Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

«Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα» ήταν ο τίτλος της πολύ επιτυχημένης παράστασης που έδωσε η Τάνια Τσανακλίδου στη μουσική σκηνή Μετρό τον χειμώνα 2007-2008 και κυκλοφορεί τώρα σε διπλό cd από τη LYRA.  Η κορυφαία ερμηνεύτρια παρέα με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη στην κιθάρα και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν, επιλέγει σε αυτό το πρόγραμμα να συμπεριλάβει πολλά αγαπημένα τραγούδια, σαν αγάπες παλιές που όλοι ξεπεράσαμε αλλά ποτέ δεν πάψαμε να νοσταλγούμε αλλά και τραγούδια λαϊκά, τραγούδια μεθυσμένα, που τραγουδάει όπως πάντα με την καρδιά της!

Η Τσανακλίδου είναι σε μεγάλα κέφια σε αυτό το πρόγραμμα και παρασύρει τους ακροατές σ’ ένα ταξίδι στον μαγικό της κόσμο, σε μία πορεία προς τη λύτρωση. Με την ιδιαίτερα χαρισματική φωνή της, την σπάνια εκφραστικότητά της, το πάντα φλογερό ταπεραμέντο της και διάθεση εφηβική, μεταδίδει τον ενθουσιασμό της και χαρίζει ερμηνείες γεμάτες ζωντάνια τόσο στα γνωστά της τραγούδια όσο και σε πιο απρόσμενες επιλογές.

Έτσι τραγούδια των Στ. Κραουνάκη – Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Χατζηνάσιου – Λ. Παπαδόπουλου, Τ. Μπουγά – Τ. Θωμαΐδου, Σ. Τσιλίκη – Γιάννη Ξανθούλη «συνδιαλέγονται» αρμονικά με τραγούδια των Αττίκ, Ν. Γούναρη, Μ. Σουγιούλ, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Λοΐζου, Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανού, Γ. Ζαμπέτα, Κουρτ Βάιλ και άλλων. Ένα υπέροχο διπλό άλμπουμ που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη…

——-

Το νέο άλμπουμ του Ορφέα Περίδη με τίτλο «Ονειροπόλων μόχθοι» είναι ένας κύκλος τραγουδιών για τους μήνες. Δώδεκα τραγούδια – ένα για κάθε μήνα – έγραψε ο αγαπημένος τραγουδοποιός, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο των συναισθημάτων, πάντα ονειροπόλος και δημιουργικός. Η ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών είναι του Γιώτη Κιουρτσόγλου, ιδρυτικού μέλους των Human Touch, που όπως και τα άλλα δύο μέλη, ο Σταύρος Λάντσιας και ο David Lynch που συμμετέχουν στο άλμπουμ, αποτελούν κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες της χώρας μας. Μαζί με τους τρείς αυτούς άνδρες συνεργάζεται φέτος ο Ορφέας Περίδης και στις ζωντανές του εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας, παρουσιάζοντας και τα καινούρια τραγούδια αυτού του άλμπουμ.

 

——-

Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές θα φιλοξενήσει το Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης για μια μοναδική παράσταση αυτό το Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου. Έναν τραγουδιστή που μπορεί πραγματικά να ερμηνεύσει οτιδήποτε, να αποδώσει όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, να ζωντανεύει, στα τραγούδια του τον καημό του λαϊκού μας τραγουδιού, τη φλόγα μιας σύγχρονης μπαλάντας και τη λεβεντιά της παραδοσιακής μας μουσικής. Ο Μανώλης Λιδάκης με την εξαιρετική φωνή του, γεμάτη δύναμη και πάθος δίνει στην κάθε του ερμηνεία μια απίστευτη αυθεντικότητα. Είναι η φωνή που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας! Αυτή ακριβώς είναι η κεντρική ιδέα του προγράμματος που θα παρουσιάσει φέτος ο Μανώλης Λιδάκης.

Μια περιήγηση στα 20 χρόνια της μουσικής του καριέρας, σταχυολογώντας ανάμεσα στις πιο δυνατές στιγμές  του ρεπερτορίου του, αυτές που του χάρισαν 5 χρυσούς δίσκους μέχρι τώρα: Από το ονειρικό «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» του Μάνου Χατζιδάκι, μέχρι τα Λαϊκά κομμάτια του Άκη Πάνου και του Απόστολου Καλδάρα, και από τον «Ήλιο του Γενάρη» που συνόψιζε το φλερτ του με την ροκ μέσα από συνθέσεις των Κατσιμιχαίων, του Ορφέα Περίδη και του Παντελή Θαλασσινού. Τον Μάρτιο του 2010, ο Μανώλης προκαλεί ξανά αίσθηση, όταν παρουσίασε το καινούριο του album «Όλα δικά μας και όλα ξένα», ένα κλασσικός λαϊκός δίσκος σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και την συμμετοχή του Πασχάλη Τερζή και της Γλυκερίας από το οποίο έχει ήδη ξεχωρίσει το ομώνυμο κομμάτι, ένα μοναδικό ντουέτο με τον Πασχάλη Τερζή. Αυτό τον καιρό δε ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής ετοιμάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα!

 

——-

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τη Heaven το τέταρτο προσωπικό άλμπουμ της Ραλλίας με τίτλο «Στην απέναντι πλευρά». Τη μουσική όλων των τραγουδιών του νέου album υπογράφει για πρώτη φορά στη καριέρα της η ίδια η χαρισματική ερμηνεύτρια ενώ οι στίχοι ανήκουν στη Λίνα Δημοπούλου! Τα περισσότερα τραγούδια του album κινούνται στο γνώριμο ποπ-ροκ στιλ της Ραλλίας ενώ υπάρχουν και κάποια κομμάτια που για πρώτη φορά φλερτάρουν με ένα πιο λαϊκό ήχο.

Παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου της cd η Ραλλία πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στη μέχρι τώρα δισκογραφία της εμπλουτισμένο με αγαπημένες διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών.

 

——-

Τριπλό best of album ετοιμάζει αυτή την περίοδο η Έλενα Παπαρίζου. Η συλλεκτική κασετίνα που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου από την Sony Music περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της αγαπημένης ερμηνεύτριας καθώς και σπάνιο ανέκδοτο υλικό-έκπληξη! Ήδη μάλιστα ακούμε αυτές τις μέρες ένα καινούριο τραγούδι μέσα από τη νέα αυτή δουλειά, το αγγλόφωνο «Baby it’ s over» σε μουσική και στίχους των σουηδών δημιουργών Tamminen – Ahlstedt – Sörvaag.

 

——-

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης μετά τις πολύ επιτυχημένες τους εμφανίσεις στην Αθήνα δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για πέντε παραστάσεις από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής! Οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες σε μία μουσική παράσταση μόνοι επί σκηνής Θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αιωρούνται υπέροχα στο χρόνο της ωρίμανσης τραγούδια αγαπημένα, αλλά και τόσο απρόσμενα τόσο από την ελληνική μουσική σκηνή όσο και από το παγκόσμιο πεντάγραμμο. Η Άλκηστις και ο Μάριος τραγουδούν για την αγάπη με συναίσθημα, ευαισθησία αλλά και πάθος, ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη σκηνή και μας χαρίζουν μια αγκαλιά τραγούδια!

——-

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του album Vintage, ο Βασιλικός μας προσφέρει σε νέα εκτέλεση το No Milk Today. Το τραγούδι αυτό, μαζί με μερικά ακόμα, θα περιλαμβάνεται σε μια συλλεκτική έκδοση βινυλίου, που θα εκδοθεί σύντομα. Η έκδοση αυτή εκτός από τις εφτά νέες ηχογραφήσεις σε απρόβλεπτα τραγούδια, θα περιλαμβάνει σαν bonus και το cd “Vintage” με σκοπό να δείξει ποιά τραγούδια από την ξένη δισκογραφία θα ήθελε να είχε γράψει ο ίδιος.

——-

Μετά την cross-over επιτυχημένη συνεργασία με τον Mark F. Angelo στο «Far From Everything», η Shaya κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «resurrection». Το πρώτο single «In Your Eyes», ένα άκρως αντιπροσωπευτικό δείγμα του αγγλόφωνου άλμπουμ, έχει αρχίσει ήδη και κατακτά τα ραδιοφωνικά charts. Το άλμπουμ περιέχει 10 τραγούδια dance pop που θα σας ξεσηκώσουν!

——-

Χρυσό έγινε το διπλό live album που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοιο καιρό η Φωτεινή Δάρρα και το γεγονός γιορτάζεται με μια λαμπερή απονομή αύριο το βράδυ στο hard rock café στο Σύνταγμα. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια περιμένει όλους τους φίλους της για να παραλάβει το χρυσό δίσκο και για να τραγουδήσει ζωντανά πολλά από τα τραγούδια του album που ξεχώρισε τη χρονιά που μας πέρασε.

Παράλληλα την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, η ερμηνεύτρια σκοπεύει να οδηγήσει το κοινό στα ερωτικά τοπία της διεθνούς και ελληνικής μουσικής σκηνής με την ξεχωριστή παράσταση που έχει ετοιμάσει με τίτλο «Μια νύχτα μόνο». Έχοντας στο πλευρό της την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου) αλλά κι ένα σύγχρονο γκρουπ, δίνει «άλλον αέρα» σε πασίγνωστες μελωδίες  του Μάνου Χατζιδάκι, του Nat King Cole , του Μίμη Πλέσσα, του Cole Porter, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Κώστα Γιαννίδη, των Queen κ.α. Αναβιώνει δίνοντας το προσωπικό της στίγμα, με την ξεχωριστή σκηνική της θεατρικότητα, την αστείρευτη ενέργεια και τη διαυγή κρυστάλλινη φωνή της, μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσαν σπουδαίες φωνές όπως: η Νάνα Μούσχουρη, η Barbra Streisand, o Nat King Cole, η Emma Shapplin, η Γιοβάννα,η Τζένη Βάνου, ο Freddie Merqury κ.α. Τραγούδια όπως: το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», «Tώρα»», «Φεύγα»,«Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «The way we were», «I will always love you», «Windmills of your mind»  αλλά και  κομμάτια που περιέχονται στο τελευταίο επιτυχημένο cd της με τίτλο «Του έρωτα και της αμαρτίας» και άλλες προσωπικές, δισκογραφικές της επιτυχίες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσική παράσταση όπου μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, ξαναγεννιούνται μπροστά στα μάτια του κοινού του Μεγάρου, μέσα από την ανάμνηση της ζωής μιας ηθοποιού του μουσικού θεάτρου.

——-

«Η κομμώτρια και ο θάνατος» είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς του συνθέτη Κώστα Δημουλέα που μόλις κυκλοφόρησε από τη LYRA. Ο Κώστας Δημουλέας έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ έργα του έχουν παιχτεί σε διάφορες αίθουσες της Αθήνας. Στο άλμπουμ «Η κομμώτρια και ο θάνατος» ο συνθέτης επιλέγει και μελοποιεί ποιήματα του Ηλία Λάγιου και του Γιώργου Κοροπούλη (όλα από την ποιητική συλλογή Ανθοδέσμη- ποιήματα και τραγούδια για μια νύχτα, εκδόσεις Άγρα 1993).

Ποίηση αντισυμβατική και επίκαιρη, άμεση και λυτρωτική, γίνεται έργο μουσικό και ερμηνεύεται ιδανικά από την ιέρεια της ανεξάρτητης σκηνής Σωτηρία Λεονάρδου που μας χαρίζει μερικές από τις καλύτερες, δωρικές της ερμηνείες, τον Βασίλη Γισδάκη, την Παυλίνα Κατσή, τον Περικλή Μπισκίνη, τον Κώστα Μπουγιώτη και τον ίδιο τον συνθέτη. Τα εννέα κομμάτια του δίσκου αποπνέουν αέρα θεατρικής παράστασης και είναι εκτελεσμένα από κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής δισκογραφίας. Η ενορχήστρωση είναι του ίδιου του συνθέτη.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here