Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Μια μεγάλη συναυλία πραγματοποίησε η Γλυκερία την Κυριακή 13 Μαρτίου (Κυριακή της Ορθοδοξίας) στη Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την εορτή της Αναστηλώσεως των εικόνων, στην αίθουσα “Μπεσίγκτας” του Selenium Plaza. Η σπουδαία ερμηνεύτρια συνοδευόμενη από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού και το μουσικό συγκρότημα “Εν χορδαίς”, ερμήνευσε πασίγνωστες έντεχνες και λαϊκές μελωδίες των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Ξαρχάκου, Κουγιουμτζή, Λιβανελί, κ.α. καθώς και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν: «Τα πρώτα λόγια του Χρήστου», «Λέιλιμ λέι», «Χαρικλάκι», «Τρία καράβια», «Της αμύνης τα παιδιά», «Καλέ συ Παναγιά μου» κ.α.

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κληρικοί του Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του θρησκευτικού και διπλωματικού σώματος, δημοσιογράφοι, και παράγοντες του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης. Η Γλυκερία για ακόμη μια φορά έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και κέρδισε το πιο δυνατό χειροκρότημα από το ενθουσιώδες κοινό που την τίμησε με την παρουσία του. Να σημειωθεί πως η Γλυκερία εμφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες και πάλι στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στον ιδιαίτερα επιβλητικό ναό της Αγία Ειρήνης.

——-

Λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα θα κυκλοφορήσει ο πολυαναμενόμενο νέος δίσκος Κώστα Μακεδόνα σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους. Η συνεργασία των δυο καλλιτεχνών όχι μόνο “έδεσε” αλλά πήγε και ένα βήμα παρά πέρα, κι έτσι σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το νέο cd που τιτλοφορείται «Αντικριστά» και περιλαμβάνει ξεχωριστά λαϊκά ακούσματα και αισθαντικές μπαλάντες. Τους στίχους της δουλειάς υπογράφει εξ’ ολοκλήρου ο Νίκος Μωραΐτης.

Στο album θα συναντήσουμε το ήδη επιτυχημένο single «Το φινάλε» που ακούγεται εδώ και αρκετούς μήνες στα ραδιόφωνα καθώς και το ντουέτο του Μακεδόνα με τη Γλυκερία «Αντικριστά» που ήδη έχει κάνει αίσθηση από τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις των τριών καλλιτεχνών το φετινό χειμώνα στην Αττική Σκηνή.

——-

Τα νεότερα για το καινούργιο cd του Πασχάλη Τερζή είναι εδώ…! Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής επιστρέφει με 16 καινούρια λαϊκά κομμάτια που του εμπιστεύτηκαν παλιοί και καινούργιοι φίλοι του. «Δυο νύχτες μόνο», ο τίτλος του νέου cd, το οποίο κυκλοφορεί στις αρχές του Απρίλη και φέρει τις υπογραφές σπουδαίων δημιουργών όπως του Αντώνη Βαρδή, του Νίκου Καρβέλα, του Λάκη Παπαδόπουλου, του Χρήστου Δάντη, του Βασίλης Κελαϊδή, του Γιώργου Σαμπάνη, του Δήμου Αναστασιάδης και του Ανδρέα Πρέζα.

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Βαρδής υπογράφει τα περισσότερα τραγούδια του album, τέσσερα στον αριθμό, που έντυσαν με τους στίχους τους ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Νίκος Σαρρής και η Όλγα Βλαχοπούλου, τρία τραγούδια γράφτηκαν εξ ολοκλήρου από τον Νίκο Καρβέλα – ένα από τα οποία, το ήδη γνώριμό μας «Δεν έχει η κόλαση φωτιές» – ενώ ένα ιδιαίτερο τραγούδι χάρισε στον Πασχάλη και ο Λάκης Παπαδόπουλος σε στίχους της Σάννυς Μπαλτζή, Από τις πιο δυνατές στιγμές του cd είναι το τραγούδι του αείμνηστου Μάριου Τόκα σε στίχους του Μηνά Βιντιάδη ενώ δύο τραγούδια έγραψε για τον Πασχάλη και ο Χρήστος Δάντης σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου και Νίκου Σαρρή.

Στο νέο album όμως συμμετέχει και το νέο αίμα των δημιουργών όπως ο Γιώργος Σαμπάνης που του χάρισε δυο τραγούδια σε στίχους των Νίκου Μωραΐτη και Θάνου Παπανικολάου και ο Δήμος Αναστασιάδης με ένα τραγούδι σε στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου. Τέλος συμμετέχουν με ένα τραγούδι ο Βασίλης Κελαϊδής σε στίχους Πάνου Φαλάρα και ο Ανδρέας Πρέζας σε στίχους Βασίλη Καπερνάρου.

Η ενορχήστρωση των περισσότερων τραγουδιών έγινε από τον Αντώνη Γούναρη ενώ ο Αντώνης Βαρδής επιμελήθηκε την ενορχήστρωση των δικών του κομματιών. Πρώτο single του δίσκου που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα είναι το ομότιτλο «Δυο νύχτες μόνο» σε μουσική του Αντώνη Βαρδή και στίχους του Βασίλη Γιαννόπουλου.

——-

Εντός των ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο album του Γιώργου Σαμπάνη με τίτλο «Μυστήριο Τρένο». Το νέο cd περιλαμβάνει δέκα νέα τραγούδια του νεαρού τραγουδοποιού σε ποπ-ροκ δρόμους που ενορχήστρωσε με ξεχωριστή έμπνευση ο Χρήστος Σούμκα. Στο album στίχους γράφει ο Θάνος Παπανικολάου που συμμετέχει με πέντε τραγούδια, η Ελεάνα Βραχάλη με τρία και ο Δημήτρης Φάκος με ένα.

Στο CD συμπεριλαμβάνονται και δύο ιδιαίτερες συνεργασίες, μια με τη Δέσποινα Ολυμπίου στο τραγούδι «Ακίνδυνη Αγκαλιά» και μια με τους Proffesional Sinnerz στο τραγούδι «Το Καλοκαίρι Αυτό Στον Ουρανό».

Ο Χρήστος Αβδελάς έπαιξε τα περισσότερα μουσικά όργανα και ανέλαβε την ηχοληψία. Τέλος ο Αντώνης Καπίρης ανέλαβε το artwork του δίσκου ενώ ο Γιώργος Καλφομανώλης τη φωτογράφηση. Στη νέα δουλειά συμπεριλαμβάνονται τα ήδη αγαπημένα “Στων Ματιών Σου Το Γκρίζο” και “Μακριά Για Όσο Ζω” ενώ εδώ και λίγες μέρες ακούμε το ομότιτλο τρίτο single “Μυστήριο Τρένο”.

——-

Εξαιρετικό το νέο album της Ελένης Πέτα σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη που μόλις κυκλοφόρησε από τη Lyra. Μέσα από το Duende, όπως τιτλοφορείται το νέο album, η ερμηνεύτρια και ο κιθαρίστας προκαλούν συγκίνηση και ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, επιλέγοντας να ερμηνεύσουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των Madredeus, Pink Floyd, Joan Baez, Astor Piazzolla, The Police, Amalia Rodrigues, Μίκη Θεοδωράκη, The Kinks, Ishtar, Γιώργου Ανδρέου, Christophe κ.α. δένουν αρμονικά μεταξύ τους, μέσα από την ξεχωριστή φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη, σε ένα μείγμα ηλεκτρισμού, πνευστών, εγχόρδων και κρουστών, που δημιουργούν ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο. Στην ιδιαίτερη αυτή δουλειά συμμετέχει σε 2 τραγούδια και ένας από τους πλέον χαρισματικούς σύγχρονους συνθέτες και κιθαρίστες στον χώρο της τζαζ, του φλαμένγκο και του τάνγκο, ο Al Di Meola.

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Warner το νέο cd της Καλλιόπης Βέττα, με τίτλο «Ξαφνική Βροχή». Η μουσική και η ενορχήστρωση των δεκαέξι τραγουδιών του album είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου ενώ τους στίχους υπογράφουν οι Μ. Ελευθερίου, Κ. Φασουλάς, Α. Παράσχος, Π. Σταθόγιαννης,  Ν. Αδαμόπουλος, Χρ. Προμοίρας, Αν. Βαφειάδου, Τ. Δήμτσας,  Μ. Αρμευτή και Τ. Αδαμύχος.

Στο cd συμμετέχουν ο Μάριος Φραγκούλης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η τουρκάλα Aysenur Yazisi (γνωστή συγγραφέας, παραγωγός, παρουσιάστρια και τραγουδίστρια) σε εξαιρετικά ντουέτα με την Καλλιόπη Βέττα. Η «Ξαφνική βροχή» είναι το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, που ακούγεται ήδη στα ραδιόφωνα ενώ στο album θα υπάρχει και ακόμη μια version του εν λόγω τραγουδιού-ντουέτο με την Aysenur Yazisi. Μια δουλειά που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω κυρίως της μεγάλης αποχής της Καλλιόπης Βέττα από την δισκογραφία…

——-

Στο νέο της άλμπουμ «Γαλάζιο στον ορίζοντα» η καλή ερμηνεύτρια Καίτη Κουλλιά ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια που αποπνέουν τον καθαρό, δροσερό αέρα του Αιγαίου. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση των Δωδεκανήσων εκτός ορισμένων που είναι επώνυμων δημιουργών ή προέρχονται από άλλες περιοχές αλλά έχουν αφομοιωθεί εξίσου στα προσωπικά βιώματα της ερμηνεύτριας. Είναι η δεύτερη φορά, που η τραγουδίστρια παρουσιάζει προσωπικό άλμπουμ με παραδοσιακά τραγούδια μετά την «Αύρα θαλασσινή» και πάλι σε συνεργασία με τον Χρήστο Τσιαμούλη – είδος με το οποίο έχει γνωρίσει επανειλημμένα την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα το βράδυ η Καίτη Κουλλιά και ο Χρήστος Τσιαμούλης παρουσιάζουν το «Γαλάζιο στον ορίζοντα» στο café του Βιβλιοπωλείου IANOS. Μαζί τους θα βρεθούν προκειμένου να παρουσιάζουν ζωντανά κάποια από τα τραγούδια του νέου album οι εξαιρετικοί μουσικοί Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Κυριάκος Γκουβέντας(βιολί), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα) και ο Χρήστος Τσιαμούλης (λαούτο και φωνή).

——-

Και για το τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αποχαιρετίσουμε μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού Πολιτισμού, τον Μανώλη Ρασούλη που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Ο Ρασούλης  έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό μέσα από τους στίχους του που μελοποίησαν σπουδαίοι συνθέτες όπως ο Λοΐζος, ο Νικολόπουλος, ο Βαγιόπουλος ο Ξυδάκης, ο Μάλαμας κ.ά. ενώ τραγούδια του ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές όπως η Χ. Αλεξίου, η Ε. Βιτάλη, η Γλυκερία, ο  Ν. Παπάζογλου, ο Ο. Περίδης κ.ά. Υπήρξε επίσης και ο ίδιος τραγουδιστής, ενεργός μάλιστα μέχρι και λίγο πριν τον αιφνίδιο θάνατό του.

Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Με τον Ομπάμα αντάμα» ήταν με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου και ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Σοφία Παπάζογλου, τον Κώστα Σμοκοβίτη και τον Παντελή Θεοχαρίδη ενώ σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων πραγματοποίησε πέρσι μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Ορφέα Περίδη. Το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο…

Καλό ταξίδι Μανώλη…

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here