουν αγαπημένοι μας καλλιτέχνες και φίλοι του συνθέτη: Μανώλης Ρασούλης, Γλυκερία, Λάμπρος Καρελάς, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Ελένη Λεγάκη, Κώστας Μάντζιος, Χριστίνα Μαραγκόζη, Ορφέας Περίδης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Γιώργος Περαντάκος, Ναταλί Ρασούλη, Μαρία Σπυροπούλου, Ειρήνη Τουμπάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Ξηντάρης και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Thanx! πολύ καλός ο διαγωνισμός “Βγες στο γυαλί με την Έλενα”. Θα πάρω κι εγώ μέρος αν δεν έχει τελειώσει γιατί μου αρέσει πολύ;)

  2. Παιδιά, ο διαγωνισμός “Βγες στο γυαλί με την Έλενα” τελειώνει σήμερα. Όποιοι προλάβαμε, προλάβαμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here