Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Αν και έχει στο ενεργητικό της μόνο δύο studio albums και ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη στην αρχή της καριέρας της, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο της live album. Η αλήθεια είναι πως όποιες πιθανόν ενστάσεις υπάρχουν για την πρόωρη κυκλοφορία μιας ζωντανά ηχογραφημένης δουλειάς από τη νεαρή ερμηνεύτρια κάμπτονται από την ακρόαση των δύο cd που περιλαμβάνει η έκδοση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται ένα από τα ωραιότερα live album των τελευταίων χρόνων! Η σπουδαία ερμηνεύτρια μας αποκαλύπτει όλες τις φωνητικές αρετές που διαθέτει και που η αλήθεια είναι πως δεν είχαν αναδειχθεί στο σύνολό τους, τουλάχιστον μέσα από την μέχρι τώρα δισκογραφία της.

Το album «Είπα στους φίλους μου» αποτελεί την ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε η Ζουγανέλη τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων και περιλαμβάνει 39 τραγούδια διαφορετικών εποχών και μουσικών ρευμάτων. Έτσι λοιπόν συναντούμε επιτυχίες από το προσωπικό ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας (Έλα, κόψε και μοίρασε, η αγάπη αργεί, αττική οδός), τραγούδια-σταθμούς σπουδαίων δημιουργών (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου) καθώς και κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές λαϊκές πινελιές (Μακριά μου να φύγεις, Ακρογιαλιές-δειλινά). Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον αυτής της ηχογράφησης εστιάζεται στις τραγουδιστικές συμμετοχές και στα απολαυστικά ντουέτα που μοιράζεται η Ζουγανέλη με τους φίλους της, Πάνο Μουζουράκη, Κωστή Μαραβέγια, Νατάσα Μποφίλιου και Imam Baildi. Το παρόν και μέλλον του ελληνικού τραγουδιού συγκεντρωμένο σε μια ηχογράφηση…

Τι να πρωτοξεχωρίσω; Την ευρηματική διασκευή του «Έλα σε μένα», τα υπέροχα ντουέτα με τον Κωστή Μαραβέγια στο «Δεν ζητάω πολλά» και «Μη μιλάς άλλο γι αγάπη», την εξαιρετική συνύπαρξη με την Νατάσα Μποφίλιου στο «Εγώ μιλάω για δύναμη», την συγκινητική προσέγγιση του «Και θα χαθώ» που πρωτοακούσαμε από την μητέρα της Ελεωνόρας, Ισιδώρα Σιδέρη, το «διονυσιακό» πάντρεμα με τους Imam Baildi ή τις μεμονωμένες συγκλονιστικές ερμηνείες της τραγουδίστριας στα «Εγώ με την αγάπη μάλωσα», «Δεν μας συγχωρώ», «Όνειρο ήτανε», «Φτάνει-φτάνει» και «Είναι η αγάπη»; Είπαμε, έχουμε να κάνουμε ίσως με το πιο καλοδουλεμένο και πιο χορταστικό τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς ερμηνειών live album των τελευταίων χρόνων. Στην έκδοση συναντάμε επίσης και δύο νέα τραγούδια, το ήδη γνωστό σε όλους «Τα λέμε», μια διασκευή της ιταλικής επιτυχίας «bastardo» σε ελληνικούς στίχους της Σάννυς Μπαλτζή και το «Εσύ μου θύμισες πως είναι» σε μουσική και στίχους του Κώστα Λειβαδά.

——-

Με πλούσια δισκογραφική παρουσία επιστρέφει αυτές τις μέρες ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Από τη μια κυκλοφορεί ένα ολοκαίνουριο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ (το δεύτερο της καριέρας του) από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στο οποίο συμμετέχουν οι Γιώργος Καλούδης, Σωτήρης Λεμονίδης, Μιχάλης Καπηλίδης και το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς». Ο τίτλος του διπλού album είναι Γυάλινος Κόσμος και περιλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Αλκίνοου και επιλογές από σημαντικές στιγμές του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου…

Η δεύτερη κυκλοφορία είναι μια συλλεκτική έκδοση-κασετίνα που περιλαμβάνει οκτώ προσωπικά άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη με οκτώ συλλεκτικές εκτυπώσεις έργων του πατέρα του Άντη Ιωαννίδη που έχει φιλοτεχνήσει και όλα τα εξώφυλλα των δίσκων. Ο τίτλος της έκδοσης είναι «Συγκομιδή» και τα άλμπουμ που περιλαμβάνει είναι: «Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος» (1997), «Ανεμοδείκτης» (1999), «Εκτός τόπου και χρόνου» (2000), «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή» (2003), «Που Δύσην ως Ανατολήν» (2006), «Συνάντηση» (2006), «Νεροποντή» (2006)  και το ολοκαίνουριο «Γυάλινος Κόσμος» (2011). Η παρουσίαση των δύο αυτών σημαντικών εκδόσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21:00 στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

——-

Ένας ιστορικός δίσκος επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες με αφορμή τις παραστάσεις της Χάρις Αλεξίου με τη Δήμητρα Γαλάνη που ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου στο Παλλάς. Πρόκειται για τα «Τραγούδια της χθεσινής μέρας» που ηχογραφήθηκαν μέσα σε ένα απόγευμα στο studio της Columbia στις αρχές του 1981 με αφορμή την ιστορική τηλεοπτική εκπομπής στην ΕΡΤ «Μικρές νυχτερινές μουσικές» που παρουσίαζε η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου.

Η νέα έκδοση που κυκλοφορεί από την EMI περιλαμβάνει εκτός από τα 15 τραγούδια του τότε album που ξεπέρασε τις 100.000 πωλήσεις και δύο νέες εκτελέσεις των τραγουδιών «Έλα μαζί μου» και «Όχι δεν πρέπει» με νέα επεξεργασία ήχου και ενορχηστρώσεις από τον Χρυσόστομο Μουράτογλου.

——-

Ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά album της χρονιάς που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά είναι το «Κλειστά τα στόματα» του Αντώνη Ρέμου, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και την πρώτη συνεργασία του τραγουδιστή με την δισκογραφική εταιρεία Heaven. Μετά τις πολυπλατινένιες πωλήσεις, τις πρώτες θέσεις των τραγουδιών στα Top Ten των charts, αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες ένα repackaging του album και μάλιστα σε limited deluxe edition.

Στη συλλεκτική έκδοση εκτός από τις γνώριμες επιτυχίες θα συναντήσουμε και μια επανεκτέλεση της παλαιότερης επιτυχίας του με τίτλο «Εντάξει» που έκανε ντουέτο μαζί με τους Goin’ Through αλλά και δυο remixes των τραγουδιών «Είναι στιγμές» και «Φεγγάρια χάρτινα».

——-

Ο Γιάννης Κότσιρας παρέα με μια υπέροχη ομάδα πέντε μουσικών ταξιδεύει φέτος το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο! Ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από τις εμφανίσεις στο Κέντρο Αθηνών θα περιπλανηθεί σε διάφορα μέρη για να ικανοποιήσει και τους θαυμαστές του που δεν βρίσκονται στην Αθήνα. Συμπρωταγωνιστές σε αυτή την παράσταση είναι ο Χρήστος Αλεξάκης στα πλήκτρα, που έχει αναλάβει και τις ενορχηστρώσεις, ο Βαγγέλης Μαχαίρας με τα λαϊκά του έγχορδα, ο Κώστας Μιχαλός στις κιθάρες, ηλεκτρικές και μη, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Γρηγόρης Συντρίδης στα κρουστά και στα τύμπανα. Ο τραγουδιστής πρόκειται να παρουσιάσει μια δίωρη παράσταση φτιαγμένη χειροποίητα και με πολύ μεράκι και αγάπη για τη μουσική.

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα των εμφανίσεών του είναι το εξής:
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου Κύπρος – Λευκωσία – Red
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου Κύπρος – Λευκωσία – Red
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου Κύπρος – Λεμεσός – Ριάλτο
Τρίτη 24 Ιανουαρίου Πάτρα – Ακτή Δυμαίων
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου Ιωάννινα – Boxx
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου Θεσσαλονίκη – Block 33
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου Λάρισα (ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα)
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου Βόλος – Vox

——-

Κυκλοφόρησε από την νεοσύστατη εταιρεία Three Little Birds ο νέος δίσκος του Μανώλη Φάμελλου με τίτλο «Τι υπάρχει πιο πέρα;». Ο δέκατος κατά σειρά δίσκος του αγαπημένου τραγουδοποιού περιέχει 14 νέα τραγούδια που κινούνται σε ένα ακουστικό περιβάλλον χαμηλών τόνων και σκοτεινών διαδρόμων. Το υλικό γράφτηκε την τελευταία δεκαετία και στηρίζεται σε καταγραφές ονείρων και εσωτερικών μονολόγων. Τα περισσότερα όργανα παίζονται από τον ίδιο το Φάμελλο και από στενούς φίλους του μουσικούς. Ο ίδιος υπογράφει την μουσική, τους στίχους και την παραγωγή. Το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον Κωστή Βήχο και τα σχέδια του εσώφυλλου από τον Νίκο Κόνιαρη. Όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του δίσκου μπορούν να τον κατεβάσουν από την antelma music (σε συμβολική τιμή που εκείνοι θα επιλέξουν), να κατεβάσουν δωρεάν τέσσερα τραγούδια ή να τον παραγγείλουν διαδικτυακά.

——-

«Τα Ρόδα Της Αυλής» είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άννας Μπουρμά. Η χαρισματική ερμηνεύτρια έκανε την πρώτη της εμφάνιση πριν 9 χρόνια δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα με ένα τραγούδι του Τάκη Μπουρμά με τίτλο “το ζεϊμπέκικο κορμί σου”, το οποίο είχε κάνει αίσθηση και στον κόσμο άλλα και στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς πολλών γνωστών σταθμών. Στην συνέχεια ερμήνευσε άλλο ένα υπέροχο τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη με τίτλο “Φυσαλίδα”.

Σήμερα λοιπόν κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική της δουλειά που αποτελείται από 10 τραγούδια. Μουσική στα 9 από αυτά έχει γράψει ο Τάκης Μπουρμάς και σε ένα τραγούδι έχει γράψει μουσική και στίχους η Άννα Μπουρμά και τιτλοφορείται “Υπάρχουν στιγμές”. Στίχους εκτός από τον Τάκη Μπουρμά υπογράφουν ο Θοδωρής Γκόνης και ο Σωτήρης Βώπης. Σε ένα τραγούδι μαζί με την Μπουρμά τραγουδά και o Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Οι ηχογραφήσεις του album κράτησαν 5 μήνες και αγαπημένοι μουσικοί και κορυφαίοι στο είδος τους σφράγισαν τη νέα δουλειά με τα καλύτερα παιξίματα τους και άφθονη αγάπη. Η επίσημη παρουσίαση του νέου album θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στις 9:30 το βράδυ στον Σταυρό του Νότου.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here