Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, όχι άδικα, θεωρείται μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες της γενιάς της. Αισθαντική, εσωτερική, θεατρική και σίγουρα πολυεπίπεδη μας χαρίζει υπέροχες ερμηνείες που συγκινούν, κάνοντας και τον ακροατή μέτοχο των συναισθημάτων της. Η τραγουδίστρια που συστήθηκε στο κοινό μέσα από τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου μας παρουσιάζει αυτές τις μέρες το τρίτο προσωπικό album της με τίτλο «Μία πόλη για δύο». Τα δεκατέσσερα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο πολυσυλλεκτικό cd της υπογράφουν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Έτσι λοιπόν συναντάμε τρία τραγούδια του Νίκου Ζούδιαρη, το ένα σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, δύο τραγούδια σε μουσική Χρήστου Θηβαίου, το ομότιτλο σε στίχους Φωτεινής Λαμπρίδη και ακόμη ένα σε στίχους Δανάης Αντωνοπούλου, ένα τραγούδι σε μουσική του Διονύση Τσακνή και στίχους Σταύρου Σταύρου, τέσσερα τραγούδια σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, τα τρία σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και ένα του Οδυσσέα Ιωάννου, ένα τραγούδι σε μουσική Μαρίας Παπαγεωργίου και ένα σε μουσική Αργυρώς Χριστοδουλίδου και τα δύο σε στίχους Σταύρου Σταύρου και βέβαια δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, η «Τέλεια ομορφιά» σε στίχους Βίλλυς Σανιάνου και μία καταπληκτική επανεκτέλεση της Ρόζα Λούξεμπουργκ σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Όλα τα τραγούδια παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ξεχωρίζουν για την μουσική πολυχρωμία τους. Το δίδυμο Καραμουρατίδη – Ευαγγελάτου για ακόμη μια φορά κερδίζει τις εντυπώσεις ενώ πολύ καλό υλικό έχουμε και από τους παλαιότερους Θηβαίο, Τσακνή και Ζούδιαρη. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στον νέο στιχουργό Σταύρο Σταύρου, ο οποίος μας χαρίζει υπέροχους, μεστούς στίχους που είναι αδύνατο να αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο. Συνολικά το «1 πόλη για 2» είναι ένα άλμπουμ σύγχρονο, σημερινό, με πολύ ωραία τραγούδια που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να μείνουν κλασικά, «χτίζοντας» ένα πολύ δυνατό ρεπερτόριο για την  χαρισματική ερμηνεύτρια.

——-

Κυκλοφορεί επιτέλους αυτή την εβδομάδα ο νέος πολυαναμενόμενος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Ο Ελάχιστος Εαυτός“. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει γράψει τη μουσική και τα λόγια του δίσκου και έχει κάνει μέρος των ενορχηστρώσεων, ενώ βασικός ενορχηστρωτής είναι ο Φώτης Σιώτας. Το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων έγινε στο studio Αχός στο Μεταξοχώρι, από τον Χρήστο Μέγα, που έκανε και την τελική μίξη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (κατά κύριο λόγο), ο Φώτης Σιώτας και ο Ορφέας Περίδης. Το πρώτο τραγούδι του album τιτλοφορείται “Ανταρκτική” και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι, που δείχνει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στις ενορχηστρώσεις από τον Φώτη Σιώτα. Ερμηνεύουν ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου και ο Ορφέας Περίδης. Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες από το online shop της Inner Ear. Οι αποστολές θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του άλμπουμ.

——-

Η Μελίνα Κανά δημιουργεί την πιο οικεία ατμόσφαιρα και μουσική παρέα, και μας υποδέχεται στον Πειραιά, στο φιλόξενο χώρο της μουσικής σκηνής Passport, για να μας ταξιδέψει στα μονοπάτια της πολύχρονης πορείας της στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα σε μια ζεστή και ακουστική ατμόσφαιρα την Παρασκευή και το Σάββατο, 4 και 5/2 θα μας μαγέψει με τις μελωδίες από όπου την πρωτογνωρίσαμε, αλλά και θα μας εκπλήξει με την πρώτη παρουσίαση κάποιων ακυκλοφόρητων τραγουδιών. Τα τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωσταντίνου, Νίκου Ξυδάκη, και Παντελή Θαλασσινού θα αναμιχθούν με κομμάτια νέων τραγουδοποιών, οι οποίοι θα τη συντροφεύουν και θα την πλαισιώνουν μουσικά. Επί σκηνής τη συντροφεύει ο Μιχάλης Παπαζήσης με τη χαρακτηριστικά ιδιαίτερη φωνή του που ξεχώρισε και στις συνεργασίες του με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννη Ρασούλη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Καζαντζή, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει.

——-

Στα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται η νέα δισκογραφική δουλειά της Ελένης Τσαλιγοπούλου! Το νέο album της ερμηνεύτριας περιλαμβάνει για πρώτη φορά δικές της συνθέσεις σε στίχους αγαπημένων της φίλων όπως του Θοδωρή Γκόνη, του Παύλου Παυλίδη, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Φοίβου Δεληβοριά, του Βασιλικού, του Νίκου Πορτοκάλογλου, του Νίκου Ζούδιαρη και του Νίκου Μωραΐτη. Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου ανέλαβε την ενορχήστρωση του νέου υλικού ενώ επιμελήθηκε και την παραγωγή της δουλειάς παρέα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Σ’ αυτή την παραγωγή συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Ορέστης Φαληρέας (Iman baildi), o Βαγγέλης Καλαμάρας, o Δημήτρης Μπασλάμ, ο Άκης Κατσουπάκης, ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Άρης Χατζησταύρου. Σύντομα αναμένεται να ακούσουμε και το πρώτο single από τη νέα αυτή δουλειά.

——-

Κυκλοφόρησε σε  διπλό cd από την MINOS-ΕΜΙ το αυθεντικό soundtrack της τηλεοπτικής σειράς που άγγιξε όλη την Ελλάδα «Το νησί», η υπέροχη μουσική και τα τραγούδια με τις φωνές των Δημήτρη Μητροπάνου, Ανδριάνας Μπάμπαλη, Ελεωνόρας Ζουγανέλη, Γιάννη Χαρούλη, ύμνος στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Ο Μίνως Μάτσας που έγραψε τη μουσική βρέθηκε στη Σπιναλόγκα παρακολουθώντας γυρίσματα της σειράς και συγκλονισμένος βυθίστηκε στον κόσμο της ιστορίας αυτής που η αλήθεια μπερδεύεται με τον μύθο. To «Είναι η Αγάπη», ένα εξαιρετικό τραγούδι, με την αισθαντική φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, είναι το πρώτο τραγούδι που ξεχωρίζει μέσα από αυτή τη νέα δουλειά (εκτός βέβαια από το πολυαγαπημένο «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου») και μάλιστα οπτικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βαγγέλη Καλαϊτζή.

——-

Η ταινία «Ρόδα τσάντα και κοπάνα» του Όμηρου Ευστρατιάδη έγραψε τη δική της ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όχι μόνο λόγω της εισπρακτικής της επιτυχίας αλλά και γιατί ουσιαστικά δημιούργησε σχολή για τις λεγόμενες cult ταινίες των ’80ς. Μια παρέα ατίθασων μαθητών κάνει δύσκολη τη ζωή των καθηγητών της στο ιδιωτικό σχολείο «Χαβαλές». Η επιτυχία ήταν τέτοια που τα αμέσως επόμενα χρόνια γυρίστηκαν δύο συνέχειες με τους ίδιους συντελεστές. Τριάντα χρόνια μετά, ο Όμηρος Ευστρατιάδης επανέρχεται με μια φρέσκια, δροσερή κωμωδία, τη σημερινή «Ρόδα τσάντα και κοπάνα»!

Το soundtrack της ταινίας κυκλοφορεί από την Virus Music και σ’ αυτό περιλαμβάνονται τραγούδια και οργανικά θέματα. Η Δόμνα Κουντούρη τραγουδά το «Ρόδα τσάντα και κοπάνα» σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Ρεβέκκας Ρούσση, ο TNS τη «Ρόδα» σε μουσική του DJ ‘S’ και στίχους δικούς του, η Ίριδα τρία τραγούδια του Βαγγέλη Δημητριάδη, τα: «Ρόδα τσάντα και κοπάνα 30 χρόνια μετά», «Στα θρανία» και «Η bossa nova του μαθητή» ενώ οι Baby Doll το «Δε φτάνουν πια τα δάκρυα» σε μουσική Σάκη Πανταζή και στίχους Demian Dame.

——-

Από τις 2 Φεβρουαρίου o Δήμος Αναστασιάδης θα εμφανίζεται live στον Σταυρό του Νότου στην Αθήνα και ήδη από τις 27 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη για 4 εβδομάδες στο Club του ΜΥΛΟΥ στη Θεσσαλονίκη. Με κεντρικό άξονα των εμφανίσεών του το νέο album «Αντίθετη τροχιά» ο νεαρός τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα-έκπληξη που περιλαμβάνει όχι μόνο δικά του τραγούδια αλλά και αγαπημένα του από την ξένη μουσική σκηνή όπως το Resistance των Μuse, το “Μe and my monkey” του Robie Williams μέχρι και κομμάτια που θα τα ακούσετε διαφορετικά,  όπως το “Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια” σε μία ηλεκτρική διασκευή του ίδιου του Δήμου. Μαζί του επί σκηνής τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί και μία νέα τραγουδίστρια, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα μοναδικό πρόγραμμα με δυνατή ενέργεια, ροκ πειραματισμούς και τρελλό buzz που θα σας παρασύρει στο ρυθμό του για καιρό.

Παράλληλα ο Δήμος ετοιμάζει αυτή την περίοδο συνεργασίες-έκπληξη! Μια από αυτές είναι συμμετοχή του στο νέο album του Πασχάλη Τερζή! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η ηχογράφηση του πρώτου single, τους στίχους του οποίου έχει γράψει η Βίκυ Γεροθόδωρου. Ο τραγουδιστής και οι συνεργάτες του “έγραφαν μέχρι αργά” στο στούντιο και έβαλαν τα δυνατά τους, αφού αυτό το κομμάτι θα είναι το promo για τη νέα του δισκογραφική δουλειά, που αναμένεται σε λίγους μήνες.

——-

Η Αρετή Κετιμέ ξεκινάει τις φετινές της εμφανίσεις στο Κύτταρο Live, από την επόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων. Μαζί της ο εξαιρετικός κλαρινιτζής του Ηπειρώτικου, ο Σταύρος Παζαρεντζής και ο Δημήτρης Καρράς που θα ερμηνεύσει μαζί με την Αρετή, τραγούδια από τις δισκογραφικές συνεργασίες τους. Με εξαιρετικούς μουσικούς στο πλευρό της, η Αρετή παρουσιάζει ένα πρόγραμμα γεμάτο δεξιοτεχνία, που περικλείει κομμάτια της παράδοσης, συνθέσεις του Σταύρου Παζαρέντζη (κλαρίνο), αλλά και τραγούδια από τον ολοκαίνουριο δίσκο της με τίτλο «Καλή σου τύχη».

——-

Οι Πέμπτες, πιο ζωντανές από ποτέ, στρέφουν την πυξίδα της νυχτερινής συντροφιάς στο “Κύτταρο Live”. Μια σύγχρονη αλλά συνάμα αυθεντική λαϊκή φωνή σε ένα χώρο που έχει ταυτιστεί με την ανάδυση του ροκ στην ελληνική μουσική σκηνή. Ένας συνδυασμός έκπληξη με τη Σοφία Παπάζογλου να ερμηνεύει σπάνια λαϊκά, επιλεγμένα έντεχνα και ξένα τραγούδια αλλά και νέας εσοδείας από τον τελευταίο της προσωπικό δίσκο “Ένα παράξενο ταξίδι” παρέα με εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες από τα δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας της στη δισκογραφία και στις live εμφανίσεις. Στη σκηνή του Κυττάρου η καλή ερμηνεύτρια συμπράττει με τους: Αλκίνοο Ιωαννίδη και Μιλτιάδη Παπαστάμου (3/2), Γεράσιμο Ανδρεάτο και Λιζέτα Καλημέρη (10/2), Χρήστο Νικολόπουλο και Γιώτα Νέγκα (17/2), Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Αρετή Κετιμέ (24/2). Μαζί της ο σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης και οι εξαιρετικοί μουσικοί Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν) και Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα).

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here