Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

Το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς! Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, 10 χρόνια μετά από την τελευταία αποχαιρετιστήρια συναυλία τους το 2001, επανασυνδέονται μουσικά και περιοδεύουν ξανά! Ο πρώτος τους σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα δώσουν συναυλία αυτή την Παρασκευή 12 Μαρτίου στο Βελλίδειο, ενώ οκτώ ημέρες μετά, το Σάββατο 20 Μαρτίου θα εμφανιστούν στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου στην Αθήνα! Στο πλευρό τους σ’ αυτές τις συναυλίες θα βρίσκεται ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Μάνος Ξυδούς.

Αυτές οι δύο εμφανίσεις τους θα αποτελέσουν και τον προπομπό για την επιλεκτική, περιορισμένη σε εμφανίσεις και προσεκτικά σχεδιασμένη περιοδεία τους που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2010.

 

——-

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα την Πέμπτη 18 Μαρτίου, για μια και μοναδική συναυλία στο Principal Club Theater, χωρίς τραπέζια και χωρίς κρατήσεις! Ο αγαπημένος τραγουδοποιός θα μας παρουσιάσει ένα live με τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο του «Νεροποντή» καθώς και όλες τις μεγάλες του επιτυχίες όπως  «Όνειρο ήτανε», «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι», «Ο προσκυνητής», «Θα’ μαι κοντά σου» κ.α. Η εμφάνισή του αυτή μπορεί να γίνει σε νυχτερινό μαγαζί ωστόσο θα έχει συναυλιακό χαρακτήρα μιας και δεν θα υπάρξουν κρατήσεις και τραπέζια την ώρα της συναυλίας. Αντίθετα ο Αλκίνοος θα κάνει κάτι που αγαπά πολύ εδώ και 15 χρόνια: θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλιακή εμφάνιση, όπου η επαφή με το κοινό είναι άμεση και η ατμόσφαιρα όπως πάντα μαγική.

 

——-

Τα νέα τραγούδια της Μελίνας Ασλανίδου τα περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο περίπου! Η αλλαγή δισκογραφικής εταιρείας και η μεταπήδησή της στη Universal αποτέλεσε και το βασικότερο λόγο αυτής της καθυστέρησης που επιτέλους δείχνει να λαμβάνει τέλος! Η αγαπημένη τραγουδίστρια έχει πια ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του νέου της album και περιμένει από μέρα σε μέρα την κυκλοφορία του στα δισκοπωλεία! Έτσι λοιπόν σε λίγες μέρες θα έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκαίνουριο cd που θα έχει χαρακτήρα πολυσυλλεκτικό και θα περιλαμβάνει πολλές δυνατές εκπλήξεις από πλευράς συμμετοχών. Ανάμεσα στα νέα τραγούδια και το ήδη αγαπημένο «Άλλη μια φορά» του νεαρού τραγουδοποιού Γιώργου Καραδήμου που ακούγεται ήδη δυνατά στα ραδιόφωνα!

 

——-

Δυνατή επιστροφή όμως θα έχουμε τις επόμενες μέρες και από τον Γιώργο Παπαδόπουλο! Ο νεαρός τραγουδοποιός που την περασμένη χρονιά γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία με την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θάλασσες» ετοιμάζει ήδη το επόμενο του βήμα! Στις 15 Μαρτίου κυκλοφορεί το νέο του album που θα έχει τίτλο «Μαζί μου σε θέλω» και θα περιλαμβάνει τραγούδια που στην πλειοψηφία τους θα είναι σε μουσική δική του και σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου. Ήδη μάλιστα από την περασμένη Παρασκευή ακούμε και το πρώτο single από τη νέα αυτή δουλειά με τίτλο “Μη σβήνεις τα φώτα”.

Παράλληλα με την κυκλοφορία της νέας του δουλειάς ο Γιώργος προγραμματίζει και τις πρώτες του προσωπικές εμφανίσεις στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ΡΥΘΜΟ stage. Το ραντεβού είναι για τις 19 και 26 Μαρτίου ενώ στην παρέα του θα είναι η Salina και η Χριστίνα Αργύρη.

——-

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του cd «Όπως παλιά», με το οποίο ο Βασίλης Καρράς επιχείρησε να προσεγγίσει τη λαϊκή πλευρά δέκα γνωστών κομματιών της «άλλης όχθης» με τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, Νίκου Παπάζογλου, Βάσως Αλαγιάννη κ.α επιστρέφει αυτές τις μέρες σε γνώριμα γι αυτόν λημέρια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ο νέος του δίσκος από το label 7 της εταιρίας γενικών εκδόσεων, με τίτλο «Αχ μοναξιά μου», ο οποίος περιλαμβάνει έντεκα λαϊκά τραγούδια τη μουσική των οποίων έχουν γράψει οι Βασίλης Δαραμούσκας, Τάκης Μπουγάς, Χρήστος Δάντης, Ιορδάνης Παύλου, Βασίλης Γαβριηλίδης, Ηλίας Καμπακάκης και τους στίχους οι Στέλιος Μαργωμένος, Γιάννης Καλαμίτσης, Νίκος Σαρρής, Γιάννης Μαλλιάς, Θάνος Παπανικολάου, ενώ τέσσερα τραγούδια υπογράφει μουσικά και στιχουργικά ο ίδιος ο Βασίλης Καρράς.

 

Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης μια διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Ορφέα Περίδη «Στάγδην βραδέως» (προφανώς ξέμεινε από τον προηγούμενο δίσκο με τις διασκευές), καθώς και τον «Ποντιακό ύμνο», ένα κομμάτι που έγραψε ο Βασίλης Καρράς με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και κυκλοφόρησε το Μάιο του 2009 σε ειδική έκδοση της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή».

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής αναζητά μ’ αυτό το δίσκο το σουξέ που θα του χαρίσει την πολυπόθητη ραδιοφωνική επιτυχία και θα φέρει κόσμο στο μαγαζί που εμφανίζεται αυτή την περίοδο…

——-

Στο VOX θα γιορτάσει η Πέγκυ Ζήνα σήμερα το βράδυ τις πλατινένιες πωλήσεις της αλλά και τα γενέθλιά της! Στην λαμπερή βραδιά που έχει οργανωθεί προς τιμήν της τραγουδίστριας, εκτός από το σβήσιμο των κεριών για τα γενέθλια της θα γίνει και η απονομή δύο πλατινένιων δίσκων για τα albums της «Το πάθος είναι αφορμή» και «ENA+ENA Oι Μεγάλες Επιτυχίες».

Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις της Πέγκυς, αυτές συνεχίζονται στο πλευρό του Δημήτρη Μητροπάνου στην Ιερά Οδό μέχρι τις 27 Μαρτίου ενώ αμέσως μετά το επιτυχημένο δίδυμο θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει 16 μοναδικές εμφανίσεις στο ODEON, αρχής γενομένης από τις 9 Απριλίου.

 

——-

«Μια στιγμή» τιτλοφορείται το νέο album της Δέσποινας Ολυμπίου που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες περίπου από τη Universal και σημειώνει ήδη αξιόλογη επιτυχία. Η καλή ερμηνεύτρια συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος της έχει χαρίσει και μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μέχρι τώρα καριέρας της. Οι στίχοι ανήκουν στους μόνιμους πια συνεργάτες του συνθέτη και τραγουδιστή, Νίκο Μωραΐτη και Ελεάνα Βραχάλη, ενώ  στο τραγούδι «Γέλα», τους στίχους υπογράφει μια παλιά μας γνώριμη, η Ελένη Ζιώγα. Ένα τραγούδι ανήκει μουσικά στον Ανδρέα Λάμπρου και στιχουργικά στη Ρεβέκκα Ρούσση.

Τα τραγούδια χωρίς να είναι κακά, δεν πρωτοτυπούν και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από μια εφήμερη επιτυχία στην συμπαθή τραγουδίστρια που της αξίζει μια καλύτερη τύχη.

 

——-

Οι Δευτέρες στην Αθηναϊδα συνεχίζουν να μυρίζουν έρωτα και τριαντάφυλλα.
Κάθε Δευτέρα η Ηρώ Σαΐα επιστρέφει και παρουσιάσει το επιτυχημένο ρεσιτάλ της με τον τίτλο «Γυναίκα Τριαντάφυλλο». Μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και την Μαριλίζα Παπαδούρη στο βιολοντσέλο η ταλαντούχα ερμηνεύτρια – από τα πρώτα παιδιά της Σπείρας – ξεδιπλώνει το ταλέντο της και «μεταμορφώνεται» σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» για να ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης ,της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας. Τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκι, Γιάννη Σπανού, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Αντύπα, Κώστα Καλδάρα, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Μαμαγκάκη των Beatles του Sergio Endrigo και πολλών ακόμα. Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο, τραγούδια νέα με «άρωμα» τριαντάφυλλου που διάλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Ηρώ Σαΐα.

 

 

——-

Ένα πολύ ιδιαίτερο live album κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τη Legend. Πρόκειται για το διπλό cd «Τραγούδια κάτω απ’ το φεγγάρι», το οποίο περιλαμβάνει τριάντα πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε συναυλίες της ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών ‘Απόλλων’, την περίοδο 1994-2009. Πρόκειται για δημιουργίες των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μαυρουδή, Κραουνάκη, Ανδρέου και άλλων, ερμηνευμένα από τις σπουδαίες φωνές των Μανώλη Μητσιά,  Τάνιας Τσανακλίδου, Χρήστου Θηβαίου, Μελίνας Κανά, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Δημήτρη Μπάση, Κώστα Θωμαΐδη, Ελένης Πέτα και του φωνητικού συνόλου «Ηχώ».

 

 Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων ιδρύθηκε το 1985 και μέχρι σήμερα, τη διεύθυνσή της έχει ο Θανάσης Τσιπινάκης. Στην εικοσπεντάχρονη πορεία της έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό παίρνοντας μέρος και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές σε συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ενώ αρκετοί Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει και εμπιστευθεί στην ορχήστρα πρώτες εκτελέσεις έργων τους.

——-

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την μουσική συνάντηση και την επιτυχημένη περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα, ο Θάνος Μικρούτσικος και τα Υπόγεια Ρεύματα, ολοκληρώνουν την παρουσίαση της παράστασης «Τους έχω βαρεθεί!…» με 8 τελευταίες εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Κύτταρο Live». Πρόκειται για ιδιαίτερες οπτικοακουστικές παραστάσεις, όπου το γνωστό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» διασκευάζει και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, 25 τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.). Ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι εκεί και παίζοντας πιάνο. Σε αυτές τις παραστάσεις, συνταξιδιώτης τους θα είναι ο σπουδαίος τραγουδιστής Γιάννης Κούτρας, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το μουσικό έργο «Σταυρός του Νότου», του Θάνου Μικρούτσικου, ενός έργου που έχει σημαδέψει τρεις ολόκληρες γενιές, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

 

——-

Για το τέλος να πούμε ένα αντίο στον γιατρό, στιχουργό και μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Τούμπουρο που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Μαρτίου μετά από δυστύχημα που είχε με τη μοτοσικλέτα του στην Καλαμάτα, όπου διέμενε μόνιμα. Ο αξιόλογος δημιουργός εκτός από την ιατρική του δραστηριότητα συμμετείχε στην πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και είχε γράψει τη μουσική για πολλά θεατρικά έργα που ανέβασαν τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα «Θεατρική Διαδρομή» και «Συν 1», ενώ είχε πάρει μέρος και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Πριν από πέντε περίπου μήνες κυκλοφόρησε επίσης και το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ «Μονολογώντας» από τη LYRA σε διεύθυνση παραγωγής Νίκου Μακράκη και ενορχήστρωση Βασίλη Πιερρακέα. Εκτός από τον ίδιο τον Μιχάλη Τούμπουρο, από ένα τραγούδι ερμηνεύουν η Χαρούλα Αλεξίου (τραγουδά το «ραντεβού», το οποίο συμπεριέλαβε και στην τελευταία της δισκογραφική δουλειά), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μπάμπης Στόκας και ο Διονύσης Τσακνής. Εμείς να του ευχηθούμε καλό ταξίδι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here