Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Η Γλυκερία τον φετινό χειμώνα μπορεί να επέλεξε να μην εμφανιστεί σε κάποια μεγάλη μουσική σκηνή της Αθήνας αλλά επιστρέφει στις αρχές της Άνοιξης με μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση! Για τρία Σάββατα του Μαρτίου (3,10 και 17) θα παρουσιάσει στην μικρή και φιλόξενη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα φιλόδοξο αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας. Τριάντα ένα χρόνια μετά τα θρυλικά «Σμυρνεϊκα» που την καθιέρωσαν ως μια από τις πιο αγαπημένες ελληνίδες τραγουδίστριες, η Γλυκερία ξανακουμπάει, πάντα με σεβασμό, σε αυτό το υλικό που τόσο αγαπά και ποτέ δεν έπαψε, όλα αυτά τα χρόνια, να υποστηρίζει τόσο στη δισκογραφία, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις. Μπορεί σε όλη της την πορεία να έχει υπηρετήσει με επιτυχία πολλά είδη της ελληνικής μουσικής σκηνής αλλά το Σμυρνέικο και το παραδοσιακό τραγούδι, αποτελεί την μεγάλη της αγάπη, γι’ αυτό και το προσεγγίζει με μοναδική δεινότητα και θαυμαστά αποτελέσματα.

Με αφορμή λοιπόν τα 90 χρόνια απ’ την καταστροφή της Σμύρνης, η Γλυκερία παρουσιάζει στο «Δίπλα στο ποτάμι» ένα πρόγραμμα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το «Αχ και το Αμάν», ο «Αμανές και το Μινόρε». Μαζί της, επί σκηνής και η διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc με την οποία η Γλυκερία έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν τόσο στη δισκογραφία όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις. Η Dilek, γνωστή και από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», εδώ και χρόνια εγκατεστημένη στην Ελλάδα, είναι γνώστης των παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας Τουρκίας.

Την υπέροχη συντροφιά ολοκληρώνει η γλυκύτατη Αρετή Κετιμέ. Λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού, η Αρετούλα όπως την αποκαλούν, πέρα από την γλυκύτατη φωνή της και τις συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες, καθιερώθηκε στο χώρο και για το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι, που ξεκίνησε από ηλικία μόλις έξι ετών. Με την Γλυκερία έχει εμφανιστεί αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, και η χημεία που υπάρχει μεταξύ της «δασκάλας» και της «μαθήτριας» είναι εξαιρετική…

Χαρακτηριστικό των εμφανίσεων των τριών κελαριστών ερμηνευτριών στο «Δίπλα στο ποτάμι» είναι πέρα από τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες και ο αυθεντικός, φυσικός  ήχος από μία υπέροχη ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων που θα την απαρτίζουν σπουδαίοι βιρτουόζοι του είδους, μουσικοί. Ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες αλλά και ο εξαιρετικός σολίστας του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης, δίνουν το χαρακτηριστικό μικρασιάτικο άκουσμα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Η Γλυκερία και η παρέα της επί σκηνής μας ταξιδεύουν με μοναδικές ερμηνείες και Ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν ως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας την μουσική ατμόσφαιρα στις ελληνοαρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του όλου φιλόδοξου εγχειρήματος που ελπίζουμε να γνωρίσει επιτυχία και να έχει και συνέχεια, γιατί όχι και με μια καταγραφή του στη δισκογραφία, έχει ο Στέλιος Φωτιάδης.

——-

Την Dikek koc όμως θα την συναντήσουμε και στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΤΟ ΜΑΤΟΖΙΝΙΧΟΝ» της συγγραφέας Μαρίας Μαυρίδου Καλούδη. Η παρουσίαση του βιβλίου που αποτελεί ένα πάντρεμα της ελληνικής, της ποντιακής και της τουρκικής γλώσσας και αφηγείται με περίτεχνη λογοτεχνική γραφή, την συνεχή αναζήτηση χαμένων συγγενών, θα λάβει χώρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 8,00 μ.μ.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ανάμεσα σε άλλους η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο καλός μου φίλος, μελετητής και λάτρης της ελληνικής μουσικής, Μάκης Ρουσομάνης, ο οποίος εκτός του ότι έχει επιμεληθεί αρκετές φορές τα προγράμματα τόσο της Dilek Koc όσο και της Αρετής Κετιμέ, είναι και ο ιδρυτής του official site της Γλυκερίας. Η βραδιά στο Βαφοπούλειο θα κλείσει με τραγούδια από την κοινή παράδοση της Ελλάδας και της Τουρκίας που θα αποδώσει μοναδικά η Dilek Koc.

——-

Δέκα μοναδικές συναυλίες σε επιλεγμένες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά θα δώσει ο Γιώργος Νταλάρας το προσεχές διάστημα. Είναι η επιθυμία του κορυφαίου ερμηνευτή, να βρεθεί κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, στις μισθοσυντήρητες οικογένειες, στους ανέργους, που η ζωή τους καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η επιβίωσή τους πιο αβέβαιη, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Όλες οι συναυλίες που θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο, έχουν σκοπό να στηρίξουν οικονομικά έναν κοινωνικό ή προνοιακό σκοπό, που η ίδια η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμμετοχής που μας θυμίζει ότι η μουσική πάντα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας. Τον Γιώργο Νταλάρα θα συνοδεύσει 11μελής ορχήστρα, αποτελούμενη από εξαιρετικούς σολίστες μουσικούς.

Το μέχρι τώρα πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο Νέο Ηράκλειο, 29 Φεβρουαρίου στην Νίκαια του Ρέντη, 5 Μαρτίου στο Ίλιον, 10 Μαρτίου στην Δάφνη, 17 Μαρτίου στην Ηλιούπολη και 24 Μαρτίου στην Καλλιθέα. Ώρα έναρξης όλων των συναυλιών: 19:30

——-

Νέα δισκογραφική δουλειά αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες ο Αντώνης Βαρδής. Ο αγαπημένος έλληνας τραγουδοποιός επιστρέφει στα μουσικά πράγματα με δυνατό υλικό που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Όλα τα τραγούδια του νέου του album είναι φυσικά σε μουσική δική του ενώ στη νέα αυτή δουλειά θα συναντήσουμε και ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Ήδη ακούσαμε το ερωτικό ντουέτο του με την Πέγκυ Ζήνα με τίτλο «Την μοναξιά δικάζω» ενώ στο cd θα συμπεριλαμβάνεται και ένα τραγούδι-έκπληξη που ο Βαρδής μοιράζεται με τον Πασχάλη Τερζή και τους αδερφούς Κατσιμίχα.

——-

Νέο δίσκο με τίτλο «Η Αυλή Των Τρελών» αναμένεται να κυκλοφορήσει ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς, ο Μπάμπης Στόκας. Το νέο αυτό album που περιλαμβάνει δικά του τραγούδια σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, εγκαινιάζει και την συνεργασία του τραγουδοποιού με τη Sony Music, όχι μόνο στην κυκλοφορία των μουσικών του έργων αλλά και στην αποκλειστική εκπροσώπηση του από την Showhat για τις ζωντανές του εμφανίσεις. Παράλληλα, αυτή την εποχή ο Στόκας εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στη μουσική σκηνή Αρχιτεκτονική και παράλληλα κάνει εμφανίσεις σε άλλες ελληνικές πόλεις ενώ τον Μάρτιο θα ταξιδέψει για εμφανίσεις στις ΗΠΑ.

——-

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι παραστάσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην Αρχιτεκτονική και ήδη ο αιώνιος ροκάς ετοιμάζει βαλίτσες για Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν από αυτή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για λίγες εμφανίσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να  απολαύσουμε τον Παπακωνσταντίνου παρέα με το αγαπημένο νεανικό ροκ συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα στη σκηνή του stage. Με άκρως ροκ διάθεση την παρέα συμπληρώνει και η μόνιμη συνεργάτιδα του Παπακωνσταντίνου Τάνια Κικίδη. Θεσσαλονικείς ετοιμαστείτε για νύχτες γεμάτες ηλεκτρισμό και πολλά …γκάζια!!!

——-

Παράλληλα με τις εμφανίσεις τους στο stage, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ή αλλιώς τα αδέρφια Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς, ετοιμάζονται για μια μοναδική εμφάνιση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ιστορική σκηνή του Gagarin 205. Η συναυλία τους είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει μια μουσική αναδρομή, με ροκ διάθεση, από το ντεμπούτο τους album μέχρι την τελευταία δισκογραφική παρουσία «+10» που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσία τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία όπως το «Ανοίγω Πανιά», το «Πότε Θα Με Μάθεις» το «Ταξιδεύω Το Εγώ Μου» το «Θα Πάρω Φόρα» , δυνατές ροκ διασκευές σε γνωστά ελληνικά κομμάτια καθώς και εμπνευσμένες επιλογές από το  διεθνές ρεπερτόριο. Η παράσταση θα συνοδευτεί από οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν στις εμφανίσεις τους τα δύο αδέρφια.

——-

Στο Gagarin 205 όμως θα προηγηθεί αυτή την Κυριακή, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η εμφάνιση ενός άλλου αγαπημένου συγκροτήματος, των Locomondo. Με ήχο απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα αυτής της ημέρας και με απαραίτητη αμφίεση οι Locomondo μας προσκαλούν στο μεγαλύτερο μασκέ πάρτυ της χρονιάς! Η βραδιά προστάζει χαρτοπόλεμο, κονφετί και κυρίως ξεφάντωμα a la Locomondo. Οι εκπλήξεις επί σκηνής όχι απλώς δεν αποκλείονται αλλά είναι εγγυημένες, όπως και το DJ set με τον Polly-B πριν και μετά από τη συναυλία.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here