Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Χρόνια πολλά και καλά!!! Υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους…!

Στο σημερινό Χριστουγεννιάτικο ραντεβού μας, το τελευταίο για το 2010, θα επιχειρήσω μια καταγραφή των δίσκων που ξεχώρισα μέσα στη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες. Παρ’ όλη την γκρίνια πως δεν γράφονται πια καλά τραγούδια, φέτος ακούσαμε αρκετές αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές, κάποιες από τις οποίες θα συναντήσουμε παρακάτω. Η σειρά των δίσκων είναι τυχαία και όχι αξιολογική. Πάμε λοιπόν…

 ——-

Φέτος ήταν η χρονιά της… Η Ανδριάνα Μπάμπαλη κυκλοφόρησε νέο album, έκανε επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις ενώ γνωρίζει τεράστια επιτυχία με ένα τραγούδι από το προηγούμενο cd της, το γνωστό πια σε όλους «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» που ακούγεται στην πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το νησί»! Ο «Τζον – Τζον Ζει», το νέο album της Ανδριάνας με 12 καινούργια τραγούδια του Στάμου Σέμση και του Νίκου Μωραΐτη που υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους αντίστοιχα, είναι ίσως ο καλύτερος δίσκος της μέχρι τώρα πορείας της καθώς και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δισκογραφικές εργασίες που ακούσαμε φέτος. Η ποπ μουσική σκηνή στην καλύτερη στιγμή της. Δώδεκα δυνατές στιγμές που κερδίζουν τον ακροατή από το πρώτο άκουσμα και δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Από το εξαιρετικά ευφυές «Περιπλανώμενο» στο οποίο ακούγεται το ρεφρέν από το Ικαριώτικο, το χιουμοριστικό «Ο Τζον – Τζον Ζει» , το ατμοσφαιρικό «Κούκλα Σπασμένη», το μοναδικό ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη διασκευή του τραγουδιού «Απόψε Αν θέλεις», το εξωστρεφές «Μοναξιά» με τη συμμετοχή του εξαιρετικού Shinoflow μέχρι την εμπνευσμένη διασκευή της «Ακρογιαλιάς» και το υπέροχο «Ρεβόλβερ» (το καλύτερο του album) έχουμε να κάνουμε με μια δισκογραφική δουλειά που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος.

 ——-

Τρία χρόνια μετά το «Φυσάει αλλιώς εδώ ο αέρας» που κυκλοφόρησε το 2007 από τη Μικρή Άρκτο ο τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης επέστρεψε μέσα στο 2010 με ένα ολοκαίνουριο δίσκο που τιτλοφορείται «Όμορφοι και Ηττημένοι». Το νέο του υλικό εμπιστεύεται ερμηνευτικά στη νεαρή τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία μετράει αρκετές συμμετοχές σε δίσκους δημιουργών της γενιάς της. Το cd αποτελείται από 12 καινούρια τραγούδια, τα 10 σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, ένα σε στίχους και μουσική της Μαρίας Παπαγεωργίου καθώς και μία μελοποίηση του δημιουργού στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Θεατρίνοι Μ.Α.» Από τη σκοτεινή trip-hop ατμόσφαιρα της «Γυμνής ησυχίας», στα χιουμοριστικά, κοινωνικού σχολιασμού swing «700 ευρώ τον μήνα» και «Τερατογέννεση» και από την ονειρική ατμόσφαιρα του ρυθμικού «Να καεί ο καναπές μου» στο δυτικότροπο ζεϊμπέκικο «Έρωτες», μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά τάραξε τα νερά της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής.

 ——-

Μας χάρισε έναν από τους καλύτερους λαϊκούς δίσκους της χρονιάς… Στο πρόσφατο  δισκογραφικό της βήμα η Γλυκερία συνεργάστηκε με δύο πολλοί σπουδαίους και ακριβοθώρητους δημιουργούς, τον Γιώργο Ζήκα και τη Βάσω Αλλαγιάννη, οι οποίοι ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους επιτυγχάνοντας θαυμαστά αποτελέσματα. Το album με τίτλο «Η αγάπη είναι ελεύθερη» περιλαμβάνει δεκαέξι (συν ένα) κομμάτια που μιλούν για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία αλλά και για την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η βάση των τραγουδιών είναι σαφώς λαϊκή αλλά δεν λείπουν και κάποιοι ενδιαφέροντες πειραματισμοί με σύγχρονα στοιχεία ενώ έκπληξη προκαλούν οι ρέγγε, οι μάμπο και οι κάντρυ ρυθμοί που κυριαρχούν σε κάποια από αυτά! Ο δίσκος στο σύνολό του αποπνέει το αίσθημα της ομάδας και της συντροφικότητας, γι’ αυτό και συναντάμε πολλούς καλεσμένους, ερμηνευτές, δεξιοτέχνες μουσικούς ακόμα και επαγγελματίες ηθοποιούς που συνοδεύουν με περισσό ταλέντο τη Γλυκερία. Έτσι λοιπόν μαζί με την ερμηνεύτρια μοιράζονται τραγούδια ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος αλλά και οι ηθοποιοί Δημήτρης Σταρόβας και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Όσον αφορά τη Γλυκερία για ακόμη μια φορά αποδίδει τα μέγιστα και μας χαρίζει άρτιες, φωτεινές ερμηνείες. Φωνητικά βρίσκεται ίσως στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας της και χρωματίζει το κάθε τραγούδι με μοναδική μαεστρία και ξεχωριστό ταλέντο.

 ——-

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος είχε σχεδόν επτά χρόνια να κυκλοφορήσει προσωπική δουλειά αν και η παρουσία του στη δισκογραφία μέσω των συμμετοχών του σε δίσκους συναδέλφων ήταν έντονη. Ωστόσο άξιζε η αναμονή γιατί φέτος επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο με ένα πολύ καλό νέο άλμπουμ. Η νέα δισκογραφική του δουλειά τιτλοφορείται «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει» και περιλαμβάνει δεκατρία καινούρια λαϊκά τραγούδια ενός πολύ ταλαντούχου νέου μουσικού, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, γιου του σπουδαίου μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν σε διάφορους ταλαντούχους στιχουργούς όπως: Βασίλης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Νίκος Γρίτσης, Φώτης Πετρίδης, Βασίλης Μονδάνος ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Τραγούδια λαϊκά, σημερινά αλλά με το άρωμα του κλασικού, που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή, τραγούδια που ο καθένας μπορεί να νιώσει δικά του, τραγούδια που ο σπουδαίος ερμηνευτής απογειώνει με την ερμηνεία του.

——-

Υπέροχη η Δήμητρα Παπίου στη μετά – «αυτή η νύχτα μένει» – εποχή!! Ο δίσκος της με τίτλο «Έμαθε η καρδιά» είναι ίσως ο σημαντικότερος της καριέρας της και μια από τις καλύτερες δουλειές που έχουμε ακούσει φέτος. Τα δώδεκα τραγούδια του cd υπογράφουν σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Κώστας Μπαλταζάνης, ο Κώστας Λιβαδάς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Δήμος Αναστασιάδης, η Λίνα Δημοπούλου κ.α. Η τραγουδίστρια ανταποκρίνεται με καταπληκτική άνεση στο υλικό που καλείται να ερμηνεύσει, δίνοντας μάλιστα τον καλύτερο εαυτό της. Από τα τραγούδια ξεχωρίσαμε το στιβαρό χασάπικο της έναρξης με τη κλασική Κραουνακική σφραγίδα, την ταξιδιάρικη μπόσα νόβα «Τα καράβια» της νεαρής Δάφνης Αλεξανδρή με τους ιδιαίτερους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, την επανεκτέλεση του τραγουδιού «Μάγια Μελάγια» που είχε ερμηνεύσει η Γαλάνη πριν από λίγα χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την τρυφερή μπαλάντα «Πεταλούδα»του Δήμου Αναστασιάδη, η γραφή του οποίου μας εκπλήσσει ευχάριστα μιας και δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα. Το τραγούδι όμως που κλέβει την παράσταση και μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο κλασικό πια «Αυτή η νύχτα μένει» με το οποίο η τραγουδίστρια γνώρισε μια δεύτερη καριέρα, είναι το λαϊκο ζειμπέκικο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Λίνας Δημοπούλου «Άμα δε σε θέλει».

——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου και οι δύο μόνιμοι – τα τελευταία χρόνια – συνεργάτες της, ο Θέμης Καραμουρατίδης που υπογράφει τη μουσική και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος που υπογράφει τους στίχους, παρουσίασαν μέσα στη χρονιά τη νέα τους δουλειά  που συζητήθηκε όσο καμία άλλη. Τα «Εισιτήρια Διπλά» είναι ένας δίσκος για τη μνήμη, την πρόσφατη και αυτή που χάνεται στο χρόνο, ένας δίσκος φτιαγμένος με ουσία, ειλικρίνεια, και αληθινά αισθήματα. Ο δυνατός, κινηματογραφικός λόγος του Ευαγγελάτου συναντά τις υπέροχες, ταξιδιάρικες μουσικές του Καραμουρατίδη και τις ευαίσθητες ερμηνείες της Μποφίλιου που αναδεικνύεται ως η καλύτερη ερμηνεύτρια της γενιάς της. Από τα λίγα cd που γνώρισε μέσα στο 2010 εκτός από καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία…

——-

Η δισκογραφική συνάντηση του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Μανώλη Λιδάκη αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να γραφτεί καλό λαϊκό τραγούδι! Συνθέσεις στους γνώριμους ρυθμούς του ατόφιου ζεϊμπέκικου, του ρυθμικού χασάπικου αλλά και της λαϊκής μπαλάντας αποτελούν τον βασικό κορμό της δουλειάς. Στο επίπεδο του στίχου συναντάμε ένα εξαίρετο υλικό από εκπροσώπους της παλιάς φρουράς όπως η ποιήτρια Κωστούλα Μητροπούλου και ο σημαντικότατος Λευτέρης Χαψιάδης ενώ το νέο αίμα εκφράζεται δυναμικά μέσα από την ταλαντούχα γραφή της Βίκυς Γεροθόδωρου, του Δημήτρη Τσάφα και του Νίκου Αναγνωστάκη. Ο Μανώλης Λιδάκης για πρώτη φορά στην καριέρα του καταθέτει έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο και φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα! Οι ερμηνείες του είναι στιβαρές και στακάτες, διαθέτουν δυναμισμό και μια βαθιά ωριμότητα που απογειώνουν ακόμη και τα, ομολογουμένως λίγα, όχι τόσο απαιτητικά τραγούδια.

 

——-

Τρία χρόνια μετά το «Δεν Μπορεί, Έχει Meeting», που αγαπήθηκε και μισήθηκε παράφορα, η Ευσταθία φέτος επέστρεψε δισκογραφικά με ολοκαίνουρια δουλειά, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με την ιστορική ετικέτα ΛΥΡΑ. Μια σημαντική, σύγχρονη τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια με χιούμορ, ευαισθησία και αιχμηρό, προσωπικό λόγο, παρουσίασε εννέα ολόφρεσκα, δικά της τραγούδια (ένα σε στίχους του Θανάση Βούτσινου) και μια διασκευή-έκπληξη στην αγαπημένη «Κρουαζιέρα» του Βαγγέλη Γερμανού (σε ιταλικούς στίχους της Cristina Bianchi). Επίσης σε ένα τραγούδι ερμηνευτικά συμμετέχει και η Ηρώ Σαΐα. Σε μια άχρωμη, άοσμη και άγευστη εποχή, που η έννοια «καλό παιδί» έχει ταυτιστεί με το ακίνδυνο, το ανώδυνο, το πολιτικά ορθό και ό,τι δεν εμπνέει έρωτα, η Ευσταθία έρχεται να μιλήσει για έγχρωμους, εύοσμους, εύγευστους και καταραμένους έρωτες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μέσα από δέκα κομμάτια που τα λένε «χύμα» χωρίς το άγχος μη μείνουν στο ράφι.

 

——-

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της νέας γενιάς. Αντισυμβατικός, εξωστρεφής, με φοβερή ενέργεια και χιούμορ αλλά και με λόγο ουσιαστικό απέναντι σε ό,τι συμβαίνει γύρω του, καταφέρνει να κερδίζει συνεχώς νέους φίλους, δημιουργώντας  ένα πιστό κοινό που παρακολουθεί τόσο τα δισκογραφικά βήματά του, όσο και τις ζωντανές του εμφανίσεις. Στο δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ «Ανοιξιάτικη μέρα» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2010, υπογράφει τους στίχους και τη μουσική σε όλα σχεδόν τα κομμάτια. Οι Locomondo συνυπογράφουν τη μουσική στο τραγούδι «Πυροσβεστήρας», ένα χαρούμενο κομμάτι με αρκετά reggae στοιχεία που σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα και έχει ήδη γίνει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία ενώ στο «Έχω πια βαρεθεί» οι στίχοι είναι του Στέλιου Κάτσαρη.

 ——-

 

Τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών περιλαμβάνονται στο album της Dilek Koc που φέρει τον τίτλο «Sevdalim Aman». To δυνατό σημείο του album είναι η συμμετοχή της Γλυκερίας σε τέσσερα τραγούδια, τα οποία με μοναδική ερμηνευτική δεινότητα μοιράζεται με την τουρκάλα ερμηνεύτρια. Όμορφα παιξίματα από δεξιοτέχνες μουσικούς, εξαιρετικές ενορχηστρώσεις από τον Γιώργο Ψάλτη και τον Δημήτρη Παναγούλια και ερμηνείες υψηλού επιπέδου συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός album που μπορεί με αξιώσεις να ανοίξει τα φτερά του και σε ένα ξένο αγοραστικό κοινό καθώς εκπροσωπεί επάξια αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε World music.

 

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here