Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Μετά την επιτυχημένη συναυλία της στον Λυκαβηττό την Παρασκευή 24 Ιουνίου και τη συνάντησή της με τους φίλους της Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργο Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Νίκο Πορτοκάλογλου, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Vassiliko, η ανανεωμένη Ελένη Τσαλιγοπούλου ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και υποδέχτηκε την περασμένη Δευτέρα στο πανέμορφο θεατράκι της Μονής Λαζαριστών και τους φίλους της στη Βόρεια Ελλάδα, χαρίζοντας μας μια πραγματικά αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά. Αεικίνητη επί τρεις ολόκληρες ώρες μας ταξίδεψε σε μια επιτυχημένη πορεία 25 χρόνων με αγαπημένα τραγούδια και νέες μελωδίες. Το νέο άλλωστε υλικό, που υπογράφει για πρώτη φορά η ίδια μουσικά, αποτέλεσε την αφορμή για αυτές τις δύο μεγάλες συναυλίες στον Λυκαβηττό και στη Μονή Λαζαριστών, οι οποίες στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία.

Με το «Τραγούδι» από το «Τα-ρι-ρα» η Ελένη μας υποδέχθηκε στη σκηνή για να περάσει στα «Χρώματα», στο «Όνειρο», στο «Χαμένοι στην αγάπη» και στα υπόλοιπα  τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο ήδη πολυαγαπημένο νέο της album. Αμέσως μετά και αφού μας θύμισε μια σειρά από παλαιότερες επιτυχίες της, κάλεσε στη σκηνή τους φίλους της για να γιορτάσουν μαζί της όχι μόνο την πρώτη συνθετική της απόπειρα αλλά και μια εξαιρετική πορεία 25 χρόνων στο ελληνικό τραγούδι. Με σειρά εμφάνισης συναντήθηκε επί σκηνής με τον φίλο της Κώστα Λειβαδά όπου παρέα μας χάρισαν ένα αρκετά διαφορετικό και τρυφερό «Πιάσε με», με τους «Μίκρο» που μας ξεσήκωσαν με την γεμάτο ηλεκτρισμό μουσική τους (παρέα με την Τσαλιγοπούλου ερμήνευσαν τραγούδια από την πρόσφατη συνεργασία τους με αφορμή μουσικό event γνωστού μουσικού τηλεοπτικού σταθμού), με την αέρινη και γλυκύτατη Ανδριάνα Μπάμπαλη όπου μεταξύ άλλων ερμήνευσε με τη συνοδεία του Κώστα Λειβαδά στο πιάνο το τρυφερό «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», με την «ηρωίδα» της όπως τη χαρακτήρισε Μελίνα Κανά, η οποία κέρδισε και το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού και φυσικά με τον Γιώργο Ανδρέου, συνοδοιπόρο χρόνων στη ζωή και στη καριέρα της, ο οποίος τη συνόδευσε στο πιάνο σε δικά του αγαπημένα τραγούδια. Ο Μανώλης Λιδάκης που είχε ανακοινωθεί πως θα συμμετείχε στη βραδιά δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω μιας ίωσης που τον ταλαιπωρούσε…

Η βραδιά έκλεισε με την Τσαλιγοπούλου μόνη στη σκηνή να μας χαρίζει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο «Καίγομαι και σιγολιώνω» και να μας συγκινεί με την ηλεκτρική «Θαλασσογραφία» του Διονύση Σαββόπουλου. Με τις «Χίλιες σιωπές» επέστρεψε στη σκηνή για να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά τους φίλους, συνεργάτες, δημιουργούς και το πολυάριθμο κοινό που τη συντρόφευσε στο υπέροχο αυτό ταξίδι της…

——-

Καλοκαίρι χωρίς τον Σωκράτη Μάλαμα δεν νοείται… Οι συναυλίες του εδώ και μια εικοσαετία περίπου αποτελούν καλλιτεχνικό γεγονός και κερδίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φανατικών θαυμαστών του και όχι μόνο… Σήμερα το βράδυ λοιπόν ο αγαπημένος τραγουδοποιός επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και μας δίνει το καθιερωμένο ραντεβού του καλοκαιριού στο θέατρο δάσους στη Θεσσαλονίκη. Με πλούσιο υλικό από τους πρώτους του δίσκους, «Παραμύθια» και «Ασπρόμαυρες ιστορίες» μέχρι και τα καινούργια του τραγούδια από το «Πέρασμα», ο Σωκράτης Μάλαμας υπόσχεται όπως και κάθε φορά άλλωστε μια μοναδική βραδιά μέθεξης και μουσικής μυσταγωγίας. Μαζί του στο μουσικό αυτό ταξίδι η υπέροχη νέα ερμηνεύτρια Σαββέρια Μαργιολά καθώς και η ανερχόμενη Μαρία Δακανάλη.

——-

Αποτελεί ίσως την πιο πολυσυζητημένη και την πιο πολυαναμενόμενη συνεργασία στους κύκλους της σκληροπυρηνικής έντεχνης μουσικής. Η δισκογραφική συνεργασία του Γιάννη Χαρούλη με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι κάτι που συζητιέται από τους φανατικούς θαυμαστές των δύο καλλιτεχνών εδώ και αρκετά χρόνια… Πάντα όμως κάτι γινόταν και αυτή αναβαλλόταν… Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα για το καλλιτεχνικό αυτό πάντρεμα και πλέον θεωρείται σχεδόν σίγουρη (εκτός απροόπτου φυσικά) η κυκλοφορία του κοινού τους δίσκου το προσεχές Φθινόπωρο. Το πολυπόθητο album θα περιλαμβάνει 12 νέα τραγούδια σε μουσική του Παπακωνσταντίνου και σε ερμηνευτική απόδοση του εξαιρετικού τραγουδοποιού από την Κρήτη. Οι πληροφορίες μας λένε πως οι ηχογραφήσεις του album έχουν ήδη ολοκληρωθεί και όλοι κάνουν λόγο για μια εξαιρετική μουσική συνάντηση…

——-

Η Γλυκερία επιστρέφει μέσα στο καλοκαίρι με νέα επιτυχία και μας καλεί «στα νότια». Πρόκειται για το ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της εποχής ντουέτο της με τον Δημήτρη Σταρόβα με τίτλο «Πάμε νότια» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο της album «Η αγάπη είναι ελεύθερη». Το γνώριμο τραγούδι του Γιώργου Ζήκα παίρνει νέα μορφή και με την ενορχηστρωτική σφραγίδα του Στέλιου Φωτιάδη κινείται πια σε ρυθμούς ρέγκε.

Παράλληλα αυτές τις μέρες η Γλυκερία ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα (το πρόγραμμα των συναυλιών της θα ανακοινωθεί εντός των ημερών) καθώς και για άλλη μια σημαντική εμφάνιση στο εξωτερικό. Στις 15 Ιουλίου θα βρεθεί ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της world music στο περίφημο jazz festival στην Κωνσταντινούπολη και θα κάνει για ακόμη μια φορά περήφανη την πατρίδα μας. Η εμφάνιση της Γλυκερίας στο jazz Festival εντάσσεται σε μια ξεχωριστή βραδιά του φεστιβάλ αφιερωμένη στις πιο αισθαντικές γυναικείες φωνές της Μεσογείου. Οι άλλες τρεις υπέροχες φωνές είναι της διάσημης Buika από την Ισπανία, της  Aynur από την Τουρκία και της Rita από το Ισραήλ. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την έμπνευση του φιλόδοξου project έχει ο σπουδαίος Ισπανός παραγωγός, συνθέτης και κιθαρίστας Javier Limón (γνωστός από τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη), ο οποίος μάλιστα θα συνοδεύσει επί σκηνής της τέσσερις εξαίρετες κυρίες.

——-

Τα υπέροχα αφιερώματα του Badminton στα κινηματογραφικά τραγούδια συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου με δύο καταπληκτικές φωνές της νέας γενιάς, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα. Οι δύο κυρίες θα ερμηνεύσουν με ξεχωριστό τρόπο αγαπημένα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Καρέζη.

Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες της μεγάλης Βίκυς όπως «Πέρα από τη θάλασσα» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Ερρίκου Θαλασσινού, «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» των Απόστολου Καλδάρα και Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Πάει, πάει» των Γιώργου Ζαμπέτα και Χαράλαμπου Βασιλειάδη, «Χάθηκε το φεγγάρι» των Σταύρου Ξαρχάκου και Βαγγέλη Γκούφα καθώς και τα «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» των Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Ιωαννίδη, «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ» του Μίκη Θεοδωράκη, το «Παράπονο» των Σταύρου Ξαρχάκου και Λευτέρη Παπαδόπουλου που ανέδειξε με την ξεχωριστή φωνή της η σπουδαία μας ηθοποιός Τζένη Καρέζη.

Αντωνοπούλου και Νέγκα καλούνται να αναμετρηθούν με ένα πολύ απαιτητικό ρεπερτόριο και έχουν επιδοθεί σε εξουθενωτικές πρόβες για να κερδίσουν το μεγάλο χειροκρότημα του κοινού. Τις δύο ερμηνεύτριες πλαισιώνει η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μαργιολά ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και αυτού του προγράμματος όπως και όλων των συναυλιών του φεστιβάλ είναι του Μιχάλη Κουμπιού.

——-

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη συνεχίζει τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και αύριο το βράδυ κάνει μια ιδιαίτερη στάση στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Με άκρως καλοκαιρινή διάθεση η αγαπημένη ερμηνεύτρια μας προσκαλεί σε ένα μελωδικό ταξίδι με αγαπημένα τραγούδια από το τελευταίο της cd “Έξοδος 2”, τραγούδια από το πρώτο της προσωπικό album “Έλα”, αλλά και πολλά αγαπημένα ξένα και ελληνικά κομμάτια, διασκευασμένα με το δικό της μοναδικό τρόπο, που ενθουσιάζουν όλους όσους τα ακούν, σε ένα πρόγραμμα χωρίς συστολές και αναστολές απ’ όλα όσα η ίδια έχει αγαπήσει!

——-

Ο Πάνος Μουζουράκης, από τα πιο ελπιδοφόρα και πολύπλευρα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, με την εκρηκτική σκηνική του παρουσία, δίνει σε κάθε του live εμφάνιση, όλα αυτά που τον χαρακτηρίζουν, την ενέργεια, το πάθος, το ρυθμό, την τρέλα του! Είναι αδύνατο να αντισταθείς στο αστείρευτο χιούμορ, στο κέφι, στη χαρά και στην αισιοδοξία της παρουσίας του πάνω στη σκηνή. Με αποσκευές τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, τραγούδια δημιουργών της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής που αγαπά, αλλά – κυρίως – με τις εντελώς απρόσμενες διασκευές που υπήρξαν οι πρώτες και καταλυτικές μουσικές επιρροές του, το φετινό καλοκαίρι περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και υπόσχεται ανατρεπτικές καλοκαιρινές νύχτες.

Το πρόγραμμα των συναυλιών του είναι το ακόλουθο:

15/07 Φεστιβάλ Αλιάκμονα, Βέροια
16/07 Cine Kamari, Σαντορίνη
19/07 Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι
28/07 Φεστιβάλ Νεολαίας, Άρδας

05/08 River Party, Νεστόριο, Καστοριά
12/08 Black Pearl, Κως
21/08 AgroFestival, Καλαμώνας Ρόδου

12/09 Ark Festival, Τεχνόπολη, Αθήνα

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here