Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Για το «τι μέλλει γενέσθαι» το φετινό χειμώνα στις μουσικές σκηνές Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουμε αναφερθεί συχνά μέσα από τη στήλη μας. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σήμερα και στις μεγάλες πίστες και τα πολύ δυνατά σχήματα που κλείνονται το ένα μετά το άλλο. Και σε αυτό το κομμάτι της διασκέδασης ισχύει το «η ισχύς εν τη ενώσει» και έτσι βλέπουμε να επιστρατεύονται συμμαχίες μεγάλων ονομάτων ενώ χαρακτηριστική είναι η τάση που κυριαρχεί και θέλει τον επικεφαλή ενός σχήματος να προσκαλεί στο «σπίτι» του ερμηνευτές μιας άλλης γενιάς, που έχουν γράψει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό μουσικό στερέωμα!

——-

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Άννας Βίσση, για την οποία λέγεται πως στις φετινές της εμφανίσεις στο REX έχει προσκαλέσει κάποιους ερμηνευτές που έχουν χαράξει τη δική τους σπουδαία πορεία στο ελληνικό τραγούδι και που για κάποιο λόγο έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια να απέχουν από οποιαδήποτε μουσική δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν ακούγεται πως το πρώτο μεγάλο όνομα που θα πλαισιώσει την Βίσση στις εμφανίσεις της που αναμένονται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου είναι η μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού Λίτσα Διαμάντη. Πρόθεση της Βίσση είναι καθ’ όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων της στο REX να περάσουν πολλά τέτοια ονόματα του βεληνεκούς της Διαμάντη που η επιστροφή τους στην πίστα μετά από πολλά χρόνια θα αποτελέσει πόλο έλξης για το πολύ κοινό.

——-

Άλλη μια συνεργασία αυτής της λογικής είναι αυτή του Αντώνη Ρέμου με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Για πολύ καιρό γνωρίζαμε πως ο Ρέμος και φέτος θα ξεχειμώνιαζε στο Diogenis Studio, ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί το όνομα που θα το πλαισιώνει. Πριν από λίγες μέρες όμως ήρθε η επίσημη ανακοίνωση που θέλει τον άρχοντα Τόλη να πραγματοποιεί στη σκηνή του Diogenis studio μια σαραντάλεπτη guest εμφάνιση που αναμένεται να συζητηθεί. Φυσικά και θα υπάρχει και κοινή συνύπαρξη Βοσκόπουλου-Ρέμου επί σκηνής, στιγμιότυπο που σίγουρα θα αποτελεί και το πιο δυνατό σημείο της παράστασης. Οι κοινές εμφανίσεις των δύο τραγουδιστών αναμένονται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 5 Νοεμβρίου.

——-

Άλλη μια φιλόδοξη συνεργασία που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες είναι αυτή του Γιάννη Πάριου με την Έλενα Παπαρίζου. Αν και είχε ακουστεί πως η Παπαρίζου το φετινό χειμώνα δεν θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε νυχτερινό κέντρο προκειμένου να επικεντρωθεί στην προετοιμασία του νέου της album ωστόσο ήρθε η δελεαστική  πρόταση του Γιάννη Πάριου να ανατρέψει τα σχέδιά της. Η σύμπραξη των δύο ερμηνευτών θα ξεκινήσει από την συμπρωτεύουσα, στην Πύλη Αξιού, στις 18 Νοεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα σε πίστα των Αθηνών.

——-

Την επόμενη συνεργασία την γνωρίζουμε ήδη από τις αρχές του Καλοκαιριού και την περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. Δυο γενιές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα πρόγραμμα που η σχεδίαση του βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία. Η Μαρινέλλα μετά τις περσινές της εμφανίσεις στο Παλλάς φέτος επιστρέφει στις πίστες και επιλέγει να έχει κοντά της μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκπροσώπους του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, την Νατάσα Θεοδωρίδου. Η κοινή τους σύμπραξη αναμένεται στον Βοτανικό από τις 4 Νοεμβρίου.

——-

Άλλο ένα καθαρόαιμο λαϊκό σχήμα ήδη έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Δύο από τους πιο αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές, ο Βασίλης Καρράς και ο Νίκος Μακρόπουλος, βρίσκονται για πρώτη φορά στην ίδια πίστα, στην πόλη που τους ανέδειξε και στο νυχτερινό κέντρο Fix live. Το πρόγραμμα τους είναι αυθεντικά λαϊκό χωρίς προσμείξεις και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες των δυο τραγουδιστών. Το δυνατό ντουέτο πλαισιώνει και το νεανικό συγκρότημα των Vegas. Μετά το τέλος των εμφανίσεων τους στη Θεσσαλονίκη το σχήμα θα κατέβει στην Αθήνα στο Teatro music hall από τον Φεβρουάριο του 2012.

——-

Κυκλοφόρησε  πριν από λίγες μέρες μόνο σε ψηφιακή μορφή το νέο album της Ραλλίας Χρηστίδου με τίτλο «Στην απέναντι πλευρά». Έντεκα ολοκαίνουργια τραγούδια σε μουσική της ίδιας της Ραλλίας και σε στίχους της εξαιρετικής Λίνας Δημοπούλου σε ύφος ποπ-ρόκ με μικρές πινελιές από ήχους λαϊκής μπαλάντας. Ένα αξιοπρεπές υλικό που αναδεικνύει εκτός από τα ερμηνευτικά, και τα δημιουργικά χαρίσματα της Χρηστίδου που αναλαμβάνει μόνη της να φέρει σε πέρας μια ανεξάρτητη παραγωγή που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτές που κυκλοφορούν υπό την σκέπη μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας. Οι στίχοι της Λίνας Δημοπούλου απλοί αλλά τόσο ουσιαστικοί μιλούν για την αγάπη, τον προδομένο έρωτα και τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Από τα τραγούδια ξεχώρισα περισσότερο το ιδιαίτερο εναρκτήριο του album με τίτλο «Αντέχεις μόνος» καθώς και αυτό που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα και φέρει τον τίτλο «Μάτια μου ξεχνάς». Η ενορχήστρωση του album ανήκει στη Ραλλία Χρηστίδου ενώ τα κομμάτια αποδίδουν εμπνευσμένοι μουσικοί όπως ο Μανώλης Καραντίνης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο  Αλεξανδρος Αποστολακης κ.α.

Τα νέα αυτά τραγούδια καθώς και ανατρεπτικές διασκευές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο συνεχίζει να παρουσιάζει η Ραλλία παρέα με τη Σοφία Βογιατζάκη κάθε Σάββατο στις sold out εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου Plus ενώ αυτή την Πέμπτη τραγουδά για τους φίλους της στη Θεσσαλονίκη για μια και μοναδική εμφάνιση στο MAISON CRYSTAL. Παρέα με τρεις υπέροχους μουσικούς, τον Χρήστο Αλεξάκη στα keyboards και τον προγραμματισμό, τον Βαγγέλη Μαχαίρα στο μπουζούκι και τον Νίκο Νταρίλα στα κρουστά, η Ραλλία μας υπόσχεται μια βραδιά όπου η μουσική θα ενώσει τις φωνές μας στα τραγούδια και θα μας παρασύρει στο να ονειρευτούμε ξανά.

——-

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Χρήστος Νικολόπουλος επιστρέφει στο ζεστό και οικείο χώρο των μικρών μουσικών σκηνών για να μας χαρίσει ένα χειμώνα γεμάτο επιτυχίες που σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης παρουσιάζει στο «Ρυθμός Stage» ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια της σημαντικότατης πορείας του στο λαϊκό τραγούδι.

Μαζί του η Σοφία Παπάζογλου, η οποία είναι και η ερμηνεύτρια της νέας του δουλειάς που τιτλοφορείται «Μη της μιλάς της μοναξιάς στον ενικό», ο νεαρός και πολύ αξιόλογος τραγουδιστής Γιώργος Αιγιώτης και η έκπληξη,  ο ηθοποιός Όθωνας Μεταξάς. Για πρώτη φορά μάλιστα οι παραστάσεις του Χρήστου Νικολόπουλου στο “Ρυθμός Stage” θα συνοδεύονται από την προβολή σπάνιων οπτικών ντοκουμέντων από όλη τη διαδρομή του στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

——-

Ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος εγκαινιάζει στις 28 και 29 Οκτωβρίου, το νέο ανακαινισμένο Ακροπόλ, στην πρώτη από μια σειρά συναυλιών που θα συνεχιστούν σε 10 ακόμα πόλεις της χώρας μας , με κεντρικό άξονα τα σπουδαία μουσικά του έργα και ερμηνευτές τον Αλκίνοο Ιωαννίδη ,τον Κώστα Μακεδόνα την Κατερίνα Αυγέρη και την Βανέσα Καλκάνη. Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ολόκληρο το έργο του «Θητεία» (Τα λόγια και τα χρόνια, Μαλαματένια λόγια κ.α) ενώ στο δεύτερο μία επιλογή από το πλούσιο έργο του καθώς και δύο ολοκαίνουρια ακυκλοφόρητα κομμάτια. Συμμετέχει η δωδεκαμελής ορχήστρα Παλίντονος Αρμόνια και ένα νέο χορωδιακό σύνολο. Διευθύνει ο συνθέτης.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here