Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης τελευταία φορά συναντήθηκαν επί σκηνής το 2002 στη Σφεντόνα. Η συνεργασία τους εκτός της μεγάλης επιτυχίας που είχε σημειώσει, άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους την παρακολούθησαν, εξαιτίας της πηγαίας διάθεσης για διασκέδαση και ψυχαγωγία αλλά και της εξαιρετικά καλής σχέσης που δημιουργήθηκε! Οκτώ χρόνια μετά, οι δυο καλλιτέχνες ξανασυναντιούνται, έχοντας όμως αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ περισσότερα αγαπημένα τραγούδια και πολύ μεγάλη διάθεση στο να προσφέρουν ακομπλεξάριστη διασκέδαση και καλή μουσική.

Ο τίτλος της παράστασης “Την είδα απόψε λαϊκά” που θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη, υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την διάθεση των δύο καλλιτεχνών. Ένα πρόγραμμα με λαϊκή διάθεση, με στόχο την διασκέδαση αλλά και την απόδειξη πως η καλή διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Γι αυτό και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, οι τιμές που θα συναντήσετε, θα σας υπενθυμίσουν πως για να περάσεις καλά δεν χρειάζεται να φεύγεις με σκυμμένο κεφάλι… Που; Πως; Πότε; Λεπτομέρειες σε λίγες ημέρες…

——-

Νέο δίσκο-έκπληξη ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Κώστας Μακεδόνας με τη σφραγίδα του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους. Δεν είναι η πρώτη φορά που τραγουδιστής και συνθέτης συναντώνται δισκογραφικά καθώς ο Μακεδόνας συμμετείχε με ένα ντουέτο πριν από τέσσερα χρόνια στον δίσκο της Μαρινέλλας «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία» όπου όλα τα τραγούδια υπέγραφε ο Γιώργος Θεοφάνους. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις της ολοκληρωμένης τους πια συνεργασίας η οποία αναμένεται στα δισκοπωλεία τον επόμενο μήνα.

Τους στίχους των νέων τραγουδιών υπογράφει ο Νίκος Μωραΐτης και το αποτέλεσμα αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Η σύμπραξη όμως αυτή δεν θα μείνει μόνο στη δισκογραφία αλλά θα επεκταθεί και στις ζωντανές εμφανίσεις μιας και από τα τέλη Νοεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και ο Γιώργος Θεοφάνους θα εμφανίζονται παρέα με τη Γλυκερία στη σκηνή του ανανεωμένου club 22 στην οδό Βουλιαγμένης. Μαζί τους θα βρίσκεται επίσης ο Γιώργος Λιανός ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα της Νάντιας Μπουλέ! Ένα δυνατό σχήμα που αναμένεται να ταράξει τα νερά της Αθηναϊκής διασκέδασης!

——-

Η Μελίνα Κανά δημιουργεί την πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα και μουσική παρέα, και μας υποδέχεται από 1η Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα στη μουσική σκηνή Αυλαία για να μας ταξιδέψει στα μονοπάτια της πολύχρονης πορείας της στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα σε μία ζεστή και ακουστική ατμόσφαιρα θα μας μαγέψει με τις μελωδίες από όπου την πρωτογνωρίσαμε αλλά και θα μας εκπλήξει με την πρώτη παρουσίαση κάποιων ακυκλοφόρητων τραγουδιών της. Τα τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωσταντίνου, Νίκου Ξυδάκη, και Παντελή Θαλασσινού θα αναμιχθούν με κομμάτια νέων τραγουδοποιών οι οποίοι θα τη συντροφεύουν και θα την πλαισιώνουν μουσικά.

Ιδιαίτερη στιγμή αυτών των τόσο ξεχωριστών συναντήσεων θα είναι η αναφορά σε κομμάτια που έχουμε αγαπήσει από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Διονύσης Σαββόπουλος και Μάνος Χατζιδάκις, που θα μετατρέπει τις βραδιές όχι μόνο σε ένα μουσικό ταξίδι στα τραγούδια που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει από τη Μελίνα Κανά, αλλά και σε ένα πέρασμα από αξέχαστα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως τα διαβάζει και τα ερμηνεύει η αγαπημένη τραγουδίστρια. Επί σκηνής τη συντροφεύει ο Μιχάλης Παπαζήσης με τη χαρακτηριστικά ιδιαίτερη φωνή του που ξεχώρισε και στις συνεργασίες του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το Γιάννη Κότσιρα, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει. Οι Δευτέρες του φετινού χειμώνα παίρνουν το χρώμα τους από τη μαγευτική χροιά της Μελίνας Κανά.

——-

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά του λαϊκού τραγουδιστή που τον αναδεικνύουν ως το σημαντικότερο της γενιάς του. Από το 1985 που ξεκίνησε ν’ ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής. Τα προσεκτικά του βήματα στο τραγούδι και στη μουσική εδραίωσαν την παρουσία του στην καρδιά του κόσμου.

Αυτές τις μέρες ο Ανδρεάτος επιστρέφει στη δισκογραφία και συνεργάζεται με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδόπουλο ετοιμάζοντας γνήσια λαϊκά τραγούδια με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση, της Σοφίας Παπάζογλου και του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Το νέο album έχει τον πολύ όμορφο τίτλο “Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει” και θα βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων σε πολύ λίγες μέρες.

Ένα μέρος από τα νέα αυτά τραγούδια καθώς και όλες του τις μεγάλες επιτυχίες θα παρουσιάσει ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής στις 29 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων. Μαζί του οι Άκης Μουχλιανίτης στο πιάνο, Βασίλης Παπαδόπουλος στο μπουζούκι, Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα, Βαγγέλης Κονταράτος στην κιθάρα, Κώστας Σκελιώτης στο μπάσο και Λάζαρος Σαμαράς στο ακορντεόν.

——-

«Συνέβη και στην Αθήνα» και πιο συγκεκριμένα θα συμβεί και στο Παλλάς τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Ο Νίκος Ξυδάκης επιλέγει κάποια από τα σημαντικότερα έργα του και τα παρουσιάζει σε μια νέα μορφή, με τη συνδρομή κορυφαίων συντελεστών.

Μαζί του η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, το συγκρότημα Αραβικής Μουσικής Al Mahaba και σε μία έκτακτη συμμετοχή ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, που μέσα στα χρόνια εμφανίζεται ως η ιδανική ερμηνεύτρια σημαντικών τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη, θα παρουσιάσουν το μουσικό έργο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» σε ποίηση Σαπφούς και απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, έργο βασισμένο στον ομότιτλο δίσκο που γνώρισε τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και διθυραμβικές κριτικές. Με το διεθνή βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο θα ερμηνεύσουν πέντε τραγούδια για τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη σε ποίηση Διονύση Καψάλη, από το πρόσφατο έργο του Νίκου Ξυδάκη “Rue Lepsius” που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα ανοίξει τον κύκλο των λαϊκών τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη σε μία προσωπική ερμηνεία και εκτέλεση. Άλλωστε, και τους δύο τους συνδέει η κοινή τους παρουσία στο «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, καθώς και οι μετέπειτα συνεργασίες τους. Και η Μάρθα Φριντζήλα με την πληθωρική καλλιτεχνική της προσωπικότητα, θα πάρει τη σκυτάλη και θα συνεχίσει με μία αναδρομή σε παλαιότερα λαϊκά τραγούδια από την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» καθώς και με διασκευές γνωστών τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη σε στίχους Μ. Γκανά, Θ. Γκόνη, Μ. Ρασούλη, διανθισμένες με οργανική αραβική μουσική από το συγκρότημα των Al Mahaba.

 ——-

 

Την αλήθεια να πω” είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Φίλιππου Πλιάτσικα, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου. Το νέο album θα περιέχει 14 τραγούδια ανάμεσα στα οποία και η ροκ μπαλάντα με τίτλο “Πιάνω Χρυσάφι Και Γίνεται Χώμα” σε στίχους του Βασίλη Καρρά που αποτέλεσε και τον προπομπό της επερχόμενης νέας δισκογραφικής δουλειάς του αγαπημένου τραγουδοποιού.

Στο νέο cd μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκτός του Β. Καρά, η Μ. Λούκα, οι «Ειρήσθω Εν Παρόδω», η Ε. Ζουγανέλη στα φωνητικά και ο Μ. Στρατής στις ηλεκτρικές κιθάρες. Συμμετέχουν επίσης εξαιρετικοί μουσικοί όπως ο Α. Αράπης στο μπάσο, ο Α. Κούρτης στα τύμπανα, ο Στ. Φράγκος στις κιθάρες και ο Α. Ανδρέου στα πνευστά. Τα νέα του τραγούδια θα παρουσιάσει ο Φίλιππος Πλιάτσικας από την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, και κάθε Παρασκευή & Σάββατο για επτά παραστάσεις στο «Σταυρό του Νότου» με special guest τον Κος Κ.

——-

Σε μια νέα «σκοτεινή εποχή», αυτήν της Αθήνας του 2010, σε γνωστή μουσική σκηνή, μια μαγική ιεροτελεστία / πρόταση προκάλεσε με επιτήδειο τρόπο τη συνάντηση 5 χαρισματικών και ευφυών προσωπικοτήτων. Ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σάκης Μπουλάς, σταθεροί συνεργάτες της «ΑΚΤΗΣ», ξαναβρίσκονται μετά από 3 χρόνια με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και υποδέχονται στην συντροφιά τους τον Μπάμπη Στόκα. Μαζί τους ο «άνθρωπος ορχήστρα» Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Οι «Διαόλου κάλτσες» είναι η φετινή παρέα της «ΑΚΤΗΣ» -μια σπουδαία καλλιτεχνική συνάντηση- που αναμένεται για άλλη μια φορά να πρωταγωνιστήσει στις μουσικές προτάσεις της νυχτερινής Αθήνας, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010.

Tα καλά τραγούδια είναι ο άξονας της φετινής παράστασης! Χιούμορ, άφθονη σάτιρα στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα, stand up comedy και interactive στοιχεία, ανατροπές… «για να γελάσει το χειλάκι μας» που θα συνυπάρχουν αρμονικά με τις αγαπημένες μελωδίες όλων. Τη φετινή χρονιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πολλά – επιπλέον – καινούργια τραγούδια, νέα σκετς και άλλες απρόβλεπτες (!) εκπλήξεις σε έναν πλήρη ανακαινισμένο χώρο που θα υποδεχθεί τον κόσμο, όπου για άλλη μια φορά θα συμμετέχει ενεργά…

——-

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αφήνει για λίγο τους ηλεκτρικούς ήχους και ταξιδεύει μουσικά με ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα πρόγραμμα. Σε μια εποχή ασφυκτική, θα μας χαρίσει κραυγές αλλά και ψίθυρους, που όλοι έχουμε ανάγκη. Επιλέγει τις πιο προσωπικές στιγμές της δισκογραφίας του, προσθέτει τραγούδια που αγαπάει και «στήνει» μια ιδιαίτερη παράσταση, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι ερμηνείες. Με πιάνο, σαξόφωνο , κιθάρες, βιολί και καχόν, θα μας ταξιδέψει με τα πιο όμορφα τραγούδια του, σε μελωδικά μονοπάτια με όχημα τη μαγευτική  φωνή του.

Μαζί του η Τάνια Κικίδη, μουσική σύντροφος του Βασίλη χρόνια τώρα και αγαπητή από όλους μας για την ιδιαίτερη φωνή της αλλά και την αδιαμφισβήτητη on stage δυναμική της παρουσία. Για τρεις Παρασκευές 5, 12, 19 Νοεμβρίου και για τρία  Σάββατα 6, 13 και 20 Νοεμβρίου ο αγαπημένος μας Βασίλης στο Stage της Θεσσαλονίκης!

——-

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της νέας γενιάς και έχει αποκτήσει το δικό του πιστό κοινό τόσο από την επιτυχία του πρώτου του άλμπουμ όσο και από τις ζωντανές του εμφανίσεις. Το νέο του άλμπουμ έχει τίτλο «Ανοιξιάτικη μέρα» και κυκλοφορεί στο μέσο του Φθινοπώρου!

Οι Locomondo συνυπογράφουν τη μουσική στο τραγούδι «Πυροσβεστήρας» που έχει ήδη γίνει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Στο άλμπουμ υπάρχει επίσης ένα τραγούδι του Κυρίου Κ με τίτλο «Για το ράδιο» ενώ στο «Έχω πια βαρεθεί» οι στίχοι είναι του Στέλιου Κάτσαρη. Τα νέα του τραγούδια καθώς και μια επιλογή από αγαπημένες στιγμές της εγχώριας αλλά και της διεθνούς δισκογραφίας θα παρουσιάσει ο νεαρός τραγουδοποιός από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στη φιλόξενη σκηνή του Gagarin!

 

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here