Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Χρειάστηκε να περάσουν δύο περίπου δεκαετίες για να συνεργαστούν ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Και οι δύο το ήθελαν πολύ, το συζητούσαν κατά καιρούς αλλά πάντα κάτι γινότανε και η συνεργασία αυτή αναβάλλονταν. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και έτσι εν έτει 2011 οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντιούνται για πρώτη φορά στη δισκογραφία (είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Κραουνάκη στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου «Στη διαπασών» με το τραγούδι «Ζωή νταλίκα κόκκινη») με το album «Εδώ είμαστε».

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και έχει κάνει ήδη ιδιαίτερη αίσθηση περιλαμβάνει 14 τραγούδια που κινούνται μουσικά από τα πιο λαϊκά ακούσματα μέχρι και την ηλεκτρική μπαλάντα, πάντα όμως με τη χαρακτηριστική σφραγίδα του Σταμάτη Κραουνάκη. Στο στιχουργικό κομμάτι, τα περισσότερα κομμάτια, έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ έχουμε και σημαντικές συμμετοχές από τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Λάκη Λαζόπουλο. Ο τελευταίος συμμετέχει με το τραγούδι του «Όταν Έχω Εσένα» που είχε ακουστεί από τον ίδιο στην παράσταση «Ο Βιοπαλαιστής στη στέγη». Το τραγούδι αυτό είχε ηχογραφήθηκε πέρσι με μια κιθάρα και σε μία δεύτερη εκτέλεση με ερμηνευτή, ένα νέο, ταλαντούχο παιδί από τη Θεσσαλονίκη, τον Ιωάννη Λάκη. Ωστόσο εδώ με τον Δημήτρη Μητροπάνο βρήκε τον ιδανικό ερμηνευτή του. Στο album συναντάμε επίσης και το μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά «Το Ταξίδι» που είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά με τη φωνή του ίδιου του Κραουνάκη στην έκδοση «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ» καθώς και το ήδη γνώριμό μας «Ζωή νταλίκα κόκκινη» που αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση.

Ο Κραουνάκης έχει γράψει κατά καιρούς σπουδαία λαϊκά τραγούδια. Όταν μάλιστα στην εν λόγω δουλειά έχει για ερμηνευτή των τραγουδιών του τον μεγαλύτερο εν ζωή λαϊκό τραγουδιστή τότε το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από εξαιρετικό. Όμορφες μελωδίες, άλλοτε απλές και άλλοτε πιο πολύπλοκες, με σαφείς αναφορές στον Ζαμπέτα και στον Χιώτη, γεννούν εικόνες και δημιουργούν πλούσια συναισθήματα. Οι στίχοι, οι περισσότεροι δικοί του, λυρικοί και ευθύβολοι μιλούν για την αγάπη και τον προδομένο έρωτα ενώ δεν λείπουν και οι έντονες αναφορές στο σύγχρονο «κοινωνικό γίγνεσθαι» με ποιο χαρακτηριστικό δείγμα την πολυσυζητημένη «κατσαρόλα». Ο Μάνος Ελευθερίου κερδίζει τις εντυπώσεις με τη «Μαύρη σημαία» και το υπέροχο «Χρόνια σαν τριαντάφυλλα» ενώ η Λίνα Νικολακοπούλου συμμετέχει με τα πιο λόγια κομμάτια του album, το ήδη επιτυχημένο «Γεια» και το αποφασιστικό «Το χω».

Από τις πιο δυνατές στιγμές της «ιστορικής» αυτής συνάντησης, το εξωστρεφές «Τι ήθελα και σ’ αγάπαγα», η τρυφερή μπαλάντα «Το φουστάνι» και το τραγικά επίκαιρο «Υποβρύχιο». Εκείνο το τραγούδι όμως που κατά τη γνώμη μου ξεχωρίζει περισσότερα απ’ όλα είναι το υπέροχο «Ζητιανάκι», ένα τσιφτετέλι από τα παλιά, που για πρώτη φορά ερμηνεύει στην πολυετή καριέρα του ο Μητροπάνος. Για το πόσο σπουδαίος τραγουδιστής είναι ο Δημήτρης Μητροπάνος, σίγουρα δεν περιμέναμε αυτή τη δουλειά για να το επιβεβαιώσουμε. Απλά μπορούμε να πούμε πως απέδωσε με περίσσεια πειστικότητα το όραμα του συνθέτη και απογείωσε το τελικό αποτέλεσμα.

——-

Η κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Δημήτρη Μητροπάνου συμπίπτει με μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στην Κύπρο και συνεχίζεται σήμερα στον Λυκαβηττό και την Τετάρτη στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Μαζί του δύο από τους σπουδαιότερους εκφραστές του σύγχρονου έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης. Η συνάντηση των τριών αυτών ερμηνευτών αποτελεί όπως είναι φυσικό το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από όλους τους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού. Τους καλλιτέχνες στις συναυλίες του καλοκαιριού θα συνοδεύει εννεαμελής ορχήστρα από σημαντικούς σολίστες μουσικούς, υπό την διεύθυνση του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Δημήτρη Μητροπάνου, Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

——-

H Ελένη Τσαλιγοπούλου μετά τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Λυκαβηττό παρέα με τους φίλους της, σήμερα το βράδυ έρχεται στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη για μια ακόμη μαγική παράσταση. Στη σημερινή μεγάλη γιορτή της τραγουδίστριας στην συμπρωτεύουσα συμμετέχουν οι φίλοι τραγουδοποιοί και μουσικοί της γενιάς της όπως η Μελίνα Κανά, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Κώστας Λειβαδάς, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και οι Μίκρο. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν ένθερμα στο κάλεσμα της Ελένης Τσαλιγοπούλου για αυτή τη μοναδική βραδιά που θέλει να γιορτάσει όχι μόνο μια μοναδική μουσική πορεία 25 χρόνων αλλά και μια νέα αρχή, που εκφράστηκε για πρώτη φορά συνθετικά στο πρόσφατο album «Τα-ρι-ρα», όπου η ερμηνεύτρια παρουσίασε τις πρώτες της συνθετικές απόπειρες με στίχους σπουδαίων δημιουργών.

Εμείς θα είμαστε εκεί και την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις μας από αυτή τη βραδιά αφιέρωμα στην σπουδαία ερμηνεύτρια…

——-

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και αυτό το καλοκαίρι αυτό ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο από τις επιτυχίες του τελευταίου του άλμπουμ καθώς και όλα τα τραγούδια που έχει αγαπήσει ο κόσμος από την αρχή της καριέρας του μέχρι σήμερα. Ο Μιχάλης φέτος, ανανεωμένος και ξεκούραστος, αφού τον χειμώνα έκανε μόνο 5 επιλεγμένες εμφανίσεις, βρίσκεται στην καλύτερη ερμηνευτικά στιγμή του έχοντας ένα πενταπλά πλατινένιο άλμπουμ στις αποσκευές του. Ένα άλμπουμ που μετράει ήδη πολλά top singles, το «Μία απ’ τα ίδια», το «Έλα κοντά», «Το καλοκαίρι μου», το «Καλύτερο Ψέμα». Μαζί με όλες τις παλαιότερες επιτυχίες του και απρόβλεπτα αγαπημένα του τραγούδια ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη περιοδεία του φετινού καλοκαιριού. Πρώτη του στάση το Θέατρο Πέτρας την Τρίτη, 5 Ιουλίου.

Μετά την Πετρούπολη η περιοδεία συνεχίζεται με τις ακόλουθες στάσεις:

8 Ιουλίου – Πόρτο Ράφτη, Δημοτική Πλαζ Αυλάκι
24 Ιουλίου – Άργος, Δημοτικό Στάδιο
25 Ιουλίου – Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο
27 Ιουλίου- Εύβοια, Club Daluz
5 Αυγούστου – Ρόδος, Στάδιο Διαγόρα
6 Αυγούστου – Κάλυμνος, Δημοτικό Στάδιο
6 Αυγούστου – Κάλυμνος, Δημοτικό Στάδιο
10 Αυγούστου – Ηράκλειο, Παγκρήτιο Στάδιο
11 Αυγούστου – Χανιά, Εθνικό Στάδιο
16 Αυγούστου – Ζάκυνθος, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο
17 Αυγούστου – Λουτράκι, Δημοτικό Στάδιο
19 Αυγούστου – Πάρος, Δημοτικό Στάδιο
5 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
9 Σεπτεμβρίου – Αθήνα, Λυκαβηττός

——-

Παράλληλα πριν από λίγες μέρες ο Χατζηγιάννης μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει το τραγούδι των τίτλων της νέας ταινίας του Νίκου Περάκη, «Σειρήνες στη στεριά». Τη μουσική του τραγουδιού – και εδώ έχουμε την έκπληξη μιας και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο Χατζηγιάννης ερμηνεύει τραγούδι όχι δικό του αλλά άλλου συνθέτη! – υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Το εν λόγω τραγούδι που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση πρόκειται να το ακούσουμε σε λίγο καιρό…

——-

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης, μετά από ένα πολύ επιτυχημένο χειμώνα με sold out εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για δύο μόνο συναυλίες στην Κρήτη, την Τετάρτη 27 Ιουλίου στο Γήπεδο του Όφη και την επομένη στις 28 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων, στα Χανιά.

Οι δύο καλλιτέχνες, με τη σπάνια χημεία που τους ενώνει, υπόσχονται να παρουσιάσουν στο κοινό της Κρήτης ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι. Αγαπημένες μελωδίες, τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή αλλά και απρόσμενες μουσικές διαδρομές συνθέτουν το ύφος της συναυλίας, σ’ ένα μουσικό πάντρεμα δύο ξεχωριστών φωνών που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μια τρυφερή συνεργασία δύο εξαιρετικών ερμηνευτών, σε μία σκληρή εποχή, και ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα επί σκηνής σε μία καλοκαιρινή συναυλία που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

——-

Ο Γιάννης Βαρδής, μια από τις πιο σεμνές παρουσίες του ελληνικού τραγουδιού με εξαιρετική φωνή, μας παρουσιάζει αυτές τις μέρες το νέο του τραγούδι. Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο «Μια ανάσα», σε μουσική του πατέρα του, Αντώνη Βαρδή και σε στίχους της στενής συνεργάτιδας του συνθέτη το τελευταίο χρονικό διάστημα, Όλγας Βλαχοπούλου. Ο Γιάννης Βαρδής, επιστρέφει δυναμικά με πιο ηλεκτρονική διάθεση από παλαιότερα, μας εκπλήσσει ευχάριστα με το νέο του τραγούδι, που απ’ ό,τι φαίνεται αυτό το καλοκαίρι θα είναι μέσα στις μουσικές προτιμήσεις μας.

——-

Καινούριο τραγούδι κυκλοφόρησε πρόσφατα η γλυκύτατη Σαββέρια Μαργιολά ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού cd. Πρόκειται για το τραγούδι με τίτλο «Αν με θέλεις, θα μ’ έχεις» σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού και σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη. Το τραγούδι υπάρχει προς το παρόν μόνο σε ψηφιακή μορφή και κυκλοφορεί από τη Sony Music. Παράλληλα η νεαρή τραγουδίστρια βιώνει ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλοκαίρια της καριέρας της με εμφανίσεις δίπλα στον Κώστα Μακεδόνα (προηγήθηκε πριν από λίγες μέρες ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Στο πανί και στο γυαλί» στο Badminton) αλλά και στον Σωκράτη Μάλαμα στις 29/6 στον Λυκαβηττό και στις 4/7 στο Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη.

——-

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Κρνοβ της Τσεχοσλοβακίας. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων και σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 1996. Έχει συνεργαστεί σαν επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες και στη δισκογραφία με πολλούς καλλιτέχνες της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής. Στον τρίτο προσωπικό του δίσκο «Όλα είναι αλλού», που μόλις κυκλοφόρησε από το label «Μικρός Ήρως» ο Βαγγέλης Κοντόπουλος εκφράζει όλες τις μουσικές τάσεις στις οποίες μαθήτευσε: την Jazz, το Rock, το έντεχνο και τον αυτοσχεδιασμό.

Τα τραγούδια του δραπετεύουν από τις φόρμες και ζητούν μια αυθεντική και πηγαία έκφραση που την βρίσκουν στις μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου που αποτελούν και την πλειοψηφία του album, στην ευαισθησία του Αλκίνοου Ιωαννίδη ,στη λυρικότητα της Μαρίας Λούκα, στην αυθεντικότητα του Μάκη Σεβίλογλου και στην φρεσκάδα των On the Road. Στους στίχους συνεργάζεται με τον Γιώργο Φραντζολά ενώ το τραγούδι «Ίσκιος» είναι σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και στο τραγούδι «Τρένο» οι στίχοι ανήκουν στον ίδιο τον Βαγγέλη Κοντόπουλο.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here