Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Μια ιδιαίτερη συνάντηση θα λάβει χώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα από τις 22 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz club. Η σπουδαία τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc συναντά το μέχρι πρότινος παιδί-θαύμα και σήμερα πια εξαιρετική ελληνίδα ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ σε ένα πρόγραμμα διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Η Dilek Koc έγινε περισσότερο γνωστή από το δημοφιλές soundtrack της «Πολίτικης κουζίνας» – όμως πίσω της έχει ένα βιογραφικό που αποκαλύπτει τις εξαιρετικές μουσικές της σπουδές και γνώσεις και, φυσικά, η παρουσία της δείχνει την ξεχωριστή της ποιότητα σαν τραγουδίστρια. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και το νέο της album με τίτλο «Sevdalim aman» με τη συμμετοχή της Γλυκερίας σε τέσσερα τραγούδια, το οποίο γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία και βρίσκεται πολύ κοντά στις χρυσές πωλήσεις.

Η Αρετούλα, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, από την άλλη, μια μουσικός με βαθιά γνώση και ξεχωριστή αγάπη γι’ αυτό που κάνει, παίζει σαντούρι και τραγουδάει εντυπωσιάζοντας μας όχι μόνο με το ταλέντο της αλλά και με τη σοβαρή ερμηνευτική της προσέγγιση σ’ αυτό που γενικά καθορίζουμε ως «παράδοση». Πριν λίγους μήνες μάλιστα κυκλοφόρησε και τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Με τη φωνή της Αρετής» στον οποίο καταθέτει με την υπέροχη φωνή της μερικά από τα διαμάντια της Ελληνικής μουσικής παράδοσης καθώς και κάποια απρόβλεπτα τραγούδια σύγχρονων ελλήνων τραγουδοποιών όπως «ο Βασιλιάς» του Μπάμπη Στόκα και «Το φεγγάρι» του Ορφέα Περίδη.

Η Αρετή και η Dilek έχουν μια πορεία που συγκλίνει σε κοινά πολιτισμικά αναφορικά σημεία και έχουν σχεδόν παράλληλη εξέλιξη. Στα τέλη των nineties ήταν που η Dilek Koc ήρθε από την Αττάλεια και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, αποφασισμένη να εμβαθύνει στην βυζαντινή μουσική παράδοση και την ίδια εποχή η Αρετή Κετιμέ, μαθήτρια του μεγάλου Αριστείδη Μόσχου στο σαντούρι άρχισε να εμφανίζεται. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα έρχονται φυσικά και οι δυο γυναίκες συναντώνται για μια μοναδική εβδομάδα στη σκηνή του Half Note, εκφράζοντας την ομορφιά της Μικράς Ασίας, της Πόλης, του Πόντου, της Μεσογείου, των Βαλκανίων. Μαζί τους δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου από την Τουρκία στα κρουστά και ο Σταύρος Πασαρέντζης στο κλαρίνο, τις φλογέρες, και τον ζουρνά.

Η στήλη μας είχε την τύχη να βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στη φωτογράφηση για την αφίσα των εμφανίσεων των τεσσάρων καλλιτεχνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μύλου, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Οι δύο ερμηνεύτριες μας μίλησαν με ενθουσιασμό για την επικείμενη συνεργασία τους η οποία, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο τον χειμώνα και σε άλλες μουσικές σκηνές Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης. Στην φωτογράφηση συναντήσαμε και τον κοινό φίλο των δύο ερμηνευτριών και συλλέκτη της ελληνικής μουσικής Μάκη Ρουσομάνη, ο οποίος μάλιστα έχει και την γενική επιμέλεια του προγράμματος στο Half Note. Όπως μάλιστα μας εξομολογήθηκε επέλεξε γι’ αυτή την παράσταση, τραγούδια όχι μόνο από την προσωπική δισκογραφία της Dilek και της Αρετής αλλά και τραγούδια έκπληξη που δεν έχουμε ξανακούσει από τις δύο ερμηνεύτριες και αναδεικνύουν τις εκτεταμένες φωνητικές τους δυνατότητες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις στο Half Note θα έχουν τα ντουέτα Dilek-Αρετής στην ελληνική και Τούρκικη γλώσσα αντίστοιχα, οι παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες και οι μαγικοί ήχοι της ανατολής…

——-

Αυτές τις μέρες αναμένεται να τοποθετηθεί στις προθήκες όλων των δισκοπωλείων της χώρας το πολυαναμενόμενο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Χωρίς σύνορα» στο οποίο ο Γιώργος Θεοφάνους ξανασυναντά μετά από αρκετά χρόνια τον Γιώργο Νταλάρα. Η πρώτη τους συνεργασία έλαβε χώρα το 2004 στο album του Γιώργου Νταλάρα «Στα τραγούδια που σου γράφω» όπου εκεί ο δημοφιλής συνθέτης του χάρισε το τραγούδι «Το μόνο που ξέρω» στο οποίο μάλιστα συμμετείχε και ο Αντώνης Ρέμος.

Έξι χρόνια μετά, οι δυο τους συναντώνται και πάλι για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας του Νικ Γκαϊτατζή, στην οποία πρωταγωνιστούν οι σπουδαίοι διεθνείς μας ηθοποιοί Γιώργος Βογιατζής και Γιώργος Χωραφάς και αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του Οκτώβρη.

Το βασικό τραγούδι των τίτλων της ταινίας τιτλοφορείται «Σύνορα» και είναι μια ιδιαίτερη σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Το εν λόγω κομμάτι που θα ακούσουμε αυτές τις μέρες στα ραδιόφωνα ερμηνεύει φυσικά ο Γιώργος Νταλάρας ενώ στη νέα αυτή δουλειά συμμετέχουν επίσης ο Πασχάλης Τερζής, τα Κόκκινα Χαλιά, ο Νικόλας Μεταξάς και ο Βο.

——-

Νέο single για τον Γιώργο Παπαδόπουλο μέσα από το τελευταίο του album με τίτλο «Μαζί μου σε θέλω». Μετά το πολύ επιτυχημένο ομότιτλο κομμάτι ο νεαρός ερμηνευτής που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή τραγουδάει «Αγαπάω και πονάω» και κερδίζει για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις.  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τρυφερό, ερωτικό τραγούδι, σε μουσική του ίδιου του Παπαδόπουλου και σε στίχους του καταξιωμένου Κυριάκου Ντούμου! Παράλληλα αυτή την περίοδο ο Γιώργος Παπαδόπουλος προετοιμάζει με προσοχή τις επερχόμενες χειμερινές του εμφανίσεις σε γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας.

——-

Το Club του Σταυρού του Νότου παρουσιάζει τον Ορέστη Ντάντο για τέσσερις εμφανίσεις από χθες Κυριακή και για τις επόμενες τρεις Κυριακές στις 3, 10 και 17 Οκτωβρίου. Ο νεαρός μουσικός και τραγουδοποιός μας παρουσιάζει ένα τρίωρο πρόγραμμα με τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου καθώς και νέα ανέκδοτα τραγούδια. Ο Ορέστης Ντάντος έκανε αίσθηση από τα πρώτα κιόλας βήματά του στην ελληνική μουσική σκηνή, συμπληρώνοντας τη νέα αυτή γενιά μουσικών και τραγουδιστών που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει έναν αέρα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού.

——-

Αυτή την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η υπέροχη Γιώτα Νέγκα θα παρουσιάσει στο Almaz, μία παλέτα αγαπημένων τραγουδιών με αποχρώσεις από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής μουσικής. Από τη μπαλάντα έως το κλασσικό λαϊκό και από τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας και τους σύγχρονους τραγουδοποιούς έως τα παραδοσιακά ακούσματα, η απόσταση μικραίνει με την παρουσία μιας φωνής που αναμειγνύει τις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων με τις υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις σε ένα μαγευτικό ηχητικό τοπίο.

Στο πρόγραμμά της η Νέγκα θα συμπεριλάβει και κάποια από τα τραγούδια του επερχόμενου πολυσυλλεκτικού album της που αναμένεται σε λίγο καιρό. Στην παράστασή συμμετέχουν οι εξαίρετοι μουσικοί:
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, λαούτο
Βασίλης Μασσαλάς: κιθάρα
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν.

——-

Ο Απόστολος Ρίζος ξεκινάει τις φθινοπωρινές του εμφανίσεις από το Γκάζι, με μια συναυλία στο Koo-Koo live music bar αυτή την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου. Πλαισιωμένος από την μπάντα του, μια παρέα εξαιρετικών μουσικών με τους οποίους παρουσιάζει τις μουσικές του διαδρομές τον τελευταίο χρόνο, θα μας ταξιδέψει στο νέο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Lyra, με τίτλο “Τι είδες που δεν είδα εγώ;”.

Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός θα παρουσιάσει επίσης τραγούδια που έχουμε αγαπήσει από τις δισκογραφικές συνεργασίες του με το Νίκο Ζούδιαρη, αλλά και αγαπημένων του Ελλήνων και ξένων συνθετών (Μάνου Χατζηδάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Παυλίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Γιώργου Ζήκα, Διονύση Σαββόπουλου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Tim Buckley, κ.ά).

——-

Η Τάνια Τσανακλίδου φυλλομετρά ημερολόγια κι αισθήματα. Για μια ακόμη φορά αλλάζει τρόπο, αλλάζει ήχο και με επτά υπέροχους μουσικούς μηδενίζει το κοντέρ και στήνει μια ολόφρεσκη παράσταση που διοργανώνει η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων αυτό το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 με αφορμή τον καινούργιο της δίσκο «Προσωπογραφία». Μαζί της ο Μιχάλης Δέλτα παρουσιάζει κομμάτια από το νέο του cd album «Tech me away» που κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, καθώς και υλικό από τη προ ετών συνεργασία τους στο album «Το Χρώμα της Μέρας». Ο Blaine Reininger (των Tuxedomoon) συνομιλεί μουσικά μαζί τους χαρίζοντας στην παράσταση την πολύτιμη διεθνή του εμπειρία.

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες εννέα χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη δισκογραφική τους συνεργασία ενώνουν και πάλι τις νότες, το ρυθμό και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, ταξιδεύοντας το κοινό, μέσα από προσωπικές αλλά και κοινές δισκογραφικές δουλειές, του χτες και του σήμερα. Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι από το “Μια αγάπη μικρή”, μέχρι την “Προσωπογραφία” της Τάνιας Τσανακλίδου και το ολοκαίνουριο “Tech me away” του Μιχάλη Δέλτα, σε μια βραδιά αφιερωμένη στους πιο αυθεντικούς ήχους, που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

——-

Ο Johann Sebastian Bach, o Alain Lefevre, οι Metallica, o Wim Mertens, το Cirque du Soleil, αντάμα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δήμο Μούτση, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Βασίλη Τσιτσάνη! Κλασικά αριστουργήματα και αγαπημένα τραγούδια, αλησμόνητες μπαλάντες, θρυλικά ακούσματα από την παγκόσμια rock σκηνή, τον ευρωπαϊκό μινιμαλισμό, ακόμη και το heavy metal, από την ελληνική λαϊκή μουσική, τη Βυζαντινή κατάνυξη, τη δημοτική μας παράδοση. Σε μια αναπάντεχη συνάντηση του κλασικού με το μοντέρνο και το λαϊκό, σ’ ένα εμπνευσμένο, τολμηρό, ανατρεπτικό πρόγραμμα, δομημένο όμως σε μια αρμονική αλληλουχία των δρόμων της οικουμενικής μελωδίας. Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στα μονοπάτια που χαράσσει η δυναμική της «μονάδας», αλλά και στα σταυροδρόμια των υπερβατικών συνευρέσεων.

Με αποκλειστικό άξονα και ληξάρι το βασικό συστατικό στοιχείο – που οφείλει να εμπεριέχει στο DNA του κάθε σημαντικό πνευματικό έργο. Τη συνύπαρξη της απόλαυσης και της διασκέδασης με την υψηλή αισθητική και την ποιότητα. Οφειλή που πέραν των δημιουργών, έχουν αποδώσει στην τέχνη τους και στην κοινωνία και οι δύο κορυφαίοι πρωταγωνιστές της παράστασης. Τόσο ο Γιάννης Βακαρέλης με τη λαμπρή διεθνή καριέρα, όσο και ο ιδανικός ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών και ποιητών μας, ο Μανώλης Μητσιάς. Δύο έντονες προσωπικότητες, με πηγαίο ταλέντο, παιδεία, έμπνευση και εκφραστική δεξιοτεχνία, που διασταυρώνουν τις πορείες τους. Δύο πολύτιμες καλλιτεχνικές μονάδες που διακονούν το λειτούργημα τους με τέτοιο ύφος και ήθος, που στο τέλος αναγάγονται και οι ίδιοι σε σάρκα της πνευματικής μας κληρονομιάς. Οι δυο τους μας δίνουν ραντεβού την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον Παύλο Αγιαννίδη ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here